Cilla bakar

Senaste inläggen

Av Cecilia - 26 juni 2013 19:42

Kanelbullekaka




Vem älskar inte kanelbullar?

Men det är ju inte alltid som man har tid att

ställa sig att göra bullar som skall jäsas flera gånger om,

deg ska knådas och bulllarna ska fyllas och snirklas ihop.

Då är denna kanelbullekakan perfekt.

Bara att slänga ihop så sköter den sig själv en stund i ugnen!

Smakar precis som en kanelbulle, fast den är i sockerkaksform kan man säga.

Barn älskar den och det blir betydligt lättare för dom

att få vara med och baka också.

Fantastiskt barnsligt gott även för vuxna såklart  


Tips: Skala och skiva gärna ner några äpplen också,

då blir den som en äppelkaka. Mumsigt!



     



Ingredienser



175g rumsvarmt smör

2,5 dl strösocker

2st ägg

3 dl turkisk yoghurt/gräddfil

4,5dl vetemjöl

2tsk vaniljsocker

1msk bakpulver

1krm salt


Fyllning

1 dl strösocker

3 msk kanel

1msk kardemumma

2tsk vaniljsocker

2msk rumsvarmt smör



Gör såhär



1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör och socker mjukt och luftigt.

3. Blanda sedan ner äggen ett i taget. Därefter yoghurten/gräddfilen.

4. Rör samman alla torra ingredienserna i en skål.

Blanda sedan med resten av smeten.

5. Blanda samman socker, kardemumma, vaniljsocker och kanel till fyllningen.

6. Smöra och bröa en form på ca 24cm eller en sockerkaksform.

7. Häll hälften av smeten i formen,

strö sedan över hälften av kanelsockret.

Fyll på med resten av av smeten och strö över resterande kanelsocker.

8 .Dutta till sist över lite smör.

9. Grädda kakan i understa falsen 45-60 minuter.

Testa med en sticka om den när är färdig,

den ska inte vara kladdig.



Det bästa till detta är ett glas kall mjölk!




Av Cecilia - 24 juni 2013 15:53

Kladdig chokladtårta

med jordgubbar







Midsommartårtan blev en tårta av kladdkakebottnar

och med jordgubbsmousse emellan.

Spacklad med vit chokladsmörkräm och dekorerad

med jordgubbar samt att jag provade att använda mig

av ett mönsterark av hjärtan runtom.

(Det köpte jag här: www.strosselannat.se)

Funkade jättebra och var lätt att avända.

Och tårtan, ja den blev mumsig! Härligt kladdiga, chokladiga bottnar

med en god jordgubbsmousse...mmmm  



   



Ingredienser


Kladdkaka

gör två stycken bottnar på 15cm



                                                  

       

100 g smör

1,5 dl socker

1dl sirap

1 dl kakao

2tsk vaniljsocker

1st ägg

1,5dl mjöl


Jordgubbsmousse


3st gelatinblad
225g jordgubbar
0,75dl socker
3dl vispgrädde


Vit chokladsmörkräm



200g philadelphiaost

50g rumsvarmt smör

2,5dl florsocker

100g vit choklad

(röd hushållsfärg för att få den rosa i färgen om man vill)


Gör såhär


1.Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och sirapen i en större kastrull på låg värme.
2. Smöra och bröa en springform med potatismjöl eller kokos.
3. Blanda ihop socker, kakao och vaniljsocker.

Blanda detta i det smälta smöret som du har tagit av från plattan.

Rör om ordentligt så att allt blandas.

4. Rör ner ägget. Och avsluta med att röra ner mjölet.
5. Grädda i ca 20 min på nedre falsen.
6. Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 minuter.
7.Koka upp jordgubbar och socker i en kastrull och låt koka ett par minuter.
8. Häll jordgubbarna genom en sil.
9.Krama ut vattnet från gelatinbladen och

smält dem i jordgubbspurén.
10.Låt svalna medan du vispar grädden.

Grädden ska inte vara för hårt vispad utan hellre lite lösare.
11.Vänd ihop jordgubbarna och grädde och

låt stelna någon timme i kylskåp.

12. Vit chokladsmörkräm: Smält chokladen i en skål över vattenbad,

13. Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljsocker och smör

med elvisp till en slät kräm.

14.Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,

Färgsätt den om man vill med hushållsfärg.

15. Bygg nu ihop tårtan med att lägga en botten på

uppläggningsfatet. Bred jordgubbsmousse över.

16.Lägg på den andra botten.

17. Bred på och spackla smörkrämen jämt över hela tårtan.

Lättast är att ta ett tunnt lager först, ställa in den i kylskåpet en stund

och sedan bre på ett tunnt lager till och jämna till runtom.

Dekorera slutligen.




Av Cecilia - 16 juni 2013 21:29

Blåbärstårta

med vanilj och choklad




Blåbärstårtan blev populär så har fått

göra en till en till  

Denna gången till ett dop till en söt

liten kille. Smakerna här blev vaniljmousse,

chokladmousse, spacklad och dekorerad av

marängsmörkräm med blåbär, samt sockerkaksbottnar.

Gjorde här en annorlunda spritsning än den förra.

Jätteroligt att göra då de blir så uppskattade!




 



 


 


    

Av Cecilia - 16 juni 2013 20:44

Kanel &

vaniljsnurror





Nygräddade bullar är alltid det bästa och godaste.

Och dessa går ju självklart att frysa in och

ta upp när andan faller på och man får gäster.





50g  


Ingredienser


50g jäst (ett paket torrjäst)

125g smör

3dl mjölk

2dl grädde

1dl socker

0,5krm salt

0,5tsk vaniljpulver

2tsk stött kardemumma

12-14dl vetemjöl


Fyllning

ca 75g rumsvarmt smör

3msk kanel

0,5dl socker

3tsk kardemumma

1msk vaniljsocker


Pensling

1 ägg

pärlsocker



Gör såhär


1. Smält smöret. Häll i mjölken och grädden

och värm till fingervarmt, 37grader.

2. Blanda jäst, socker, salt, kardemumma,

vaniljpulver och nästan allt mjöl i en bunke.

3. Häll över smörblandningen, blanda och knåda sedan

degen några minuter till den blir smidig.

4. Låt jäsa under bakduk ca 45min.

Till dubbel storlek.

5. Gör under tiden fyllningen;

Blanda det rumsvarma smöret med kanel, kardemumma, socker

 och vaniljsocker.

6.. Dela den färdigjästa degen i två delar på ett mjölat bakbord.

Kavla ut varje del till en rektangel.

Bred ut fyllningen i ett jämt lager överallt.

7. Vik ihop rektangeln på mitten.

8. Skär ca 2cm breda remsor.

Skär en skåra i varje remsa, men stoppa ca 1cm från den ihopvikta kanten

som håller ihop degen.

9. Tvinna de två "byxbenen " till snurrade längder.

10. Snurra ihop den tvinnande delen till en snurra.

Fäst änden ordentligt under bullen.

11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt bullarna jäsa ytterligare under bakduk ca 30min.

12. Sätt ugnen på 225grader.

13. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö

över pärlsocker.

14. Grädda bullarna mitt i ugnen 6-9min och

låt sedan avalna på ett ugnsgaller.




Njut med ett glas kall mjölk,

det tycker jag är godast  


Av Cecilia - 31 maj 2013 20:50

Blåbär & vanilj

Tårta  





Lämnat över en tårta till ett 40-års kalas idag.

Det blev en tårta av sockerkaksbottnar med en hint av kardemumma,

och lager av blåbär- och vaniljmousse.

Blev riktigt nöjd med den och hoppas att den ska smaka också.

Det gjorde den när skålarna slickades rena iaf    


Recept kommer.....



 



   

Av Cecilia - 29 maj 2013 22:18


Dubbel kladdkaketårta

med kolamousse 

och chokladganache

  



En tårta jag gjorde till en kille som fyllde 20 år.

Önskemålet var en choklad/kladdkaka.

Så det blev en högre tårta med en diameter på 15cm.

Två kladdkakor, lite kolamousse emellan bottnarna,

sedan chokladganache av mjölkchokad över.

Spritsad vispgrädde samt jordgubbar.

En riktig chokladbomb med andra ord  





   




 



 






 

Liten hjälpreda(?) i köket....

    

Av Cecilia - 29 maj 2013 21:13

Rabarberrutor

med smultopping




Rabarberrutor med kanel och härlig smultopping.

Enkelt i långpanna och framför allt goda

små rackare  

Gjorde samma smultopping som jag brukar göra på bärpajer.

Vill man lyxa till det servera ihop med glass eller vaniljsås,

annars äts de som de är.

Perfekta att frysa in!






 



Ingredienser

ca 25st


200g smör

4st ägg

5dl socker

8dl mjöl

4tsk bakpulver

2tsk vaniljsocker

2dl mjölk


Fyllning

ca 3st rabarberstjälkar

0,5dl socker

1msk potatismjöl

1msk kanel


Smultopping

150g smör


1,5dl vetemjöl


3dl havregryn


2msk strösocker


2msk muscovadosocker


0,5dl sirap


2tsk vaniljsocker


1,5tsk bakpulver


100g vit choklad - 50g riven, 50g grovhackad



Gör såhär



1. Särr ugnen på 200grader.

 Smält smöret i en kastrull.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Rör ner i äggsmeten tillsammans med smör och mjölk.

4. Häll smeten i en långpanna, ca 30*40cm,

med bakplåtspapper i botten.

5. Fyllning - Skala rabarberna och skiva i

ca 1cm tunna skivor. Blanda rabarber med socker,

potatismjöl samt kanel. Fördela rabarberna jämt över smeten.

6. Smultopping - Blanda all ingredienserna till smuldegen i en bunke.

Det ska bli smulor av degen så nyp ihop smöret


med de torra ingredienserna. Strö över smeten.

7. Grädda i ugnen ca 25min.

Låt svalna och skär i rutor.






Av Cecilia - 26 maj 2013 21:38

Cillas mumsiga

Rabarber & hallonsmulpaj




Nu har rabarberna äntligen kommit!

Och en klassiker att göra då är såklart rabarberpaj.

Har tyvärr inga egna rabarber (ännu) men snälla grannar har gott

om det så fick låna några!

Hallon använder jag mig också av, samt en tjock smultopping över.

Smuldegen jag gör innehåller bla vit choklad som gifter sig

väldigt bra med just rabarber och hallon.

Denna pajen gick åt som smör. Vi var bara fyra personer men det

blev inte mycket kvar...såå gott  

Nu har jag dock inte 100% koll på hur mycket av alla

ingredienser jag använde så detta är ca mått.

Det viktigaste är att smaka av smuldegen.

När man tycker om den, då är den bra  

Servera med vaniljsås eller glass såklart!





 



Ingredienser


400g rabarber

2dl hallon - frysta går bra

2msk potatismjöl

1dl strösocker


Smuldeg

150g smör

1,5dl vetemjöl

3dl havregryn

2msk strösocker

2msk muscovadosocker

0,5dl sirap

2tsk vaniljsocker

1,5tsk bakpulver

100g vit choklad - 50g riven, 50g grovhackad



Gör såhär



1. Skala och skiva rabarberba i ca 1cm tjocka bitar.

2. Blanda rabarber och hallon med potatismjöl och socker

i en bunke.

3. Häll över blandningnen i en form.

4. Blanda all ingredienserna till smuldegen i en bunke.

Det ska bli smulor av degen så nyp ihop smöret

med de torra ingredienserna.

Smaka av!

5. Strö över smuldegen över rabarber-och hallonblandningen.

Det ska täcka bären ordentligt med ett lite tjockare lager.

6. Grädda mitt i ugnen, 200grader 20-30min.

7. Servera ihop med vaniljsås eller glass, eller båda!


Njut!



 


Det var inte mycket kvar av pajen, tur det fanns en bit kvar

så jag fick en bild iaf  

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards