Direktlänk till inlägg 1 oktober 2012
Cillas
Äppelrutor
med smultopping
Hösten är ju äpplenas säsong så då måste
man såklart använda sig av dessa.
Det är ju dessutom så gott att använda
i just bakning!
Klassiska äppelrutor gjorde jag om lite med bla
smultopping, lite som en äppelkaka. Och självklart är det att föredra att
ha vaniljsås till, även om det går bra utan också såklart.
Lätta att baka och perfekta att fylla frysen med!
Ingredienser
7dl mjöl
4tsk bakpulver
3tsk vaniljsocker
2st ägg
4dl socker
3dl mjölk
50g smält smör
100g mandelmassa
Fyllning
0,5dl socker
3msk kanel
5st äpplen
Smultopping
3dl havgregryn
1,5dl kokos
0,5 dl socker
0,5dl mjöl
150g smör
2tsk vaniljsocker
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. Blanda ägg och socker en en ny bunke.
Rör ner mjölk och det smälta smöret.
3. Riv mandelmassan och blanda i.
4. Rör samman mjölblandningen med äggblandningen.
5. Skala och skär äpplena i ca en cm stora bitar.
Blanda socker och kanel i en påse. Lägg i äppelbitarna
och skaka om ordentligt så att allt blandas.
6. Klä en långpanna 30*40cm med bakplåtspapper.
Häll smeten i formen och tryck ner äppelbitarna.
7. Till smultoppingen blanda ner alla ingredienser i en bunke.
Arbeta med händerna till en gryning massa.
8. Strö över toppingen över smeten i långpannan.
9. Grädda mitt i ugnen ca 25min.
Den ska ha fått en svag gyllene färg när den är klar.
10. Servera som dom är eller allra helst tillsammans
med lite vanlijsås!
Mums!
Tips! Vill man ha en lite knäckigare smultopping,
blanda i lite hackade hasselnötter, jättegott!