Cilla bakar

Senaste inläggen

Av Cecilia - 18 april 2013 20:54

Sockerrus

Chokladcheesecake med

Dulce de Leche & Chilinötter



Hittade detta receptet på www.sockerrus.se

sida för ett tag sedan och varit så nyfiken på att testa!!

Så det blev en testrunda av denna smarriga godsak.

Det är en härligt krämig chokladig cheesecake,

och det som gör den annorlunda från andra cheesecakes

är att bottnen är gjord på chillinötter istället för digestivekex

som man normalt brukar använda sig av.

Denna föll mig i smaken då jag gillar chillinötter.

Det passade väldigt bra ihop med chokladen och kolasåsen.

Testa, tycker ni om chillinötter och extra allt av choklad gör den!

Skulle man inte tycka om chillinötter riktigt blir den minst lika

god med digestivekex, chokladkex eller kanske med andra nötter

om man vill tycker om det  




 


Ingredienser


(Receptet räcker till 2 st 12-15cm formar eller en stor form på 20-25cm)



Botten och fyllning

300 g chilinötter

75 g smör

1 dl socker

150 g smält choklad, 60-70% (öka till 200-250 g om du använder vanlig cream cheese)

2 st ägg

400 g cream cheese choklad (går att använda vanligt cream cheese öka då mängden smält choklad)

2 dl gräddfil


Kolakräm

ca 400g Dulce de Leche /Kondenserad mjölk (färdig eller egengjord)


Chokladganache

200 g choklad (jag använde 100g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)

1 dl grädde

25 g smör


Dekoration


3dl Vispgrädde

Chillinötter



(jag gjorde dock vit chokladmousse istället

för vispgrädde, den gör man såhär:


 125g vit choklad

2dl vispgrädde

100g philadelphia



Smält chokladen över vattenbad.

Vispa grädden till en fast konsistens och rör philadelphian

mjuk i en skål. Häll chokladen över osten och rör

till en slät smet. Blanda ostsmeten med grädden.)




Gör såhär



1.Täck sidorna och botten av en springform med bakplåtspapper.

2.Kör chilinötterna i en mixer/matberedare tills de blir till smulor.

Smält smöret och blanda med chilinötterna.

3.Tryck ut chilinötterna i en form med löstagbar kant.

Se till att trycka upp degen på kanterna också.

4.Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.

Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.

5.Vispa äggen och sockret pösigt i en skål.

Tillsätt cream cheese, gräddfil och choklad. Vispa tills allt är väl blandat.

6.Ta ut springformen från kylen och häll över cream cheese mixen.

7.Ställ formen i en djup plåt/form/långpanna fyll den

med varmt vatten (den ska alltså gräddas ståendes i vattnet).

Vattnet ska nå upp till max halva cheesecakeformen.

Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 25-35 min.

Gräddtiden är lite beroende på form.

Den ska vara lite stel på ytan men ändå lite geleaktig, den stelnar sen i kylen.

8.Ta ut från ugnen, lyft ur den från vattenbadet

(ifall det finns vatten kvar) och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen.

Låt den stå i kylen i minst 6 timmar och gärna över natten.


Dulce de Leche

En burk färdig, eller gör egen av kondenserad mjölk

genom att:

Lägga en oöppnad burk kondenserad mjölk (sötad) i en kastrull.

Fyll på med vatten. Det är viktigt att burken är täckt med vatten.

Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i ca 3 timmar.

Det är viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden så fyll på då och då med hett vatten. Tips, vill du ha en mer rinnigare sås räcker det med ca 2 timmar koktid.

Låt burken svalna något innan du öppnar den.



 ChokladGanachen:

Smält choklad tillsammans med grädde i en kastrull på låg värme.

Rör om då och då.

Tillsätt smöret när chokladen smält och rör om.

Låt svalna något innan du använder det.


Dekoration

Vispgrädde

Chillinötter




Så här sätter du ihop cheesecaken

1.Ta ut din cheesecake från kylen och lossa från formen försiktigt.

Lägg eventuellt kakan på ett tårtfat.

2.Smeta på dulce de leche, chokladganache och vispad grädde (alt. mousse) i olika lager.

Se till att chokladganachen svalnat innan du lägger på grädden.

Strö över chilinötter

Ät och njut!



 



Av Cecilia - 10 april 2013 21:23

Banana

Ice cream




Med endast tre ingredienser kan det inte bli enklare,

och såå gott!!

Det enda du behöver är bananer, jordnötssmör och kakao.

Ett bra och nyttigt mellamål,

eller gör den till en lyxigare dessert och tillsätt

precis vad du vill - chokladsås, marschmallows, strössel eller vad som helst

du tycker om.

Bär som jordgubbar och hallon passar också alldeles utmärkt

om man vill ha en mer sorbetliknande konsistens.

Ta för vana att alltid ha skivade bananer i frysen,

då kan man enkelt göra denna närhelst lusten faller på  

Du behöver:

3-4 skivade frusna bananer

1 matsked jordnötsmör ( bäst utan bitar)

2-3tsk kakao

Gör såhär:

Blanda bananerna i en matberedare.

