Cilla bakar

Senaste inläggen

Av Cecilia - 17 oktober 2013 19:59

Morotstekakor




Gjorde ett gäng tekokor för någon vecka sedan som blev

väldigt goda. Så goda att de inte varade länge i frysen innan det blev tomt.

Så gjorde en omgång till, men tänkte vara lite nyttigare denna gången.

Så dessa tekakor är lite grövre i och med grövre mjöl

samt att det är morötter i.

Pefekta till soppan eller som mellis till barnen.

Så gör en omgång, på med smör och ost och njut!



  




Ingredienser:


50g jäst (torr)

 5 dl mjölk

2 msk socker (jag använde stevia)

1 msk salt

100g smör

2 finrivna normalstora morötter

3 dl grahamsmjöl

2 dl fint rågmjöl

10-12dl dl vetemjöl


Ägg

Solrosfrön



Gör såhär

1. Smält smöret och häll i mjölken. Värm blandningen till 37 grader.

2. Blanda rågmjöl, grahamsmjöl, jäst, salt, socker och det mesta av mjölet i en stor bunke.

3.Tillsätt mjölkblandningen och morötterna. Blanda till en smidig deg.

  4. Låt jäsa minst 30min, till dubbel storlek under bakduk.

5. När den jäst klart forma till bullar, platta sedan till dom och kavla ut

till ca en centimeters tjocka tekakor. Lägg dom på plåt med bakplåtspapper.

6. Nagga dom med en gaffel och låt jäsa i ytterligare 30min.

7. Pensla med ägg och strö på solrosfrön om man vill.

8.Grädda mitt i ugnen i 225 grader tills dom har fått en fin gyllene färg.







Av Cecilia - 16 oktober 2013 20:34

Äppel

Cheesecake



En härligt höstig dessert med mycket av allt!

Har inspirerats av Roy Fares Apple cheesecake från hans

nya bok United states of cakes. Men har gjort några ändringar

som till det hur jag vill ha det  

Väldigt mumsigt och med gott betyg från vännerna!

Den blir stor och mastig så den räcker till många.

Servera gärna med vaniljsås eller en klick vaniljglass till.

Och gör den helst dagen innan så den får stå och gotta till sig ordentligt.



 


Ingredienser


Botten:

ca 20st digestivekex

125g smör

0,5dl muscovadosocker


Cheesecakefyllning:

1msk socker strösocker

2tsk kanel

2tsk vaniljsocker

1tsk kardemumma

2st stora äpplen

600g färskost

2msk vetemjöl

2dl socker

1tsk vaniljpulver

1dl vispgrädde

3st ägg


Smultopping:

0,5dl strösocker

1,5dl mjöl

2dl havregryn

1dl grovhackade hasselnötter

75g rumsvarmt smör

1tsk kardemumma

2tsk kanel

100g grovt hackad vit choklad


Kolasås:

1 burk dulce de leche



Gör såhär


1. Sätt ugnen på 175grader. (varmluft)

Botten: Smält smöret. Blanda i en matberedare digestivekex och sockret.

Häll ner smöret.

2. Fodra en form ca 24cm med smulorna, även upp på

kanten 3-4cm. Platta till och jämna ytan med en sked

3. Grädda mitt i ugnen 5-8min. Låt svalna.

4. Fyllning: Ha ugnen på 160grader.

Blanda socker, kanel och vaniljsocker i en bunke.

5. Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. Lägg dom

i bunken med kryddorna och blanda ordentligt.

6. Vispa färsksost, 2dl socker, vaniljpulver och mjöl

till en fluggig blandning.

7. Vispa ner grädden. Vänd ner ett ägg i taget med en slickepott.

8. Smöra formens kant lätt med smör och häll i fyllningen.

9. Strö över äppelbitarna.

10. smultopping: Blanda alla ingredienser i en bunke

och nyp ihop till en smuldeg.

Fördela smultoppingen över kakan.

11. Grädda mitt i ugnen ca 50min eller tills toppingen

har fått färg. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå

i eftervärme ytterligare 20min.

12. Ta ut och låt svalna helt. Låt den sedan stå i kylen minst 6 timmar

eller helst över natten.

13. Häll över kolasåsen och servera med vaniljsås/glass.


Mmmmmm  



Av Cecilia - 13 oktober 2013 16:44

Tekakor



Härligt goda tekakor som passar perfekt nygräddade

till en varm soppa nu på höstkankten!

Smör och ost på blir väldans gott  

 

 

 

     

 

 

Ingredienser

 

5dl mjölk

1,5dl havregryn

100g smör

2msk socker

1tsk salt

50g jäst (torr)

ca 12dl vetemjöl

 

 

Gör såhär

 

1. Koka upp mjölken tillsammans med havregrynen.

Ta kastrullen från plattan och låt smöret smälta ner i smeten.

2. Blanda ner jäst, socker, salt och det mesta av mjölet i en bunke.

3. Blanda i mjölk-och havreblandningen i bunken.

4. Arbeta blandningen till en smidig deg och tillsätt mer mjöl om det behövs.

Låt jäsa under bakduk ca 40min.

5. Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 16bitar och forma till bullar.

Kavla ut varje bulle till en platta ca 10cm i diameter.

6. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.

Låt bröden jäsa under bakduk ca 20min.

Sätt ugnen på 250grader.

7. Grädda rekakorna mitt i ugnen 7-8min.

Låt kallna på galler.

Av Cecilia - 29 september 2013 22:00

Hugos

Doptårtor





I helgen fick jag göra två stycken doptårtor till en liten Hugo.

