Senaste inläggen
Chokladsufflé
Igår blev det chokladsufflé med vaniljglass till efterrätt!
Härlig avslutning efter maten med en ljummen chokladrätt som stillar chokladbegäret.
Sufflén höjer sig i ugnen och är då klar, men ska vara lätt lös inuti.
Den sjunker ihop snabbt så servering ska ske inom 1,5minut om man vill göra det rätt
Ingredienser
125g mörk choklad av bra kvalitet 70%
1,5dl vispgrädde
1st vaniljstång
2st äggulor
5st äggvitor
2msk socker
socker och smör till formarna
vill man kan man smaksätta med lite kardemumma eller kanel tex.
ev. glass till servering om man vill
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader.
Smörj formarna, 8cm höga 6cm diameter, 4st noga med smör och socker.
2. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och slå den varma grädden över chokladen. Rör tills chokladen har smält och allt är väl blandat.
3.Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i chokladen.
3.Tillsätt äggulorna och blanda väl.
4. Vispa äggvitorna med lite av sockret på medelhög hastighet med elvisp.
Vispa till ett löst skum, höj hastigheten till max och vispa till ett styvt skum.
Tillsätt resterande socker en nypa i taget under tiden.
5. Vänd försiktigt ner äggvitan i chokladkrämen med en slickepott.
6. Fördela smeten i de smorda formarna.
Fyll formarna ända upp och stryk ytan jämn med en kniv eller liknande.
7. Sätt in formarna i ugnen och grädda ca 10-11 minuter, tills suffléerna har höjt sig.
Öppna inte ugnsluckan förrän det är dags att ta ut dem
8. Servera suffléerna genast
Mmmmmmm!!
Chokladmoussetårta
med maräng och pistagenötter
Jag har en ny favorit!!
Ni som älskar choklad, gör denna...NU!
Jag skojar inte
Fick denna hos min goda vän Madde, och nu har jag gjort den själv.
Tror den kommer från Icatidningen Buffé.
Tyckte den var så perfekt som den är så har i stort sett inte gjort några ändringar ..som jag oftast brukar göra annars, så det säger nog en hel del om hur god den är
Gör den gärna en dag i förväg.
Chokladtårtan har en botten av kladdig chokladkaka
som täcks av ett lager med en krämig härlig chokladmousse.
2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
100 g smält mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk honung
200 g hackad mörk choklad
70 g smör
saltrostade pistagenötter (till servering)
krossade maränger (till servering)
1.Sätt ugnen på 175°C.
2.Botten: Rör samman alla ingredienser till botten.
Grädda i en smörad springform i 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.
3.Mousse: Vispa grädden luftig. Vispa ägg och honung pösigt.
4.Smält chokladen och smöret i ett vattenbad.
Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten.
5. Rör till sist ner grädden.
6.Låt botten vara kvar i formen och bre över chokladmoussen.
7.Låt tårtan svalna och "sätta sig" i kylen i ett par timmar. Så gör den gärna en dag innan.
8.Strö slutligen över hackade, saltrostade pistaschnötter och marängkross.
MUMS!
Fyllningar/Fluff/Frosting
Tänkte lägga in några fyllningar som jag har använt
som passar jättebra till tårtfyllningar.
De passar också utmärkt som dessert.
Lägg upp i ett fint glas eller form och dekorera
med bär eller strö över lite hackad choklad.
Hallonmousse
3dl vispgrädde
225g hallon /eller andra valfria bär. Frysta går jättebra.
1/2dl socker
4 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5min. Koka upp hallon och socker i en kastrull och låt puttra några minuter. Sila blandningen så du får bort kärnorna. Man kan också välja att ha kvar kärnorna, det är en smaksak.
Lägg gelatinbladen i den varma hallonsåsen och rör tills de har smält och låt svalna.
Vispa grädden fast och blanda sedan ner hallonsåsen i grädden. Låt stelna i kylen ett par timmar eller helst över natten.
Godisfluff
3dlgrädde
200g valfritt chokladgodis - man kan i stort sett ta vad som helst
ex dumle, geisha, polly, ahlgrens bilar, mörk choklad och
såklart vit choklad som jag gör väldigt ofta.
Ta det ni tycker om!
Grovhacka chokladen. Värm upp grädden på svag värme, den får inte koka!
Ta bort kastrullen från spisen och lägg sedan chokladen i grädden och rör tills det smält ordentligt. Låt det svalna i kylen minst 6 timmar men gärna över natten. Sedan är det bara att vispa upp det till ett härligt fluff!
Bananfyllning
Jag brukar göra en bananfyllning då jag tycker det är gott
och passar till att ha i en tårtfyllning.
Mosa då bara en banan ihop med vit chokladfluff så är det klart!
Glasscreme
3 dl grädde / eller vit chokladfluff
3 dl vaniljkräm (exempelvis marsan)
Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen.
Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden.
Blanda väl. Klart!
Marängsmörkräm
Är man inte så mycket för smörkräm så kan man testa marängsmörkräm för det är något helt annat och blir väldigt gott. Inte så sött som vanlig smörkräm där man måste blanda i en massaflorsocker hela tiden. Och så går det alldeles utmärkt att blanda i bär,så det tex blir en hallonmarängsmörkräm!
Det krävs lite mera arbete och längre tid, med det men det är det allt värt! Jag rekomenderar verkligen att använda en köksassistent till detta. Det går bra med handvisp också men då får man stå där ett tag och vispa. Den går också bra att frysa. Tina upp den över natten och vispa sedan till den. Marängsmörkrämen är väldigt och lätt att arbeta med när man ska tex täcka tårtor eller spritsa.
Ingredienser:
Detta räcker till att täcka en normalstor tårta ca 24cm.
