Senaste inläggen
Polkagrischeesecake
med pepparkaksbotten
Jag blev lite sugen på att göra något med polkagris, speciellt nu i juletider
då jag blev inspirerad när en vän visade ett recept på en polkagrispaj
av systrarna Eisenman (kokboksförfattare)
Jag älskar ju frysta cheesecakes och ville testa om det kunde
funka att göra nåt gott i cheeesecakeväg. Det är i stort sett samma recept som
jag har på förgående recept, pepparkakscheesecake, förutom att det
blir en polkagrissmak istället vilket funkade alldeles utmärkt mumma
Try it!
Tips: Jag gjorde pepparkaksbotten då jag tycker det är
väldigt gott och juligt. Men man kan också göra på klassiska digestive
eller med chokladkakor.
Gör gärna en varm chokladsås till (finns tidigare recept)
Varmt & kallt ihop funkar så bra ihop!
Ingredienser
Botten:
ca 15 pepparkakor
50g smält smör
Fyllning:
3st äggulor
1dl socker
200g philadelphiaost
3dl vispgrädde
En näve finskrossade poilkagrisar(endast dessa räcker ej
för att få den riktiga polkagrissmaken, man måste ha pepparminessens i också)
Röd hushållsfärg
Några droppar pepparmint essens (finns vid hushållsfärgen) smaka av.
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. Krossa pepparkakorna och
blanda med smöret. Enklast är att använda matberedare.
Tryck ut i en löstagbar kant.
2. Sätt in mitt i ugnen ca 5min och låt
sedan svalna.
3. Vispa ihop äggulor, socker och osten.
Vispa grädden i en separat bunke och blanda ner
i äggsmeten.
4. Tillsätt några droppar pepparmintessens
Smaka av hur pass mycket smak man vill ha.
5. Häll halva fyllningen över botten.
6. Blanda i några droppar röd hushållsfärg i den andra halvan.
Häll sedan den över formen och marmorera med en gaffel
den röda fyllnignen med den vanlig fyllningen.
5. Låt stå i frysen minst 5 timmar.
6. Ta fram ca 20min innan servering och dekorera
med lite krossade polkagrisar.
Trevlig 2:a advent!
Veckan och helgen som var har varit skoj!
Dels för att jag och min lilla Isabella hamnade i
VaraTidningen med vårat bakande och bloggnade.
Det har varit väldigt skoj faktiskt då jag har fått
mycket positiv respons från både kända och okända trevliga människor.
Tack så mycket säger jag till er Alla för era glada och positiva kommentarer
och för att jag nu vet att där finns en liten skara trogna läsare därute
Det är bara roligt med kommentar om vad ni tycker
eller om ni har frågor så bara hör av er!
För er som inte bor här i Vara så kanske ni ändå förstår att det var ett
reportage om mig med min dotter när vi bakar i den lokala tidningen
som utkommer en gång/månad. Tack Malin!
Kanske kan bli att jag försöker lägga upp nåt på sidan sen.
I helgen så blev det fikabesök av bla mina bröder.
Ett perfekt tillfälle att då prova något nytt och bjuda på
Jag ville göra något riktigt juligt och gott så blev juliga cupcakes med smak av
pepparkaka och lite kardemumma med polkagrisfluff på.
Samt en polkagrischeesecake.
Det blev positiva omdömen, även från mig då jag tycker jag lyckades bra.
Min man dock tykcer att muffins ska smaka choklad och enbart choklad,
inget pepparkakstrams även om de var godkända.
Fast de som känner honom vet ju vad han har för relation till just choklad
så inte lönt att argumentera där inte...
Recepten på dessa två godsaker kommer alldeles inom kort...
Pepparkakscheesecake
med en exotiskt touch
Idag gjorde jag en julfavorit!
Längtar efter denna och tycker så mycket om
den dels för att man bara gör den bara en gång om året.
Med smak av jul i och med pepparkaksbottnen,
samt en len, god fyllning där jag smaksatt den med hint av lite lime
kan den inte blir annat än en hit!
Jag gillar frysta cheesecakes bäst så därför blir
denna helt enkelt mumma!!
Perfekt att förbereda och ha i frysen när
gästerna dyker upp.
Tips:
Det går jättebra att smaksätta fyllningen med
annat än lime, apelsin tex.
Dekorera med pepparkakssmulor, hela kanelstänger, apelsinklyftor..
Ingredienser
Botten:
ca 15 pepparkakor
50g smält smör
Fyllning:
3st äggulor
1dl socker
200g philadelphiaost
3dl vispgrädde
Saft och rivet skal av 2-3st lime
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. Krossa pepparkakorna och
blanda med smöret. Enklast är att använda matberedare.
Tryck ut i en löstagbar kant.
2. Sätt in mitt i ugnen ca 5min och låt
sedan svalna.
3. Vispa ihop äggulor, socker och osten.
Vispa grädden i en separat bunke och blanda ner
i äggsmeten.
4. Tillsätt rivet skal och saft från limen.
Smaka av hur pass mycket smak man vill ha.
5. Häll smeten i formen över bottnen och låt stå
i frysen minst 5 timmar.
6. Ta fram ca 20min innan servering och dekorera.
Mums!!
Då var julstöket igång!
Nu är julen äntligen här och jag hoppas ni haft
en trevlig och mysig 1:a advent!
Startskottet på den bästa högtiden som finns.
Hos oss byggdes det pepparkakshus.
Ibland lättare sagt än gjort men vi gjorde det den enkla vägen
och köpte färdiga husdelar.
Sedan dekorerades det med olika färger hej vilt
Men ta det väldigt försiktigt med limmet, det blir väldigt varmt
och jag talar av egen erfarenhet när jag säger det gör
vääääldigt ont om man får de på sig, ajaj!
Så passa er!
Här kommer iaf vad som behövs för att göra ett hus;
Färdiga husdelar eller så gör man själv mallar och bakar ut.
Non-stop godis
Lim till ihopsättningen:
1dl vatten
2dl socker
1msk flytande glykos
Blanda allt i en kastrull och koka till en lite tjockflytande lag.
Doppa kanterna och pressa ihop de olika delarna.
Kristyr:
1st äggvita
4dl florsocker
1tsk ättika eller citronjuice
tillsätt ev några droppar hushållsfärg
Rör ihop sakerna och lägg kristyren i en spritspåse
och spritsa ut och dekorera.
Använda fantasin
Idag har jag & Bella passat på att göra en andra omgång av lussebullar!
Man kan ju inte få för många av dom och nu har man i frysen
så det ska klara sig ända fram till jul hoppas jag..
Perfekt till julfika eller bara njuta med ett kallt glas mjölk.
(Recept finns tidigare inlagt)
Vi var även flitiga och gjorde
Pepparkakscheesecake!
En klar favorit som alltid återkommer
varje jul vid mitt julstök.
Recept kommer strax så den måste ni göra!
Cillas lyxiga
Lussebullar
Idag har jag och Bella tjuvstartat julbakandet!!
Med anledning av att vi had en mycket speciell gäst på besök!
Nej, det var inte tomten.. Men om ni blir nyfikna vad det handlar om
få ni vänta lite till så kommer ni få reda på det sen
Vi gjorde alltså lussebullar idag!
Det är ju så gott och hör verkligen julen till.
Såhär brukar jag göra, de blir lagom luftiga, fluffiga, saftiga och mjuka!
Ingredienser
100g torrjäst(2st påsar, ej sådan man smular sönder utan de i påse)
100g smör
4dl mjölk
1dl vispgrädde
1dl ljus sirap
0,5dl socker
250g kesella - eller turkisk yoghurt, cremé fraiche funkar också utmärkt.
1,5g saffran
ca 16dl mjöl
0,5tsk salt
2tsk vaniljsocker
2tsk kardemumma
ägg till pensling
russin/pärlsocker till dekorering
Gör såhär
1. Smält smöret och blanda ner
mjölk, grädde, kesella, sirap, socker och saffran.
Värm till 37grader.
2. Blanda jäst, hälften av mjölet, salt, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.
3. Häll smörblandningen över mjölblandningen, blanda väl.
Tillsätt resten av mjölet, spara ca 1dl till utbakningen.
4. Arbeta degen tills den blir blank och släpper bunkens kanter.
Låt jäsa 30min.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl.
