Cilla bakar

Direktlänk till inlägg 18 april 2013

Sockerrus Chokladcheesecake med Dulce de Leche & Chilinötter

Av Cecilia - 18 april 2013 20:54

Sockerrus

Chokladcheesecake med

Dulce de Leche & Chilinötter



Hittade detta receptet på www.sockerrus.se

sida för ett tag sedan och varit så nyfiken på att testa!!

Så det blev en testrunda av denna smarriga godsak.

Det är en härligt krämig chokladig cheesecake,

och det som gör den annorlunda från andra cheesecakes

är att bottnen är gjord på chillinötter istället för digestivekex

som man normalt brukar använda sig av.

Denna föll mig i smaken då jag gillar chillinötter.

Det passade väldigt bra ihop med chokladen och kolasåsen.

Testa, tycker ni om chillinötter och extra allt av choklad gör den!

Skulle man inte tycka om chillinötter riktigt blir den minst lika

god med digestivekex, chokladkex eller kanske med andra nötter

om man vill tycker om det  




 


Ingredienser


(Receptet räcker till 2 st 12-15cm formar eller en stor form på 20-25cm)



Botten och fyllning

300 g chilinötter

75 g smör

1 dl socker

150 g smält choklad, 60-70% (öka till 200-250 g om du använder vanlig cream cheese)

2 st ägg

400 g cream cheese choklad (går att använda vanligt cream cheese öka då mängden smält choklad)

2 dl gräddfil


Kolakräm

ca 400g Dulce de Leche /Kondenserad mjölk (färdig eller egengjord)


Chokladganache

200 g choklad (jag använde 100g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)

1 dl grädde

25 g smör


Dekoration


3dl Vispgrädde

Chillinötter



(jag gjorde dock vit chokladmousse istället

för vispgrädde, den gör man såhär:


 125g vit choklad

2dl vispgrädde

100g philadelphia



Smält chokladen över vattenbad.

Vispa grädden till en fast konsistens och rör philadelphian

mjuk i en skål. Häll chokladen över osten och rör

till en slät smet. Blanda ostsmeten med grädden.)




Gör såhär



1.Täck sidorna och botten av en springform med bakplåtspapper.

2.Kör chilinötterna i en mixer/matberedare tills de blir till smulor.

Smält smöret och blanda med chilinötterna.

3.Tryck ut chilinötterna i en form med löstagbar kant.

Se till att trycka upp degen på kanterna också.

4.Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.

Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.

5.Vispa äggen och sockret pösigt i en skål.

Tillsätt cream cheese, gräddfil och choklad. Vispa tills allt är väl blandat.

6.Ta ut springformen från kylen och häll över cream cheese mixen.

7.Ställ formen i en djup plåt/form/långpanna fyll den

med varmt vatten (den ska alltså gräddas ståendes i vattnet).

Vattnet ska nå upp till max halva cheesecakeformen.

Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 25-35 min.

Gräddtiden är lite beroende på form.

Den ska vara lite stel på ytan men ändå lite geleaktig, den stelnar sen i kylen.

8.Ta ut från ugnen, lyft ur den från vattenbadet

(ifall det finns vatten kvar) och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen.

Låt den stå i kylen i minst 6 timmar och gärna över natten.


Dulce de Leche

En burk färdig, eller gör egen av kondenserad mjölk

genom att:

Lägga en oöppnad burk kondenserad mjölk (sötad) i en kastrull.

Fyll på med vatten. Det är viktigt att burken är täckt med vatten.

Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i ca 3 timmar.

Det är viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden så fyll på då och då med hett vatten. Tips, vill du ha en mer rinnigare sås räcker det med ca 2 timmar koktid.

Låt burken svalna något innan du öppnar den.



 ChokladGanachen:

Smält choklad tillsammans med grädde i en kastrull på låg värme.

Rör om då och då.

Tillsätt smöret när chokladen smält och rör om.

Låt svalna något innan du använder det.


Dekoration

Vispgrädde

Chillinötter




Så här sätter du ihop cheesecaken

1.Ta ut din cheesecake från kylen och lossa från formen försiktigt.

Lägg eventuellt kakan på ett tårtfat.

2.Smeta på dulce de leche, chokladganache och vispad grädde (alt. mousse) i olika lager.

Se till att chokladganachen svalnat innan du lägger på grädden.

Strö över chilinötter

Ät och njut!



 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia - 21 juli 2016 22:39


Nutellakladdkaka Kladdkaka är bland det godaste som finns faktiskt. Och man kan variera dom i oändlighet med olika smaksättningar. Och så är de så enkla och snabba att svänga ihop. Ett tips är ändå att röra ihop en kaka dagen innan sen ha den i...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:51


Nyttiga Hasselnötsbollar   Ferrero Rocher Här kommer en till liten nyttigare godsak att baka. Som en nyttigare variant av Ferrero Rocher kan man säga. Och jättegoda såklart!   Ingredienser   2dl hasselnötter (gärna utan...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:09


Nyttiga Snickers Jag ääälskar snickersrutor man gör själv hemma. Men tror nästan jag tycker denna versionen är snäppet godare faktiskt. Och att de är nyttiga med bra fetter och mineraler, samt smakar som snickers kan ju inte bli bättre...

Av Cecilia - 24 maj 2016 15:59


Chokladtårta För några veckor sedan fyllde jag år. Det har blivit en tradition att dottern Isabella gör tårtan, så denna gjorde vi tillsammans. En riktig chokladbomb till tårta blev det med chokladbottnar, jordbuggsfyllning. spacklad med...

Av Cecilia - 17 mars 2016 22:13


Påskbak! Nu börjar påsken 2016 närma sig. Här är lite tips och inspiration om ni vill fixa lite goa och roliga godsaker till påskhelgen. Recepten finns sedan tidigare inlagda, sök på påsk. ...

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards