Senaste inläggen
Kanelbullekaka
Vem älskar inte kanelbullar?
Men det är ju inte alltid som man har tid att
ställa sig att göra bullar som skall jäsas flera gånger om,
deg ska knådas och bulllarna ska fyllas och snirklas ihop.
Då är denna kanelbullekakan perfekt.
Bara att slänga ihop så sköter den sig själv en stund i ugnen!
Smakar precis som en kanelbulle, fast den är i sockerkaksform kan man säga.
Barn älskar den och det blir betydligt lättare för dom
att få vara med och baka också.
Fantastiskt barnsligt gott även för vuxna såklart
Tips: Skala och skiva gärna ner några äpplen också,
då blir den som en äppelkaka. Mumsigt!
Ingredienser
175g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
2st ägg
3 dl turkisk yoghurt/gräddfil
4,5dl vetemjöl
2tsk vaniljsocker
1msk bakpulver
1krm salt
Fyllning
1 dl strösocker
3 msk kanel
1msk kardemumma
2tsk vaniljsocker
2msk rumsvarmt smör
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och socker mjukt och luftigt.
3. Blanda sedan ner äggen ett i taget. Därefter yoghurten/gräddfilen.
4. Rör samman alla torra ingredienserna i en skål.
Blanda sedan med resten av smeten.
5. Blanda samman socker, kardemumma, vaniljsocker och kanel till fyllningen.
6. Smöra och bröa en form på ca 24cm eller en sockerkaksform.
7. Häll hälften av smeten i formen,
strö sedan över hälften av kanelsockret.
Fyll på med resten av av smeten och strö över resterande kanelsocker.
8 .Dutta till sist över lite smör.
9. Grädda kakan i understa falsen 45-60 minuter.
Testa med en sticka om den när är färdig,
den ska inte vara kladdig.
Det bästa till detta är ett glas kall mjölk!
Kladdig chokladtårta
med jordgubbar
Midsommartårtan blev en tårta av kladdkakebottnar
och med jordgubbsmousse emellan.
Spacklad med vit chokladsmörkräm och dekorerad
med jordgubbar samt att jag provade att använda mig
av ett mönsterark av hjärtan runtom.
(Det köpte jag här: www.strosselannat.se)
Funkade jättebra och var lätt att avända.
Och tårtan, ja den blev mumsig! Härligt kladdiga, chokladiga bottnar
med en god jordgubbsmousse...mmmm
Ingredienser
Kladdkaka
gör två stycken bottnar på 15cm
100 g smör
1,5 dl socker
1dl sirap
1 dl kakao
2tsk vaniljsocker
1st ägg
1,5dl mjöl
Jordgubbsmousse
3st gelatinblad
225g jordgubbar
0,75dl socker
3dl vispgrädde
Vit chokladsmörkräm
200g philadelphiaost
50g rumsvarmt smör
2,5dl florsocker
100g vit choklad
(röd hushållsfärg för att få den rosa i färgen om man vill)
Gör såhär
1.Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och sirapen i en större kastrull på låg värme.
2. Smöra och bröa en springform med potatismjöl eller kokos.
3. Blanda ihop socker, kakao och vaniljsocker.
Blanda detta i det smälta smöret som du har tagit av från plattan.
Rör om ordentligt så att allt blandas.
4. Rör ner ägget. Och avsluta med att röra ner mjölet.
5. Grädda i ca 20 min på nedre falsen.
6. Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 minuter.
7.Koka upp jordgubbar och socker i en kastrull och låt koka ett par minuter.
8. Häll jordgubbarna genom en sil.
9.Krama ut vattnet från gelatinbladen och
smält dem i jordgubbspurén.
10.Låt svalna medan du vispar grädden.
Grädden ska inte vara för hårt vispad utan hellre lite lösare.
11.Vänd ihop jordgubbarna och grädde och
låt stelna någon timme i kylskåp.
12. Vit chokladsmörkräm: Smält chokladen i en skål över vattenbad,
13. Vispa ihop philadelphia, florsocker, vaniljsocker och smör
med elvisp till en slät kräm.
14.Tillsätt chokladen och vispa fluffigt,
Färgsätt den om man vill med hushållsfärg.
15. Bygg nu ihop tårtan med att lägga en botten på
uppläggningsfatet. Bred jordgubbsmousse över.
16.Lägg på den andra botten.
17. Bred på och spackla smörkrämen jämt över hela tårtan.
Lättast är att ta ett tunnt lager först, ställa in den i kylskåpet en stund
och sedan bre på ett tunnt lager till och jämna till runtom.
Dekorera slutligen.
Blåbärstårta
med vanilj och choklad
Blåbärstårtan blev populär så har fått
göra en till en till
Denna gången till ett dop till en söt
liten kille. Smakerna här blev vaniljmousse,
chokladmousse, spacklad och dekorerad av
marängsmörkräm med blåbär, samt sockerkaksbottnar.
Gjorde här en annorlunda spritsning än den förra.
Jätteroligt att göra då de blir så uppskattade!
Kanel &
vaniljsnurror
Nygräddade bullar är alltid det bästa och godaste.
Och dessa går ju självklart att frysa in och
ta upp när andan faller på och man får gäster.
Ingredienser
50g jäst (ett paket torrjäst)
125g smör
3dl mjölk
2dl grädde
1dl socker
0,5krm salt
0,5tsk vaniljpulver
2tsk stött kardemumma
12-14dl vetemjöl
Fyllning
ca 75g rumsvarmt smör
3msk kanel
0,5dl socker
3tsk kardemumma
1msk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
pärlsocker
Gör såhär
1. Smält smöret. Häll i mjölken och grädden
och värm till fingervarmt, 37grader.
2. Blanda jäst, socker, salt, kardemumma,
vaniljpulver och nästan allt mjöl i en bunke.
3. Häll över smörblandningen, blanda och knåda sedan
degen några minuter till den blir smidig.
4. Låt jäsa under bakduk ca 45min.
Till dubbel storlek.
5. Gör under tiden fyllningen;
Blanda det rumsvarma smöret med kanel, kardemumma, socker
och vaniljsocker.
6.. Dela den färdigjästa degen i två delar på ett mjölat bakbord.
Kavla ut varje del till en rektangel.
Bred ut fyllningen i ett jämt lager överallt.
7. Vik ihop rektangeln på mitten.
8. Skär ca 2cm breda remsor.
Skär en skåra i varje remsa, men stoppa ca 1cm från den ihopvikta kanten
som håller ihop degen.
9. Tvinna de två "byxbenen " till snurrade längder.
10. Snurra ihop den tvinnande delen till en snurra.
Fäst änden ordentligt under bullen.
11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa ytterligare under bakduk ca 30min.
12. Sätt ugnen på 225grader.
13. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö
över pärlsocker.
14. Grädda bullarna mitt i ugnen 6-9min och
låt sedan avalna på ett ugnsgaller.
Njut med ett glas kall mjölk,
det tycker jag är godast
Blåbär & vanilj
Tårta
Lämnat över en tårta till ett 40-års kalas idag.
Det blev en tårta av sockerkaksbottnar med en hint av kardemumma,
och lager av blåbär- och vaniljmousse.
Blev riktigt nöjd med den och hoppas att den ska smaka också.
Det gjorde den när skålarna slickades rena iaf
Recept kommer.....
Dubbel kladdkaketårta
med kolamousse
och chokladganache
En tårta jag gjorde till en kille som fyllde 20 år.
Önskemålet var en choklad/kladdkaka.
Så det blev en högre tårta med en diameter på 15cm.
Två kladdkakor, lite kolamousse emellan bottnarna,
sedan chokladganache av mjölkchokad över.
Spritsad vispgrädde samt jordgubbar.
En riktig chokladbomb med andra ord
Liten hjälpreda(?) i köket....
Rabarberrutor
med smultopping
Rabarberrutor med kanel och härlig smultopping.
Enkelt i långpanna och framför allt goda
små rackare
Gjorde samma smultopping som jag brukar göra på bärpajer.
Vill man lyxa till det servera ihop med glass eller vaniljsås,
annars äts de som de är.
Perfekta att frysa in!
Ingredienser
ca 25st
200g smör
4st ägg
5dl socker
8dl mjöl
4tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
2dl mjölk
Fyllning
ca 3st rabarberstjälkar
0,5dl socker
1msk potatismjöl
1msk kanel
Smultopping
150g smör
1,5dl vetemjöl
3dl havregryn
2msk strösocker
2msk muscovadosocker
0,5dl sirap
2tsk vaniljsocker
1,5tsk bakpulver
100g vit choklad - 50g riven, 50g grovhackad
Gör såhär
1. Särr ugnen på 200grader.
Smält smöret i en kastrull.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner i äggsmeten tillsammans med smör och mjölk.
4. Häll smeten i en långpanna, ca 30*40cm,
med bakplåtspapper i botten.
5. Fyllning - Skala rabarberna och skiva i
ca 1cm tunna skivor. Blanda rabarber med socker,
potatismjöl samt kanel. Fördela rabarberna jämt över smeten.
6. Smultopping - Blanda all ingredienserna till smuldegen i en bunke.
Det ska bli smulor av degen så nyp ihop smöret
med de torra ingredienserna. Strö över smeten.
7. Grädda i ugnen ca 25min.
Låt svalna och skär i rutor.
Cillas mumsiga
Rabarber & hallonsmulpaj
Nu har rabarberna äntligen kommit!
Och en klassiker att göra då är såklart rabarberpaj.
Har tyvärr inga egna rabarber (ännu) men snälla grannar har gott
om det så fick låna några!
Hallon använder jag mig också av, samt en tjock smultopping över.
Smuldegen jag gör innehåller bla vit choklad som gifter sig
väldigt bra med just rabarber och hallon.
Denna pajen gick åt som smör. Vi var bara fyra personer men det
blev inte mycket kvar...såå gott
Nu har jag dock inte 100% koll på hur mycket av alla
ingredienser jag använde så detta är ca mått.
Det viktigaste är att smaka av smuldegen.
När man tycker om den, då är den bra
Servera med vaniljsås eller glass såklart!
Ingredienser
400g rabarber
2dl hallon - frysta går bra
2msk potatismjöl
1dl strösocker
Smuldeg
150g smör
1,5dl vetemjöl
3dl havregryn
2msk strösocker
2msk muscovadosocker
0,5dl sirap
2tsk vaniljsocker
1,5tsk bakpulver
100g vit choklad - 50g riven, 50g grovhackad
Gör såhär
1. Skala och skiva rabarberba i ca 1cm tjocka bitar.
2. Blanda rabarber och hallon med potatismjöl och socker
i en bunke.
3. Häll över blandningnen i en form.
4. Blanda all ingredienserna till smuldegen i en bunke.
Det ska bli smulor av degen så nyp ihop smöret
med de torra ingredienserna.
Smaka av!
5. Strö över smuldegen över rabarber-och hallonblandningen.
Det ska täcka bären ordentligt med ett lite tjockare lager.
6. Grädda mitt i ugnen, 200grader 20-30min.
7. Servera ihop med vaniljsås eller glass, eller båda!
Njut!
Det var inte mycket kvar av pajen, tur det fanns en bit kvar
så jag fick en bild iaf