Senaste inläggen
Vit chokladfudge
med rostad kokos
Tredje advent spenderades med mina goa tjejer
och vårat årliga julmys!
En av godsakerna som blev var detta julgodiset.
Försvinnande goda med vit choklad
och kokos som ju passar perfekt ihop!
Så väl hemma var jag tvungen att göra en egen sats till jul
Ingredienser:
1dl vispgrädde
3dl socker
100g smör
1msk honung
75g vit choklad
1tsk vaniljsocker
1dl kokos
Gör såhär:
1. Blanda grädde, socker, smör och honung i en
tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning till en tjock glansig smet.
Låt koka till 125grader eller gör ett kulprov.
2. Låt kolan svlana något och rör i riven choklad
och vaniljsocker.
3. Häll upp massan i en liten bakplåtspappersklädd form,
ca 12*12cm.
4. Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna tills de
fått en fin gyllene färg.
5. Låt svlana och trö över fugden.
6. Ställ i kylen tills fudgen stelnat.
7. Skär upp i rutor med en vass kniv.
Mozartkulor
En klassiker på julgodisbordet.
Enkla att göra men ack så väldigt eleganta!
Mums
Ingredienser
250 g nougat
400 g mandelmassa
200 g mörk choklad
(Vill man kan man även ha i en liten skvätt cognac)
Gör så här
1.Skär nougaten i 25 tärningar.
Rulla tärningarna till jämna bollar.
2.Dela mandelmassan i 25 bitar.
3. Platta ut varje bit till en ganska tunn kaka,
och lägg i nougaten och rulla i handflatan till en jämn boll.
4. Smält chokladen i vattenbad, och låt sedan svalna något.
5. Doppa bollarna med hjälp av en gaffel i den smälta chokladen.
Låt bollarna rinna av lite innan du lägger upp dem på ett bakplåtspapper.
6. Låt stelna helt. Förvara svalt.
7.Vill man kan man sedan dekorera dom lite tjusigt
Chokladpraliner
med hemlig gömma
Härligt läckra, söta hemmagjorda praliner med
mörk chokad, jordnötsfyllning/nutella,
vit choklad och med en hasselnöt på toppen!
Tar du en tar du gärna flera...
Ingredienser
ca 30st
150g mörk choklad
150g vit choklad
ca 100g jordnötssmör eller nutella
några hasselnötter att dekorera med
små folieformar
Gör såhär
1. Smält den mörka chokladen över vattenbad.
Pensla insidan av formarna med den smälta chokladen.
2. Ställ kallt så att chokladen stelnar.
Pensla därefter på ytterligare ett lager.
3. Skeda ner fyllningen i chokladformarna.
Fyll nästan ända upp.
4. Smält den vita chokladen över vattenbad.
Använd en liten sked och täck pralinerna med
ett lock av chokladen.
5. Dela hasselnötterna på mitten och tryck
försiktigt fast en i varje pralin.
Ställ in i kylen och låt stelna.
Vit chokladtryffel
med lime
Små läckra tryfflar av vit choklad
med en hint av lime samt
rullade i kokos.
En söt lite sak att njuta av!
Ingredienser
100g smör
400g vit choklad
2msj vispgrädde
2dl florsocker
saft av 1 lime
kokosflingor
Gör såhär
1. Smält smör och vit choklad i vattenbad.
Rör försiktigt ner grädde, florsocker och limesaft.
2. Ställ i kylskåp ca 2 timmar tills smeten är så fast
att man kan rulla bollar.
3. Forma till små kulor och rulla sedan dom i kokosflingor
Läckra
Daimtryfflar
Underbart goda och krispiga
tryfflar med smak av daim
slinker snabbt ner!
Ingredienser
1dl vispgrädde
50g smör
250g mörk choklad
100g philadelphiaost
100g daim
kakao
Gör såhär
1. Värm grädde och smör i en kastrull.
Koka upp så att smöret smälter.
2. Ställ kastrullen åt sidan.
Grovhacka chokladen och rör i.
Låt chokladen smälta och rör sedan smeten slät.
3. Rör i philadelphiaosten och låt
svalna 20min.
4. Hacka daimen fint och blanda ner
i chokladsmeten.
5. Ställ kallt någon timme i kylskåp.
6. Forma små runda kulor.
7. Rulla lätt i kakao.
Förvara dom i kylskåp i upp till
en vecka.
Lyxig
fudge
En försvinnande god fudge med rostade nötter,
mandel, marshmallows och kola.
Som en rocky road fast lyxigare.
Gör den och ni blir inte besvikna!
Tips: till denna hade jag en burk con de leche,
alltså kondenserad mjölk som har fått koka i ca tre timmar till en kola.
Men nu finns det färdiga burkar kola att köpa!
Äntligen!!
Nu slipper man ägna tid till att koka.
Håll koll i affären!
Ingredienser
1dl valnötter
1dl pecannötter
1dl sötmandel
3dl minimarshmallows
1msk smör
300g mjölkchoklad
200g mörk choklad
1 nypa salt
1 burk con de leche
(kondenserad mjölk som kokat)
2tsk vaniljsocker
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Grovhacka nötterna och mandeln och lägg på en plåt.
Rosta dom i nedre delen av ugnen i ca 10min.
Se upp så att de inte bränns vid.
2.Blanda smör, salt och de varma nötterna i en skål.
Rör om tills smöret har smält.
3. Smält chokladen över vattenbad och blanda i kolasåsen.
4.Rör ner nötterna och vaniljsocker.
5. Låt smeten svalna lite och häll sedan i marshmallowsen.
6. Klä en form, ca 15*25cm med bakplåtspapper.
Bred ut smeten däri.
7. Ställ in formen med fudgen i kylen och låt stelna.
Skär den sedan i bitar.
Njut!!
Julgodis
Nu har det bakats massvis med julgodis!
Bla vita chokladtryfflar, rocky road, lyxig fudge,
milky ways, mozartkulor, praliner och daimtryfflar.
Vilken blir din favorit?
Recept kommer inom kort!
Här är några av dom...
Julig tårta
Vi hade mysigt julkalas med goda vänner i veckan.
Mitt uppdrag var att ansvara för desserten.
Jag gjorde en hög tårta med fem våningar av choklad.
Den bestod av jordgubbsmousse och
chokladmousse med kardemumma för att få in lite julig smak i den.
Jag spritsade vit chokladfrosting med en hint av apelsein
över den. Dekorerade med några stjärnor av sugarpaste
samt några tomtar
Jag gjorde även en av mina favoriter;
pepparkakscheesecaken.
Receptet finns här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/28/6759383-pepparkakscheesecake-med-en-exotisk-touch/
Jag dekorerade den med granatäppelkärnor.
Det blir ju så underbart vackert med dessa!
Det blev även lite julgodis till...