Senaste inläggen
Hälsosammare
Chokladbollar
Gjorde en sats av väldigt goda chokladbollar,
dessutom mycket nyttigare än vanliga chokladbollar!
Vi gjorde även en sats av delicatobollar, och det bästa
var att barnen kunde inte säga vilken som var godast av dom!
Så dessa kommer vi verkligen baka mera av!
Mumma!
Ingredienser
100 g dadlar utan kärna
2 msk kokosolja)
1-2 msk kakao
1dl havregryn
2 msk kallt kaffe alt. vatten
1 dl kokosflingor att rulla bollarna i
Gör såhär
Kör alla ingredienser i en matberedare till en slät massa.
Rulla bollarna i kokos.
Förvara i kylskåp.
Världens godaste
och nyttigaste chokladkaka
Detta recept har jag snott av Stina Patetsos, som var med
i Sveriges Mästerkock.http://mittkok.expressen.se/profil/?user_id=7
Blev väldigt nyfiken på denna kaka
eftersom hon säger detta var den godaste, enklaste och nyttigaste
chokladkaka som hon har gjort, att den helt enkelt är
bombastic fantastic god!
Och det får jag nog allt hålla med om, riktigt god är den!
Dessutom socker, gluten och laktosfri. Lite nyttigare bakning alltså,
vilket jag har testat på det senaste.
Att min man dock inte uppskattade denna var ingen
överraskning då han är väldigt enkelspårig med sin Marabouchoklad...
Men är ni som jag och tycker om mörk choklad och nötter,
kommer ni älska den! Testa!!
Jag gjorde även en god lchf vaniljsås till, då blev det ännu smaskigare
Inte den vackraste bilden tyvärr...
(Jag har dock gjort några små ändringar och bytte nötterna bla)
100 g sötmandel
100g hasselnötter (utan skal)
20 st färska dadlar
2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
ca 3 msk starkt kaffe
2/3 dl kokosflingor
2 msk kakaopulver
50g mörk choklad
ev någon tesked vatten om den känns för hård
Garnering
kokosflingor
Vaniljsås
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
3 äggulor
lite stevia
Gör såhär
1.Torrrosta mandlarna och hasselnötterna i en stekpanna.
2. Kärna ut dadlarna. Mixa dadlar, kokosolja, kakao, kokosflingor,
salt och vaniljpulver så det blandar sig väl. Det ska bli en kladdig röra.
3. Grovhacka nötterna och tillsätt dem i smeten och blanda väl.
4.Tryck ut nöt-och dadelblandingen i en form. Jag använde en 15cm form.
(alternativt små formar, gärna i aluminium).
5.Smält chokladden över ett vattenbad eller på låg värme i mikron.
Bred över den smälta chokladen över kakan.
6. Garnera med kokosflingor.
7. Ställ in kakan i frysen så att den stelnar- då är den absolut som godast att äta!
8. Gör vaniljsåsen - Använd 1 dl av grädden och häll ner i en kastrull
tillsammans med vaniljpulver.
Låt koka under omrörning och ta sedan bort kastrullen från plattan och låt svalna.
9.Vispa äggulorna medan grädden svalnar.
Tillsätt lite stevia.
10. Blanda äggulorna med vaniljgrädden.
11. Sjud vaniljsåsen försiktigt på låg värme under vispning tills den tjocknat något.
Ta vaniljsåsen från värmen och häll över i en skål. Låt kallna.
12. Vispa upp resterande grädde och häll ner i vaniljsåsen.
ÄT och NJUT!
Bananbröd
á la Paleo
Gjorde ett väldigt gott bananbröd från ett recept jag hittade
Detta brödet är både gluten, socker och laktosfritt och bygger
på kosten från paleo. (stenålderskost)
Rent och nyttigt alltså!
Ett riktigt gott och saftigt bröd som jag tycker passar
utmärkt som ett mellis till hungriga små barn (och vuxna!)
Mmmmm!!
Ingredienser
2 stora mogna bananer
2,5 dl mandelmjöl
2,5 dl hasselnötmjöl
3st ägg
4 msk kokosolja
2 msk krossat linfrö
6st dadlar
1 msk citronsaft
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
Gör såhär
1. Mixa bananer och dadlar.
Tillsätt äggen, citronsaften och kokosoljan. Blanda ordentligt
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål för att fördela bikarbonaten.
3. Blanda till sist ihop alla ingredienser till en smet och blanda ordentligt.
4. Grädda i en smord form, gärna en siliconform i 50minuter på 175 grader.
Tekakor
Härligt, goda, fluffiga tekakor!
Sååå gott med smör och ost på
Ge degen tid, omtanke och kärlek så fixar ni det!
Ingredienser:
50g jäst (torr jäst använder jag, men går alldeles utmärkt med vanilg också)
3msk ljus sirap
1 äggula
5dl mjölk
13-15dl vetemjöl special (byt ut 5dl mjöl mot dinkelmjöl för en lite grövre tekaka)
1tsk salt
200 rumsvarmt smör
Gör såhär
1. Häll i ca 12dl av mjölen, jäst och salt i en bunke.
2. Värm mjölken till strax lver fingervarmt.
Tillsätt sirap och äggula.
3. Använd gärna en assistent. Blanda i mjölkblandningen
i mjölet och kör på låg hastighet.
4. Blanda i smöret, lite i taget.
Höj ett steg och arbeta degen ca 5min.
5. Låt jäsa 45min.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela den i tjugo lika stora delar och forma till bullar.
7. Låt jäsa i fem minuter. Kavla sedan ut dom till runda kakor
och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sex stycken på varje plåt.
8. Nagga dom med en gaffel och låt jäsa ytterligare 30-40min
under bakduk.
9. Grädda dom mitt i ugnen 6-8min på 250grader.
10. Ta ut och låt svalna på galler.
Smör, ost och ett glas mjölk till det ...mmmmm!
Nötiga
Mumsbitar
Riktigt goda sockerfria små mumsbitar.
Älskar man nötter som jag tycker man absolut om dessa!
Kan ju kännas skönt också att efter alla sockerfyllda
helger nu efter jul ändå kunna få
unna sig något som ialllafall är lite nyttiga än
allt annat julgodis man säkert stoppat i sig.
Enkelt och gott, och passar faktiskt lika bra på
julgodisbordet också
Ingredienser
1,5dl russin (dadlar funkar också om man hellre vill ha det)
1dl grovhackade cashewnötter
1dl grovhackade sötmandlar
1,5msk kakao av bra kvalitet
0,5dl linfrön
0,5dl cocos
50g rumsvarmt smör
50g minst 70% mörk choklad
ev lite vatten
Gör såhär
1. Häll russin i en mixer och mixa dom fint.
Häll i kakao och det rumsvarma smöret.
Mixa till en tjock paste. Om den skulle kännas alldeles
för tjock tillsätt endast några droppar vatten och mixa lite igen.
2. Lägg pasten i en skål och blanda i nötterna, linfrön,
cocos och rör ihop.
3.Klä en avlång form med bakplåtspapper och tryck jämt
ut pasten däri. Ställ i kylen så länge.
4. Smält chokladen och stryk över ett tunt lager över pasten i formen.
5. Låt stå i kylen en timme tills allt stelnat och satt sig
innan du skär upp dom i små mumsbitar.
Trippel nyårsdessert
-Chokladtryffelterrin
-Tobleroneparfait med kolasås och halloncoulis
-Varm vit chokladdryck med vanilj och lime
Igår var det ju som sagt nyår.
Vi hade en trevlig kväll tillsammans med vänner, barn,
och mycket god mat. Jag stod för desserten och kunde verkligen
inte välja vad jag skulle göra, så jag gjorde alltihopa istället -
alltså blev det en trippeldessert!
Jag blev nöjd och det blev en perfekt avslutning på
det gamla året. Och choklad går ju aldrig fel.
Och ni behöver ju faktiskt inte vänta till nåsta nyår
för att göra denna smaskiga dessert,
passa på till trettonhelgen vettja
Ingredienser
Chokladtryffelterrin
200g mörk choklad (70%)
200g mjölkchoklad
250g vit choklad
25g smör
1,5dl + 1dl + 1dl vispgrädde
Halloncoulis
3dl frysta hallon
ca 2msk socker
Tobleroneparfait
175g toblerone
3st äggulor
0,5dl socker
2,5dl vispgrädde
1 burk karameliserad mjölk (kolasås)
Varm vit chokladdryck
300g vit choklad
1 burk kokosmjölk (ca 4dl)
2dl vispgrädde
2dl mjölk
limesaft från två st lime
2tsk vaniljsocker
Dekoration
Hallon och blåbär
Gör såhär
1. Chokladtryffelterrin. Pensla insidan av en avlång form, ca 1liter, med olja.
Klä den invändigt med plastfolie.
2. Hacka den mörka chokladen och lägg den i en bunke.
Koka upp 1,5dl grädde. Häll grädden över chokladen och vispa slätt.
Häll chokladtryffeln i formen, ställ in i frysen till den har stelnat.
3. Hacka mjölkchokladen och lägg i en bunke.
Koka upp 1dl grädde, häll över chokladen och vispa slätt.
Häll över chokladen över den mörka chokladen i formen.
Ställ in formen igen i frysen till tryfflen stelnat.
4. Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke.
Tärna smöret. Koka upp 1dl grädde och häll över chokladen.
Tillsätt smöret och vispa slätt.
Häll den vita chokladen över över mjölkchokladtryffeln
och ställ tillbaka formen i frysen tills den har stelnat.
5. Ta chokladtryffeln ur formen.
Skölj en vass kniv i varmt vatten och skär terrinen i skivor.
6. Halloncoulis. Tina hallonen och mixa dem med en stavmixer
eller mosa med en slev. Passera dem genom att pressa med en slickepott
genom en sil. Rör sedan ner sockret.
7. Tobleroneparfait. Smält tobleronen i mikro eller över vattenbad.
Vispa äggulor och socker pösigt.
8. Vispa grädden hårt och vänd ner i äggsmeten.
9. Blanda ner 1/3 av ägg-och gräddblandningen i den smälta tobleronen
och rör den slät. Häll sedan chokladsmeten i resten av ägg-och gräddsmeten.
Klä en 1-liters form med plastfolie och häll i smeten.
10. Klicka ut kolasåsen i smeten och rör ut och separera den med en gaffel.
11. Ställ in parfaiten i frysen minst 4timmar.
Ta ut den en stund innan och skär den i skivor.
12. Varm vit chokladdryck. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
Koka upp kokosmjölk, grädde, mjölk och limesaft.
13. Blanda i vaniljsockret. blandingen över chokladen
och vispa samman tills den blir slät.
14. Häll upp i serveringsglas.
God fortsättning på det nya året!
Tips på nyårsdesserter!
Då har ännu ett år passerat och ännu
ett nyår står för dörren.
Har ni ännu inte bestämt vad ni skall avsluta
eran nyårsmiddag med, kommer här
några tips som kan passa som nyårsdesserter!
Chokladpannacotta
med kolasås & krispigt täcke
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/04/29/9785695-chokladpannacotta-med-kolasas-och-krispigt-tacke/
Cillas
After Eight
de Luxe
med päronkompott
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/01/01/9237242-cillas-after-eight-de-luxe-med-paronkompott/
Ljuvlig
Chokladpudding
med vaniljgrädde
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/01/06/9267800-ljuvlig-chokladpudding-med-vaniljgradde/
Vit Chokladpannacotta
med hallon
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/25/6520245-vit-chokladpannacotta/
Glace au Four
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2012/10/29/8903715-emelie-sofias-glace-au-four/
Vit chokladmousse &
röda bär
i chokladskål
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/10/17/10273594-vit-chokladmousse-roda-bar-i-chokladskal/
Chokladmoussetårta
med maräng och pistagenötter
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/01/6567807-chokladmoussetarta-med-maranger-och-pistagenotter/