Direktlänk till inlägg 2 juni 2012
Knäckig
Rabarber &
Jordgubbspaj
Vad passar bättre till sommarens dessert
än rabarber och jordgubbar?!
Det finns hur många varianter som helst
på just bär och fruktpajer och de flesta har sin egen.
Min variant och det jag tycker om att göra är
en lite seg knäckig smultopping över den härliga fyllningen.
Och ännu bättre blir det med en klick vaniljsås till!!
Tyvärr så är jag alltid så dålig på att skriva upp måtten
när jag bara slänger ihop en kaka på måfå sådär.
Så detta är ungefärliga mått, smaka gärna av smuldegen för
det gör alltid jag
Ingredienser
Pajdeg
75g smör
3dl vetemjöl
2tsk vaniljsocker
Någon matsked vatten
Fyllning
500g jordgubbar
5st stjälkar rabarber
2msk potatismjöl
0,5dl socker
Smuldeg
100g smör
0,5dl socker
2dl mjöl
2dl havregryn
1dl kokosflingor
1dl grovhackade hasselnötter
2tsk vaniljsocker
Gör såhär
1.Sätt ugnen på 225grader.
2.Pajdeg: Hacka samman smör,mjöl och vaniljsocker tills smöret är finfördelat.
Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg.
3. Knåda ut degen i en smörad och ströad pajform.
4.Förgrädda i ugnen ca 10min.
5.Smuldeg: Lägg mjöl, socker, havgregryn,
vaniljsocker, kokosflingor, smör och hasselnötter i en skål.
5.Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman blandningen till en grov grynig massa.
6. Fyllning: Skär rabarberna i ca 1cm stora skivor. Norpa jordgubbarna
och skär i halvor.
7.Lägg allt i en skål och blanda ner socker
och potatismjöl.
8. Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet.
9. Strö över smuldegen så att det så gott som
täcker rabarberna och jordgubbarna.
10. Sätt in i ugnen ca 20-25min tills
pajen har fått en fin gyllenbrun färg.
Servera pajen ljummen med vaniljsås eller vaniljglass!
Mumma!!