Direktlänk till inlägg 18 april 2013
Sockerrus
Chokladcheesecake med
Dulce de Leche & Chilinötter
Hittade detta receptet på www.sockerrus.se
sida för ett tag sedan och varit så nyfiken på att testa!!
Så det blev en testrunda av denna smarriga godsak.
Det är en härligt krämig chokladig cheesecake,
och det som gör den annorlunda från andra cheesecakes
är att bottnen är gjord på chillinötter istället för digestivekex
som man normalt brukar använda sig av.
Denna föll mig i smaken då jag gillar chillinötter.
Det passade väldigt bra ihop med chokladen och kolasåsen.
Testa, tycker ni om chillinötter och extra allt av choklad gör den!
Skulle man inte tycka om chillinötter riktigt blir den minst lika
god med digestivekex, chokladkex eller kanske med andra nötter
om man vill tycker om det
Ingredienser
(Receptet räcker till 2 st 12-15cm formar eller en stor form på 20-25cm)
Botten och fyllning
300 g chilinötter
75 g smör
1 dl socker
150 g smält choklad, 60-70% (öka till 200-250 g om du använder vanlig cream cheese)
2 st ägg
400 g cream cheese choklad (går att använda vanligt cream cheese öka då mängden smält choklad)
2 dl gräddfil
Kolakräm
ca 400g Dulce de Leche /Kondenserad mjölk (färdig eller egengjord)
Chokladganache
200 g choklad (jag använde 100g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)
1 dl grädde
25 g smör
Dekoration
3dl Vispgrädde
Chillinötter
(jag gjorde dock vit chokladmousse istället
för vispgrädde, den gör man såhär:
125g vit choklad
2dl vispgrädde
100g philadelphia
Smält chokladen över vattenbad.
Vispa grädden till en fast konsistens och rör philadelphian
mjuk i en skål. Häll chokladen över osten och rör
till en slät smet. Blanda ostsmeten med grädden.)
Gör såhär
1.Täck sidorna och botten av en springform med bakplåtspapper.
2.Kör chilinötterna i en mixer/matberedare tills de blir till smulor.
Smält smöret och blanda med chilinötterna.
3.Tryck ut chilinötterna i en form med löstagbar kant.
Se till att trycka upp degen på kanterna också.
4.Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.
Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.
5.Vispa äggen och sockret pösigt i en skål.
Tillsätt cream cheese, gräddfil och choklad. Vispa tills allt är väl blandat.
6.Ta ut springformen från kylen och häll över cream cheese mixen.
7.Ställ formen i en djup plåt/form/långpanna fyll den
med varmt vatten (den ska alltså gräddas ståendes i vattnet).
Vattnet ska nå upp till max halva cheesecakeformen.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 25-35 min.
Gräddtiden är lite beroende på form.
Den ska vara lite stel på ytan men ändå lite geleaktig, den stelnar sen i kylen.
8.Ta ut från ugnen, lyft ur den från vattenbadet
(ifall det finns vatten kvar) och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen.
Låt den stå i kylen i minst 6 timmar och gärna över natten.
Dulce de Leche
En burk färdig, eller gör egen av kondenserad mjölk
genom att:
Lägga en oöppnad burk kondenserad mjölk (sötad) i en kastrull.
Fyll på med vatten. Det är viktigt att burken är täckt med vatten.
Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i ca 3 timmar.
Det är viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden så fyll på då och då med hett vatten. Tips, vill du ha en mer rinnigare sås räcker det med ca 2 timmar koktid.
Låt burken svalna något innan du öppnar den.
ChokladGanachen:
Smält choklad tillsammans med grädde i en kastrull på låg värme.
Rör om då och då.
Tillsätt smöret när chokladen smält och rör om.
Låt svalna något innan du använder det.
Dekoration
Vispgrädde
Chillinötter
1.Ta ut din cheesecake från kylen och lossa från formen försiktigt.
Lägg eventuellt kakan på ett tårtfat.
2.Smeta på dulce de leche, chokladganache och vispad grädde (alt. mousse) i olika lager.
Se till att chokladganachen svalnat innan du lägger på grädden.
Strö över chilinötter
Ät och njut!