De bestod av chokladbottnar, mjölkchokladmousse,

hallonmousse, samt så var de spritsade i

yoghurtfrosting bestående av turkisk yoghurt och vispgrädde

 smaksatt med vanilj. Dekorerad med massa blåbär och hallon.


 





   



 


Av Cecilia - 23 september 2013 20:51

Isabellas

kladdiga kladdkaka

med extra topping




Eftersom jag stod och höll på med en beställningstårta och Bella

inte fick mer än titta på och var så sugen på att själv få

spritsa och dekorera var det ju inte mer än rätt att vi gjorde

en liten tårta som hon själv kunde få greja med.

Så detta kan ni  göra alla som har barn och vill baka.

En enkel kladdkaka, sen är det bara eran fantasi som sätter gränser!

Dekorera genom att spritsa grädde eller smörkräm i olika färger,

strö på strössel, mandelspån, godis, pärlor, vad som helst - eller varför inte allting!  

Här är vårat recept - barnsligt gott!!

Så kör igång redan nu - ha skoj med barnen i köket och kladda ner och

låt mjölet hamna i håret..och glöm inte slicka skålen  



 


Ingredienser


150g smör


1dl sirap


2dl socker


1dl kakao


2tsk vaniljsocker


2st ägg


2dl vetemjöl




1msk kokos (eller ströbröd att bröa med)



Dekorering

Nutella

M&M:s

mandelspån

strössel

rosa och vita pärlor och hjärtan


Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa en springform med kokos (eller ströbröd)
3. Smält smör och sirap i en kastrull.
4. Ta bort kastrullen från plattan. Blanda kakao, socker och vaniljsocker och

vänd ner i kastrullen och rör om till allt blandats.

5. Rör ner ett ägg i taget och blanda samman.
6.Häll smeten i en 24cm form och grädda ca 20 min i nedre delen av ugnen.

Den skall vara fast i kanterna men kladdig i mitten när den är klar.

7. Låt svalna helt.

8. Bred på ett lager nutella över kakan.

9. Spritsa vispgrädde eller smörkräm o valfri färg om man vill.

Annars dekorerar man helt valfritt med precis vad man vill!

10. Underbart kladdigt gott!!

Av Cecilia - 23 september 2013 20:26

Gustavs

födelsedagstårta

-Cillas moussetårta



En födelsedagstårta till lilla

söta killen Gustav som fyllt ett år.

Det var en önskan om ännu en av mina

numera populära moussetårtor

(http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/06/30/9982304-cillas-moussetarta-de-lux/)

så så fick det bli  

Nöjda och glada blev dom för tårtan, så otroligt kul!!!



 

 

Av Cecilia - 17 september 2013 21:32

Vaniljpannacotta

med äppelkompott &

knäckigt smultopping





Nu när hösten har kommit är det ju högsäsong

för bla äpplen. Och det har jag ett sug efter

nu såhär i säsong bla med lite kanel och kardemumma

på det..mmm!

Så här kommer en god dessert med en härlig

vaniljpannacotta som gifter sig bra med äppelkompott,

och såklart en god knäckig topping på det.

En riktig höstig dessert!




 


Ingredienser

4port


Pannacotta

1,5 gelatinblad

3dl vispgrädde

0,5dl socker

1tsk vaniljpulver


Äppelkompott


1dl vatten

0,5dl socker

0,5tsk vaniljpulver

1tsk kanel

1 stort äppel eller två små


Knäckig topping

25g smör

3msk råsocker

1dl havregryn

1tsk kanel

0,5tsk kardemumma



Gör såhär


1. Börja med äppelkompotten - skala och skär

äpplet i små tärningar.

2. Koka upp vatten, socker, kanel och vaniljpulver.

Blanda i äppelbitarna och låt koka på

svag värme någon minut så att äppelbitarna mjuknar.

3. Sila kompotten genom en sil. Ställ åt sidan att svalna.

4. Pannacotta - Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5min.

5. Koka upp vispgrädde, socker och vaniljpulver.

Ta kastrullen åt sidan och lägg i gelatinbladen.

Blanda tills de har smält.

6. Ta fram fyra portionsskålar/glas. Lägg hälften av äppelkompotten

i botten av varje portion.

7. Häll över pannacottan. Ställ in i kylen minst två timmar.

8. Gör under tiden toppingen - smält smör i en kastrull och häll i råsocker.

Låt det smälta och bubbla till ljusbrunt.

9. Tillsätt havregryn, kanel och kardemumma.

10. Låt allt bli rostat, men rör om då och då så det ej bränns.

Häll upp i en skål och låt svalna.

11. När pannacottan har stelnat lägg på resterande av äppelkompotten.

Hacka till och strö över toppingen.


  




Av Cecilia - 31 augusti 2013 20:50

  Isabella 3år


Isabellas

prinsesstårta



Idag har våran lilla prinsessa fyllt 3år!

Hon ville ha en rosa tårta med prinsessorna på

och frågade om jag kunde göra en sådan.

Klart jag skulle göra det!

Så när jag ändå till förra helgen höll på med

en massa tårtor gjorde jag en till oss också.

De är ju bra på det viset att de funkar utmärkt att frysa.

Så alltså en moussetårta med mörk, resp. vit choklad på

en bädd av kladdkakebotten blev det.

Sen testade jag och lägga en oblatbild på för första gången

och spritsade lite rosa gega på såklart  

Dottern blev jättenöjd, och det blev resterande

gäster också!

Så tårtorna från förra helgen och dagens tårtor är alltså

samma, fast så olika utseende man då kan göra.

Bara fantasin som sätter gränser!!



 



 


   



Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards