Senaste inläggen
Lyxar till denna lördagslunch med pannkakstårta! Den innehåller massa hallon, banan & mango, vaniljgrädde, hallonsylt och nutella. Mmmm...
Dumlekola-och chokladsås
med frukt
Tips till kvällens fredagsmys:
Gör ett stort gott fruktfat med massa av era
favoritfrukter! Till det gör ni en god dumlekola-eller
chokladsås som dipp. Eller varför inte båda?
Både nyttigt och inte på samma gång..
och så gott!!
Dumlekolasås
Ingredienser
2dl grädde
1,5dl socker
1,5dl ljus sirap
0,5tsk vaniljpulver
ca 10st dumlekolor
Gör såhär
1. Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt koka upp och puttra på svag värme i ca 5min.
2. Låt svalna.
Såsen är ganska så tunna men tjockar till sig när den har svalnat.
Chokladsås
50gsmör
2dlvispgrädde
100gmörk choklad
- smaksatt funkar också fint. Mint är väldigt gott till!
Gör såhär
1. Blanda allt i en kastrull och låt
smälta på svag värme under omrörning.
2. Låt svalna något.
Skär upp valfria frukter i portionsbitar
och doppa i kola-och chokladsåsen.
Mmmmmm!!
Cillas små
Moussesemlor
Varje år när det börjar bli semledags kommer
det en rad olika varianter på hur man kan göra
sina semlor. Här kommer min variant!
Då jag fortfarande tycker det ska vara rätt så traditionella
har jag egentligen inte ändrat så mycket.
Bara gjort dom lite lyxigare..och godare..
Då jag inte är någon stor beundrare av bara vanlig grädde
så gjorde jag vit chokladmousse, samt så fick det bli en
klick av mörk chokladmousse också.
Några fick en fyllning av vaniljkräm och resterande
vaniljmandelmassafyllning. Ja, jag älskar ju smaken
av vanilj så vanilj blev det!
Florsockret var slut så fick tyvärr inte till
den där sista touchen på semlorna som det ska vara
på toppen..men det blev bra ändå
Ingredienser
ca30st
Bullar
50g torrjäst
150g smör
5dl mjölk
1,5dl socker
0,5tsk salt
2tsk stött kardemumma
0,5tsk vaniljpulver
ca 14dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning
200g mandelmassa
0,5dl mjölk
1tsk vaniljpulver/1st vaniljstång
Riv mandelmassan och blanda med mjölk och vaniljpulver.
vaniljkräm
se recept här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2012/10/15/8822798-godaste-vaniljsasen-kramen/
5dl vispgrädde
100g vit choklad
100g mörk choklad
Denna fyllningen förbereds dagen innan helst.
Värm 2,5dl vispgrädde i en kastrull och lägg i 100g vit choklad.
Låt den smälta.
Gör desamma med den mörka chokladen.
Låt stå över natten helst.
Vispa till ett fluff.
Gör såhär
1. Blanda jäst, socker, salt, kardemumma,
och det mesta av mjölet i en bunke.
2. Smält smöret, häll i mjölken och vaniljpulver.
Värm till 37grader.
3. Häll ner vätskan i mjölblandningen.
Arbeta till en smidig deg.
4. Låt jäsa under bakduk 30-40min.
5. Sätt ugnen på 200grader.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och
arbeta degen lite snabbt.
6. Forma små runda bullar och sätt dom på en
plåt med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa ytterligare 30min.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg
och grädda mitt i ugnen ca 12min.
Låt dom svalna på ett galler under bakduk.
9.Skär av toppen på bullarna till lock.
Lägg eller spritsa en klick vaniljmandelmassafyllning
eller vaniljkräm på varje semla.
10. Spritsa först på den vita chokladmoussen
och sedan en klick av den mörka chokladen.
11. Sätt på locket och pudra semlorna med florsocker.
Mmmm!
Gör nåt gott till Alla hjärtans dag till dina käraste! Cupcakes funkar alltid och här gjorde jag några till mina hjärtan. Vaniljcupcakes med löjligt god nutella och philladelphia frosting blev en god avslutning på kvällen. Tillsammans med mintchokladdoppade jordgubbar, och favoriterna M&M's tror jag att jag vann min mans hjärta, än en gång..:)
Chokladmoussetårta
de luxe
I helgen som gick blev det även en annan
tårta som bakades, och åts ..
Detta är en favorit i repris men jag la i lite extra saker
som gjorde den mera de luxe.
Detta är alltså en mycket god och chokladig tårta som
bara måste provas.
Kladdkakebotten med chokladmousse ovanpå.
Nu la jag även till egengjord kolasås samt
ett lager bananer någonstans där mittemellan
bottnen och moussen
Krossade maränger och lite flagad mandel ovanpå
gjorde sista touchen.
Gör den gärna en dag innan. Den blir bara godare
ju längre den får stå och dra till sig lite.
Här är receptet;
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/01/6567807-chokladmoussetarta-med-maranger-och-pistagenotter/
Volangtårta
Min bästaste Emelie fyllde 25 år för en månad sedan.
Jag kunde tyvärr inte vara med och fira henne men lovade
att göra en tårta till henne.
Så i helgen blev det tårtbakande och lite firande
Tårtan bestod av sockerkaksbottnar, tobleronemousse och
vaniljmousse. Spacklad med vit chokladsmörkräm och
täckt med marsipan av jordgubbssmak.
Målad med lite rosa food paint.
En liten sko fick pryda toppen av tårtan.
Den hittade jag här;
http://www.littledessert.se/shop/
Där fanns även en sko form jag haft ögonen på ett tag och
var nu tvungnen att testa och göra en.
Perfekt till min skotokiga vän!
Jag fick den inte alls så tjusig som jag ville ha den, mycket i
brist på tid då det är väldigt pilligt och trixigt att göra.
Dessutom till min fasa råkade jag bryta klacken på den!
Hann inte göra om hela skon så fick fixa till den så gott det gick.
Nu har jag nåt jag behöver öva på iaf
Pizzabullar
Idag har vi gjort pizzabullar!
Perfekta till barn som ett mellanmål och fika
eller på picknick.
Gör en sats och ha i frysen, kan inte bli enklare.
Ingredienser
30-35 små bullar
50 gram jäst (torrjäst 1påse)
75 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
Fyllning
1 dl Tomatpure
Oregano
Pizzakrydda
200 gram strimlad rökt skinka
3 dl riven ost
Pensling
Uppvispat ägg
ost
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225grader.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.
Värm upp till fingervarmt 37grader.
2. Blanda jästen, nästan all mjöl samt saltet.
3. Blanda i mjölblandningen i smörblandningen
och arbeta till en smidig deg.
4. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
5. Knåda degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
Kavla ut dom till rektangler.
6. Bred på tomatpuren.
Lägg på skinka, ost och kryddorna.
7. Rulla ihop detta till en längd och skär i lagom
stora skivor och lägger bullarna i muffinsformar.
8. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö
över riktligt med ost.
10. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12min.
Gott med att glas kall mjölk till!
Chokladkaka
med nutella, mandel och blåbär
Gjorde en liten gullig chokladtårta häromdagen.
Det är egentligen ett recept på kladdkaka
men jag provade att göra den i en 15cm form istället
för vanliga 24cm.
Den behövde då gräddas lite längre, och jag hade nog min
inne för länge för hade velat haft den lite kladdig.
Men den blev bra ändå, smaken var mumsig
Ingredienser
2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt
ca 2dl nutella
100g mandelspån
blåbär
Gör såhär
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3.Vispa ägg och socker tills det blir poröst.
4. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
Blanda ihop det försiktigt med äggsmeten.
5. Häll ner smeten i en brödad form.
6. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig
kladdkaka du vill ha.
(Jag gräddade min ca30min i 15cm form)
7. Låt svalna.
Bred nutella över tårtan och garnera med
mandelspån och blåbär.
Servera med vaniljsås, grädde eller glass!