Senaste inläggen
Williams
Doptårta
Här är receptet på en av tårtorna
som jag gjorde till dopet.
En två våningstårta med tre fyllningar:
Mjölkchokladmousse, blåbärsmousse och vaniljkrämsmousse.
Spacklad med vit chokladsmörkräm.
Täckt med sugarpaste.
Till min fasa fick jag en sprickai sugarpasten
när jag skulle lägga över den på tårtan!!
Men men, sånt händer, det fick bli baksidan på tårtan...
Bottnar
5 ägg
3dl strösocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2,5tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.
Sikta i blandningen i äggsmeten.
Häll i en smord form, gärna med bakplåtspapper runtom i formen.
Grädda i mitten av ugnen ca 30min, 175grader.
Låt svalna, plasta in botten och lägg i frysen.
Ta fram dom när det är dags att börja med tårtan.
På så sätt kan man förbereda bottnarna i lång tid i förväg,
samt går de mycket lättare att skära när de är lite halvfrusna.
Dela i tre delar.
Till undervåningen behövs fyra bottnar.
Till den övre tre stycken mindre.
Mjölkchokladmousse:
200g mjölkchoklad
5dl vispgrädde
Värm vispgrädden i en kastrull
Grovhacka chokladen och låt smälta med i grädden.
Kyl blandningen några timmar, gärna över natten.
Vispa upp till ett fluff.
Blåbärsmousse:
4 gelatinblad
250 g blåbär
3/4 dl socker
3 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Tina blåbären (om de är frysta) och mosa dem sedan med stavmixer till en puré.
Lägg blåbärspuré och socker i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i blåbärspurén. Rör om tills gelatinet löst sig.
Ställ åt sidan och låt svalna lite.
Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner blåbärspurén i grädden tills allt är blandat.
Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.
Vaniljkrämsmousse:
1 äggula
1dl strösocker
3msk maizena
1 vaniljstång eller en nypa vaniljpulver (0,5tsk)
2,5dl mjölk
15g smör
2dl vispgrädde
Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg alltsammans
i en kastrull. Eller så använder man vaniljpulver.
Häll i mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången
och häll i mjölkblandningen i äggblandningen.
Blanda och häll alltsammans i kastrullen.
Koka på svag värme under konstant omrörning tills
den tjocknar.
Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret
och blanda tills smöret har amält.
Låt svalna.
Vispa grädden och blanda sedan i den i vaniljkrämen.
Vit chokladsmörkräm:
150 g smör
75 g vitchoklad
150 g naturell färskost
4 dl florsocker
Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.
När allt har smält, ställ undan det och låt det svalna.
Ställ smöret i rumstemperatur. Låt det bli lite mjukt.
Kör smöret i en hushållsassistent (eller med elvisp) tills det blir
mjukt och "krämigt" i konsistensen.
Tillsätt den smälta chokladen, färskosten och florsockret.
Se till att allt blandas ordentligt.
Williams
Dop-
dessertbord
Nu har vi haft dop för våran son!!
Och till det blev det ett lyckat dessertbord
bestående av tårtor, cupcakes och chokladbollar.
Jag ville ha lite blått tema på det och det blev ett gulligt resultat!
Recepten på tårtorna kommer inom kort...
Detta fanns på bordet:
Cillas
Banankaka
Banankaka är perfekt att baka när man har
prickiga bananer över i fruktskålen!
Banankakan blir saftig och här har jag smaksatt den
med kanel, kardemumma och vanilj.
Barnsligt gott
Tips: om man vill kan man blanda i lite
grovhackade mörka chokladbitar i smeten.
Man kan också toppa kakan med vit chokladfrosting.
Ingredienser
120g smör
1dl mjölk
4st ägg
3dl socker
3st bananer
5dl mjöl
1tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
1tsk kanel
1tsk kardemumma
0,5tsk vaniljpulver
Gör såhär
1.Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form.
2. Smält smöret och häll i mjölken.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Skala och mosa bananerna.
5. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel,
kardemumma och vaniljpulver.
6. Rör ner mjölblandningen med äggsmeten.
7. Blanda i bananerna.
8. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen 55-60 min
Pudra över lite florsocker
Snickers
Cheesecake
á la Roy
Har varit sugen ett bra tag på att göra denna
cheesecake a la Roy Fares och fick nu tillfälle i helgen att göra den.
Jag älskar cheesecakes och man kan ju göra dom
i oändliga varianter och smaker. Både frysta, bakade och
med sina favoritsmaker. Bara till att testa sig fram!
Denna cheesecake är snickersinspirerad med kolasås, jordnötter,
snickersbitar och choklad.
En mastig och riktigt härligt kladdig kombination !!
Rekommenderar att man gör den dagen innan,
och lägger på frosting och dekorerar samma dag som man ska äta den.
Ingredienser
Botten:
200 g Digestivekex
100 g Smör
1/2dl socker
1 1/2 msk kakao
1/2tsk salt
Cheesecake:
600 g Färskost
2dl socker
1/2 st Vaniljstång el. 0,5tsk vaniljpulver
2msk mjöl
50 g Grädde (1/2dl)
2 st Äggulor
2 st Ägg
Frosting:
250 g Färskost
2msk kakao
1,5dl Florsocker
1tsk vaniljsocker
1/2d grädde
Garnering och fyllning:
1 burk kondenserad mjölk som du kokat till kola
Snickers
Jordnötter
Kakao
Gör såhär
1.Botten: Sätt ugnen på 180 grader.
Kör kexen i en matberedare tills smulor.
2.Smält smöret. Blanda samman allt.
Tillsätt mer smör om du tycker att botten är lite för torr att jobba med.
3.Fodra en bakform 23 cm i diameter, 3 – 4 cm hög med smulorna,
se till att trycka ända upp på kanterna.
Grädda botten på 180 grader i 7 min, låt svalna.
4.Cheescake: Sätt ugnen på 210 grader.
Vispa färskost, strösocker, fröna från vaniljstången och vetemjölet
tills den känns lätt fluffig.
5.Vispa i grädde.
6. Blanda försiktigt i äggulorna och sedan ett ägg i taget,
blanda i äggen med en slickepott.
7.Lägg lite snickers bitar i botten på kakan,
ringla lite kola och strö lite jordnötter över,
häll på fyllningen och grädda på 210 grader i 10 min.
8.Sänk sedan värmen till 105 grader utan att öppna ugnsluckan
och grädda ytterligare 35 – 40 min.
9. Stäng av ugnen och låt cheesecaken svalna i ugnen i 30 minuter
innan du öppnar luckan, då minskar du risken för att den spricker.
10. Ta ut låt svalna och förvara i kylen. Låt den sätta sig ordentligt i kylen.
11.Frosting: Vispa alla ingredienser förutom grädden,
vispa tills det känns lätt och fluffigt.
12.Vispa sedan i lite i taget av grädden tills du har en slät frosting.
13. Spritsa ut frostingen eller stryk ut med en pallet
på cheesecaken och dekorera med jordnötter och
snickersbitar och pudra på lite kakao.
Mmmmmm....!!
Emelie & Sofias
Glace au Four
Detta är för en gångs skull inte något jag har
bakat, men smakat såklart!
Anledningen till att jag lägger ut detta recept är
att jag tycker mina goda vänner Emelie & Sofia
lyckades göra denna glace au four alldeles utmärkt god,
dessutom på sitt egna sätt.
Det blev en utmärkt avslutning på en väldigt
god tre rätters middag som de hade lagat.
Denna kommer jag absolut göra,
och det tycker jag ni också ska!
En glace au four kan man göra på många olika
sätt egentligen. Det mest klassiska är att
den görs på en sockerkakasbotten, fyllning med glass
och bär, sedan täcker man den med maräng och
gratinerar en kort tid i ugnen.
Emelie & Sofia hade gjort på kladdkakebotten,
Ben&Jerry Vermonster-glass och sedan marängen.
Det blev en väldigt god kombination!
Ingredienser:
Kladdkaka:
225g smör
4,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
4,5 msk kakao
3 st ägg
Fyllning:
Ben&Jerry Vermonster glass
Maräng:
6 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 tsk pressad citron
Gör så här
1.Sätt ugnen på 175grader och smält smöret.
2.Rör ihop socker, mjöl, kakao och ägg.
3. Blanda i smöret och rör så att allt blandas ordentligt.
4. Häll över i en smord och bröad bakform.
Sätt in den i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Den skall vara rejält kladdig. när den tas ut.
Låt kakan stå i kylen över natten för bästa resultat.
5.Sätt ugnen på 250 grader grill.
6. Vispa marängen: vispa äggvitor i en bunke ca 1 minut.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till ett fast skum.
Vispa ner pressad citron.
7. Lägg hårdfryst glass i mitten på kladdkakan.
8. Fördela marängen över och runt glassen.
Det är viktigt att allting täcks.
9.Grädda Glace au four mitt i ugnen ca 4 min tills marängen fått lite färg.
Passa noga för det kan gå fort!
Mmmmm....
Creamy Dreamy
Banana
Pie
En trevlig söndagsfika blev det i helgen som gick.
Tänkte då att jag skulle passa på att göra denna maffigt,
goda pajen som jag velat testa att göra ett tag nu.
Såg då att Roy Fares hade den i sin bok, men jag gjorde
dock nån liten ändring
Den består av en massa godsaker!
Eller vad sägs som kolasås, vit choklad, vaniljkräm och bananer?
Toppad med nötter och choklad!
Yummy!
Det blir en paj som räcker till många även om man tar om minst två gånger.
Fick halva pajen kvar efter fikabesöket men eftersom den föll min
man alldeles utmärkt i smaken försvann det mesta ganska snabbt ändå..
Ingredienser
Botten:
120g rumstempererat smör
1dl florsocker
3dl mjöl
1 äggula
100g vit choklad till pensling
Kolakräm:
Con de Leche
(1 burk kondenserad mjölk som fått koka 3-4 timmar)
Vaniljkräm:
3 äggulor
1dl socker
3msk maizena
1/2 tsk vaniljpulver
2,5dl mjölk
20g smör
Garnering:
3st skivade bananer
4dl vispgrädde
150g vit choklad
100g mörk choklad
salta jordnötter
kanderade nötter
kakao
(Gör vit chokladgrädde med 4dl vispgrädde+150g vit choklad, gärna dagen innan.
värm tillsammans och vispa upp efter några timmar)
Gör såhär
Glöm ej göra kolakrämen som tar 3-4 timmar samt
den vita chokladgrädden i god tid innan!
1.Sätt ugnen på 180grader.
Blanda alla ingredienser till bottnen i en bunke och
arbeta ihop till en jämn deg. Låt vila i kylen 20min.
2. Kavla ut degen och täck i en form med löstagbar kant.
Nagga botten och grädda mitt i ugnen ca 15min.
Låt den svalna.
3. Smält den vita chokladen och pensla ett tunt lager
över hela botten.
4. Gör vaniljkrämen genom att röra ihop äggulorna,
sockret och maizena i en bunke.
5. Koka upp mjölk och vaniljpulver.
Vispa ner i äggblandningen.
6. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och koka varsamt
och under omrörning tills blandningen har tjocknat.
7. Tillsätt smöret och rör om tills det har smält.
Låt svalna.
8. Ta ut pajskalet ur formen. Stryk ut ett lager kolakräm i botten.
Lägg ut bananskivorna och bred sedan över vaniljkräm.
9. Sprits ut den vita chokladgrädden över hela pajen.
10. Toppa med grovhackade jordnötter, kanderade nötter,
hyvlad choklad och pudra till sist över lite kakao.
Cillas
Dubbelmousse
med nötcrisp
Helgens dessert till myset blev en dubbelmousse!
Den bestod av risenmousse och vit chokladmousse
toppad med nötcrisp, det var mumma !!
Börja göra mousserna dagen innan för bästa resultat.
Sedan är det bara till att vispa ihop dom dagen därpå!
Ingredienser
4 port
Risenmousse
2,5dl vispgrädde
ca 12st risenchokladbitar
Vit chokladgrädde
2,5dl vispgrädde
100g vit choklad
Topping
Kanderade nötter
Hackad mörk choklad
Hallon
Gör såhär
1. Värm vispgrädden på svag värme, det ska ej koka.
2. Lägg i chokladen och låt smälta. Gör på samma vis med båda mousserna.
Rör om och blanda väl.
3. Ställ in i kylen några timmar, helst över natten.
4. Vispa upp till ett härligt fluff.
5. Lägg först i risenmoussen och sen den
vita chokladmoussen i glas.
5. Grovhacka nötterna, hyvla lite choklad över
och toppa med lite hallon.
Njut
Underbara
Vanilj
Jag älskar smaken av vanilj och slänger gärna i
det i det mesta jag bakar så att det hintar lite
lätt vaniljsmak.
Jag har nu börjat använda mig av vaniljpulver istället
för vaniljsocker det senaste och tycker verkligen det gör skillnad i smaken,
samt att det inte innehåller varken socker, färgämnen eller tillsatser.
Det är ett svart pulver som endast består av mald vaniljstång.
Vaniljpulver är lika bra och god som vanlig vaniljstång
men lättare att använda och dosera.
Det är alltså helt naturlig äkta vanilj och smakar mycket mera och godare än vaniljsocker.
I alla recept där vaniljsocker används så kan man byta ut det mot
vaniljpulver för att få lika mycket vaniljsmak.
Och vaniljpulver blir inte mycket dyrare som man kanske först kan tro
eftersom man inte behöver ta lika mycket.
Ex ta 1/2 tesked av vaniljpulvret istället för 1 tesked vaniljsocker.
Vill du ha extra stark smak tar du lite till.