Direktlänk till inlägg 15 november 2012
Williams
Doptårta
Här är receptet på en av tårtorna
som jag gjorde till dopet.
En två våningstårta med tre fyllningar:
Mjölkchokladmousse, blåbärsmousse och vaniljkrämsmousse.
Spacklad med vit chokladsmörkräm.
Täckt med sugarpaste.
Till min fasa fick jag en sprickai sugarpasten
när jag skulle lägga över den på tårtan!!
Men men, sånt händer, det fick bli baksidan på tårtan...
Bottnar
5 ägg
3dl strösocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2,5tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.
Sikta i blandningen i äggsmeten.
Häll i en smord form, gärna med bakplåtspapper runtom i formen.
Grädda i mitten av ugnen ca 30min, 175grader.
Låt svalna, plasta in botten och lägg i frysen.
Ta fram dom när det är dags att börja med tårtan.
På så sätt kan man förbereda bottnarna i lång tid i förväg,
samt går de mycket lättare att skära när de är lite halvfrusna.
Dela i tre delar.
Till undervåningen behövs fyra bottnar.
Till den övre tre stycken mindre.
Mjölkchokladmousse:
200g mjölkchoklad
5dl vispgrädde
Värm vispgrädden i en kastrull
Grovhacka chokladen och låt smälta med i grädden.
Kyl blandningen några timmar, gärna över natten.
Vispa upp till ett fluff.
Blåbärsmousse:
4 gelatinblad
250 g blåbär
3/4 dl socker
3 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Tina blåbären (om de är frysta) och mosa dem sedan med stavmixer till en puré.
Lägg blåbärspuré och socker i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i blåbärspurén. Rör om tills gelatinet löst sig.
Ställ åt sidan och låt svalna lite.
Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner blåbärspurén i grädden tills allt är blandat.
Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.
Vaniljkrämsmousse:
1 äggula
1dl strösocker
3msk maizena
1 vaniljstång eller en nypa vaniljpulver (0,5tsk)
2,5dl mjölk
15g smör
2dl vispgrädde
Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg alltsammans
i en kastrull. Eller så använder man vaniljpulver.
Häll i mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången
och häll i mjölkblandningen i äggblandningen.
Blanda och häll alltsammans i kastrullen.
Koka på svag värme under konstant omrörning tills
den tjocknar.
Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret
och blanda tills smöret har amält.
Låt svalna.
Vispa grädden och blanda sedan i den i vaniljkrämen.
Vit chokladsmörkräm:
150 g smör
75 g vitchoklad
150 g naturell färskost
4 dl florsocker
Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.
När allt har smält, ställ undan det och låt det svalna.
Ställ smöret i rumstemperatur. Låt det bli lite mjukt.
Kör smöret i en hushållsassistent (eller med elvisp) tills det blir
mjukt och "krämigt" i konsistensen.
Tillsätt den smälta chokladen, färskosten och florsockret.
Se till att allt blandas ordentligt.