Direktlänk till inlägg 25 oktober 2011
Tårtbottnar
Jag gör egna bottnar till mina tårtor. Det är mycket godare än köpta, dessuom enkelt att göra!
Här kommer ett recept som jag brukar använda mig av och som ger fina tårtbottnar.
Recepten kommer från härliga sidan www.sockerrus.se
Dessa blir höga och luftiga bottnar.
Du behöver
Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver
Tre lika stora glas
Gör så här:
Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)
Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten
(cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.
Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.
Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl.
Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge, gärna i en assistent. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.
Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg
Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Jag klär alltid formen med bakplåtspapper runtom så att det blir en extra hög kant så att smeten har att växa i. Det finns ju springformar med extra hög kant men har man inte det funkar bakplåtspapper alldeles utmärkt.
Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv
Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. För min ugn passar tiderna ovan jättebra. Prova med en provsticka. Kakan ska vara torr.
Öppna ALDRIG ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop.
Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.
Frys gärna in den, det är då lättare att skära den i delar sedan när den är lite halvfryst.
Gör på samma sätt och recept fast byt bara ut mjölet
helt mot potatismjöl istället.
Chokladbotten
Gör som ovan i Basreceptet men fördela glaset med mjölblandningen så här:
1/3 Mjöl,
1/3 Potatismjöl
1/3 Kakao.
Detta blir en mycket god kaka/tårtbotten. Lite mera kompakt men saftig.
Ger en 20cm kaka men funkar bra i en 15cm form också.
200 g smör, rumstempererat
2 1/2 dl socker
3 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
1,5 tsk vaniljsocker eller 3/4 tsk vaniljpulver
Rör det rumsvarma smöret och socker pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.
Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Blanda väl.
Häll smeten i en smord form och grädda på 160 grader i ca 40-50 min.
Låt en sticka avgöra när den är klar - den ska vara torr.