4st äggvitor
2,5dl socker
250g rumstempererat smör (riktigt smör, ej margarin)
2msk vaniljsocker
Jag brukar tillsätta lite vanilj, men
vill man ha en smaksätta marängsmörkrämen
med bär som hallon, jordgubbar, blåbär m.m
Då gör man såhär;
150g hallon
ev. lite rosa hushåll/pastafärg om man vill ha den mörkare rosa
Gör såhär
1.Häll äggvitor och socker i en skål över vattenbad. Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på vattenbadet. Använd helst en rostfri bunken. Och den måste vara helt ren och fri från fettrester. Ta bort eventuellt fett ur skålen med lite pressad citron. Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är 60-65grader eller tills sockerkristallerna har smält helt.
2. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt vispa, antingen med elvispeller helst med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat helt, det kan ta upp till 10min.
3. Dela smöret i små kuber och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt vispning. Smörkuben ska bli helt blandad i marängen innan du tillsätter nästa. När allt smör är tillsatt fortsätt vispa i 5min till. Ser marängsmeten grynig ut ta det bara lugnt. Ha tålamod och fortsätt vispa så kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm. Men om den skulle den ha skurit sig är det lätt fixat. Om den är för kall, värm krämen över vattenbad en kort stund och vispa igen. Skulle den vara för varm, låt stå i kylen en stund och vispa sedan igen.
4. Kör hallonen till en puré i en mixer.
Om man inte vill ha kärnona silar man bort dom i en finmaskig sil.
5. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn smet. Vill du ha en starkare rosa färg tillsätt lite färg.
Julbak snart..
Just nu är jag väldigt sugen på att få börja julbaka!!
Tänk alla lussekatter, pepparkakor, julgodis med choklad och nötter...
Snart så... ett litet tag till bara
Kokostoscakaka
En kaka med chokladbotten och klädd med kokostäcke.
Enkelt och GOTT!
Ingredienser
Kaka:
200g smör
4st ägg
5dl socker
2tsk vaniljsocker
2krm salt
1dl kakao
3dl mjöl
Glasyr:
1 förpackning kokosflingor (200g)
1dl ljus sirap
2dl socker
1,5dl vispgrädde
75g smör
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200grader. Smält smöret.
Klä en långpanna eller ugnsform, ca 25x25cm, med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Blanda i mjöl och smör och rör till en jämn smet.
3. Bred ut kakan i formen. Grädda mitt i ugnen ca 15min. Gör under tiden
kokostoscaglasyren i en kastrull.
4. Smält smör, socker, sirap och grädde på medelvärme. Rör om så att det blir en jämn smet. Låt koka upp och låt sedan sjuda ca 5min. Blanda i kokosflingorna.
5. När kakan är klar bred på glasyren och grädda ytterligare ca 10min i ugnen tills kakan
fått fin gyllenbrun färg.
6. När kakan svalnat, skär den i furkanter med en vass kniv.
Ät och njut!
Vit chokladkokostårta
Tycker man om kokos och vit choklad kommer
denna passa perfekt. Enkel med god smak!
Ingredienser
Botten:
100g smör
100g vit choklad
1dl kokosflingor till att bröa formen
2st ägg
1dl socker
0,5tsk bakpulver
1dl kokos till smeten
1dl mjöl
Chokladmousse:
50g smör
100g vit choklad
3dl vispgrädde
3st äggulor
0,5dl florsocker
Garnering:
bär som jordgubbar, hallon..
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200grader.Hacka chokladen i mindre bitar och tillsätt i smöret. Låt smälta på svag värme. Det får inte koka.
2. Smörj en form med löstagbar kant och bröa
med kokosflingor.
3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa ner bakpulver. Tillsätt kokosflingor, mjöl och det smälta smöret med chokladen. Vispa till till en jämn smet.
4. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25min.
5.Ta kakan ur ugnen och låt svalna.
6. Chokladmoussen: Smält smöret i en kastrull tillsammans med den vita chokladen.
Vispa grädden i en bunke.
7.Vispa äggulor och florsocker i en annan bunke.
8. Rör ner den smälta chokladen och smöret, och till sist grädden.Det ska bli en fluffig smet.
9. Bred moussen över den kalla bottnen och dekorera med bär.
Godaste kladdkakan
Det finns måna olika recept på kladdkakor.
Detta tycker jag är det båsta för den smakar och blir precis så som en kladdkaka ska vara!
Härligt kladdig och chokladig, mmmm...
Gör den gärna en dag i förväg så den får stå över natten i kylen.
Servera med vit chokladgrädde och bär till!
Ingredienser
225g smör
4,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
4,5 msk kakao
3 st ägg
Gör så här
1.Sätt ugnen på 175grader och smält smöret.
2.Rör ihop socker, mjöl, kakao och ägg.
3. Blanda i smöret och rör så att allt blandas ordentligt.
4. Häll över i en smord och bröad bakform.
Sätt in den i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Den skall vara rejält kladdig. när den tas ut.
Låt kakan stå i kylen över natten för bästa resultat.
Doptårtor
Fick en förfrågan av en vän att göra tårtor till deras dotters dop.
Blev väldigt smickrad att bli tillfrågad och sa självklart ja!
Blir genast lite nervöst att göra tårtor till en annan än sig själv för första gången, men det gick bra och det verkade bli lyckat !
Jag gjorde 2st moussetårtor på chokladbotten,
samt 2st fyllningstårtor.
Innehåll
Jordgubbsmoussetårta på chokladbotten
Sockerkaksbotten ( se recept "tårtbottnar och fyllningar")
Fyllning
tårta 1: vaniljkräm
hallonmousse
vit chokladgrädde
tårta2: vaniljkräm
dumlemousse
vit chokladgrädde
spacklad med smörkräm
sugarpaste till lock