Cilla bakar

Senaste inläggen

Av Cecilia - 4 december 2011 20:40



Polkagrischeesecake

med pepparkaksbotten


Jag blev lite sugen på att göra något med polkagris, speciellt nu i juletider 

då jag blev inspirerad när en vän visade ett recept på en polkagrispaj

av systrarna Eisenman (kokboksförfattare)

Jag älskar ju frysta cheesecakes och ville testa om det kunde

funka att göra nåt gott i cheeesecakeväg. Det är i stort sett samma recept som

jag har på förgående recept, pepparkakscheesecake, förutom att det

blir en polkagrissmak istället vilket funkade alldeles utmärkt mumma  


Try it!


Tips: Jag gjorde pepparkaksbotten då jag tycker det är

väldigt gott och juligt. Men man kan också göra på klassiska digestive

eller med chokladkakor.


Gör gärna en varm chokladsås till (finns tidigare recept)

Varmt & kallt ihop funkar så bra ihop!


 

      




Ingredienser




Botten:


ca 15 pepparkakor


50g smält smör




Fyllning:


3st äggulor


1dl socker


200g philadelphiaost


3dl vispgrädde

En näve finskrossade poilkagrisar(endast dessa räcker ej

för att få den riktiga polkagrissmaken, man måste ha pepparminessens i också)

Röd hushållsfärg


Några droppar pepparmint essens (finns vid hushållsfärgen) smaka av.




Gör såhär


1. Sätt ugnen på 175grader. Krossa pepparkakorna och


blanda med smöret. Enklast är att använda matberedare.


Tryck ut i en löstagbar kant.


2. Sätt in mitt i ugnen ca 5min och låt


sedan svalna.


3. Vispa ihop äggulor, socker och osten.


Vispa grädden i en separat bunke och blanda ner


i äggsmeten.


4. Tillsätt några droppar pepparmintessens 


Smaka av hur pass mycket smak man vill ha.

5. Häll halva fyllningen över botten.

6. Blanda i några droppar röd hushållsfärg i den andra halvan.

Häll sedan den över formen och marmorera med en gaffel

den röda fyllnignen med den vanlig fyllningen.


5.  Låt stå i frysen minst 5 timmar.


6. Ta fram ca 20min innan servering och dekorera

med lite krossade polkagrisar.


Av Cecilia - 4 december 2011 20:12

Trevlig 2:a advent!


Veckan och helgen som var har varit skoj!

Dels för att jag och min lilla Isabella hamnade i

VaraTidningen med vårat bakande och bloggnade.

 Det har varit väldigt skoj faktiskt då jag har fått

 mycket positiv respons från både kända och okända trevliga människor.

Tack så mycket säger jag till er Alla för era glada och positiva kommentarer

och för att jag nu vet att där finns en liten skara trogna läsare därute  

Det är bara roligt med kommentar om vad ni tycker

 eller om ni har frågor så bara hör av er!


För er som inte bor här i Vara så kanske ni ändå förstår att det var ett

reportage om mig med min dotter när vi bakar i den lokala tidningen

som utkommer en gång/månad. Tack Malin!

Kanske kan bli att jag försöker lägga upp nåt på sidan sen.



I helgen så blev det fikabesök av bla mina bröder.

Ett perfekt tillfälle att då prova något nytt och bjuda på  

Jag ville göra något riktigt juligt och gott så blev juliga cupcakes med smak av

pepparkaka och lite kardemumma med polkagrisfluff på.

Samt en polkagrischeesecake.

Det blev positiva omdömen, även från mig då jag tycker jag lyckades bra.

Min man dock tykcer att muffins ska smaka choklad och enbart choklad,

inget pepparkakstrams även om de var godkända.

Fast de som känner honom vet ju vad han har för relation till just choklad

så inte lönt att argumentera där inte...  



Recepten på dessa två godsaker kommer alldeles inom kort...

    

Av Cecilia - 28 november 2011 20:35

Pepparkakscheesecake

med en exotiskt touch



Idag gjorde jag en julfavorit!

Längtar efter denna och tycker så mycket om

den dels för att man bara gör den bara en gång om året.

Med smak av jul i och med pepparkaksbottnen,

samt en len, god fyllning där jag smaksatt den med hint av lite lime

kan den inte blir annat än en hit!

Jag gillar frysta cheesecakes bäst så därför blir

denna helt enkelt mumma!!

Perfekt att förbereda och ha i frysen när

gästerna dyker upp.


Tips:

Det går jättebra att smaksätta fyllningen med

annat än lime, apelsin tex.

Dekorera med pepparkakssmulor, hela kanelstänger, apelsinklyftor..



 


      


Ingredienser


Botten:

ca 15 pepparkakor

50g smält smör


Fyllning:

3st äggulor

1dl socker

200g philadelphiaost

3dl vispgrädde

Saft och rivet skal av 2-3st lime


Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175grader. Krossa pepparkakorna och

blanda med smöret. Enklast är att använda matberedare.

Tryck ut i en löstagbar kant.

2. Sätt in mitt i ugnen ca 5min och låt

sedan svalna.

3. Vispa ihop äggulor, socker och osten.

Vispa grädden i en separat bunke och blanda ner

i äggsmeten.

4. Tillsätt rivet skal och saft från limen.

Smaka av hur pass mycket smak man vill ha.

5. Häll smeten i formen över bottnen och låt stå

i frysen minst 5 timmar.

6. Ta fram ca 20min innan servering och dekorera.


Mums!!

Av Cecilia - 28 november 2011 19:05


Då var julstöket igång!


Nu är julen äntligen här och jag hoppas ni haft

en trevlig och mysig 1:a advent!

Startskottet på den bästa högtiden som finns.


Hos oss byggdes det pepparkakshus.

Ibland lättare sagt än gjort men vi gjorde det den enkla vägen

och köpte färdiga husdelar.

Sedan dekorerades det med olika färger hej vilt  

Men ta det väldigt försiktigt med limmet, det blir väldigt varmt

och jag talar av egen erfarenhet när jag säger det gör

vääääldigt ont om man får de på sig, ajaj!

Så passa er!


   


Här kommer iaf vad som behövs för att göra ett hus;


Färdiga husdelar eller så gör man själv mallar och bakar ut.

Non-stop godis


Lim till ihopsättningen:

1dl vatten

2dl socker

1msk flytande glykos


Blanda allt i en kastrull och koka till en lite tjockflytande lag.

Doppa kanterna och pressa ihop de olika delarna.


Kristyr:

1st äggvita

4dl florsocker

1tsk ättika eller citronjuice

tillsätt ev några droppar hushållsfärg


Rör ihop sakerna och lägg kristyren i en spritspåse

och spritsa ut och dekorera.

Använda fantasin  




 



Idag har jag & Bella passat på att göra en andra omgång av lussebullar!

Man kan ju inte få för många av dom och nu har man i frysen

så det ska klara sig ända fram till jul hoppas jag..  

Perfekt till julfika eller bara njuta med ett kallt glas mjölk.

(Recept finns tidigare inlagt)



       





Vi var även flitiga och gjorde

Pepparkakscheesecake!

En klar favorit som alltid återkommer

varje jul vid mitt julstök.

Recept kommer strax så den måste ni göra!



  



Av Cecilia - 15 november 2011 18:17

Cillas lyxiga

Lussebullar


Idag har jag och Bella tjuvstartat julbakandet!!

Med anledning av att vi had en mycket speciell gäst på besök! 

Nej, det var inte tomten.. Men om ni blir nyfikna vad det handlar om 

få ni vänta lite till så kommer ni få reda på det sen  


Vi gjorde alltså lussebullar idag!

Det är ju så gott och hör verkligen julen till.

Såhär brukar jag göra, de blir lagom luftiga, fluffiga, saftiga och mjuka!


 


Ingredienser


100g torrjäst(2st påsar, ej sådan man smular sönder utan de i påse)

100g smör

4dl mjölk

1dl vispgrädde

1dl ljus sirap

0,5dl socker

250g kesella - eller turkisk yoghurt, cremé fraiche funkar också utmärkt.

1,5g saffran

ca 16dl mjöl

0,5tsk salt

2tsk vaniljsocker

2tsk kardemumma

ägg till pensling

russin/pärlsocker till dekorering


Gör såhär



1. Smält smöret och blanda ner

mjölk, grädde, kesella, sirap, socker och saffran.

Värm till 37grader.

2. Blanda jäst, hälften av mjölet, salt, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.

3. Häll smörblandningen över mjölblandningen, blanda väl.

Tillsätt resten av mjölet, spara ca 1dl till utbakningen.

4. Arbeta degen tills den blir blank och släpper bunkens kanter.

Låt jäsa 30min.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl.

6. Dela i lagom stora bitar och rulla till lussebullar.

Lägg på en plåt med bakplåtspapperoch låt jäsa ytterliga 30min.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tryck ner russin eller strö

pärlsocker över.

8.Grädda mitt i ugnen 8-10min på 225grader.


Njut och upplev julkänsla  !

Av Cecilia - 14 november 2011 14:21

Jordnötspaj med glass

                 och het kolasås


Denna bjöd jag bla på på söndagens Fars Dag- fika!

Här har jag har gjort en cheesecake liknande

paj som innehåller glass.

Jag tycker det är så gott att blanda kalla och varma saker,

och här blir det en perfekt kombination med den

kalla glasspajen ihop med den varma kolasåsen ringlades över..

Mmmmmm!!!  


 


Ingredienser

 

Pajskal

150g smör

3dl vetemjöl

3msk kakao

3msk socker

 

Fyllning

1 liter vaniljglass

1 stor burk jordnötssmör med bitar i

200g philadelphiaost

2st äggulor

En liten näve honungstostade jordnötter( eller vanliga rostade)

 

Kolasås

200g mörk choklad

3dl mellangrädde

5dl marshmallows (mini eller klippta i mindre bitar)

 

Dekoration

Honungsrostade jordnötter


Gör såhär

 

1.Smält smöret i kastrull.

2. Blanda mjöl, kakao och socker och tillsätt smöret. Rör om så allt blandas väl.

3.Tryck ut degen i pajform med löstagbar kant. Låt formen stå i kylen ca 30min.

4.Förgrädda sedan pajskalet 200grader i ugnen ca 10min. Låt kallna.

 5.Halvtina glassen och blanda med jordnötssmör, philiadelphiaosten och äggulorna.

Vispa med elvisp. Blanda i en näve extra jordnötter.

6Packa blandningen i pajskalet och låt stå minst 3 timmar övertäckt i frysen.

7. Kolasåsen: Blanda choklad, marshmallows och grädde i en kastrull.

Sjud på svag värme under omrörning tills allt smält samman och såsen börjar tjockna lite.

 8.Ta fram pajen ca 20min innan den ska serveras och strö över honungsrostade jordnötter. Servera med den varma kolasåsen.

 

Njut!!

Av Cecilia - 7 november 2011 19:26

Leilas

Whoopies


Idag har jag och Sofia, med hjälp av Bella förstås som inte ville sova middag,

 testat baka Leilas whoopies! Vi gjorde dubbel sats och med tre olika fyllningar.

Det tar lite tid och är lite pill men de blev allt mumsiga  





Ingredienser


3 st ägg

2 ½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl gräddfil/yoghurt eller kesella

2 msk kaffe

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 msk kakao

1 nypa salt

100 g mörk choklad 70%

 


Fyllning med nutella och marshmallows


1 burk (400 g) nutella


1 påse marshmallows



 Trä marshmallows (en eller ett par i taget) på ett spett och grilla dem över en gaslåga, i ugnen eller med en gasolbrännare tills de har blivit gyllenbruna.

Tryck fast en grillad marshmallow i nutellan och lägg ihop kakorna.


Fyllning med jordnötssmör

1dl jordnötssmör

2,5dl florsocker

2msk kakao

1tsk vaniljsocker

100g philadelphiaost

1msk kaffe


Vispa ihop alla ingredienserna till en krämig smet.

Spritsa ut på kakorna med en sprits.


Fyllning med vit choklad

200g vit choklad

200g philadelphiaost


Hacka chokladen och smält över vattenbad.

Blanda sedan i osten och rör om ordentligt.

Häll smeten i en sprits och spritsa ut på kakorna.

 


Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Hacka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda den i smeten.
  6. Spritsa eller klicka ut smeten på ett bakplåtspapper med en matsked (klickarna ska vara stora som femkronor).
  7. Grädda dem i omgångar i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna helt.
  8. Gör fyllningarna och spritsa ut på undersidan på hälften av kakorna. Lägg ihop dem.

        

Dagens medhjälpare

Av Cecilia - 6 november 2011 14:02

  


Tack så mycket Alla 

för den positiva responsen jag fått

sedan jag började med min bakarblogg

  

Väldigt skoj att höra att så många

 vill följa den och inspereras!



Tack och hör gärna av er!



 




Och varför inte denna gråa söndag göra en kopp

varm choklad och krypa upp i soffan och mysa med ens kära!


Här kommer ett enkelt recept:


50g mörk choklad

4dl mjölk

1tsk vaniljsocker

1 nypa kardemumma, eller kanel om man vill


Koka upp mjölken i en kastrull.

Dra kastrullen från värmen och rör i hackad choklad,

vaniljsocker och kardemumman.

Rör om tills chokladen smälter.


Om man vill lyxa till det extra

 kan man toppa med lite vispgrädde, marschmallows

eller stö över mer choklad.



Ha en trevlig söndag och

Njut!

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards