Cilla bakar

Senaste inläggen

Av Cecilia - 15 november 2012 19:32


Williams

Doptårta





Här är receptet på en av tårtorna

som jag gjorde till dopet.

En två våningstårta med tre fyllningar:

Mjölkchokladmousse, blåbärsmousse och vaniljkrämsmousse.

Spacklad med vit chokladsmörkräm.

Täckt med sugarpaste.


Till min fasa fick jag en sprickai sugarpasten

när jag skulle lägga över den på tårtan!!

Men men, sånt händer, det fick bli baksidan på tårtan...  



 




   



   



   


Bottnar

5 ägg
3dl strösocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2,5tsk bakpulver



Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.

Sikta i blandningen i äggsmeten.

Häll i en smord form, gärna med bakplåtspapper runtom i formen.

Grädda i mitten av ugnen ca 30min, 175grader.

Låt svalna, plasta in botten och lägg i frysen.

Ta fram dom när det är dags att börja med tårtan.

På så sätt kan man förbereda bottnarna i lång tid i förväg,

samt går de mycket lättare att skära när de är lite halvfrusna.

Dela i tre delar.


Till undervåningen behövs fyra bottnar.

Till den övre tre stycken mindre.



Mjölkchokladmousse:

200g mjölkchoklad

5dl vispgrädde


Värm vispgrädden i en kastrull

Grovhacka chokladen och låt smälta med i grädden.

Kyl blandningen några timmar, gärna över natten.

Vispa upp till ett fluff.



Blåbärsmousse:

4 gelatinblad
250 g blåbär
3/4 dl socker
3 dl vispgrädde


Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.

Tina blåbären (om de är frysta) och mosa dem sedan med stavmixer till en puré.

Lägg blåbärspuré och socker i  en kastrull och låt det småputtra i några minuter.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i blåbärspurén. Rör om tills gelatinet löst sig.

Ställ åt sidan och låt svalna lite.
Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner blåbärspurén i grädden tills allt är blandat.

Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.




Vaniljkrämsmousse:

1 äggula

1dl strösocker

3msk maizena

1 vaniljstång eller en nypa vaniljpulver (0,5tsk)

2,5dl mjölk

15g smör

2dl vispgrädde


Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg alltsammans

i en kastrull. Eller så använder man vaniljpulver.

Häll i mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången

och häll i mjölkblandningen i äggblandningen.

Blanda och häll alltsammans i kastrullen.

Koka på svag värme under konstant omrörning tills

den tjocknar.

Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret

och blanda tills smöret har amält.

Låt svalna.

Vispa grädden och blanda sedan i den i vaniljkrämen.



Vit chokladsmörkräm:


150 g smör

75 g vitchoklad

150 g naturell färskost

4 dl florsocker



Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.

När allt har smält, ställ undan det och låt det svalna.

Ställ smöret i rumstemperatur. Låt det bli lite mjukt.

Kör smöret i en hushållsassistent (eller med elvisp) tills det blir

mjukt och "krämigt" i konsistensen.

Tillsätt den smälta chokladen, färskosten och florsockret.

Se till att allt blandas ordentligt.



   


 

Av Cecilia - 14 november 2012 22:01

   Williams

  Dop-

      dessertbord

             



Nu har vi haft dop för våran son!!

Och till det blev det ett lyckat dessertbord

bestående av tårtor, cupcakes och chokladbollar.

Jag ville ha lite blått tema på det och det blev ett gulligt resultat!

  

Recepten på tårtorna kommer inom kort...

Detta fanns på bordet:

  • Williams BabyCupcakes - chokladmuffins med vit chokladfrosting.
  • Chokladbollar med kokos/pärlsocker (som jag färgade blått med hushållsfärg)
  • Chokladtårta med chokladkräm, vit chokladfrosting och savoiardikex
  • Tvåvåningstårta - chokladmousse, vaniljkrämsmousse, blåbärsmousse

 






   




 




   



 



   

Av Cecilia - 7 november 2012 21:19

Cillas

Banankaka



Banankaka är perfekt att baka när man har

prickiga bananer över i fruktskålen!

 Banankakan blir saftig och här har jag smaksatt den

med kanel, kardemumma och vanilj.

Barnsligt gott  




Tips: om man vill kan man blanda i  lite

grovhackade mörka chokladbitar i smeten.


Man kan också toppa kakan med vit chokladfrosting.




 



Ingredienser


120g smör

1dl mjölk

4st ägg

3dl socker

3st bananer

5dl mjöl

1tsk bakpulver

1tsk bikarbonat

1tsk kanel

1tsk kardemumma

0,5tsk vaniljpulver



Gör såhär


1.Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form.

2. Smält smöret och häll i mjölken.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Skala och mosa bananerna.

5. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel,

kardemumma och vaniljpulver.

6. Rör ner mjölblandningen med äggsmeten. 

7. Blanda i bananerna.

8. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen 55-60 min

 

Pudra över lite florsocker



 

Av Cecilia - 7 november 2012 20:30

Snickers

Cheesecake

á la Roy



Har varit sugen ett bra tag på att göra denna

cheesecake a la Roy Fares och fick nu tillfälle i helgen att göra den.

Jag älskar cheesecakes och man kan ju göra dom

i oändliga varianter och smaker. Både frysta, bakade och

med sina favoritsmaker. Bara till att testa sig fram!

Denna cheesecake är snickersinspirerad med kolasås, jordnötter,

snickersbitar och choklad.

En mastig och riktigt härligt kladdig kombination  !!

Rekommenderar att man gör den dagen innan,

och lägger på frosting och dekorerar samma dag som man ska äta den.

 

Ingredienser

Botten:

200 g Digestivekex

100 g Smör

 1/2dl socker

1 1/2 msk kakao

1/2tsk salt

Cheesecake:

600 g Färskost

2dl socker

1/2 st Vaniljstång el. 0,5tsk vaniljpulver

2msk mjöl

50 g Grädde (1/2dl)

2 st Äggulor

2 st Ägg

Frosting:

250 g Färskost

2msk kakao

1,5dl Florsocker

1tsk vaniljsocker

1/2d grädde

Garnering och fyllning:

1 burk kondenserad mjölk som du kokat till kola

Snickers

Jordnötter

Kakao

Gör såhär

1.Botten: Sätt ugnen på 180 grader.

Kör kexen i en matberedare tills smulor.

2.Smält smöret. Blanda samman allt.

Tillsätt mer smör om du tycker att botten är lite för torr att jobba med.

3.Fodra en bakform 23 cm i diameter, 3 – 4 cm hög med smulorna,

se till att trycka ända upp på kanterna.

Grädda botten på 180 grader i 7 min, låt svalna.

4.Cheescake: Sätt ugnen på 210 grader.

Vispa färskost, strösocker, fröna från vaniljstången och vetemjölet

tills den känns lätt fluffig.

5.Vispa i grädde.

6. Blanda försiktigt i äggulorna och sedan ett ägg i taget,

blanda i äggen med en slickepott.

7.Lägg lite snickers bitar i botten på kakan,

ringla lite kola och strö lite jordnötter över,

häll på fyllningen och grädda på 210 grader i 10 min.

8.Sänk sedan värmen till 105 grader utan att öppna ugnsluckan

och grädda ytterligare 35 – 40 min.

9. Stäng av ugnen och låt cheesecaken svalna i ugnen i 30 minuter

innan du öppnar luckan, då minskar du risken för att den spricker.

10. Ta ut låt svalna och förvara i kylen. Låt den sätta sig ordentligt i kylen.

11.Frosting: Vispa alla ingredienser förutom grädden,

vispa tills det känns lätt och fluffigt.

12.Vispa sedan i lite i taget av grädden tills du har en slät frosting.

13. Spritsa ut frostingen eller stryk ut med en pallet

på cheesecaken och dekorera med jordnötter och

snickersbitar och pudra på lite kakao.

Mmmmmm....!!


 

Av Cecilia - 29 oktober 2012 20:25


Emelie & Sofias

Glace au Four



Detta är för en gångs skull inte något jag har

bakat, men smakat såklart!

Anledningen till att jag lägger ut detta recept är

att jag tycker mina goda vänner Emelie & Sofia

lyckades göra denna glace au four alldeles utmärkt god,

dessutom på sitt egna sätt.

Det blev en utmärkt avslutning på en väldigt

god tre rätters middag som de hade lagat.

Denna kommer jag absolut göra,

och det tycker jag ni också ska!   


En glace au four kan man göra på många olika

sätt egentligen. Det mest klassiska är att

den görs på en sockerkakasbotten, fyllning med glass

och bär, sedan täcker man den med maräng och

gratinerar en kort tid i ugnen.

Emelie & Sofia hade gjort på kladdkakebotten,

Ben&Jerry Vermonster-glass och sedan marängen.

Det blev en väldigt god kombination!


 


Ingredienser:


Kladdkaka:

225g smör

4,5 dl strösocker

2,25 dl vetemjöl

4,5 msk kakao

3 st ägg



Fyllning:

Ben&Jerry Vermonster glass



Maräng:

6 äggvitor

1,5 dl strösocker

1 tsk pressad citron



Gör så här

1.Sätt ugnen på 175grader och smält smöret.

2.Rör ihop socker, mjöl, kakao och ägg.

3. Blanda i smöret och rör så att allt blandas ordentligt.

4. Häll över i en smord och bröad bakform.

Sätt in den i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Den skall vara rejält kladdig. när den tas ut.

Låt kakan stå i kylen över natten för bästa resultat.

5.Sätt ugnen på 250 grader grill.

6. Vispa marängen: vispa äggvitor i en bunke ca 1 minut.

Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till ett fast skum.

Vispa ner pressad citron.

7. Lägg hårdfryst glass i mitten på kladdkakan.

8. Fördela marängen över och runt glassen.

Det är viktigt att allting täcks.

9.Grädda Glace au four mitt i ugnen ca 4 min tills marängen fått lite färg.

Passa noga för det kan gå fort!



   



Mmmmm....

Av Cecilia - 22 oktober 2012 21:40

Creamy Dreamy

Banana

Pie

 

 

En trevlig söndagsfika blev det i helgen som gick.

Tänkte då att jag skulle passa på att göra denna maffigt,

goda pajen som jag velat testa att göra ett tag nu.

Såg då att Roy Fares hade den i sin bok, men jag gjorde

dock nån liten ändring  

Den består av en massa godsaker!

Eller vad sägs som kolasås, vit choklad, vaniljkräm och bananer?

Toppad med nötter och choklad!

Yummy!

Det blir en paj som räcker till många även om man tar om minst två gånger.

Fick halva pajen kvar efter fikabesöket men eftersom den föll min

man alldeles utmärkt i smaken försvann det mesta ganska snabbt ändå.. 





 




Ingredienser

 

Botten:

120g rumstempererat smör

1dl florsocker

3dl mjöl

1 äggula

100g vit choklad till pensling

 

 

Kolakräm:

Con de Leche

(1 burk kondenserad mjölk som fått koka 3-4 timmar)

 

Vaniljkräm:

3 äggulor

1dl socker

3msk maizena

1/2 tsk vaniljpulver

2,5dl mjölk

20g smör

 

Garnering:

3st skivade bananer

4dl vispgrädde

150g vit choklad

100g mörk choklad

salta jordnötter

kanderade nötter

kakao

(Gör vit chokladgrädde med 4dl vispgrädde+150g vit choklad, gärna dagen innan.

värm tillsammans och vispa upp efter några timmar)

 

 

Gör såhär

 

 Glöm ej göra kolakrämen som tar 3-4 timmar samt

den vita chokladgrädden i god tid innan!

 

1.Sätt ugnen på 180grader.

Blanda alla ingredienser till bottnen i en bunke och

arbeta ihop till en jämn deg. Låt vila i kylen 20min.

2. Kavla ut degen och täck i en form med löstagbar kant.

Nagga botten och grädda mitt i ugnen ca 15min.

Låt den svalna.

3. Smält den vita chokladen och pensla ett tunt lager

över hela botten.

4. Gör vaniljkrämen genom att röra ihop äggulorna,

sockret och maizena i en bunke.

5. Koka upp mjölk och vaniljpulver.

Vispa ner i äggblandningen.

6. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och koka varsamt

och under omrörning tills blandningen har tjocknat.

7. Tillsätt smöret och rör om tills det har smält.

Låt svalna.

8. Ta ut pajskalet ur formen. Stryk ut ett lager kolakräm i botten.

Lägg ut bananskivorna och bred sedan över vaniljkräm.

9. Sprits ut den vita chokladgrädden över hela pajen.

10. Toppa med grovhackade jordnötter, kanderade nötter,

hyvlad choklad och pudra till sist över lite kakao.

 

 

 

 

Av Cecilia - 22 oktober 2012 21:19

Cillas

Dubbelmousse

med nötcrisp

 

 

 Helgens dessert till myset blev en dubbelmousse!

Den bestod av risenmousse och vit chokladmousse

toppad med nötcrisp, det var mumma !!

Börja göra mousserna dagen innan för bästa resultat.

Sedan är det bara till att vispa ihop dom dagen därpå!

 

 

 

 

Ingredienser

4 port

 


Risenmousse

2,5dl vispgrädde

ca 12st risenchokladbitar

 

 

Vit chokladgrädde

2,5dl vispgrädde

100g vit choklad

 

 

Topping

Kanderade nötter

Hackad mörk choklad

Hallon

 

Gör såhär

 

 

1. Värm vispgrädden på svag värme, det ska ej koka.

2. Lägg i chokladen och låt smälta. Gör på samma vis med båda mousserna.

Rör om och blanda väl.

3. Ställ in i kylen några timmar, helst över natten.

4. Vispa upp till ett härligt fluff.

5. Lägg först i risenmoussen och sen den

vita chokladmoussen i glas.

5. Grovhacka nötterna, hyvla lite choklad över

och toppa med lite hallon.

 

Njut  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Cecilia - 15 oktober 2012 23:09

Underbara

Vanilj




Jag älskar smaken av vanilj och slänger gärna i

det i det mesta jag bakar så att det hintar lite

lätt vaniljsmak.

Jag har nu börjat använda mig av vaniljpulver istället

för vaniljsocker det senaste och tycker verkligen det gör skillnad i smaken,

samt att det inte innehåller varken socker, färgämnen eller tillsatser.

Det är ett svart pulver som endast består av mald vaniljstång.

Vaniljpulver är lika bra och god som vanlig vaniljstång

men lättare att använda och dosera.

Det är alltså helt naturlig äkta vanilj och smakar mycket mera och godare än vaniljsocker.

I alla recept där vaniljsocker används så kan man byta ut det mot

 vaniljpulver för att få lika mycket vaniljsmak.

Och vaniljpulver blir inte mycket dyrare som man kanske först kan tro

eftersom man inte behöver ta lika mycket.

Ex ta 1/2 tesked av vaniljpulvret istället för 1 tesked vaniljsocker.

Vill du ha extra stark smak tar du lite till.




 

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards