Senaste inläggen
Godaste
vaniljsåsen/krämen
Jag har aldrig hittat den där riktigt goda vaniljsåsen
som man bara känner man vill ta extra många skedar av.
Tills nu!! Detta är den godaste vaniljsåsen jag har testat och kommer
bli den jag alltid kommer göra hädanefter!
För visst måste man ha en riktigt god vaniljsås till bla äppelpajen och
en god kräm till tårtfyllningen!
Roy Fares han kan han
Vaniljsås
Ingredienser
8st äggulor
2dl socker
1 vaniljstång eller 0,5tsk vaniljpulver
6dl vispgrädde
1,5dl mjölk
35g smör
Gör såhär
1. Blanda äggulor och socker i en bunke.
2. Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången
och skrapa ut fröna och lägg alltsammans i kastrullen.
Alt. ta vaniljpulver.
3. Låt det koka upp. Plocka upp vaniljstången.
Häll gräddblandningen i äggsmeten och blanda väl.
4. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka på svag värme
unde rkonstant omrörning tills blandningen börjar tjockna.
5. Ta bort blandningen från plattan och blanda i smöret.
Blanda ordentligt och låt såsen svalna.
Vaniljkräm
Ingredienser
1 äggula
1dl strösocker
3msk maizena
1 vaniljstång eller en nypa vaniljpulver (0,5tsk)
2,5dl mjölk
15g smör
Gör såhär
1.Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg alltsammans
i en kastrull. Eller så använder man vaniljpulver.
3. Häll i mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången
och häll i mjölkblandningen i äggblandningen.
4. Blanda och häll alltsammans i kastrullen.
Koka på svag värme under konstant omrörning tills
den tjocknar.
5. Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret
och blanda tills smöret har amält.
Låt svalna.
Lyxig
Äppelpaj
Hade lite fikavänner över i helgen och var så sugen på att mumsa på
äppelpaj i höstrusket som var. Så det blev det!
Passade då på att testa Roy Fares äppelpaj de lux.
Fast med vissa ändringar så att jag får med mina godsaker också
samt min touch på den.
Den blev väldigt smaskig, och med en god vaniljsås till blev det en perfekt fika
som piggar upp en en grå och regnig höstsöndag i oktober
Gör den och mys på, ni kommer inte bli besvikna!
Mumma!!
Ingredienser
Botten:
120g rumstempererat smör
3dl mjöl
1dl florsocker
1 äggula
Mazarinfyllning:
100g mandelmassa
1tsk kardemumma
80g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
Äppelfyllning:
4st äpplen
2tsk kardemumma
1msk kanel
2msk flytande honung
1dl råströsocker
1 nypa vaniljpulver
Smultopping:
0,5dl strösocker
2dl mjöl
2dl havgregryn
1tsk bakpulver
1dl kokos
0,5dl hackade hasselnötter
0,5dl hackade valnötter
3msk råströsocker
1 nypa vaniljpulver
100g rumstempererat smör
Riv ca 50g mörk choklad över pajen.
Servera med vaniljsås eller glass.
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader.
Blanda alla ingredienser till bottnen i en bunke
och blanda ihop till en jämn deg.
2.Kavla ut degen till en tunn rundel och täck en pajform
med löstagbar kant. Täck formen ända upp på kanterna
och skär sedan bort överflödig deg.
Låt stå en stund kallt i kylen.
3. Gör under tiden mazarinfyllningen genom att riva
mandelmassan i en bunke.
4. Tillsätt kardemumma och lite smör i taget.
Blanda sedan ner ägg och äggulor i omgångar tills det blir en slät smet.
5. Gör även äppelfyllningen. Skala och tärna äpplena i ca 1cm stora
bitar. Blanda med resten av ingredienserna.
6. Och till sist blanda samman alla ingredienserna
till smultoppingen. Nyp ihop degen till en smulig deg
med fingertopparna.
7. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen
jämt på botten.
8. Strö smultoppingen över och grädda mitt i ugnen
35-40min.
9. Låt svalna något och riv över lite mörk choklad över pajen.
Servera med vaniljsås!
Vaniljsås
Ingredienser
8st äggulor
2dl socker
1 vaniljstång eller 0,5tsk vaniljpulver
6dl vispgrädde
1,5dl mjölk
35g smör
Gör såhär
1. Blanda äggulor och socker i en bunke.
2. Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången
och skrapa ut fröna och lägg alltsammans i kastrullen.
Alt. ta vaniljpulver.
3. Låt det koka upp. Plocka upp vaniljstången.
Häll gräddblandningen i äggsmeten och blanda väl.
4. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka på svag värme
unde rkonstant omrörning tills blandningen börjar tjockna.
5. Ta bort blandningen från plattan och blanda i smöret.
Blanda ordentligt och låt såsen svalna.
Inspiration
Nu har jag äntligen fått min bok!
