Direktlänk till inlägg 15 oktober 2012
Lyxig
Äppelpaj
Hade lite fikavänner över i helgen och var så sugen på att mumsa på
äppelpaj i höstrusket som var. Så det blev det!
Passade då på att testa Roy Fares äppelpaj de lux.
Fast med vissa ändringar så att jag får med mina godsaker också
samt min touch på den.
Den blev väldigt smaskig, och med en god vaniljsås till blev det en perfekt fika
som piggar upp en en grå och regnig höstsöndag i oktober
Gör den och mys på, ni kommer inte bli besvikna!
Mumma!!
Ingredienser
Botten:
120g rumstempererat smör
3dl mjöl
1dl florsocker
1 äggula
Mazarinfyllning:
100g mandelmassa
1tsk kardemumma
80g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
Äppelfyllning:
4st äpplen
2tsk kardemumma
1msk kanel
2msk flytande honung
1dl råströsocker
1 nypa vaniljpulver
Smultopping:
0,5dl strösocker
2dl mjöl
2dl havgregryn
1tsk bakpulver
1dl kokos
0,5dl hackade hasselnötter
0,5dl hackade valnötter
3msk råströsocker
1 nypa vaniljpulver
100g rumstempererat smör
Riv ca 50g mörk choklad över pajen.
Servera med vaniljsås eller glass.
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader.
Blanda alla ingredienser till bottnen i en bunke
och blanda ihop till en jämn deg.
2.Kavla ut degen till en tunn rundel och täck en pajform
med löstagbar kant. Täck formen ända upp på kanterna
och skär sedan bort överflödig deg.
Låt stå en stund kallt i kylen.
3. Gör under tiden mazarinfyllningen genom att riva
mandelmassan i en bunke.
4. Tillsätt kardemumma och lite smör i taget.
Blanda sedan ner ägg och äggulor i omgångar tills det blir en slät smet.
5. Gör även äppelfyllningen. Skala och tärna äpplena i ca 1cm stora
bitar. Blanda med resten av ingredienserna.
6. Och till sist blanda samman alla ingredienserna
till smultoppingen. Nyp ihop degen till en smulig deg
med fingertopparna.
7. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen
jämt på botten.
8. Strö smultoppingen över och grädda mitt i ugnen
35-40min.
9. Låt svalna något och riv över lite mörk choklad över pajen.
Servera med vaniljsås!
Vaniljsås
Ingredienser
8st äggulor
2dl socker
1 vaniljstång eller 0,5tsk vaniljpulver
6dl vispgrädde
1,5dl mjölk
35g smör
Gör såhär
1. Blanda äggulor och socker i en bunke.
2. Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången
och skrapa ut fröna och lägg alltsammans i kastrullen.
Alt. ta vaniljpulver.
3. Låt det koka upp. Plocka upp vaniljstången.
Häll gräddblandningen i äggsmeten och blanda väl.
4. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka på svag värme
unde rkonstant omrörning tills blandningen börjar tjockna.
5. Ta bort blandningen från plattan och blanda i smöret.
Blanda ordentligt och låt såsen svalna.