Direktlänk till inlägg 30 mars 2013
Påsktårta
En liten påsktårta till påsk bestående av en härlig, frisk
lemon curd samt en underbart god vit chokladmousse.
Täck med ett lager av choklad.
Som de flesta tårtor blir de bäst om man gör
den dagen innan så att den får stå och dra till sig lite.
Hade dock inte tid att marsipanpyssla egna figurer men
så hittade jag denna gulliga kaninen och kunde inte
motstå att den skulle få vara med på tårtan.
Ingredienser
Tårtbottnar se recept här -
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/25/6524178-tartbottnar-och-fyllningar/
Vit chokladmousse
125g vit choklad
2dl vispgrädde
100g philadelphia
Chokladkräm
250g mörk choklad alt. mjölkchoklad
0,5dl vispgrädde
75g smör
Lemon curd
3st citroner
75g smör
1,5dl socker
1,5msk maizena
2st ägg
2st äggulor
Dekorering
100g nougat
chokladägg
marsipanfigurer
(fick vit chokladmousse över så spritsade
en rand runt tårtan)
Gör såhär
1. Börja att göra bottnarna.
2. Lemon curd: blanda saften av två citroner och skalet
av tre citroner, smör och socker i en kastrull.
Koka upp och sila av blandningen i en bunke.
Vispa samman ägg och äggulor och rör
ner i citronblandningen.
Rör ut maizena i saften från den tredje citronen
och vispa ner i krämen. Häll tillbaka i kastrullen och låt
sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.
Häll upp i en ren skål och ställ i kylen tills den svalnat.
3. Chokladmousse: Smält chokladen över vattenbad.
Vispa grädden till en fast konsistens och rör philadelphian
mjuk i en skål. Häll chokladen över osten och rör
till en slät smet. Blanda ostsmeten med grädden.
4. Chokladkräm: Smält chokladen tillsammans med grädden
och smör över vattenbad. Låt svalna i rumstemperatur 1-2 timmar,
tills krämen tjocknar. Man ska kunna bre ut den på tårtan så ställ
den inte i kylen för då blir den hård.
5. Sätt ihop tårtan: Dela tårtbotten i tre delar.
Lägg understa botten på ett fat. Bred ett tunt lager lemon curd.
Bred sedan på den vita chokladmoussen över.
Lägg på en andra botten. Bre dpå lemon curd och vit
chokladmousse även på den.
Lägg på den sista botten. Täck med plastfolie och
låt stå i kylen ett par timmar.
6. Ta ut tårtan och bred på chokladkrämen
över hela tårtan.
7. Hyvla nougat och lägg som ett fågelbo uppe på tårtan.
Dekorera med marsipanfigurer eller chokladägg.