Roy Fares `Sweet`
Här faller verkligen alla hans smarriga
godsaker och recept mig i munnen.
Samt är det jättefina bilder.
Kommer verkligen använda mig mycket
av denna bok i mitt bakande som en inspiratoinskälla framöver!
Är jättenöjd med den!
Williams
BabyCupcakes
med hallongömma
Hade lite vit chokladfrosting kvar sedan baket
av helgens tårta. Då är det lättast att göra några
cupcakes som Bella gillar så mycket att göra.
Och hon fullkomligt älskar frostingen!
Nu tyckte hon att William också såklart skulle få smaka,
inte så lätt dock då han bara är två månader men
han var med vid bakandet och vispandet iallafall
För att göra dom extra festliga färgade vi frostingen grön
och la ett hallon i varje muffin. Dessutom blev de urgulliga
då vi gjorde dom i "baby" format!
Ingredienser
3st ägg
2,5dl socker
en liten nypa vaniljpulver, alt 1tsk vaniljsocker
100g smör
1dl mjölk
3,5dl mjöl
2tsk bakpulver
3msk kakao
en nypa salt
Hallon
Vit choklad Frosting
200g philadelphiaost
50g rumsvarmt smör
2,5dl florsocker
100g vit choklad
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader.
Vispa äggen, socker och vaniljpulver vitt och pösigt.
2. Smält smöret och häll i mjölken.
Blanda med äggsmeten.
3. Blanda mjöl, salt, kakao och bakpulver och vänd ner
i smeten och blanda försiktigt.
4. Fyll ca 12st muffinsformar i en muffinsplåt med 2/3 av smeten.
Lägg ett hallon i varje muffin.
5. Grädda mitt i ugnen ca 15min.
Låt svalna.
6. Bred eller spritsa på frostingen.
Vit chokladfrosting
1.Smält chokladen i en skål över vattenbad,
2.låt svalna någon minut.
3. Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljsocker och smör
med elvisp till en slät kräm.
4.Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,
5.Spritsa direkt då den stelnar till fort.
Men den går att vispa upp igen.
Färgsätt den om man vill med hushållsfärg.
Mörk
Chokladmousse
En god men mastig chokladmousse!
Vill man kan man smaksätta med lite rivet apelsinskal.
Den kan serveras direkt men blir hårdare om den först
förvaras i kylen.
Här toppade jagmoussen med lite vispad grädde
smaksatt med vaniljpulver.
Mycket enkel och snabb dessert!
Den är även LCHF vänlig.
Ingredienser
4port
2,5dl vispgrädde
100g mörk choklad med hög kakaohalt
lite rivet skal från en apelsin om man vill
2dl vispad grädde
en liten nypa vaniljpulver
Gör såhär
1. Finhacka chokladen
2. Koka upp 1dl grädde
3. Smält chokladen i grädden och
låt chokladblandningen svalna.
4. Vispa resten av grädden.
Blanda i apelseinskalet.
5.Mixa slutligen den vispade grädden med den
kalla chokladblandningen och rör samman.
7. Häll upp i portionsskålar och låt stå
kallt någon timme. Ta fram 10min innan servering.
8. Vispa upp grädden och häll i lite vaniljpulver.
Klicka på moussen och servera!
Bröllopsinspirerad
födelsedagstårta
I helgen hade jag en beställning på en födelsedagstårta.
Det var till en kille som skulle fylla åtta år.
Hans önskemål var att det skulle vara en bröllopstårta med en våning.
Det blev bara positiva reaktioner vilket gör en glad
Tårtan består av två delar;
understa tårtdelen har fyra bottnar och fyllningarna består av:
vaniljmousse
jordgubbsmousse
geishamousse
den andra våningen består av tre bottnar och fyllningar:
vaniljmousse
ahlgrens bilarmousse
Tårtan är spacklad med vit vhokladsmörkräm
Täckt med suparpaste.
Borderna är av sugarpaste
Blommorna består av marsipan
På toppen i kronan finns det geishachoklad samt Ahlgrens bilar
Ingredienser
'Tårtbottnar
5 ägg
3dl strösocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2,5tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.
Blanda ner i äggsmeten försiktigt.
Mjöla en rund form, 24cm diameter.
Häll i smeten och grädda i 175grader ca 30min.
Skär den i tre delar.
Gör två stycken.
Totalt sett blir det sex bottnar som behövs
till de två tårtorna.
Vaniljmousse
2 dl Kesella vanilj
2 dl färdig marsankräm
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljpulver
2 hårt vispad grädde
Gör vaniljkräm som det står på förpackningen.
Rör ihop kesella vanilj, vaniljkrämen, socker och vaniljpulver.
Vispa grädden hårt och vänd ner den i vaniljsmeten.
Låt stå i kyl över natten.
Jordgubbsmousse
Gör en sats av vaniljmoussen.
Mosa jordgubbar, frysta eller färska, ca 3dl.
Vispa ihop jordgubbarna med moussen.
Låt stå i kyl över natten
Geishamousse
2dl vispgrädde
ca 15 bitar geisha
Värm grädden i en kastrull på svag värme (inte koka)
Smält med geishachokladen och blanda väl.
Låt stå kallt, helst över natten i kyl.
Vispa upp till ett fluff.
Ahlgrens bilar mousse
2dl vispgrädde
50g ahlgrens bilar
Värm grädden i en kastrull på svag värme (inte koka)
Smält med ahlgrens bilar och blanda väl.
Låt stå kallt, helst över natten i kyl.
Vispa upp till ett fluff.
Vit chokladsmörkräm
200g philadelphiaost
100g rumsvarmt smör
5dl florsocker
200g vit choklad
Smält chokladen i en skål över vattenbad,
låt svalna någon minut.
Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljpulver och smör
med elvisp till en slät kräm.
Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,
Sen är det bara till att sätta ihop tårtan
och dekorera
Cillas
Äppelrutor
med smultopping
Hösten är ju äpplenas säsong så då måste
man såklart använda sig av dessa.
Det är ju dessutom så gott att använda
i just bakning!
Klassiska äppelrutor gjorde jag om lite med bla
smultopping, lite som en äppelkaka. Och självklart är det att föredra att
ha vaniljsås till, även om det går bra utan också såklart.
Lätta att baka och perfekta att fylla frysen med!
Ingredienser
7dl mjöl
4tsk bakpulver
3tsk vaniljsocker
2st ägg
4dl socker
3dl mjölk
50g smält smör
100g mandelmassa
Fyllning
0,5dl socker
3msk kanel
5st äpplen
Smultopping
3dl havgregryn
1,5dl kokos
0,5 dl socker
0,5dl mjöl
150g smör
2tsk vaniljsocker
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. Blanda ägg och socker en en ny bunke.
Rör ner mjölk och det smälta smöret.
3. Riv mandelmassan och blanda i.
4. Rör samman mjölblandningen med äggblandningen.
5. Skala och skär äpplena i ca en cm stora bitar.
Blanda socker och kanel i en påse. Lägg i äppelbitarna
och skaka om ordentligt så att allt blandas.
6. Klä en långpanna 30*40cm med bakplåtspapper.
Häll smeten i formen och tryck ner äppelbitarna.
7. Till smultoppingen blanda ner alla ingredienser i en bunke.
Arbeta med händerna till en gryning massa.
8. Strö över toppingen över smeten i långpannan.
9. Grädda mitt i ugnen ca 25min.
Den ska ha fått en svag gyllene färg när den är klar.
10. Servera som dom är eller allra helst tillsammans
med lite vanlijsås!
Mums!
Tips! Vill man ha en lite knäckigare smultopping,
blanda i lite hackade hasselnötter, jättegott!
ChokladCupCakes
med
vitchoklad/blåbärsfrosting
Hade vit chokladfrosting samt lite blåbärskräm
över efter bakandet, och lilla Bella ville ju
såklart göra muffins som är hennes favorit.
Så då blev det perfekt attgöra cupcakes
Ingredienser
3st ägg
2,5dl socker
en liten nypa vaniljpulver, alt 1tsk vaniljsocker
100g smör
1dl mjölk
3,5dl mjöl
2tsk bakpulver
3msk kakao
en nypa salt
Vit choklad Frosting
100g philadelphiaost
50g rumsvarmt smör
2,5dl florsocker
100g vit choklad
Blåbärsfrosting (blev över från biskvierna, se föregående recept)
200g rumsvarmt smör
100g philadelphiaost
3dl florsocker
3tsk vaniljpulver (vanilksocker funkar också)
3st rumsvarma äggulor
2dl tinade avrunna blåbär
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader.
Vispa äggen, socker och vaniljpulver vitt och pösigt.
2. Smält smöret och häll i mjölken.
Blanda med äggsmeten.
3. Blanda mjöl, salt, kakao och bakpulver och vänd ner
i smeten och blanda försiktigt.
4. Fyll ca 12st muffinsformar i en muffinsplåt med 2/3 av smeten.
5. Grädda mitt i ugnen ca 15min.
Låt svalna.
6. Bred eller spritsa på frostingen.
Vit chokladfrosting
1.Smält chokladen i en skål över vattenbad,
2.låt svalna någon minut.
3. Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljsocker och smör
med elvisp till en slät kräm.
4.Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,
5.Spritsa direkt då den stelnar till fort.
Men den går att vispa upp igen.
Blåbärsfrosting
1.Ha alla ingredienserna rumsvarma annars skär sig krämen!
Rör ihop alla ingredienserna för hand till en jämn smet.
Det kan ta en liten stund men bara fortsätt röra försiktigt.
2.Är den för lös tillsätt lite mera florsocker. Ställ gärna in den en stund
i kylen innan de ska bres/spritsas på bottnarna.