Direktlänk till inlägg 7 oktober 2012
Bröllopsinspirerad
födelsedagstårta
I helgen hade jag en beställning på en födelsedagstårta.
Det var till en kille som skulle fylla åtta år.
Hans önskemål var att det skulle vara en bröllopstårta med en våning.
Det blev bara positiva reaktioner vilket gör en glad
Tårtan består av två delar;
understa tårtdelen har fyra bottnar och fyllningarna består av:
vaniljmousse
jordgubbsmousse
geishamousse
den andra våningen består av tre bottnar och fyllningar:
vaniljmousse
ahlgrens bilarmousse
Tårtan är spacklad med vit vhokladsmörkräm
Täckt med suparpaste.
Borderna är av sugarpaste
Blommorna består av marsipan
På toppen i kronan finns det geishachoklad samt Ahlgrens bilar
Ingredienser
'Tårtbottnar
5 ägg
3dl strösocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2,5tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.
Blanda ner i äggsmeten försiktigt.
Mjöla en rund form, 24cm diameter.
Häll i smeten och grädda i 175grader ca 30min.
Skär den i tre delar.
Gör två stycken.
Totalt sett blir det sex bottnar som behövs
till de två tårtorna.
Vaniljmousse
2 dl Kesella vanilj
2 dl färdig marsankräm
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljpulver
2 hårt vispad grädde
Gör vaniljkräm som det står på förpackningen.
Rör ihop kesella vanilj, vaniljkrämen, socker och vaniljpulver.
Vispa grädden hårt och vänd ner den i vaniljsmeten.
Låt stå i kyl över natten.
Jordgubbsmousse
Gör en sats av vaniljmoussen.
Mosa jordgubbar, frysta eller färska, ca 3dl.
Vispa ihop jordgubbarna med moussen.
Låt stå i kyl över natten
Geishamousse
2dl vispgrädde
ca 15 bitar geisha
Värm grädden i en kastrull på svag värme (inte koka)
Smält med geishachokladen och blanda väl.
Låt stå kallt, helst över natten i kyl.
Vispa upp till ett fluff.
Ahlgrens bilar mousse
2dl vispgrädde
50g ahlgrens bilar
Värm grädden i en kastrull på svag värme (inte koka)
Smält med ahlgrens bilar och blanda väl.
Låt stå kallt, helst över natten i kyl.
Vispa upp till ett fluff.
Vit chokladsmörkräm
200g philadelphiaost
100g rumsvarmt smör
5dl florsocker
200g vit choklad
Smält chokladen i en skål över vattenbad,
låt svalna någon minut.
Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljpulver och smör
med elvisp till en slät kräm.
Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,
Sen är det bara till att sätta ihop tårtan
och dekorera