Cilla bakar

Senaste inläggen

Av Cecilia - 15 oktober 2012 22:48

Godaste

 vaniljsåsen/krämen



Jag har aldrig hittat den där riktigt goda vaniljsåsen

som man bara känner man vill ta extra många skedar av.

Tills nu!! Detta är den godaste vaniljsåsen jag har testat och kommer

bli den jag alltid kommer göra hädanefter!

För visst måste man ha en riktigt god vaniljsås till bla äppelpajen och

en god kräm till tårtfyllningen!

Roy Fares han kan han  





Vaniljsås


Ingredienser


8st äggulor

2dl socker

1 vaniljstång eller 0,5tsk vaniljpulver

6dl vispgrädde

1,5dl mjölk

35g smör


Gör såhär


1. Blanda äggulor och socker i en bunke.

2. Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången

och skrapa ut fröna och lägg alltsammans i kastrullen.

Alt. ta vaniljpulver.

3. Låt det koka upp. Plocka upp vaniljstången.

Häll gräddblandningen i äggsmeten och blanda väl.

4. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka på svag värme

unde rkonstant omrörning tills blandningen börjar tjockna.

5. Ta bort blandningen från plattan och blanda i smöret.

Blanda ordentligt och låt såsen svalna.



Vaniljkräm


Ingredienser


1 äggula

1dl strösocker

3msk maizena

1 vaniljstång eller en nypa vaniljpulver (0,5tsk)

2,5dl mjölk

15g smör


Gör såhär


1.Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.

2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg alltsammans

i en kastrull. Eller så använder man vaniljpulver.

3. Häll i mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången

och häll i mjölkblandningen i äggblandningen.

4. Blanda och häll alltsammans i kastrullen.

Koka på svag värme under konstant omrörning tills

den tjocknar.

5. Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret

och blanda tills smöret har amält.

Låt svalna.


Av Cecilia - 15 oktober 2012 22:13

Lyxig

Äppelpaj




Hade lite fikavänner över i helgen och var så sugen på att mumsa på

äppelpaj i höstrusket som var. Så det blev det!

Passade då på att testa Roy Fares äppelpaj de lux.

Fast med vissa ändringar så att jag får med mina godsaker också

samt min touch på den.

Den blev väldigt smaskig, och med en god vaniljsås till blev det en perfekt fika

som piggar upp en en grå och regnig höstsöndag i oktober  

Gör den och mys på, ni kommer inte bli besvikna!

Mumma!!




 


Ingredienser

Botten:

120g rumstempererat smör

3dl mjöl

1dl florsocker

1 äggula

Mazarinfyllning:

100g mandelmassa

1tsk kardemumma

80g rumstempererat smör

1 ägg

3 äggulor

Äppelfyllning:

4st äpplen

2tsk kardemumma

1msk kanel

2msk flytande honung

1dl råströsocker

1 nypa vaniljpulver

Smultopping:

0,5dl strösocker

2dl mjöl

2dl havgregryn

1tsk bakpulver

1dl kokos

0,5dl hackade hasselnötter

0,5dl hackade valnötter

3msk råströsocker

1 nypa vaniljpulver

100g rumstempererat smör

Riv ca 50g mörk choklad över pajen.

Servera med vaniljsås eller glass.

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175grader.

Blanda alla ingredienser till bottnen i en bunke

och blanda ihop till en jämn deg.

2.Kavla ut degen till en tunn rundel och täck en pajform

med löstagbar kant. Täck formen ända upp på kanterna

och skär sedan bort överflödig deg.

Låt stå en stund kallt i kylen.

3. Gör under tiden mazarinfyllningen genom att riva

mandelmassan i en bunke.

4. Tillsätt kardemumma och lite smör i taget.

Blanda sedan ner ägg och äggulor i omgångar tills det blir en slät smet.

5. Gör även äppelfyllningen. Skala och tärna äpplena i ca 1cm stora

bitar. Blanda med resten av ingredienserna.

6. Och till sist blanda samman alla ingredienserna

till smultoppingen. Nyp ihop degen till en smulig deg

med fingertopparna.

7. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen

jämt på botten.

8. Strö smultoppingen över och grädda mitt i ugnen

35-40min.

9. Låt svalna något och riv över lite mörk choklad över pajen.

Servera med vaniljsås!

Vaniljsås

Ingredienser

8st äggulor

2dl socker

1 vaniljstång eller 0,5tsk vaniljpulver

6dl vispgrädde

1,5dl mjölk

35g smör

Gör såhär

1. Blanda äggulor och socker i en bunke.

2. Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången

och skrapa ut fröna och lägg alltsammans i kastrullen.

Alt. ta vaniljpulver.

3. Låt det koka upp. Plocka upp vaniljstången.

Häll gräddblandningen i äggsmeten och blanda väl.

4. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka på svag värme

unde rkonstant omrörning tills blandningen börjar tjockna.

5. Ta bort blandningen från plattan och blanda i smöret.

Blanda ordentligt och låt såsen svalna.

  



Av Cecilia - 11 oktober 2012 13:21

Inspiration



Nu har jag äntligen fått min bok!

Roy Fares `Sweet`

Här faller verkligen alla hans smarriga

godsaker och recept mig i munnen.

Samt är det jättefina bilder.

Kommer verkligen använda mig mycket

av denna bok i mitt bakande som en inspiratoinskälla framöver!

Är jättenöjd med den!



 


  

Av Cecilia - 11 oktober 2012 13:03

Williams

BabyCupcakes

med hallongömma




Hade lite vit chokladfrosting kvar sedan baket

av helgens tårta. Då är det lättast att göra några

cupcakes som Bella gillar så mycket att göra.

Och hon fullkomligt älskar frostingen!

Nu tyckte hon att William också såklart skulle få smaka,

inte så lätt dock då han bara är två månader men

han var med vid bakandet och vispandet iallafall  

För att göra dom extra festliga färgade vi frostingen grön

och la ett hallon i varje muffin. Dessutom blev de urgulliga

då vi gjorde dom i "baby" format!



 



Ingredienser


3st ägg

2,5dl socker

en liten nypa vaniljpulver, alt 1tsk vaniljsocker

100g smör

1dl mjölk

3,5dl mjöl

2tsk bakpulver

3msk kakao

en nypa salt

Hallon


Vit choklad Frosting

200g philadelphiaost

50g rumsvarmt smör

2,5dl florsocker

100g vit choklad




Gör såhär


1. Sätt ugnen på 175grader.

Vispa äggen, socker och vaniljpulver vitt och pösigt.

2. Smält smöret och häll i mjölken.

Blanda med äggsmeten.

3. Blanda mjöl, salt, kakao och bakpulver och vänd ner

i smeten och blanda försiktigt.

4. Fyll ca 12st muffinsformar i en muffinsplåt med 2/3 av smeten.

Lägg ett hallon i varje muffin.

5. Grädda mitt i ugnen ca 15min.

Låt svalna.

6. Bred eller spritsa på frostingen.



Vit chokladfrosting

1.Smält chokladen i en skål över vattenbad,

2.låt svalna någon minut.

3. Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljsocker och smör

med elvisp till en slät kräm.

4.Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,

5.Spritsa direkt då den stelnar till fort.

Men den går att vispa upp igen.

Färgsätt den om man vill med hushållsfärg.


   


Av Cecilia - 7 oktober 2012 21:44

Mörk

Chokladmousse



En god men mastig chokladmousse!

Vill man kan man smaksätta med lite rivet apelsinskal.

Den kan serveras direkt men blir hårdare om den först

förvaras i kylen.

Här toppade jagmoussen med lite vispad grädde

smaksatt med vaniljpulver.

Mycket enkel och snabb dessert!

Den är även LCHF vänlig.




 



Ingredienser

4port



2,5dl vispgrädde

100g mörk choklad med hög kakaohalt

lite rivet skal från en apelsin om man vill


2dl vispad grädde

en liten nypa vaniljpulver


Gör såhär


1. Finhacka chokladen

2. Koka upp 1dl grädde

3. Smält chokladen i grädden och

låt chokladblandningen svalna.

4. Vispa resten av grädden.

Blanda i apelseinskalet.

5.Mixa slutligen den vispade grädden med den

kalla chokladblandningen och rör samman.

7. Häll upp i portionsskålar och låt stå

kallt någon timme. Ta fram 10min innan servering.

8. Vispa upp grädden och häll i lite vaniljpulver.

Klicka på moussen och servera!


Av Cecilia - 7 oktober 2012 20:58

Bröllopsinspirerad

födelsedagstårta




I helgen hade jag en beställning på en födelsedagstårta.

Det var till en kille som skulle fylla åtta år.

Hans önskemål var att det skulle vara en bröllopstårta med en våning.

Det blev bara positiva reaktioner vilket gör en glad  

Tårtan består av två delar;

understa tårtdelen har fyra bottnar och fyllningarna består av:

vaniljmousse

jordgubbsmousse

geishamousse

den andra våningen består av tre bottnar och fyllningar:

vaniljmousse

ahlgrens bilarmousse

Tårtan är spacklad med vit vhokladsmörkräm

Täckt med suparpaste.

Borderna är av sugarpaste

Blommorna består av marsipan

På toppen i kronan finns det geishachoklad samt Ahlgrens bilar


 



Ingredienser


'Tårtbottnar

5 ägg
3dl strösocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2,5tsk bakpulver


Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.

Blanda ner i äggsmeten försiktigt. 

Mjöla en rund form, 24cm diameter.

Häll i smeten och grädda i 175grader ca 30min.

Skär den i tre delar.


Gör två stycken.

Totalt sett blir det sex bottnar som behövs

till de två tårtorna.

Vaniljmousse

2 dl Kesella vanilj
2 dl färdig marsankräm
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljpulver
2 hårt vispad grädde



Gör vaniljkräm som det står på förpackningen.
Rör ihop kesella vanilj, vaniljkrämen, socker och vaniljpulver.
Vispa grädden hårt och vänd ner den i vaniljsmeten.

Låt stå i kyl över natten.


Jordgubbsmousse

Gör en sats av vaniljmoussen.

Mosa jordgubbar, frysta eller färska, ca 3dl.

Vispa ihop jordgubbarna med moussen.

Låt stå i kyl över natten



Geishamousse

2dl vispgrädde

ca 15 bitar geisha


Värm grädden i en kastrull på svag värme (inte koka)

Smält med geishachokladen och blanda väl.

Låt stå kallt, helst över natten i kyl.

Vispa upp till ett fluff.



Ahlgrens bilar mousse

2dl vispgrädde

50g ahlgrens bilar


Värm grädden i en kastrull på svag värme (inte koka)

Smält med ahlgrens bilar och blanda väl.

Låt stå kallt, helst över natten i kyl.

Vispa upp till ett fluff.



Vit chokladsmörkräm

200g philadelphiaost

100g rumsvarmt smör

5dl florsocker

200g vit choklad


Smält chokladen i en skål över vattenbad,

låt svalna någon minut.

Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljpulver och smör

med elvisp till en slät kräm.

Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,




Sen är det bara till att sätta ihop tårtan

och dekorera  



   


 

Av Cecilia - 1 oktober 2012 20:11

Cillas

Äppelrutor

med smultopping






Hösten är ju äpplenas säsong så då måste

man såklart använda sig av dessa.

Det är ju dessutom så gott att använda

i just bakning!

Klassiska äppelrutor gjorde jag om lite med bla

smultopping, lite som en äppelkaka. Och självklart är det att föredra att

ha vaniljsås till, även om det går bra utan också såklart.

Lätta att baka och perfekta att fylla frysen med!



 


Ingredienser


7dl mjöl

4tsk bakpulver

3tsk vaniljsocker

2st ägg

4dl socker

3dl mjölk

50g smält smör

100g mandelmassa


Fyllning

0,5dl socker

3msk kanel

5st äpplen


Smultopping

3dl havgregryn

1,5dl kokos

0,5 dl socker

0,5dl mjöl

150g smör

2tsk vaniljsocker



Gör såhär


1. Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

2. Blanda ägg och socker en en ny bunke.

Rör ner mjölk och det smälta smöret.

3. Riv mandelmassan och blanda i.

4. Rör samman mjölblandningen med äggblandningen.

5. Skala och skär äpplena i ca en cm stora bitar.

Blanda socker och kanel i en påse. Lägg i äppelbitarna

och skaka om ordentligt så att allt blandas.

6. Klä en långpanna 30*40cm med bakplåtspapper.

Häll smeten i formen och tryck ner äppelbitarna.

7. Till smultoppingen blanda ner alla ingredienser i en bunke.

Arbeta med händerna till en gryning massa.

8. Strö över toppingen över smeten i långpannan.

9. Grädda mitt i ugnen ca 25min.

Den ska ha fått en svag gyllene färg när den är klar.

10. Servera som dom är eller allra helst tillsammans

med lite vanlijsås!


Mums!



Tips! Vill man ha en lite knäckigare smultopping,

blanda i lite hackade hasselnötter, jättegott!




 



Av Cecilia - 1 oktober 2012 17:07

ChokladCupCakes

med

vitchoklad/blåbärsfrosting



Hade vit chokladfrosting samt lite blåbärskräm

över efter bakandet, och lilla Bella ville ju

såklart göra muffins som är hennes favorit.

Så då blev det perfekt attgöra cupcakes  



 


Ingredienser


3st ägg

2,5dl socker

en liten nypa vaniljpulver, alt 1tsk vaniljsocker

100g smör

1dl mjölk

3,5dl mjöl

2tsk bakpulver

3msk kakao

en nypa salt


Vit choklad Frosting

100g philadelphiaost

50g rumsvarmt smör

2,5dl florsocker

100g vit choklad


Blåbärsfrosting (blev över från biskvierna, se föregående recept)

200g rumsvarmt smör

100g philadelphiaost

3dl florsocker

3tsk vaniljpulver (vanilksocker funkar också)

3st rumsvarma äggulor

2dl tinade avrunna blåbär



Gör såhär


1. Sätt ugnen på 175grader.

Vispa äggen, socker och vaniljpulver vitt och pösigt.

2. Smält smöret och häll i mjölken.

Blanda med äggsmeten.

3. Blanda mjöl, salt, kakao och bakpulver och vänd ner

i smeten och blanda försiktigt.

4. Fyll ca 12st muffinsformar i en muffinsplåt med 2/3 av smeten.

5. Grädda mitt i ugnen ca 15min.

Låt svalna.

6. Bred eller spritsa på frostingen.



Vit chokladfrosting

1.Smält chokladen i en skål över vattenbad,

2.låt svalna någon minut.

3. Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljsocker och smör

med elvisp till en slät kräm.

4.Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,

5.Spritsa direkt då den stelnar till fort.

Men den går att vispa upp igen.



Blåbärsfrosting

1.Ha alla ingredienserna rumsvarma annars skär sig krämen!

Rör ihop alla ingredienserna för hand till en jämn smet.

Det kan ta en liten stund men bara fortsätt röra försiktigt.

2.Är den för lös tillsätt lite mera florsocker. Ställ gärna in den en stund

i kylen innan de ska bres/spritsas på bottnarna.



 



   



Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards