Direktlänk till inlägg 29 oktober 2012
Emelie & Sofias
Glace au Four
Detta är för en gångs skull inte något jag har
bakat, men smakat såklart!
Anledningen till att jag lägger ut detta recept är
att jag tycker mina goda vänner Emelie & Sofia
lyckades göra denna glace au four alldeles utmärkt god,
dessutom på sitt egna sätt.
Det blev en utmärkt avslutning på en väldigt
god tre rätters middag som de hade lagat.
Denna kommer jag absolut göra,
och det tycker jag ni också ska!
En glace au four kan man göra på många olika
sätt egentligen. Det mest klassiska är att
den görs på en sockerkakasbotten, fyllning med glass
och bär, sedan täcker man den med maräng och
gratinerar en kort tid i ugnen.
Emelie & Sofia hade gjort på kladdkakebotten,
Ben&Jerry Vermonster-glass och sedan marängen.
Det blev en väldigt god kombination!
Ingredienser:
Kladdkaka:
225g smör
4,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
4,5 msk kakao
3 st ägg
Fyllning:
Ben&Jerry Vermonster glass
Maräng:
6 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 tsk pressad citron
Gör så här
1.Sätt ugnen på 175grader och smält smöret.
2.Rör ihop socker, mjöl, kakao och ägg.
3. Blanda i smöret och rör så att allt blandas ordentligt.
4. Häll över i en smord och bröad bakform.
Sätt in den i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Den skall vara rejält kladdig. när den tas ut.
Låt kakan stå i kylen över natten för bästa resultat.
5.Sätt ugnen på 250 grader grill.
6. Vispa marängen: vispa äggvitor i en bunke ca 1 minut.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till ett fast skum.
Vispa ner pressad citron.
7. Lägg hårdfryst glass i mitten på kladdkakan.
8. Fördela marängen över och runt glassen.
Det är viktigt att allting täcks.
9.Grädda Glace au four mitt i ugnen ca 4 min tills marängen fått lite färg.
Passa noga för det kan gå fort!
Mmmmm....