Cilla bakar

Direktlänk till inlägg 25 oktober 2011

Tårtbottnar och fyllningar

Av Cecilia - 25 oktober 2011 20:38

Tårtbottnar


Jag gör egna bottnar till mina tårtor. Det är mycket godare än köpta, dessuom enkelt att göra!

Här kommer ett recept som jag brukar använda mig av och som ger fina tårtbottnar.

Recepten kommer från härliga sidan www.sockerrus.se


Basrecept tårtbotten

Dessa blir höga och luftiga bottnar.



Du behöver


Ägg

Socker

Mjöl

Potatismjöl

Bakpulver

Tre lika stora glas



Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)

Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten

(cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:


Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg

Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg

Till en form på 24 cm i diameter behövs 8  ägg

Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.

Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.


 Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl.

Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge, gärna i en assistent. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.




Så här mycket bakpulver behöver du:

1 tsk till 2 ägg

2 tsk till 4 ägg

2,5 tsk till 6 ägg

3 tsk till 8 ägg

3,5 tsk till 10-11 ägg

4 tsk till 12-13 ägg


Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Jag klär alltid formen med bakplåtspapper runtom så att det blir en extra hög kant så att smeten har att växa i. Det finns ju springformar med extra hög kant men har man inte det funkar bakplåtspapper alldeles utmärkt.

 Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.


Ca 20 minuter för 2 ägg

25-30 minuter för 3-4 ägg

35-40 minuter för 5-7 ägg

45-50 minuter för 8-10 ägg

55-60 minuter för 11-13 ägg osv


Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. För min ugn passar tiderna ovan jättebra. Prova med en provsticka. Kakan ska vara torr.

 Öppna ALDRIG ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop.

Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.


Frys gärna in den, det är då lättare att skära den i delar sedan när den är lite halvfryst.

   

 

 Glutenfri tårtbotten

Gör på samma sätt och recept fast byt bara ut mjölet

helt mot potatismjöl istället.





Chokladbotten


Gör som ovan i Basreceptet men fördela glaset med mjölblandningen så här:

1/3 Mjöl,

1/3 Potatismjöl

1/3 Kakao.







 

Saftig Vaniljkaka


Detta blir en mycket god kaka/tårtbotten. Lite mera kompakt men saftig.

Ger en 20cm kaka men funkar bra i en 15cm form också.



200 g smör, rumstempererat

2 1/2 dl socker

3 1/4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 ägg

1,5 tsk vaniljsocker eller 3/4 tsk vaniljpulver


Gör så här:


Rör det rumsvarma smöret och socker pösigt.

Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.

Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Blanda väl.

Häll smeten i en smord form och grädda på 160 grader i ca 40-50 min.

Låt en sticka avgöra när den är klar - den ska vara torr.



    



    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia - 21 juli 2016 22:39


Nutellakladdkaka Kladdkaka är bland det godaste som finns faktiskt. Och man kan variera dom i oändlighet med olika smaksättningar. Och så är de så enkla och snabba att svänga ihop. Ett tips är ändå att röra ihop en kaka dagen innan sen ha den i...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:51


Nyttiga Hasselnötsbollar   Ferrero Rocher Här kommer en till liten nyttigare godsak att baka. Som en nyttigare variant av Ferrero Rocher kan man säga. Och jättegoda såklart!   Ingredienser   2dl hasselnötter (gärna utan...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:09


Nyttiga Snickers Jag ääälskar snickersrutor man gör själv hemma. Men tror nästan jag tycker denna versionen är snäppet godare faktiskt. Och att de är nyttiga med bra fetter och mineraler, samt smakar som snickers kan ju inte bli bättre...

Av Cecilia - 24 maj 2016 15:59


Chokladtårta För några veckor sedan fyllde jag år. Det har blivit en tradition att dottern Isabella gör tårtan, så denna gjorde vi tillsammans. En riktig chokladbomb till tårta blev det med chokladbottnar, jordbuggsfyllning. spacklad med...

Av Cecilia - 17 mars 2016 22:13


Påskbak! Nu börjar påsken 2016 närma sig. Här är lite tips och inspiration om ni vill fixa lite goa och roliga godsaker till påskhelgen. Recepten finns sedan tidigare inlagda, sök på påsk. ...

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards