Cilla bakar

Senaste inläggen

Av Cecilia - 8 december 2012 18:09

Ernst

underbara enkla

julbröd




Provade att göra Ernst juliga bröd.

Det blev väldigt gott!

Saftigt och fint och passar perfekt till julbordet

med en bit ost på!

Enkelt är det också utan jäsning!




 



Ingredienser:


2tsk bikarbonat

7dl vetemjöl

3dl grahamsmjöl

2dl grovt rågmjöl

1 liter naturell yoghurt

2dl hela hasselnötter

2dl skalade solrosfrön

2dl mörk sirap

3dl torkade aprikoser

2dl russin

2tsk salt


Tips: häll gärna i lite lingon också!




Gör såhär:


1.Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke.

                            2.Slå i yoghurten, nötterna och de torkade frukterna samt sirapen.

                            3.Smöra en avlång brödform och bröa den med ströbröd.

                            4.Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen.

Se till att inte fylla formen ända upp till kanten,

eftersom det jäser med bikarbonaten.

Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten. Jämna eventuellt till

ytan och strö på lite solrosfrön eller pumpafrön.

                            5.Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen

och låt stå i 60 minuter.

Därefter, sänk temperaturen till 175 grader och låt stå i 30 minuter

för att undvika att det blir bränt. Lägg ev på lite folie över.

                            6.Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd.


Bröd · Jul
Av Cecilia - 1 december 2012 17:26

Lussebak -

Lussebullar &

Saffransbullar med mandelmassa och vanilj



Nu har det blivit tradiotionellt lussebak med

massor av lussebullar! Saffran är ju så gott och hör verkligen julen till!

Gjorde vanliga lussebullar som blir bakta hos oss varje år, receptet finns här;

http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/15/6669413-cillas-lyxiga-lussebullar/


Ville också testa att göra något nytt i år.

Det blev saffransbullar som jag fyllde med mandelmassa

och vanilj. Det blev lyckat, väldigt goda blev dom!




   

Lussebullar med mandelmassa och vanilj

Ingredienser


50g jäst (torrjäst i påse)

150g smör

2 påsar saffran (a 0,5g)

4dl mjölk

1dl vispgrädde

250g kesella 10%

1,5dl socker

1ägg

2tsk kardemumma

0,5tsk salt

ca 16dl mjöl


Fyllning:

200g rumsvarmt smör

150g mandelmassa

1tsk vaniljpulver

0,5dl socker


Pensling:

ägg

pärlsocker


Gör såhär



1. Smält smöret. Stöt saffranet och rör ner.

Blanda i mjölk och värm till 37grader.

2. Blanda jäst, salt, socker och det mesta av mjölet. 

Häll över mjölkblandningen och rör om.

3. Blanda i ägg och kesella.

4. Arbeta degen ordentligt, ca 10min för hand.

Strö lite mjöl i botten av bunken, lägg i degen

och strö lite mjöl över. Täck med bakduk och

låt jäsa ca 40min.

5. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.

6. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med

lite mjöl och dela i två delar.

7. Kavla ut varje del till en rektangel.

Bred på fyllningen. Rulla ihop kakan.

Skär ca 2-3cm breda remsor.

8. Lägg bullarna i bakformar och jäs under bakduk

ytterligare ca 30min.

9. Sägg ugnen på 225grader.

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

11. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8min.

Låt dom kallna på galler.



   


 


  

Bullar · Jul
Av Cecilia - 1 december 2012 16:44

Mjuk

Pepparkaka




En klassisk mjuk pepparkaka

med väldigt god smak!

Härligt julig  



 



Ingredienser

3st ägg

3dl socker

2dl vispgrädde

50g smält smör

3dl mjöl

2tsk bakpulver

1tsk mald kanel

2tsk stött kardemumma

0,5tsk vaniljpulver

1tsk mald nejlika

1tsk mald ingefära

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 200grader.

Smörj och bröa en avlång form.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Tillsätt grädde och smält smör.

3. Blanda alla de torra ingredienserna.

4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten

och rör tills allt är blandat.

5. Häll smeten i formen och grädda i nedre

delen av ugnen ca 40min. Prova med en sticka,

kakan skall vara torr när den är färdig.

Om den börjar bli mörk, täck med folie.


   

Pepparkaksbak med Bella

Av Cecilia - 22 november 2012 20:34

Final



Ni missar väl inte finalen i

"Hela Sverige bakar" om en stund?

Spännande spännande...  

Av Cecilia - 20 november 2012 21:15

Chokladfondant

med vanilj och hallon




En chokladfondant blev det till helgens dessert.

Den blev väldigt god, men kanske lite väl lös.

Skulle haft den kvar i ugnen någon minut till..

Men som sagt smaken var det inget fel på  

En chokladfondant blir väldigt chokladig och kladdig med en

varm, tjock och krämig chokladsås som rinner ut när man spräcker ytan med skeden.

