Senaste inläggen
Sockerrus
Chokladcheesecake med
Dulce de Leche & Chilinötter
Hittade detta receptet på www.sockerrus.se
sida för ett tag sedan och varit så nyfiken på att testa!!
Så det blev en testrunda av denna smarriga godsak.
Det är en härligt krämig chokladig cheesecake,
och det som gör den annorlunda från andra cheesecakes
är att bottnen är gjord på chillinötter istället för digestivekex
som man normalt brukar använda sig av.
Denna föll mig i smaken då jag gillar chillinötter.
Det passade väldigt bra ihop med chokladen och kolasåsen.
Testa, tycker ni om chillinötter och extra allt av choklad gör den!
Skulle man inte tycka om chillinötter riktigt blir den minst lika
god med digestivekex, chokladkex eller kanske med andra nötter
om man vill tycker om det
Ingredienser
(Receptet räcker till 2 st 12-15cm formar eller en stor form på 20-25cm)
Botten och fyllning
300 g chilinötter
75 g smör
1 dl socker
150 g smält choklad, 60-70% (öka till 200-250 g om du använder vanlig cream cheese)
2 st ägg
400 g cream cheese choklad (går att använda vanligt cream cheese öka då mängden smält choklad)
2 dl gräddfil
Kolakräm
ca 400g Dulce de Leche /Kondenserad mjölk (färdig eller egengjord)
Chokladganache
200 g choklad (jag använde 100g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)
1 dl grädde
25 g smör
Dekoration
3dl Vispgrädde
Chillinötter
(jag gjorde dock vit chokladmousse istället
för vispgrädde, den gör man såhär:
125g vit choklad
2dl vispgrädde
100g philadelphia
Smält chokladen över vattenbad.
Vispa grädden till en fast konsistens och rör philadelphian
mjuk i en skål. Häll chokladen över osten och rör
till en slät smet. Blanda ostsmeten med grädden.)
Gör såhär
1.Täck sidorna och botten av en springform med bakplåtspapper.
2.Kör chilinötterna i en mixer/matberedare tills de blir till smulor.
Smält smöret och blanda med chilinötterna.
3.Tryck ut chilinötterna i en form med löstagbar kant.
Se till att trycka upp degen på kanterna också.
4.Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.
Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.
5.Vispa äggen och sockret pösigt i en skål.
Tillsätt cream cheese, gräddfil och choklad. Vispa tills allt är väl blandat.
6.Ta ut springformen från kylen och häll över cream cheese mixen.
7.Ställ formen i en djup plåt/form/långpanna fyll den
med varmt vatten (den ska alltså gräddas ståendes i vattnet).
Vattnet ska nå upp till max halva cheesecakeformen.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 25-35 min.
Gräddtiden är lite beroende på form.
Den ska vara lite stel på ytan men ändå lite geleaktig, den stelnar sen i kylen.
8.Ta ut från ugnen, lyft ur den från vattenbadet
(ifall det finns vatten kvar) och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen.
Låt den stå i kylen i minst 6 timmar och gärna över natten.
Dulce de Leche
En burk färdig, eller gör egen av kondenserad mjölk
genom att:
Lägga en oöppnad burk kondenserad mjölk (sötad) i en kastrull.
Fyll på med vatten. Det är viktigt att burken är täckt med vatten.
Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i ca 3 timmar.
Det är viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden så fyll på då och då med hett vatten. Tips, vill du ha en mer rinnigare sås räcker det med ca 2 timmar koktid.
Låt burken svalna något innan du öppnar den.
ChokladGanachen:
Smält choklad tillsammans med grädde i en kastrull på låg värme.
Rör om då och då.
Tillsätt smöret när chokladen smält och rör om.
Låt svalna något innan du använder det.
Dekoration
Vispgrädde
Chillinötter
1.Ta ut din cheesecake från kylen och lossa från formen försiktigt.
Lägg eventuellt kakan på ett tårtfat.
2.Smeta på dulce de leche, chokladganache och vispad grädde (alt. mousse) i olika lager.
Se till att chokladganachen svalnat innan du lägger på grädden.
Strö över chilinötter
Ät och njut!
Banana
Ice cream
Med endast tre ingredienser kan det inte bli enklare,
och såå gott!!
Det enda du behöver är bananer, jordnötssmör och kakao.
Ett bra och nyttigt mellamål,
eller gör den till en lyxigare dessert och tillsätt
precis vad du vill - chokladsås, marschmallows, strössel eller vad som helst
du tycker om.
Bär som jordgubbar och hallon passar också alldeles utmärkt
om man vill ha en mer sorbetliknande konsistens.
Ta för vana att alltid ha skivade bananer i frysen,
då kan man enkelt göra denna närhelst lusten faller på
Du behöver:
3-4 skivade frusna bananer
1 matsked jordnötsmör ( bäst utan bitar)
2-3tsk kakao
Gör såhär:
Blanda bananerna i en matberedare.
(en blender klarar det inte riktigt)
Kör den tills bananerna har blivit till en härlig glassliknande smet.
Tillsätt jordnötssmöret och kakaon och kör lite till.
Färdig!
Vill man ha den ännu lite fastare lägg in den i frysen en liten stund till.
Mumma!!
(Blev tyvärr inga bilder då vi hann äta upp den innan )
Påsktårta
En liten påsktårta till påsk bestående av en härlig, frisk
lemon curd samt en underbart god vit chokladmousse.
Täck med ett lager av choklad.
Som de flesta tårtor blir de bäst om man gör
den dagen innan så att den får stå och dra till sig lite.
Hade dock inte tid att marsipanpyssla egna figurer men
så hittade jag denna gulliga kaninen och kunde inte
motstå att den skulle få vara med på tårtan.
Ingredienser
Tårtbottnar se recept här -
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/25/6524178-tartbottnar-och-fyllningar/
Vit chokladmousse
125g vit choklad
2dl vispgrädde
100g philadelphia
Chokladkräm
250g mörk choklad alt. mjölkchoklad
0,5dl vispgrädde
75g smör
Lemon curd
3st citroner
75g smör
1,5dl socker
1,5msk maizena
2st ägg
2st äggulor
Dekorering
100g nougat
chokladägg
marsipanfigurer
(fick vit chokladmousse över så spritsade
en rand runt tårtan)
Gör såhär
1. Börja att göra bottnarna.
2. Lemon curd: blanda saften av två citroner och skalet
av tre citroner, smör och socker i en kastrull.
Koka upp och sila av blandningen i en bunke.
Vispa samman ägg och äggulor och rör
ner i citronblandningen.
Rör ut maizena i saften från den tredje citronen
och vispa ner i krämen. Häll tillbaka i kastrullen och låt
sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.
Häll upp i en ren skål och ställ i kylen tills den svalnat.
3. Chokladmousse: Smält chokladen över vattenbad.
Vispa grädden till en fast konsistens och rör philadelphian
mjuk i en skål. Häll chokladen över osten och rör
till en slät smet. Blanda ostsmeten med grädden.
4. Chokladkräm: Smält chokladen tillsammans med grädden
och smör över vattenbad. Låt svalna i rumstemperatur 1-2 timmar,
tills krämen tjocknar. Man ska kunna bre ut den på tårtan så ställ
den inte i kylen för då blir den hård.
5. Sätt ihop tårtan: Dela tårtbotten i tre delar.
Lägg understa botten på ett fat. Bred ett tunt lager lemon curd.
Bred sedan på den vita chokladmoussen över.
Lägg på en andra botten. Bre dpå lemon curd och vit
chokladmousse även på den.
Lägg på den sista botten. Täck med plastfolie och
låt stå i kylen ett par timmar.
6. Ta ut tårtan och bred på chokladkrämen
över hela tårtan.
7. Hyvla nougat och lägg som ett fågelbo uppe på tårtan.
Dekorera med marsipanfigurer eller chokladägg.
Påsk 2013
Påsk = godis såklart!
Här kommer två stycken enkla och goda
godsaker att fylla påskäggen med.
Dessa recept hittade jag från tidningen Hembakat
och var tvungen att testa.
Gör dom ni med
Krispiga nutella
och jordnötsbitar
Ingrdienser
ca50st
1dl socker
2dl ljus sirap
300g nutella
5dl Special K flingor
1,5dl salta jordnötter
200g mörk choklad
Gör såhär
1. Smält socker och sirap i en kastrull.
Tillsätt nutellan och rör om.
2. Krossa flingorna och grovhacka nötterna.
Blanda ner det i smeten.
3. Bred ut smeten i ett tjockt lager, ca 2cm
på ett bakplåtspapper.
Låt stelna i kylskåp.
4. Smält chokladen över vattenbad och bred
över kakan. Låt stelna.
5. Skär kakan i små bitar.
Toffifee
ca 30st
Ingredienser
1dl socker
1dl grädde
1dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker
hasselnötter
100g nougat
50g mörk choklad
Gör såhär
1. Koka upp grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
Låt röran sjuda till ca 120grader eller gör kulprov.
Rör helst inte under kokningen.
2. Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna tills
det börjar knäppa i dem.
Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.
3. Häll kolasmeten i små aluminiumformar.
Lägg i en nöt i varje form och
ställt dom i kylen en stund.
4. Smält nougaten över vattenbad och lägg en klick
ovanpå varje kola.
5. Låt pralinerna stelna i kylskåp innan
du avslutar med en klick smält, mörk choklad på toppen.
Påskmuffins
med lemon curd
Gör några påsk cupcakes till påskfikat!
Härliga friska muffins med smak av citron,
i mitten en fyllning av lemon curd,
ett fluffigt grädde med vit choklad samt några chokladägg på toppen,
kan inte bli annat än toppen
Muffinsen är från Leila men jag tillsatte lemon curd
och vit chokladfluff.
Ingredienser
Muffins
3st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 1 citron
Lemon curd
3st citroner
75g smör
1,5dl socker
1,5msk maizena
2st ägg
2st äggulor
Vit chokladfluff
2,5dl vispgrädde
100g vit choklad
Gör denna dagen innan-
värm grädden och låt chokladen smälta med.
Ställ kallt några timmar eller över natten.
Vispa upp till ett fluff.
Gör såhär
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Blanda i rivet skal och saft av en citron.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
7. Lemon curd: blanda saften av två citroner och skalet
av tre citroner, smör och socker i en kastrull.
8. Koka upp och sila av blandningen i en bunke.
9. Vispa samman ägg och äggulor och rör
ner i citronblandningen.
10. Rör ut maizena i saften från den tredje citronen
och vispa ner i krämen. Häll tillbaka i kastrullen och låt
sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.
11. Häll upp i en ren skål och ställ i kylen tills den svalnat.
Den går också bra att frysa för att ta upp när man behöver den.
12. Skär av ett lock på muffinsen så att det går att lägga
en klick lemon curd i.
13. Sätt tillbaka locket. Spritsa/lägg på det vita chokladfluffet.
Garnera med några chokladägg och lite kakao.
Påsk 2013
Chokladägg
med vit chokladmousse
Förra året hittade en vän dessa små söta chokladägg på en
bild och visade mig.
Så detta året ville jag testa dom!
De ser svårare ut att göra än vad de är. De är väldigt enkla faktiskt.
Så ikväll tjuvstartar vi påskfirandet och mumsar i oss dessa
Så testa göra dessa nu i påsktider, en perfekt
påskdessert på bordet!
Ingedienser
100 g vit choklad
äppelmos eller aprikossylt
gul hushållsfärg
1. Gör den vita chokladmoussen dagen innan -
värm grädden i en kastrull, lägg i chokladen.
Det ska bara smälta, får inte koka.
Låt stå kallt minst 5timmar, helst över natten.
Vispa upp till ett fluff.
2. Skär bort så toppen på kinderäggen och
3. Fyll kinderäggen med chokladmoussen med hjälp av en
liten sked eller en sprits. Jämna till på toppen.
4. Blanda i någon droppe gul hushållsfärg i moset/sylten
för att få en lite gulare nyans.
5. Lägg en klick av sylten i varje ägg.
6. Låt stå i kylskåpet 30min innan servering.
Varm choklad
Jag kör en favorit i repris från bloggen tänkte jag.
I och med man går och väntar på att våren ska komma men
det istället fortsätter vara minusgrader,
starka vindar som isar om kinderna och till och med snö
på sina håll förtjänar man att få njuta av något varmt & gott!
Ett enkelt recept på en underbart god varm choklad.
Smaksätt den gärna med vad ni tycker om.
Själv älskar jag när man känner en hint
av kardemumma.
Ingredienser
-1 stor portion eller två små
50g mörk choklad
4dl mjölk
1tsk vaniljsocker eller liten nypa vaniljpulver
1 nypa kardemumma eller kanel om man vill
Gör såhär
Koka upp mjölken i en kastrull.
Dra kastrullen från värmen och rör i hackad choklad,
vaniljsocker och kardemumman.
Rör om tills chokladen smälter.
Om man vill lyxa till det extra
kan man toppa med lite vispgrädde, marschmallows
eller stö över mer choklad.
Vilgots
Doptårta
Fick förtroendet att göra en tårta till lilla
Vilgots dop i helgen som gick.
Det blev en tårta i en blå härlig färg
med några volanger runtom.
Det var skoj för den blev väldigt uppskattad
så då blir man glad!
Även om jag blev sne på mig själv för att det blev
några sprickor i sugarpasten..
Men den blev väldigt god med
mumsiga fyllningar!!
Tårtan bestod av:
sockerkaksbottnar (understa våningen)
vaniljbottnar (översta våningen)
Dumlefluff
Hallonmousse
Glasscreme
spacklad med vit chokladsmörkräm
täckt med sugarpaste
volangerna av sugarpaste samt målade
med metallic food paint
Här är några bra sidor där man kan hitta mycket
användbart till sin tårta såsom sugarpaste, marsipan,
färger, utstickare och massa annat.