6. Dela i lagom stora bitar och rulla till lussebullar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapperoch låt jäsa ytterliga 30min.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tryck ner russin eller strö
pärlsocker över.
8.Grädda mitt i ugnen 8-10min på 225grader.
Njut och upplev julkänsla !
Jordnötspaj med glass
och het kolasås
Denna bjöd jag bla på på söndagens Fars Dag- fika!
Här har jag har gjort en cheesecake liknande
paj som innehåller glass.
Jag tycker det är så gott att blanda kalla och varma saker,
och här blir det en perfekt kombination med den
kalla glasspajen ihop med den varma kolasåsen ringlades över..
Mmmmmm!!!
Ingredienser
Pajskal
150g smör
3dl vetemjöl
3msk kakao
3msk socker
Fyllning
1 liter vaniljglass
1 stor burk jordnötssmör med bitar i
200g philadelphiaost
2st äggulor
En liten näve honungstostade jordnötter( eller vanliga rostade)
Kolasås
200g mörk choklad
3dl mellangrädde
5dl marshmallows (mini eller klippta i mindre bitar)
Dekoration
Honungsrostade jordnötter
Gör såhär
1.Smält smöret i kastrull.
2. Blanda mjöl, kakao och socker och tillsätt smöret. Rör om så allt blandas väl.
3.Tryck ut degen i pajform med löstagbar kant. Låt formen stå i kylen ca 30min.
4.Förgrädda sedan pajskalet 200grader i ugnen ca 10min. Låt kallna.
5.Halvtina glassen och blanda med jordnötssmör, philiadelphiaosten och äggulorna.
Vispa med elvisp. Blanda i en näve extra jordnötter.
6Packa blandningen i pajskalet och låt stå minst 3 timmar övertäckt i frysen.
7. Kolasåsen: Blanda choklad, marshmallows och grädde i en kastrull.
Sjud på svag värme under omrörning tills allt smält samman och såsen börjar tjockna lite.
8.Ta fram pajen ca 20min innan den ska serveras och strö över honungsrostade jordnötter. Servera med den varma kolasåsen.
Njut!!
Leilas
Whoopies
Idag har jag och Sofia, med hjälp av Bella förstås som inte ville sova middag,
testat baka Leilas whoopies! Vi gjorde dubbel sats och med tre olika fyllningar.
Det tar lite tid och är lite pill men de blev allt mumsiga
Ingredienser
3 st ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil/yoghurt eller kesella
2 msk kaffe
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70%
Fyllning med nutella och marshmallows
1 burk (400 g) nutella
1 påse marshmallows
Trä marshmallows (en eller ett par i taget) på ett spett och grilla dem över en gaslåga, i ugnen eller med en gasolbrännare tills de har blivit gyllenbruna.
Tryck fast en grillad marshmallow i nutellan och lägg ihop kakorna.
Fyllning med jordnötssmör
1dl jordnötssmör
2,5dl florsocker
2msk kakao
1tsk vaniljsocker
100g philadelphiaost
1msk kaffe
Vispa ihop alla ingredienserna till en krämig smet.
Spritsa ut på kakorna med en sprits.
Fyllning med vit choklad
200g vit choklad
200g philadelphiaost
Hacka chokladen och smält över vattenbad.
Blanda sedan i osten och rör om ordentligt.
Häll smeten i en sprits och spritsa ut på kakorna.
Gör såhär
Dagens medhjälpare
Tack så mycket Alla
för den positiva responsen jag fått
sedan jag började med min bakarblogg
Väldigt skoj att höra att så många
vill följa den och inspereras!
Tack och hör gärna av er!
Och varför inte denna gråa söndag göra en kopp
varm choklad och krypa upp i soffan och mysa med ens kära!
Här kommer ett enkelt recept:
50g mörk choklad
4dl mjölk
1tsk vaniljsocker
1 nypa kardemumma, eller kanel om man vill
Koka upp mjölken i en kastrull.
Dra kastrullen från värmen och rör i hackad choklad,
vaniljsocker och kardemumman.
Rör om tills chokladen smälter.
Om man vill lyxa till det extra
kan man toppa med lite vispgrädde, marschmallows
eller stö över mer choklad.
Ha en trevlig söndag och
Njut!