Om man då lyckas grädda den i exakt rätt tid  

Meningen var också att jag skulle gjort den lite julig

med smak av kanel eller kardemumma. På nåt sätt lyckades jag

glömma av att göra det så det får bli till nästa gång.

Så det är ett tips om ni vill testa, blir garanterat en hit

i juletider som nu närmar sig!

Till fondanten blev det en liten klick vanilj fraiche

samt lite hallonsås.



  


     


Ingredienser

4port


Fondant

120 g smör + mer för att smörja formarna

1 dl socker
2 ägg
2 äggulor
2 tsk mjöl
150 g mörk choklad av god kvalité
1 tsk salt kakaopulver
 
Hallonsås
3dl hallon
0,5tsk vaniljpulver
4msk vatten
1dl socker
 
Vanilj fraiche
1 burk creme fraiche
1dl florsocker
0,5tsk vaniljpulver


Gör såhär


1.Värm ugnen till 225 grader.

Smörj 4 portionsformar med smör och

skaka runt kakopulvret i formarna så alla sidor och botten täcks.

2.Smält choklad tillsammans med smör antingen över ett vattenbad.

Tillsätt saltet.

3.Vispa ihop ägg, äggulor och socker med en elvisp

till en lätt och luftig konsistens.

4,Blanda ner äggsmeten i den ljumna chokladen och tillsätt mjölet försiktigt.

5.Rör ihop till en slät smet och fördela smeten i formarna.

6.Grädda i nedre delen av ugnen i 7-12 minuter.

Här kan det variera lite beroende på vilken ugn man använder.

Testa med en teststicka, fondanten ska vara lös i mitten men fast i kanterna.

(Jag gräddade mina i 10 min men de hade behövt 1-2min till.)

Stjälp försiktigt upp formarna på tallrikar.


Hallonsås

Koka upp hallonen med vaniljpulver,

vatten och socker.

Sila hallonsåsen och låt koka på svag värme i 5min.



Vanilj fraiche

Vispa ihop alla ingredienser
med elvisp.
 
 

Av Cecilia - 16 november 2012 22:28


Julbak!



Åhh, nu längtar jag allt till julbakandet!

Och det dröjer inte länge tills man kan börja med lussekatter,

pepparkakor och alla sorters julgodis och allt annat!

På med julmusik och bara få mysa i köket  

Längtar inte ni?!










Av Cecilia - 15 november 2012 21:34

Vanilj och

chokladmousse

dessert

(även fyllning till tårta)



Det blev lite goda mousser över från doptårtan.

Då blev det perfekt att göra en dessert av dom.

En mycket uppskattad sådan av mannen min  

Det blev alltså en dessert av vaniljkrämsmoussen

och mjölkchokladmoussen.

Toppade med lite hallon!

Riktigt Mumsigt!!



 

Av Cecilia - 15 november 2012 21:10

Dubbel

Chokladtårta

med krämig chokladfyllning




Den andra tårtan som jag gjorde till dopet

blev en chokladtårta.

Den består av två kladdkakebottnar med en

chokladkrämsfyllning emellan.

Den är spritsad med vit chokladfrosting (som jag färgade blå)

och dekorerade med godiset Big Ben samt savoiardikex.

Plus en liten gullig bebis på toppen  



 



Kladdkakebottnar:

Gör två stycken


225g smör

4,5 dl strösocker

2,25 dl vetemjöl

4,5 msk kakao

3 st ägg




Gör så här


1.Sätt ugnen på 175grader och smält smöret.

2.Rör ihop socker, mjöl, kakao och ägg.

3. Blanda i smöret och rör så att allt blandas ordentligt.

4. Häll över i en smord och bröad bakform.

Sätt in den i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Den skall vara rejält kladdig. när den tas ut.

Låt kakan stå i kylen över natten för bästa resultat.



Chokladkräm:


250 g Färskost

2msk kakao

1,5dl Florsocker

1tsk vaniljsocker

1/2d grädde



 Vispa alla ingredienser förutom grädden, vispa tills det känns lätt och fluffigt. Vispa sedan i lite i taget av grädden tills du har en slät frosting.





Vit chokladsmörkräm:



150 g smör

75 g vitchoklad

150 g naturell färskost

4 dl florsocker





Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.

När allt har smält, ställ undan det och låt det svalna.

Ställ smöret i rumstemperatur. Låt det bli lite mjukt.

Kör smöret i en hushållsassistent (eller med elvisp) tills det blir

mjukt och "krämigt" i konsistensen.

Tillsätt den smälta chokladen, färskosten och florsockret.

Se till att allt blandas ordentligt.



Garnering

savoiardikex

Big Ben godis



Sätt ihop tårtan


Ta en botten och lägg på ett lager chokladkräm.

Lägg på den andra botten.

Bred resterande chokladkräm runtom och över

bottnarna. Det måste finnas kräm på sidorna

så att man kan fästa savoiardikexen.

Sätt fast savoiardikex runtom.

Spritsa ut den vita chokladsmörkrämen snyggt.

Vill man kan man färga den.

Toppa Big Ben godis i mitten av tårtan.



 



 

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards