Senaste inläggen
En riktigt
God Jul
önskar
jag er alla!
Unna er nu en massa gott!
Cillas juliga
Red Velvet Cake
Har länge velat testa göra en Red velvet cake,
och fick nu ett passande tillfälle nu i juletider
då jag tycker den passar alldeles utmärkt!
Med härligt röda, lena bottnar och en fyllning
som jag gjorde med tomteskumsfluff och cream cheese frosting
blev den väldigt god. Desto godare om den får stå
och dra till sig någon dag. Så förbered och gör den gärna någon dag i förväg.
Ingredienser
Bottnar - gör två stycken av dessa
1,5 dl mjölk
2/3 msk vinäger (ex vitvin eller äppelcider)
100g rumstempererat smör
3 dl socker
2 ägg
ca 45 ml röd hushållsfärg eller 2 msk röd pastafärg, vilket jag föredrar.
1,5 msk kakao
2tsk vaniljsocker
3,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
2/3 tsk vinäger
2/3 tsk bikarbonat
Skumtomtefluff
ca 80g skumtomtar
3 dl vispgrädde
Cream cheese frosting
(man behöver nästan göra en dubbel sats av denna,
då den skall räcka till att fylla och täcka eller om du vill spritsa tårtan med går det ju åt lite mera)
300 gr Philadelphia
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
2tsk vaniljsocker
ca 2 dl florsocker
Gör såhär
Skumtomtefluff
1. Klipp skumtomtarna i små bitar.
2. Häll grädden i en kastrull och värm på svag värme. Det får inte koka! Tillsätt skumtomtarna.
När skumtomtarna smält så häller du över dem i en skål och låter de stå i kylen
i minst 6 timmar men allra helst över natten.
3. Vispa sedan upp som vanlig grädde.
Cream cheese frosting
1.Börja med att vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål
(Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör.).
2.Blanda philadelphia, florsocker och vaniljpulver i en annan skål.
3. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa på låg hastighet
tills allt är blandat och den är fluffig.
(Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.)
Bottnar
1. Häll mjölken i ett glas och rör ner vinäger. Låt blandningen stå i 8-10min.
2. Vispa det rumsvarma smöret och socker till en mjuk fluffig kräm.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg. I en annan skål blandar du
kakao, karamell/pastafärg och vaniljsocker.
3. Häll sedan lite i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl.
4. Tillsätt mjölkblandningen samt mjölet och saltet. Rör om tills allt blandats.
5. I en liten skål blandar du vinägern och bikarbonaten, tillsätt detta i smeten, det kommer bubbla till lite när det blandas. Blanda till en jämn smet.
6. Smörj och bröa en form på 24-26cm och grädda kakan på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
Testa med en sticka. Låt svalna något innan du tar den ur formen.
Sätt ihop tårtan
1. Dela de två bottnarna i två delar, så att du får fyra delar.
2. Bred ett lager skumtomtefluff på som första lager.
Lägg på en botten och bred på ett lager cream cheese.
3. Lägg på ytterligare en botten samt ett lager skumtomtefluff.
Och slutligen den fjärde och sista botten.
4. Bred eller spritsa resterande cream cheese frosting runtom på tårtan.
Dekorera hur du vill!
Agnes
Pink ombre
heart cakes
Helgen som gått var det dop för
lilla söta Agnes. Jag fick äran att göra doptårtorna.
Det blev två stycken gulliga tårtor som var hjärtformade.
De bestod av sockerkaksbottnar, vaniljmousse/hallonmousse
samt vaniljmousse/blåbärsmousse.
Spacklade i smörkräm och spritsade i whipped cream cheese frosting.
Dekorationer gjorda i marsipan och sugarpaste.
De fina rosorna är dock gjorda av Agnes pappa, vilket
han gjorde ett bra jobb med.
Väldigt roliga att göra, så tack för uppdraget
Julgodis
2013
Det är något alldeles speciellt med att göra sitt eget godis till jul.
Ett fat julgodis är omöjligt att motstå. Och så perfekt att ha som gå bort presenter
eller ge som julklappar. Inget blir mer uppskattat än egengjorda och bakade godsaker.
Och det är ju bara jul en gång om året så då får man passa på och unna sig.
Så har ni inte kommit igång med julgodiset har ni här lite tips.
Det är bara till att sätta igång, de går jättebra att förvara i frysen
fram till dopparedagen, om man kan hålla sig så länge....
Och det bästa av allt, är att det är så lätt och går relativt snabbt att göra!
Detta året gjorde jag som alltid rocky road, och white rocky, favoriter
som alltid måste finnas med. Gjorde även en apelsintryffel som smälter gott i munnen,
nutellafudge - oemotståndligt god. Mångas favorit ur Alladin asken; trillingnöten samt
en ny favorit - jordnötsfudge. Mmmmmm....
Apelsintryffel
En underbart god tryffel med kraftig choklad och apelsinsmak som
smälter gott i munnen.
2dl vispgrädde
300g mörk choklad
1 apelsin
Klä en form, ca 10x25cm med plastfolie. Eller kan man göra praliner -
Jag gjorde hjärtan i en form.
Koka upp grädden i en kastrull, ta den sedan från plattan.
Bryt chokladen i bitar lägg ner i grädden.
Låt den smälta under omrörning.
Skölj apelsinen och riv skalet fint. Rör ner i tryffeln.
Häll tryffeln i formen och låt stelna.
Skär tryfflen i bitar och vänd i kakao.
1½ dl jordnötssmör (slät eller crunchy, välj själv men jag tar crunchy)
2 tsk vaniljsocker
5½ dl florsocker
1 nypa salt
1 näve grovhackade jordnötter
Häll smeten i en klädd form, ca 20x20 cm.
Grovhacka jordnötterna och strö över fudgen.
Ställ i kylen minst en timme tills den har stelnat.
Skär upp i lagom stora bitar.
Trillingnöt
Mångas favorit ur Alladin asken. Min likaså!
100g hasselnötter, färdigrostade
Grovhacka samtliga ingredienser och
blanda i chokladen. Rör om bara så att allt blandas lite lätt.
Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor.
White Rocky
Rocky road fast i vit tappning.
Jag älskar vit choklad så detta blir en given favorit.
Blanda i precis vad man vill. Detta tycker jag blir godast!
400g vit choklad
valfria nötter - pistage, cashewnötter, hasselnötter, jordbötter
1dl kokosflingor
1dl syltade apelsinskal
Smält choklad på låg värme i vattenbad
Grovhacka samtliga ingredienser och
blanda i chokladen. Rör om bara så att allt blandas lite lätt.
Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor
Den bästa
Lussebullsdegen
Häromdagen var det dags för årets lussebullsbak.
Brukar göra på mitt vanliga recept som jag tycker alltid blir bra.
Men denna gången testade jag ett annat recept. Från Icas tidning Buffé.
De hade gjort ett stort test om vilken som blir den absolut bästa lussebullen.
Och detta blev riktigt goda och saftiga bullar. Så hädanefter kommer jag att baka efter
detta receptet. Jag har dock lagt till lite mera saffran då jag tyckte
att det kunde vara lite mera saffransmak.
Och hemligheten till att få så saftiga bullar som möjligt är att försöka använda
så lite mjöl som möjligt. Använd rumsvarmt smör och lägg russinen
i lite vatten annars drar de åt sig mer av degens vätska istället, vilket då
gör degen torrare. I detta receptet är alltså smöret rumsvarmt, men också mjölken.
Så dessa ska inte värmas upp. Och jästiden blir då lite längre med en timme
istället för vanliga 30min.
Testa, för nu har jag äntligen hittat mitt favoritrecept!
En sats med klassiska lussekatter blev det, men jag gjorde också
en sats med bullar med fyllning av mandelmassa & apelsin,
samt några med vit choklad. Kanongott!!
Gör bullarna precis som man gör kanelbullar med fyllning.
Snurra och tvinna sedan ihop dom på valfritt sätt.
3 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13-14dl)
1 dl russin eller pärlsocker
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Jag gjorde också bullar med fyllning.
Gör precis som när du gör kanelbullar.
Fyllning med apelsin och mandelmassa
200g mandelmassa
rivet skal från 1 apelsin
50g smör
0,5dl socker
1tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser och bre ut på den utkavlavlade
degen. Forma sedan till bullar på valfritt vis.
Fyllning med vit choklad
100g smör
100g vit choklad
0,5dl socker
1tsk vaniljsocker
Finhacka den vita chokladen.
Blanda alla ingredienser och bre ut
på den utkavlade degen. Forma sedan till bullar på valfritt vis.
Whipped cream cheese frosting
Jag har de senaste gångerna användt mig av en frosting bestående
vispgrädde blandat med antingen philadelphia
eller lite turkisk yoghurt när jag spritsar mina tårtor. Dels för att jag tycker att smörkrämsfrosting kan bli lite för söt, och att bara ta vispgrädde håller inte
på samma sätt (och så är jag inte så speciellt förtjust i bara vanlig grädde)
Jag ville ha en lite mera frächare och inte så söt frosting.
Så jag har testat mig fram, har fått frostingarna lite lösa många gånger och så
har jag inte hållit koll på hur mycket av varje ingrediens jag har använt när jag väl har fått
till en bra konstistens.
Men, så kom jag in på fina http://sockerrus.se/ sida, och hittade då faktiskt ett
jättebra recept på just detta! Det blir en jättegod frosting som blir
kanon att spritsa tårtor, cupcakes eller annat med.
Så nu kan jag dela med mig av detta braiiga frostingrecept
Ingredienser
300 gr Philadelphia
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
0,5 – 1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl florsocker (det går att öka på mängden om den ska spritsas upp till 3 dl.
Dock blir den lite sötare då)
Gör så här:
Thildes
doptårtor
Då blev det två stycken tårtor gjorda till en
liten Thildas dop i helgen. Tack för förtroendet och så roligt att ni blev nöjda
Det blev alltså en moussetårta (som jag har gjort några gånger nu,
receptet finns här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/06/30/9982304-cillas-moussetarta-de-lux/)
den består av en chokladbotten, mörk chokladmousse, samt
vit chokladmousse. Spritsade med en frosting av vispgrädde och färskost.
Den andra tårtan bestod av vaniljbottnar och var fylld med
hallonmousse och vit chokladmousse. Täckt med sugarpaste.
Dekorerad i ett quiltmönster, vilket var första gången jag provade det.
Väldigt roligt att göra och det blir ju väldigt fint, om än lite pilligt såklart.
Ett sådant mönster finns att hitta här;
http://www.tartdecor.se/. De har även en egen sugarpaste nu vilket
jag provade och tyckte den var riktigt bra.
Smidig, lätt och det blev inga sprickor. Dekorationera kommer också därifrån.
Och på http://bakadekorera.se/ finns utstickare i form av snöflingor.
Cillas
Budapestdrömrulle
En Budapestrulle beställd av mannen till Fars Dag då
det är en av hans favoritbakelser.
Jag själv däremot är inte överförtjust i dom...
Så då ville jag göra en så att jag också tyckte om den
Och det verkade som om att denna tom var godare
än originalet enligt mannen, wow vilket betyg!
Ja, så då blev det att jag gjorde den i chokladmaräng med hasselnötter,
fylld med banan, kolasås, mörk choklad samt vaniljgrädde.
Väldigt god blev den så nu tycker även jag om budapestbakelser !
Ingredienser
Maräng:
150 g hasselnötskärnor (jag använde de färdigskalade och rostade som finns på Ica)
1 dl vetemjöl
2 msk kakao
4st äggvitor
2½ dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
2msk vaniljsocker
2st bananer
Knappt 1 burk dulche de leche (färdig kolasås. Karameliserad mjölk)
50g grovhackad mörk choklad
Dekorering:
50g smält choklad
chokladblommor och blad
ev kakao/florsocker
Gör såhär
1. Hacka hasselnötterna fint och blanda dem med mjölet och kakaon.
2 .Vispa upp äggvitorna till ett hårt, vitt skum och vispa därefter ner sockret.
3. Vänd ner nötblandningen försiktigt i marängsmeten och bred sedan ut den i en
långpanna klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter och dra sedan försiktigt bort
bakplåtspappret från undersidan av kakan så att fyllningen ska bres på den ogräddade sidan.
5. Bred på kolasåsen samt vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
6. Skiva bananerna och lägg på.
7. Grovhacka chokladen och strö över.
8. Rulla ihop till en rulle.
9. Smält chokladen och dekorera kakan med.
Dekorera även med chokladblommorna och bladen eller annat valfritt.
Pudra ev lite kakao eller florsocker över.
Mmmmmm!