Senaste inläggen
Ernst
underbara enkla
julbröd
Provade att göra Ernst juliga bröd.
Det blev väldigt gott!
Saftigt och fint och passar perfekt till julbordet
med en bit ost på!
Enkelt är det också utan jäsning!
Ingredienser:
2tsk bikarbonat
7dl vetemjöl
3dl grahamsmjöl
2dl grovt rågmjöl
1 liter naturell yoghurt
2dl hela hasselnötter
2dl skalade solrosfrön
2dl mörk sirap
3dl torkade aprikoser
2dl russin
2tsk salt
Tips: häll gärna i lite lingon också!
Gör såhär:
1.Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke.
2.Slå i yoghurten, nötterna och de torkade frukterna samt sirapen.
3.Smöra en avlång brödform och bröa den med ströbröd.
4.Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen.
Se till att inte fylla formen ända upp till kanten,
eftersom det jäser med bikarbonaten.
Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten. Jämna eventuellt till
ytan och strö på lite solrosfrön eller pumpafrön.
5.Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen
och låt stå i 60 minuter.
Därefter, sänk temperaturen till 175 grader och låt stå i 30 minuter
för att undvika att det blir bränt. Lägg ev på lite folie över.
6.Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd.
Lussebak -
Lussebullar &
Saffransbullar med mandelmassa och vanilj
Nu har det blivit tradiotionellt lussebak med
massor av lussebullar! Saffran är ju så gott och hör verkligen julen till!
Gjorde vanliga lussebullar som blir bakta hos oss varje år, receptet finns här;
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/15/6669413-cillas-lyxiga-lussebullar/
Ville också testa att göra något nytt i år.
Det blev saffransbullar som jag fyllde med mandelmassa
och vanilj. Det blev lyckat, väldigt goda blev dom!
Lussebullar med mandelmassa och vanilj
Ingredienser
50g jäst (torrjäst i påse)
150g smör
2 påsar saffran (a 0,5g)
4dl mjölk
1dl vispgrädde
250g kesella 10%
1,5dl socker
1ägg
2tsk kardemumma
0,5tsk salt
ca 16dl mjöl
Fyllning:
200g rumsvarmt smör
150g mandelmassa
1tsk vaniljpulver
0,5dl socker
Pensling:
ägg
pärlsocker
Gör såhär
1. Smält smöret. Stöt saffranet och rör ner.
Blanda i mjölk och värm till 37grader.
2. Blanda jäst, salt, socker och det mesta av mjölet.
Häll över mjölkblandningen och rör om.
3. Blanda i ägg och kesella.
4. Arbeta degen ordentligt, ca 10min för hand.
Strö lite mjöl i botten av bunken, lägg i degen
och strö lite mjöl över. Täck med bakduk och
låt jäsa ca 40min.
5. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
6. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med
lite mjöl och dela i två delar.
7. Kavla ut varje del till en rektangel.
Bred på fyllningen. Rulla ihop kakan.
Skär ca 2-3cm breda remsor.
8. Lägg bullarna i bakformar och jäs under bakduk
ytterligare ca 30min.
9. Sägg ugnen på 225grader.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
11. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8min.
Låt dom kallna på galler.
Mjuk
Pepparkaka
En klassisk mjuk pepparkaka
med väldigt god smak!
Härligt julig
Ingredienser
3st ägg
3dl socker
2dl vispgrädde
50g smält smör
3dl mjöl
2tsk bakpulver
1tsk mald kanel
2tsk stött kardemumma
0,5tsk vaniljpulver
1tsk mald nejlika
1tsk mald ingefära
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200grader.
Smörj och bröa en avlång form.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt grädde och smält smör.
3. Blanda alla de torra ingredienserna.
4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten
och rör tills allt är blandat.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre
delen av ugnen ca 40min. Prova med en sticka,
kakan skall vara torr när den är färdig.
Om den börjar bli mörk, täck med folie.
Pepparkaksbak med Bella
Final
Ni missar väl inte finalen i
"Hela Sverige bakar" om en stund?
Spännande spännande...
Chokladfondant
med vanilj och hallon
En chokladfondant blev det till helgens dessert.
Den blev väldigt god, men kanske lite väl lös.
Skulle haft den kvar i ugnen någon minut till..
Men som sagt smaken var det inget fel på
En chokladfondant blir väldigt chokladig och kladdig med en
varm, tjock och krämig chokladsås som rinner ut när man spräcker ytan med skeden.
Om man då lyckas grädda den i exakt rätt tid
Meningen var också att jag skulle gjort den lite julig
med smak av kanel eller kardemumma. På nåt sätt lyckades jag
glömma av att göra det så det får bli till nästa gång.
Så det är ett tips om ni vill testa, blir garanterat en hit
i juletider som nu närmar sig!
Till fondanten blev det en liten klick vanilj fraiche
samt lite hallonsås.
Ingredienser
4port
Fondant
120 g smör + mer för att smörja formarna
Gör såhär
1.Värm ugnen till 225 grader.
Smörj 4 portionsformar med smör och
skaka runt kakopulvret i formarna så alla sidor och botten täcks.
2.Smält choklad tillsammans med smör antingen över ett vattenbad.
Tillsätt saltet.
3.Vispa ihop ägg, äggulor och socker med en elvisp
till en lätt och luftig konsistens.
4,Blanda ner äggsmeten i den ljumna chokladen och tillsätt mjölet försiktigt.
5.Rör ihop till en slät smet och fördela smeten i formarna.
6.Grädda i nedre delen av ugnen i 7-12 minuter.
Här kan det variera lite beroende på vilken ugn man använder.
Testa med en teststicka, fondanten ska vara lös i mitten men fast i kanterna.
(Jag gräddade mina i 10 min men de hade behövt 1-2min till.)
Stjälp försiktigt upp formarna på tallrikar.
Hallonsås
Koka upp hallonen med vaniljpulver,
vatten och socker.
Sila hallonsåsen och låt koka på svag värme i 5min.
Vanilj fraiche
Julbak!
Åhh, nu längtar jag allt till julbakandet!
Och det dröjer inte länge tills man kan börja med lussekatter,
pepparkakor och alla sorters julgodis och allt annat!
På med julmusik och bara få mysa i köket
Längtar inte ni?!
Vanilj och
chokladmousse
dessert
(även fyllning till tårta)
Det blev lite goda mousser över från doptårtan.
Då blev det perfekt att göra en dessert av dom.
En mycket uppskattad sådan av mannen min
Det blev alltså en dessert av vaniljkrämsmoussen
och mjölkchokladmoussen.
Toppade med lite hallon!
Riktigt Mumsigt!!
Dubbel
Chokladtårta
med krämig chokladfyllning
Den andra tårtan som jag gjorde till dopet
blev en chokladtårta.
Den består av två kladdkakebottnar med en
chokladkrämsfyllning emellan.
Den är spritsad med vit chokladfrosting (som jag färgade blå)
och dekorerade med godiset Big Ben samt savoiardikex.
Plus en liten gullig bebis på toppen
Kladdkakebottnar:
Gör två stycken
225g smör
4,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
4,5 msk kakao
3 st ägg
Gör så här
1.Sätt ugnen på 175grader och smält smöret.
2.Rör ihop socker, mjöl, kakao och ägg.
3. Blanda i smöret och rör så att allt blandas ordentligt.
4. Häll över i en smord och bröad bakform.
Sätt in den i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Den skall vara rejält kladdig. när den tas ut.
Låt kakan stå i kylen över natten för bästa resultat.
Chokladkräm:
250 g Färskost
2msk kakao
1,5dl Florsocker
1tsk vaniljsocker
1/2d grädde
Vispa alla ingredienser förutom grädden, vispa tills det känns lätt och fluffigt. Vispa sedan i lite i taget av grädden tills du har en slät frosting.
Vit chokladsmörkräm:
150 g smör
75 g vitchoklad
150 g naturell färskost
4 dl florsocker
Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.
När allt har smält, ställ undan det och låt det svalna.
Ställ smöret i rumstemperatur. Låt det bli lite mjukt.
Kör smöret i en hushållsassistent (eller med elvisp) tills det blir
mjukt och "krämigt" i konsistensen.
Tillsätt den smälta chokladen, färskosten och florsockret.
Se till att allt blandas ordentligt.
Garnering
savoiardikex
Big Ben godis
Sätt ihop tårtan
Ta en botten och lägg på ett lager chokladkräm.
Lägg på den andra botten.
Bred resterande chokladkräm runtom och över
bottnarna. Det måste finnas kräm på sidorna
så att man kan fästa savoiardikexen.
Sätt fast savoiardikex runtom.
Spritsa ut den vita chokladsmörkrämen snyggt.
Vill man kan man färga den.
Toppa Big Ben godis i mitten av tårtan.