Direktlänk till inlägg 19 februari 2013
Cillas små
Moussesemlor
Varje år när det börjar bli semledags kommer
det en rad olika varianter på hur man kan göra
sina semlor. Här kommer min variant!
Då jag fortfarande tycker det ska vara rätt så traditionella
har jag egentligen inte ändrat så mycket.
Bara gjort dom lite lyxigare..och godare..
Då jag inte är någon stor beundrare av bara vanlig grädde
så gjorde jag vit chokladmousse, samt så fick det bli en
klick av mörk chokladmousse också.
Några fick en fyllning av vaniljkräm och resterande
vaniljmandelmassafyllning. Ja, jag älskar ju smaken
av vanilj så vanilj blev det!
Florsockret var slut så fick tyvärr inte till
den där sista touchen på semlorna som det ska vara
på toppen..men det blev bra ändå
Ingredienser
ca30st
Bullar
50g torrjäst
150g smör
5dl mjölk
1,5dl socker
0,5tsk salt
2tsk stött kardemumma
0,5tsk vaniljpulver
ca 14dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning
200g mandelmassa
0,5dl mjölk
1tsk vaniljpulver/1st vaniljstång
Riv mandelmassan och blanda med mjölk och vaniljpulver.
vaniljkräm
se recept här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2012/10/15/8822798-godaste-vaniljsasen-kramen/
5dl vispgrädde
100g vit choklad
100g mörk choklad
Denna fyllningen förbereds dagen innan helst.
Värm 2,5dl vispgrädde i en kastrull och lägg i 100g vit choklad.
Låt den smälta.
Gör desamma med den mörka chokladen.
Låt stå över natten helst.
Vispa till ett fluff.
Gör såhär
1. Blanda jäst, socker, salt, kardemumma,
och det mesta av mjölet i en bunke.
2. Smält smöret, häll i mjölken och vaniljpulver.
Värm till 37grader.
3. Häll ner vätskan i mjölblandningen.
Arbeta till en smidig deg.
4. Låt jäsa under bakduk 30-40min.
5. Sätt ugnen på 200grader.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och
arbeta degen lite snabbt.
6. Forma små runda bullar och sätt dom på en
plåt med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa ytterligare 30min.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg
och grädda mitt i ugnen ca 12min.
Låt dom svalna på ett galler under bakduk.
9.Skär av toppen på bullarna till lock.
Lägg eller spritsa en klick vaniljmandelmassafyllning
eller vaniljkräm på varje semla.
10. Spritsa först på den vita chokladmoussen
och sedan en klick av den mörka chokladen.
11. Sätt på locket och pudra semlorna med florsocker.
Mmmm!