Senaste inläggen
Supersnabb
Cheesecake
Igårkväll blev det en underbart fräsch dessert
i form av en cheesecakevariant.
Fick i affären provsmaka den nya Kesellan med
smak av citrus. Fastnade direkt för den och köpte med mig hem!
Jag valde att göra göra en snygg dessert med kesella,
jordgubbar, blåbär och lite krossade digestivekex.
Det blev det ett lyckat resultat som dessutom är supersnabb att göra
och med få ingredienser!
Perfekt i sommar att njuta av!!
Synd bara att vädret inte var det optimala med sol..
Ingredienser
2port
1burk kesella citrus
2-3st krossade digestivekex
Valfria bär - tex jordgubbar, blåbär, hallon
Gör såhär
Ta fram några några fina glas/skålar.
Krossa digestivekexen fint.
Varva kesella, kex och bär.
Mums!!!
Knäckig
Rabarber &
Jordgubbspaj
Vad passar bättre till sommarens dessert
än rabarber och jordgubbar?!
Det finns hur många varianter som helst
på just bär och fruktpajer och de flesta har sin egen.
Min variant och det jag tycker om att göra är
en lite seg knäckig smultopping över den härliga fyllningen.
Och ännu bättre blir det med en klick vaniljsås till!!
Tyvärr så är jag alltid så dålig på att skriva upp måtten
när jag bara slänger ihop en kaka på måfå sådär.
Så detta är ungefärliga mått, smaka gärna av smuldegen för
det gör alltid jag
Ingredienser
Pajdeg
75g smör
3dl vetemjöl
2tsk vaniljsocker
Någon matsked vatten
Fyllning
500g jordgubbar
5st stjälkar rabarber
2msk potatismjöl
0,5dl socker
Smuldeg
100g smör
0,5dl socker
2dl mjöl
2dl havregryn
1dl kokosflingor
1dl grovhackade hasselnötter
2tsk vaniljsocker
Gör såhär
1.Sätt ugnen på 225grader.
2.Pajdeg: Hacka samman smör,mjöl och vaniljsocker tills smöret är finfördelat.
Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg.
3. Knåda ut degen i en smörad och ströad pajform.
4.Förgrädda i ugnen ca 10min.
5.Smuldeg: Lägg mjöl, socker, havgregryn,
vaniljsocker, kokosflingor, smör och hasselnötter i en skål.
5.Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman blandningen till en grov grynig massa.
6. Fyllning: Skär rabarberna i ca 1cm stora skivor. Norpa jordgubbarna
och skär i halvor.
7.Lägg allt i en skål och blanda ner socker
och potatismjöl.
8. Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet.
9. Strö över smuldegen så att det så gott som
täcker rabarberna och jordgubbarna.
10. Sätt in i ugnen ca 20-25min tills
pajen har fått en fin gyllenbrun färg.
Servera pajen ljummen med vaniljsås eller vaniljglass!
Mumma!!
Sommarfräsch
Persikopaj
Fick syn på denna persikopaj på
Kalasgotts sida som jag följer.
Det är verkligen en underbart god paj med persikor
och en touch av citron. En riktigt fräsch sommardessert som
jag kommer göra flera gånger denna sommar!!
Pajen har en smet som blir mjuk och kakliknande inuti och
lite knaprig på ytan.
Gör den!!!
Ingredienser
1-2 tsk smör till pajformen
6 mogna persikor
0,5 dl strösocker
kaksmet
200g mjukt smör
finrivet skal av 1 citron
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
1 ägg
Gör såhär
1.Smöra pajformen.
2.Kärna ur och klyfta persikorna.
Lägg persikorna i pajformen och strö över sockret.
3.Nyp ihop smöret med citronskalet och alla
torra ingredienser till en härlig deg.
4.Rör i gräddfilen och ägget och blanda tills smeten är slät och fin.
5.Bred ut smeten över persikorna och grädda i mitten av
ugnen i 200 grader, ca 40 minuter.
6.Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Kärleksmums
Eller om man hellre vill kalla dom Snoddas eller Mockarutor.
Kärt barn har många namn sägs det ju!
Men jag tycker Kärleksmums låter gulligast så så får det bli!
Min man hade tjatat ett tag om att han ville
ha sådana här, så då passade vi på hela familjen
en kväll att baka dessa tillsammans.
Klantig som jag var tappade jag kaffekanan i golvet och
den gick i tusen bitar. Som tur var fick jag en kopp av kära grannen
i lätt panik. Hur skulle jag annars få till den rätta glasyren som
innehåller just kaffe?!
Detta är en klassisk och enkel kaka som dessutom är lätt att
göra många utav i långpanna.
Jag gjorde dubbel sats av receptet nedan och det blev ca 45kakor.
Och goda är de såklart!
Ingredienser:
Kakan
150g smör
2st ägg
3dl socker
3tsk bakpulver
2st vaniljsocker
2msk kakao
1,5dl mjölk
4,5dl vetemjöl
Glasyr
50g smör
3msk kaffe
1msk kakao
3dl florsocker
2tsk vaniljsocker
Garnering
Kokosflingor
Gör såhär:
1.Smält smöret/margarinet och låt svalna.
2.Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
3.Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Vispa snabbt ihop med elvisp.
4.Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet.
Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp.
5.Bred ut smeten i en form ca 40 x 32 cm
med minst 3 cm hög kant med bakplåtspapper.
6.Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.
7.Låt kakan svalna.
8.Glasyren: Smält smnöret i en kastrull.
Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.
9.Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm.
Strö över kokosflingor.
10.Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.
Oooey Gooey
Rocky Brownies
Då planen att fortsätta njuta av det fina vädret som befann
sig här i förmiddags senare istället bytes ut mot regn
fick vi hålla till i köket istället på eftermiddagen...men inte oss emot
Blev perfekt då min kära granne Sara ändå fyllde år så såklart
ville jag ju ge henne nåt gott till födelsedagen!
Dessa härligt kladdiga och goda sötsaker är ett måste att testa!!
Min vän Madde bjöd på dessa efter ett recept från Jennie Benjaminson
(som var med i första omgången av Sveriges Mästerkock,
Jag har dock gjort dom lite Rocky Road inspirerade och toppat
med marshmallows och nötter. Man kan ju toppa med vad man vill,
men nötter tycker jag alltid passar bra till chokladiga saker.
Gör dom, ni kommer inte bli besvikna!!
Ingredienser
Botten
120g Smör
120g Mörk Choklad
3 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
2 Ägg
3 dl Vetemjöl
2 msk Kakao
1 krm Salt
100g hackad Mjölkchoklad
150g grovt hackade Marshmallows
1 burk Dulce de Leche
(Dulce de leche får man genom
att koka en burk sötad kondenserad mjölk på svag värme i 2,5-3 timmar.
Se till att burken är täckt med vatten under hela koktiden.
Låt burken svalna helt innan den öppnas)
Chokladtryffeltäcke
125g hackad Mjölkchoklad
125g hackad Mörk Choklad
1,5 dl Vispgrädde
Topping
Minimarshmallows
Pistagenötter
Hasselnötter
Gör såhär
1.Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad.
Rör i sockret, vaniljsockret och äggen.
2.Sikta i mjölet, saltet och kakaon.
Rör i den hackade mjölkchokladen
och blanda så att smeten blir jämn och fin.
3.Bred ut smeten över en bakplåtsklädd plåt, ca 20x30cm.
4.Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min.
5.Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen.
Sätt in brownien i ugnen igen och låt
marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg.
6. Bred över dulce de leche över marshmallow lagret.
7.Koka upp grädden till sista lagret,
rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät.
8.Bred tryffeln över dulce de leche-lagret.
9. Hacka nötterna grovt och strö över dom
samt marshmallowsen.
10. Ställ in kallt, gärna i frysen en liten stund så
går det lättare att skära upp i bitar då det är kladdigt.
Bröd &
bullbak
Idag har det varit en grå, regnig och trist dag.
Inget roligt uteväder alls...
Så då passade vi på att baka lite bröd och bullar
att fylla frysen med!
Det blev bla rosenbröd - ett recept ni kan hitta här;
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2012/01/07/7036090-rosenbrod/
och så blev det fiberbullar. Ett lite nyttigare alternativ,
perfekt att ha i frysen och bara värma upp på morgonkvisten
till frukosten
Fiberbullar
Detta receptet är på ungefärliga mått.
Jag impoviserade ganska mycket med de olika mjölsorterna
allt eftersom och vad jag hade hemma.
Ingredienser
ca 32st
100g jäst (torrjäst)
100g margarin eller smör
5dl mjölk
5dl vatten
2tsk salt
1msk socker
2dl havrekli
5dl grahamsmjöl
3dl dinkelmjöl
3dl rågmjöl
10dl vetemjöl
Pensling:
ägg
solrosfrön ( alt ost)
Gör såhär
1. Smält matfettet i en kastrull.
Tillsätt vattet och mjölken och värm till
fingervarmt, 37grader.
2. Blanda ihop alla torra ingredienserna, spara lite på vetemjölet.
3. Häll över degvätskan över mjölblandingen och arbeta
degen smidig så att den släpper skålens kanter.
4.Låt jäsa övertäckt ca 30min.
5. Ta upp och knåda knåda degen på mjölad bänk.
6. Ta och rulla släta bullar och lägg på
en bakplåtsklädd plåt.
7. Låt jäsa ytterligare ca 30min.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över solrosfröna,
eller om man hellre vill strö över lite ost kan man göra det.
9. Grädda bullarna i 225grader, 10-15min,
tills de fått fin färg.
10. Låt svalna och njut av nybakade bullar!
Mississippi
Mud Cake
Idag slängde vi ihop en Mississippi Mud cake!
Första gången jag gjorde en sådan och den får betyget godkänt
Det ska bara vara farinsocker i detta receptet och det har ju en
egen speciell smak. Nästa gång ska jag nog ta halva vanligt strösocker.
Vill man kan man ju utesluta kaffet för det blir en mockasmak
över kakan - men det är ju en smaksak.
Denna kakan kan man äta som den är, eller så gör
man den mer "dessertig" med glass eller grädde till!
Ingredienser
250 g osaltat smör
175 g choklad
5 dl farinsocker
3 dl varmt vatten
1 msk kaffe
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakaopulver
2 vispade ägg
florsocker att sikta över
Hjälpredan i köket!
Chokladcheesecake
- en riktig chokladdröm
I helgen som gick blev det lite fika och bus med
barn och föräldrar.
Jag passade på att göra en chokladcheesecake.
Ett recept jag haft liggande ett tag som jag har velat testa.
En riktig härlig chokladig godsak som absolut är värd att testas!
Gör den helst en dag innan för den blir bättre när den har fått
stå i kylen över natten.
Mumma!!
Ingredienser
250g chocolate chip cookies
75g smält smör
400g philadelphia
1 burk créme fraiche
200g mörk choklad
2st ägg
0,5dl socker
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader
2. Smörj och bröa en rund form
3. Kör kakorna till smulor i en matberedare.
Tillsätt det smälta smöret och kör snabbt ihop
till en deg.
4. Tryck ut degen i formen och ordentligt upp på kanterna.
Låt stå kallt i kylen medan du gör iordning fyllningen.
5. Fyllning: Rör ihop philadelphia och créme fraiche smidigt.
6.Bryt chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
Häll ner chokladen i färskostblandningen.
7. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och blanda ner
lite i taget i smeten. Rör ihop till en jämn smet
och häll i formen.
8.Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35minuter.
Den ska vara lite lös i mitten när den är klar, men kommer
stelna sedan stelna i kylen.
9. Låt svalna och förvara inplastad i kylen
helst över natten.