Senaste inläggen
Blåbärsbiskvier
Små underbart läcka godsaker!
Biskvier fyllda med blåbärskräm istället
för den klassiska chokladen.
Lite pilligt kanske men inget svårt!
Fast mina blev inte de vackraset precis..
Ingredisener
ca 20st
Bottnar
250g mandelmassa
2st äggvitor
1,5 dl strösocker
Blåbärssmörkräm
200g rumsvarmt smör
100g philadelphiaost
3dl florsocker
3tsk vaniljpulver (vanilksocker funkar också)
3st rumsvarma äggulor
2dl tinade avrunna blåbär
Topping
ca 300g mörk choklad
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 180grader.
Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna och sockret.
Ställ blandningen kallt i kylen ca 20min.
Blandingen skall vara fast i konsistensen innan man klickar ut den.
2. Spritsa eller klicka ut 20 rundlar på en bakplåt med
bakplåtspapper. Grädda bottnarna mitt i ugnen tills de är
gyllene i färgen, ca 12min. Låt svalna helt.
3. Gör smörkrämen under tiden.
Ha alla ingredienserna rumsvarma annars skär sig krämen!
Rör ihop alla ingredienserna för hand till en jämn smet.
Det kan ta en liten stund men bara fortsätt röra försiktigt.
Är den för lös tillsätt lite mera florsocker. Ställ gärna in den en stund
i kylen innan de ska bres på bottnarna.
4. Fördela smörkrämen på den platta sidan av biskvin
i form av en liten topp. Ställ åt sidan i kylen tills smörkrämen stelnat till.
5. Smält under tiden chokladen över vattenbad och doppa sedan
försiktigt biskvierna så att de täcks av chokalden.
Låt de stelna och förvara dom kallt.
Chokladbullar
med vanilj
Som kanelbullar fast med massa choklad istället!
Hittade detta recept i en baktidning.
Med en vanlig kanelbulledeg kan man egentligen göra
precis hur man vill med smaksättningen.
Här är det massa choklad och lite vaniljsmak
då jag tillförde vaniljpulver.
Perfekta till fikat en grå höstdag!
Ingredienser
150g smör
5dl mjölk
50g jäst (=1 påse torrjäst)
1dl socker
1/2 tsk salt
ca 15dl vetemjöl
Fyllning
100g rumsvarmt smör
2dl florsocker
1msk vaniljpulver (även vaniljsocker fungerar)
200g choklad grovt hackad - antingen mörk eller ljus
Garnering
1 ägg
florsocker
100g smält choklad
Gör såhär
1. Smält smöret. Häll på mjölken och värm till 37grader.
2. Blanda jäst, mjöl, socker och salt i en bunke.
3. Häll över smörblandningen och arbeta till en smidig deg.
Tillsätt mera mjöl om det behövs.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40min.
5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen (utom chokladen)
6. Knåda degen på mjölat bord och dela i två delar.
Kavla ut varje bit till en rektangel.
7. Bred på fyllningen och strö över den hackade chokladen.
8. Rulla ihop degen från långsidan och skär varje rulle i tio
likka tjocka bitar. Lägg dem med snittytan uppåt i antingen formar
eller på bakplåtspapper på en bakplåt.
9. Låt jäsa ytterligare en gång, ca 30min.
Sätt ugnen på 200grader.
10. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen tills de fått
fin färg. 15-20min.
11. Låt bullarna kallna. Smält chokladen över vattenbad.
Pudra bullarna med florsocker och ringla sedan över
den smälta chokladen.
Scandinavia
Cake Show
Idag tog vi en tur till Kungälv där det hölls tårtmässa.
Var riktigt skoj att få se alla dessa fantastiskt fina tårtor!!
Och visst fick man massa inspiration,
och ett sug att genast sätta igång och testa själv!
Ja, tänk om man kunde göra sådana fina tårtor!
Det är väl bara till att baka, baka, baka och
öva, öva, öva...
Njut av bilderna på dessa mästerverk!
Hur underbart gullig är inte denna?!
Helt fantastisk
Isabellas
Nougatcupcakes
En halvtaskig dag som den med regn om vartannat,
vad passar då bättre än att mysa i köket
ihop med sitt lilla hjärta!
Att baka muffins är ju inte vidare svårt och det går snabbt
att göra, perfekt för en 2-åring!
En stoltare liten tjej kunde man inte hitta då
Isabella gjorde i stort sett allting själv..
Särskilt dekorationen var rolig!
Och att sen få visa sin kreation för pappa när han kom hem,
vilken lycka
Ingredienser
100g rumsvarmt smör
1,5dl socker
2 ägg
2dl mjöl
2msk kakao
1tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
100g nötkräm
Frosting
100g rumsvarmt smör
2,5dl florsocker
100g vit choklad
Gör såhär
1. Värm ugnen till 175 grader.
Vispa smör och socker krämigt. Blanda ner äggen ett i taget.
2. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner blandingen i smeten.
Vänd till sist ner nötkrämen.
3. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten
av ugnen ca 20min.
4. Vispa under tiden smöret och florsockret till
en krämig massa.
5. Smält den vita chokladen och blanda i.
Skulle den bli för lös tillsätt bara lite mera florsocker.
6. Spritsa ut frostingen eller bre ut den
med en kniv på muffinsen.
Klart!
Cillas maffiga
Chokladtårta
I helgen kom bla mina bröder på besök.
Då passade jag på att experementera lite i köket.
Det blev en maffig tårta proppad med choklad
kolafyllning och marshmallows, toppad med jordgubbar och nötter!
Den blev väldigt uppskattad, även om jag själv vill göra
några ändringar till nästa gång...
Testa gärna, är man en chocaholic blir man inte missnöjd
Ingredienser
Kladdkakebottnar - gör 2st
225g smör
4,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
4,5 msk kakao
3 st ägg
Fyllning
1 burk con de leche (kondenserad mjölk)
1 påse minimarscmallows
Garnering
250g mascarpone
200g choklad (jag tog vanlig mjölkchoklad men nästa gång ska jag ta mörk)
Jordgubbar
Nötter - ex pistage, cashew, valnötter
200g mörk choklad, till löven runtom tårtan
Gör så här
Bottnarna:
1.Sätt ugnen på 175grader och smält smöret.
2.Rör ihop socker, mjöl, kakao och ägg.
3. Blanda i smöret och rör så att allt blandas ordentligt.
4. Häll över i en smord och bröad bakform.
6.Sätt in den i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Men efter 20min öppna och lägg på ett lager av
marshmallowsen över smeten som bara skall smälta till litegrann.
7.Den skall vara rejält kladdig när den tas ut.
Låt kakan stå i kylen över natten för bästa resultat.
Gör två stycken av denna.
Fyllning
Låt en burk kondenserad mjölk koka upp
i ca 3 timmar till en god kolakräm.
(man skall alltså inte öppna burken utan den ska
läggas i en kastrull och koka)
Garnering
1.Vispa upp mascarpone.
2. Bryt chokladen i bitar och smält.
3.Häll ner chokladen i osten under vispning.
4. Till löven: smält den mörka chokladen.
5. Lägg ut ett bakplåtspapper.
6. Ta en sked och ringla ut lövformade blad.
Låt stelna, gärna i kylskåpet så
går de snabbare.
Gör såhär
sätta ihop tårtan:
1.Lägg en chokladbotten på ett tårtfat.
Bred kolafyllning på botten.
2. Lägg på den andra botten.
Bred kolafyllning på den också.
3. Bred mascarponechokladen över och runtomkring tårtan.
4. Garnera med löven, jordgubbar och nötter.
Låt tårtan stå någon timme i kylen eller
över natten.
Mumma!
Isabellas födelsedagstårta
Marsipantårta
med persikomousse
och vanilj
Den andra födelsedagstårtan blev en marsipantårta.
Det blev med vaniljkräm samt testade jag att göra en mousse
med smak av persika. Det blev en helt ok tårta!
Persikomoussen blev väldigt god och den kan man nästan
äta upp direkt när man gjort den, mums!
Spacklade tårtan runtom med lite vit chokladfrosting.
Har verkligen fastnat för den för den är såååå god och användbar
både i tårtor eller om man bara ska lägga ett lager
på cupckakes
Jag dekorerade med några Hello Kitty figurer.
Egentligen hade jag velat göra egna ätbara figurer men
har inte all tid i världen just nu med två barn (och en man) som
skall tas om hand..får bli nästa gång!
Lite hjärtan, kulor samt skrev jag med glitterpennor hamnade också tårtan.
Gör såhär
Tårtbottnar
5 ägg
3dl strösocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2,5tsk bakpulver
vill man kan man smaksätta med t ex citronessens eller vaniljessens
Blanda allt och grädda i en form, 175grader i ca30min. Dela i tre delar.
Fyllning 1
Vaniljkräm
(fuskade ajaj och köpte färdig)
Fyllning 2
Persikomousse
Börja med att göra en persikokompott:
250g konserverad persika (spara saften)
2 msk saft från konserven
1/2 dl syltsocker
2sk vaniljsocker
1.Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt koka upp, mosa persikorna en aning och
rör om då och då.
2.Låt sjuda tills frukten är mjuk i 10-15min.
Förvara kompotten i kylen tills den är kall.
Persikomousse
1 sats persikokompott
2 1/2 dl vispgrädde
1dl turkisk yoghurt
1. Sila bort vätskan i persikokompotten.
2. Vispa grädden hårt. Blanda med den turkiska yoghurten
och persikokompotten.
Vit chokladfrosting
200 g cream Philadelphia ost
200 g vit choklad
75g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1.Smält chokladen i en skål över vattenbad,
2.låt svalna någon minut.
3. Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljsocker och smör
med elvisp till en slät kräm.
4.Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,
5.Spritsa direkt då den stelnar till fort.
Men den går att vispa upp igen.
Sätt ihop tårtan
1. Dela tårtan i tre.
Lägg första botten på ett tårtfat.
Pensla bottnen med saften från den
konserverade persikoburken.
2. Lägg på ett jämt lager vaniljkräm.
Lägg på en botten och pensla med saften.
3. Lägg på ett jämt lager av persikomoussen.
Lägg över den sista tårtbotten och pensla även denna med saften.
4. Lägg ett tunt lager med persikomousse.
5. Spackla och täck hela tårtan med den vita chokladfrostingen.
Lägg på ett lock marsipan och dekorera valfritt!
Isabellas födelsedagstårta
Hallonmoussetårta
på chokladbädd
Nu har det blivit lite tårtabakade i och med
min dotters 2-års dag!
Bla två stycken hallonmoussetårtror blev det
under helgen som gick.
Denna tårta har jag gjort några gånger innan,
dock med jordgubbsmousse. Så nu ville jag istället göra
med hallon som är så gott!
Botten består av en chokladbotten.
Dekorationen blev Hello Kitty som består av marsipan.
Runtom tårtan spritsade jag vit chokladfrosting.
Ingredienser
Chokladbotten
150g rumstempererat smör
2,5dl socker
1msk sirap
2st ägg
1,5dl mjöl
0,5tsk salt
2tsk vaniljsocker
1dl kakao
Fyllning
6st gelatinblad
1liter hallon
3st äggulor
2dl florsocker
3dl vispgrädde
2dl kesella
Vit chokladfrosting
Vit chokladfrosting
200 g cream Philadelphia ost
200 g vit choklad
75g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt.
Rör ner äggen.
2. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
Tillsätt mjölblandningen i smeten och rör ihop till en smet.
Häll smeten i en bröad form.
3.Grädda i ugnen ca 20min. Den ska vara lite kladdig när den tas ut.
Låt svalna.
4.Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5min.
5.Mixa hallonen till en slät puré.
6.Vispa äggulor och florsocker fluffigt.
Vispa grädden och blanda i kesellan
7.Värm 1dl av hallonpurén i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen.
Låt det smälta på svag värme. Häll ner gelatinblandningen i
resten av hallonpurén.
8. Blanda försiktigt ner äggblandningen i hallonpurén, och till sist
grädden till en slät smet.
9. Häll smeten över chokladbotten.
Ställ kallt minst 4timmar i frys eller kyl.
Vit chokladfrosting
1.Smält chokladen i en skål över vattenbad,
2.låt svalna någon minut.
3. Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljsocker och smör
med elvisp till en slät kräm.
4.Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,
5.Spritsa direkt då den stelnar till fort.
Men den går att vispa upp igen.
Dekorera valfritt.
Glad tjej med sin Hello Kitty tårta