Senaste inläggen
Morotstekakor
Gjorde ett gäng tekokor för någon vecka sedan som blev
väldigt goda. Så goda att de inte varade länge i frysen innan det blev tomt.
Så gjorde en omgång till, men tänkte vara lite nyttigare denna gången.
Så dessa tekakor är lite grövre i och med grövre mjöl
samt att det är morötter i.
Pefekta till soppan eller som mellis till barnen.
Så gör en omgång, på med smör och ost och njut!
Ingredienser:
50g jäst (torr)
5 dl mjölk
2 msk socker (jag använde stevia)
1 msk salt
100g smör
2 finrivna normalstora morötter
3 dl grahamsmjöl
2 dl fint rågmjöl
10-12dl dl vetemjöl
Ägg
Solrosfrön
Gör såhär
1. Smält smöret och häll i mjölken. Värm blandningen till 37 grader.
2. Blanda rågmjöl, grahamsmjöl, jäst, salt, socker och det mesta av mjölet i en stor bunke.
3.Tillsätt mjölkblandningen och morötterna. Blanda till en smidig deg.
4. Låt jäsa minst 30min, till dubbel storlek under bakduk.
5. När den jäst klart forma till bullar, platta sedan till dom och kavla ut
till ca en centimeters tjocka tekakor. Lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
6. Nagga dom med en gaffel och låt jäsa i ytterligare 30min.
7. Pensla med ägg och strö på solrosfrön om man vill.
8.Grädda mitt i ugnen i 225 grader tills dom har fått en fin gyllene färg.
Äppel
Cheesecake
En härligt höstig dessert med mycket av allt!
Har inspirerats av Roy Fares Apple cheesecake från hans
nya bok United states of cakes. Men har gjort några ändringar
som till det hur jag vill ha det
Väldigt mumsigt och med gott betyg från vännerna!
Den blir stor och mastig så den räcker till många.
Servera gärna med vaniljsås eller en klick vaniljglass till.
Och gör den helst dagen innan så den får stå och gotta till sig ordentligt.
Ingredienser
Botten:
ca 20st digestivekex
125g smör
0,5dl muscovadosocker
Cheesecakefyllning:
1msk socker strösocker
2tsk kanel
2tsk vaniljsocker
1tsk kardemumma
2st stora äpplen
600g färskost
2msk vetemjöl
2dl socker
1tsk vaniljpulver
1dl vispgrädde
3st ägg
Smultopping:
0,5dl strösocker
1,5dl mjöl
2dl havregryn
1dl grovhackade hasselnötter
75g rumsvarmt smör
1tsk kardemumma
2tsk kanel
100g grovt hackad vit choklad
Kolasås:
1 burk dulce de leche
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. (varmluft)
Botten: Smält smöret. Blanda i en matberedare digestivekex och sockret.
Häll ner smöret.
2. Fodra en form ca 24cm med smulorna, även upp på
kanten 3-4cm. Platta till och jämna ytan med en sked
3. Grädda mitt i ugnen 5-8min. Låt svalna.
4. Fyllning: Ha ugnen på 160grader.
Blanda socker, kanel och vaniljsocker i en bunke.
5. Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. Lägg dom
i bunken med kryddorna och blanda ordentligt.
6. Vispa färsksost, 2dl socker, vaniljpulver och mjöl
till en fluggig blandning.
7. Vispa ner grädden. Vänd ner ett ägg i taget med en slickepott.
8. Smöra formens kant lätt med smör och häll i fyllningen.
9. Strö över äppelbitarna.
10. smultopping: Blanda alla ingredienser i en bunke
och nyp ihop till en smuldeg.
Fördela smultoppingen över kakan.
11. Grädda mitt i ugnen ca 50min eller tills toppingen
har fått färg. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå
i eftervärme ytterligare 20min.
12. Ta ut och låt svalna helt. Låt den sedan stå i kylen minst 6 timmar
eller helst över natten.
13. Häll över kolasåsen och servera med vaniljsås/glass.
Mmmmmm
Tekakor
Härligt goda tekakor som passar perfekt nygräddade
till en varm soppa nu på höstkankten!
Smör och ost på blir väldans gott
Ingredienser
5dl mjölk
1,5dl havregryn
100g smör
2msk socker
1tsk salt
50g jäst (torr)
ca 12dl vetemjöl
Gör såhär
1. Koka upp mjölken tillsammans med havregrynen.
Ta kastrullen från plattan och låt smöret smälta ner i smeten.
2. Blanda ner jäst, socker, salt och det mesta av mjölet i en bunke.
3. Blanda i mjölk-och havreblandningen i bunken.
4. Arbeta blandningen till en smidig deg och tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa under bakduk ca 40min.
5. Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 16bitar och forma till bullar.
Kavla ut varje bulle till en platta ca 10cm i diameter.
6. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
Låt bröden jäsa under bakduk ca 20min.
Sätt ugnen på 250grader.
7. Grädda rekakorna mitt i ugnen 7-8min.
Låt kallna på galler.
Hugos
Doptårtor
I helgen fick jag göra två stycken doptårtor till en liten Hugo.
De bestod av chokladbottnar, mjölkchokladmousse,
hallonmousse, samt så var de spritsade i
yoghurtfrosting bestående av turkisk yoghurt och vispgrädde
smaksatt med vanilj. Dekorerad med massa blåbär och hallon.
Isabellas
kladdiga kladdkaka
med extra topping
Eftersom jag stod och höll på med en beställningstårta och Bella
inte fick mer än titta på och var så sugen på att själv få
spritsa och dekorera var det ju inte mer än rätt att vi gjorde
en liten tårta som hon själv kunde få greja med.
Så detta kan ni göra alla som har barn och vill baka.
En enkel kladdkaka, sen är det bara eran fantasi som sätter gränser!
Dekorera genom att spritsa grädde eller smörkräm i olika färger,
strö på strössel, mandelspån, godis, pärlor, vad som helst - eller varför inte allting!
Här är vårat recept - barnsligt gott!!
Så kör igång redan nu - ha skoj med barnen i köket och kladda ner och
låt mjölet hamna i håret..och glöm inte slicka skålen
Ingredienser
150g smör
1dl sirap
2dl socker
1dl kakao
2tsk vaniljsocker
2st ägg
2dl vetemjöl
1msk kokos (eller ströbröd att bröa med)
Dekorering
Nutella
M&M:s
mandelspån
strössel
rosa och vita pärlor och hjärtan
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa en springform med kokos (eller ströbröd)
3. Smält smör och sirap i en kastrull.
4. Ta bort kastrullen från plattan. Blanda kakao, socker och vaniljsocker och
vänd ner i kastrullen och rör om till allt blandats.
5. Rör ner ett ägg i taget och blanda samman.
6.Häll smeten i en 24cm form och grädda ca 20 min i nedre delen av ugnen.
Den skall vara fast i kanterna men kladdig i mitten när den är klar.
7. Låt svalna helt.
8. Bred på ett lager nutella över kakan.
9. Spritsa vispgrädde eller smörkräm o valfri färg om man vill.
Annars dekorerar man helt valfritt med precis vad man vill!
10. Underbart kladdigt gott!!
Gustavs
födelsedagstårta
-Cillas moussetårta
En födelsedagstårta till lilla
söta killen Gustav som fyllt ett år.
Det var en önskan om ännu en av mina
numera populära moussetårtor
(http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/06/30/9982304-cillas-moussetarta-de-lux/)
så så fick det bli
Nöjda och glada blev dom för tårtan, så otroligt kul!!!
Vaniljpannacotta
med äppelkompott &
knäckigt smultopping
Nu när hösten har kommit är det ju högsäsong
för bla äpplen. Och det har jag ett sug efter
nu såhär i säsong bla med lite kanel och kardemumma
på det..mmm!
Så här kommer en god dessert med en härlig
vaniljpannacotta som gifter sig bra med äppelkompott,
och såklart en god knäckig topping på det.
En riktig höstig dessert!
Ingredienser
4port
Pannacotta
1,5 gelatinblad
3dl vispgrädde
0,5dl socker
1tsk vaniljpulver
Äppelkompott
1dl vatten
0,5dl socker
0,5tsk vaniljpulver
1tsk kanel
1 stort äppel eller två små
Knäckig topping
25g smör
3msk råsocker
1dl havregryn
1tsk kanel
0,5tsk kardemumma
Gör såhär
1. Börja med äppelkompotten - skala och skär
äpplet i små tärningar.
2. Koka upp vatten, socker, kanel och vaniljpulver.
Blanda i äppelbitarna och låt koka på
svag värme någon minut så att äppelbitarna mjuknar.
3. Sila kompotten genom en sil. Ställ åt sidan att svalna.
4. Pannacotta - Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5min.
5. Koka upp vispgrädde, socker och vaniljpulver.
Ta kastrullen åt sidan och lägg i gelatinbladen.
Blanda tills de har smält.
6. Ta fram fyra portionsskålar/glas. Lägg hälften av äppelkompotten
i botten av varje portion.
7. Häll över pannacottan. Ställ in i kylen minst två timmar.
8. Gör under tiden toppingen - smält smör i en kastrull och häll i råsocker.
Låt det smälta och bubbla till ljusbrunt.
9. Tillsätt havregryn, kanel och kardemumma.
10. Låt allt bli rostat, men rör om då och då så det ej bränns.
Häll upp i en skål och låt svalna.
11. När pannacottan har stelnat lägg på resterande av äppelkompotten.
Hacka till och strö över toppingen.
Isabella 3år
Isabellas
prinsesstårta
Idag har våran lilla prinsessa fyllt 3år!
Hon ville ha en rosa tårta med prinsessorna på
och frågade om jag kunde göra en sådan.
Klart jag skulle göra det!
Så när jag ändå till förra helgen höll på med
en massa tårtor gjorde jag en till oss också.
De är ju bra på det viset att de funkar utmärkt att frysa.
Så alltså en moussetårta med mörk, resp. vit choklad på
en bädd av kladdkakebotten blev det.
Sen testade jag och lägga en oblatbild på för första gången
och spritsade lite rosa gega på såklart
Dottern blev jättenöjd, och det blev resterande
gäster också!
Så tårtorna från förra helgen och dagens tårtor är alltså
samma, fast så olika utseende man då kan göra.
Bara fantasin som sätter gränser!!