(en blender klarar det inte riktigt)

Kör den tills bananerna har blivit till en härlig glassliknande smet.

Tillsätt jordnötssmöret och kakaon och kör lite till.

Färdig!

Vill man ha den ännu  lite fastare lägg in den i frysen en liten stund till.

Mumma!!

(Blev tyvärr inga bilder då vi hann äta upp den innan  )



Av Cecilia - 30 mars 2013 10:17

Påsktårta







En liten påsktårta till påsk bestående av en härlig, frisk

lemon curd samt en underbart god vit chokladmousse.

Täck med ett lager av choklad.

Som de flesta tårtor blir de bäst om man gör

den dagen innan så att den får stå och dra till sig lite.

Hade dock inte tid att marsipanpyssla egna figurer men

så hittade jag denna gulliga kaninen och kunde inte

motstå att den skulle få vara med på tårtan.

  





En på  


Ingredienser


Tårtbottnar se recept här -

http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/25/6524178-tartbottnar-och-fyllningar/



Vit chokladmousse

125g vit choklad

2dl vispgrädde

100g philadelphia


Chokladkräm

250g mörk choklad alt. mjölkchoklad

0,5dl vispgrädde

75g smör


Lemon curd

3st citroner

75g smör

1,5dl socker

1,5msk maizena

2st ägg

2st äggulor



Dekorering

100g nougat

chokladägg

marsipanfigurer

(fick vit chokladmousse över så spritsade

en rand runt tårtan)


Gör såhär

1. Börja att göra bottnarna.

2. Lemon curd: blanda saften av två citroner och skalet

av tre citroner, smör och socker i en kastrull.

Koka upp och sila av blandningen i en bunke.

Vispa samman ägg och äggulor och rör

ner i citronblandningen.

Rör ut maizena i saften från den tredje citronen

och vispa ner i krämen. Häll tillbaka i kastrullen och låt

sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.

Häll upp i en ren skål och ställ i kylen tills den svalnat.

3. Chokladmousse: Smält chokladen över vattenbad.

Vispa grädden till en fast konsistens och rör philadelphian

mjuk i en skål. Häll chokladen över osten och rör

till en slät smet. Blanda ostsmeten med grädden.

4. Chokladkräm: Smält chokladen tillsammans med grädden

och smör över vattenbad. Låt svalna i rumstemperatur 1-2 timmar,

tills krämen tjocknar. Man ska kunna bre ut den på tårtan så ställ

den inte i kylen för då blir den hård.

5. Sätt ihop tårtan: Dela tårtbotten i tre delar.

Lägg understa botten på ett fat. Bred ett tunt lager lemon curd.

Bred sedan på den vita chokladmoussen över.

Lägg på en andra botten. Bre dpå lemon curd och vit

chokladmousse även på den.

Lägg på den sista botten. Täck med plastfolie och

låt stå i kylen ett par timmar.

6. Ta ut tårtan och bred på chokladkrämen

över hela tårtan.

7. Hyvla nougat och lägg som ett fågelbo uppe på tårtan.

Dekorera med marsipanfigurer eller chokladägg.



Av Cecilia - 27 mars 2013 18:28

Påsk 2013


Påsk = godis såklart!

Här kommer två stycken enkla och goda

godsaker att fylla påskäggen med.

Dessa recept hittade jag från tidningen Hembakat

och var tvungen att testa.

Gör dom ni med  







Krispiga nutella

och jordnötsbitar




 



Ingrdienser

ca50st



1dl socker

2dl ljus sirap

300g nutella

5dl Special K flingor

1,5dl salta jordnötter

200g mörk choklad




Gör såhär


1. Smält socker och sirap i en kastrull.

Tillsätt nutellan och rör om.

2. Krossa flingorna och grovhacka nötterna.

Blanda ner det i smeten.

3. Bred ut smeten i ett tjockt lager, ca 2cm

på ett bakplåtspapper.

Låt stelna i kylskåp.

4. Smält chokladen över vattenbad och bred

över kakan. Låt stelna.

5. Skär kakan i små bitar.










Toffifee

ca 30st




 



Ingredienser


1dl socker

1dl grädde

1dl ljus sirap

1tsk vaniljsocker

hasselnötter

100g nougat

50g mörk choklad



Gör såhär


1. Koka upp grädde, socker, sirap och vaniljsocker.

Låt röran sjuda till ca 120grader eller gör kulprov.

Rör helst inte under kokningen.

2. Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna tills

det börjar knäppa i dem.

Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.

3. Häll kolasmeten i små aluminiumformar.

Lägg i en nöt i varje form och

ställt dom i kylen en stund.

4. Smält nougaten över vattenbad och lägg en klick

ovanpå varje kola.

5. Låt pralinerna stelna i kylskåp innan

du avslutar med en klick smält, mörk choklad på toppen.




 




Av Cecilia - 25 mars 2013 20:23

Påskmuffins

med lemon curd


Gör några påsk cupcakes till påskfikat!

Härliga friska muffins med smak av citron,

i mitten en fyllning av lemon curd,

ett fluffigt grädde med vit choklad samt några chokladägg på toppen,

kan inte bli annat än toppen  

Muffinsen är från Leila men jag tillsatte lemon curd

och vit chokladfluff.

 

Ingredienser

Muffins

3st ägg

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

1 dl mjölk

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Skal och saft av 1 citron

Lemon curd

3st citroner

75g smör

1,5dl socker

1,5msk maizena

2st ägg

2st äggulor

Vit chokladfluff

2,5dl vispgrädde

100g vit choklad

Gör denna dagen innan-

värm grädden och låt chokladen smälta med.

Ställ kallt några timmar eller över natten.

Vispa upp till ett fluff.

Gör såhär

1.Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Blanda i rivet skal och saft av en citron.

6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

7. Lemon curd: blanda saften av två citroner och skalet

av tre citroner, smör och socker i en kastrull.

8. Koka upp och sila av blandningen i en bunke.

9. Vispa samman ägg och äggulor och rör

ner i citronblandningen.

10. Rör ut maizena i saften från den tredje citronen

och vispa ner i krämen. Häll tillbaka i kastrullen och låt

sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.

11. Häll upp i en ren skål och ställ i kylen tills den svalnat.

Den går också bra att frysa för att ta upp när man behöver den.

12. Skär av ett lock på muffinsen så att det går att lägga

en klick lemon curd i.

13. Sätt tillbaka locket. Spritsa/lägg på det vita chokladfluffet.

Garnera med några chokladägg och lite kakao.

 



Av Cecilia - 23 mars 2013 16:59

Påsk 2013


Chokladägg

med vit chokladmousse




Förra året hittade en vän dessa små söta chokladägg på en

bild och visade mig.

Så detta året ville jag testa dom!

De ser svårare ut att göra än vad de är. De är väldigt enkla faktiskt.

Så ikväll tjuvstartar vi påskfirandet och mumsar i oss dessa  

Så testa göra dessa nu i påsktider, en perfekt

påskdessert på bordet!



 Ingedienser

4 kinderägg
2,5 dl vispgrädde

100 g vit choklad

äppelmos eller aprikossylt

gul hushållsfärg


Gör så här

1. Gör den vita chokladmoussen dagen innan -

värm grädden i en kastrull, lägg i chokladen.

Det ska bara smälta, får inte koka.

Låt stå kallt minst 5timmar, helst över natten.

Vispa upp till ett fluff.

2. Skär bort så toppen på kinderäggen och 

skär bort så pass mycket att du kan plocka ut leksaken.
Ställ chokladäggen i äggkoppar.

3. Fyll kinderäggen med chokladmoussen med hjälp av en

liten sked eller en sprits. Jämna till på toppen.

4. Blanda i någon droppe gul hushållsfärg i moset/sylten

för att få en lite gulare nyans.

5. Lägg en klick av sylten i varje ägg.

6. Låt stå i kylskåpet 30min innan servering.



     

Av Cecilia - 21 mars 2013 15:17

Varm choklad



Jag kör en favorit i repris från bloggen tänkte jag.

I och med man går och väntar på att våren ska komma men

det istället fortsätter vara minusgrader,

starka vindar som isar om kinderna och till och med snö

sina håll förtjänar man att få njuta av något varmt & gott!

Ett enkelt recept på en underbart god varm choklad.

Smaksätt den gärna med vad ni tycker om.

Själv älskar jag när man känner en hint

av kardemumma.



Ingredienser

-1 stor portion eller två små


50g mörk choklad

4dl mjölk

1tsk vaniljsocker eller liten nypa vaniljpulver

1 nypa kardemumma eller kanel om man vill



Gör såhär


Koka upp mjölken i en kastrull.

Dra kastrullen från värmen och rör i hackad choklad,

vaniljsocker och kardemumman.

Rör om tills chokladen smälter.


Om man vill lyxa till det extra

kan man toppa med lite vispgrädde, marschmallows

eller stö över mer choklad.


Av Cecilia - 13 mars 2013 19:35

Vilgots

Doptårta




Fick förtroendet att göra en tårta till lilla

Vilgots dop i helgen som gick.

Det blev en tårta i en blå härlig färg

med några volanger runtom.

 Det var skoj för den blev väldigt uppskattad

så då blir man glad! 

Även om jag blev sne på mig själv för att det blev

några sprickor i sugarpasten..  

Men den blev väldigt god med

mumsiga fyllningar!!

Tårtan bestod av:

sockerkaksbottnar (understa våningen)

vaniljbottnar (översta våningen)

Dumlefluff

Hallonmousse

Glasscreme

spacklad med vit chokladsmörkräm

täckt med sugarpaste

volangerna av sugarpaste samt målade

med metallic food paint




 



   



 



       

Här är några bra sidor där man kan hitta mycket

användbart till sin tårta såsom sugarpaste, marsipan,

färger, utstickare och massa annat.

http://www.strosselannat.se/

http://www.kakburken.se/

http://www.lyckasmedmat.se/

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards