Cilla bakar

Senaste inläggen

Av Cecilia - 25 januari 2014 12:03

  

 

 

Hälsosammare

Chokladbollar


 

Gjorde en sats av väldigt goda chokladbollar,

dessutom mycket nyttigare än vanliga chokladbollar!

Vi gjorde även en sats av delicatobollar, och det bästa

var att barnen kunde inte säga vilken som var godast av dom!

Så dessa kommer vi verkligen baka mera av!

Mumma!

 

 

 

 

 

 

 


Ingredienser

 

100 g dadlar utan kärna


2 msk kokosolja)

1-2 msk kakao


1dl havregryn


2 msk kallt kaffe alt. vatten


1 dl kokosflingor att rulla bollarna i

 

 

 

Gör såhär

 

Kör alla ingredienser i en matberedare till en slät massa.

Rulla bollarna i kokos.

Förvara i kylskåp.

Av Cecilia - 20 januari 2014 21:00

Världens godaste

och nyttigaste chokladkaka




Detta recept har jag snott av Stina Patetsos, som var med

i Sveriges Mästerkock.http://mittkok.expressen.se/profil/?user_id=7

  Blev väldigt nyfiken på denna kaka

eftersom hon säger detta var den godaste, enklaste och nyttigaste

chokladkaka som hon har gjort, att den helt enkelt är

bombastic fantastic god!

Och det får jag nog allt hålla med om, riktigt god är den!

Dessutom socker, gluten och laktosfri. Lite nyttigare bakning alltså,

vilket jag har testat på det senaste.

Att min man dock inte uppskattade denna var ingen

överraskning då han är väldigt enkelspårig med sin Marabouchoklad...

Men är ni som jag och tycker om mörk choklad och nötter,

kommer ni älska den! Testa!!

Jag gjorde även en god lchf vaniljsås till, då blev det ännu smaskigare  






Inte den vackraste bilden tyvärr...


 

(Jag har dock gjort några små ändringar och bytte nötterna bla)



Ingredienser

100 g sötmandel

100g hasselnötter (utan skal)

20 st färska dadlar

2 msk kokosolja

1 tsk vaniljpulver

1 nypa flingsalt

 ca 3 msk starkt kaffe

2/3 dl kokosflingor

2 msk kakaopulver

50g mörk choklad

ev någon tesked vatten om den känns för hård


Garnering

kokosflingor



Vaniljsås

3 dl vispgrädde

1 tsk vaniljpulver

3 äggulor

 lite stevia





Gör såhär


 1.Torrrosta mandlarna och hasselnötterna i en stekpanna.

2. Kärna ut dadlarna. Mixa dadlar, kokosolja, kakao, kokosflingor,

salt och vaniljpulver så det blandar sig väl. Det ska bli en kladdig röra.

3. Grovhacka nötterna och tillsätt dem i smeten och blanda väl.

4.Tryck ut nöt-och dadelblandingen i en form. Jag använde en 15cm form.

(alternativt små formar, gärna i aluminium).

5.Smält chokladden över ett vattenbad eller på låg värme i mikron.

Bred över den smälta chokladen över kakan.

6. Garnera med kokosflingor.

7. Ställ in kakan i frysen så att den stelnar- då är den absolut som godast att äta!

8. Gör vaniljsåsen - Använd 1 dl av grädden och häll ner i en kastrull

tillsammans med vaniljpulver.

Låt koka under omrörning och ta sedan bort kastrullen från plattan och låt svalna.
9.Vispa äggulorna medan grädden svalnar.

Tillsätt lite stevia.
10. Blanda äggulorna med vaniljgrädden.

11. Sjud vaniljsåsen försiktigt på låg värme under vispning tills den tjocknat något.

Ta vaniljsåsen från värmen och häll över i en skål. Låt kallna.
12. Vispa upp resterande grädde och häll ner i vaniljsåsen.



ÄT och NJUT!

 




Av Cecilia - 20 januari 2014 20:03

Bananbröd

á la Paleo




Gjorde ett väldigt gott bananbröd från ett recept jag hittade

hos fredriksfika.blogspot.se.

Detta brödet är både gluten, socker och laktosfritt och bygger

på kosten från paleo. (stenålderskost)

Rent och nyttigt alltså!

Ett riktigt gott och saftigt bröd som jag tycker passar

utmärkt som ett mellis till hungriga små barn (och vuxna!)   


Mmmmm!!



 



Ingredienser


2 stora mogna bananer
2,5 dl mandelmjöl
2,5 dl hasselnötmjöl
3st ägg
4 msk kokosolja
2 msk krossat linfrö
6st dadlar
1 msk citronsaft
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat




Gör såhär


1. Mixa bananer och dadlar.

Tillsätt äggen, citronsaften och kokosoljan. Blanda ordentligt

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål för att fördela bikarbonaten.
3. Blanda till sist ihop alla ingredienser till en smet och blanda ordentligt.
4. Grädda i en smord form, gärna en siliconform i 50minuter på 175 grader. 

Av Cecilia - 14 januari 2014 16:08

Tekakor





Härligt, goda, fluffiga tekakor!

Sååå gott med smör och ost på  

Ge degen tid, omtanke och kärlek så fixar ni det!




 




Ingredienser:


50g jäst (torr jäst använder jag, men går alldeles utmärkt med vanilg också)

3msk ljus sirap

1 äggula

5dl mjölk

13-15dl vetemjöl special (byt ut 5dl mjöl mot dinkelmjöl för en lite grövre tekaka)

1tsk salt

200 rumsvarmt smör



Gör såhär


1. Häll i ca 12dl av mjölen, jäst och salt i en bunke.

2. Värm mjölken till strax lver fingervarmt.

Tillsätt sirap och äggula.

3. Använd gärna en assistent. Blanda i mjölkblandningen

i mjölet och kör på låg hastighet.

4. Blanda i smöret, lite i taget.

Höj ett steg och arbeta degen ca 5min.

5. Låt jäsa 45min.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.

Dela den i tjugo lika stora delar och forma till bullar.

7. Låt jäsa i fem minuter. Kavla sedan ut dom till runda kakor

och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sex stycken på varje plåt.

8. Nagga dom med en gaffel och låt jäsa ytterligare 30-40min

under bakduk.

9. Grädda dom mitt i ugnen 6-8min på 250grader.

10. Ta ut och låt svalna på galler.




Smör, ost och ett glas mjölk till det ...mmmmm!


Av Cecilia - 12 januari 2014 15:09

Nötiga

Mumsbitar




Riktigt goda sockerfria små mumsbitar.

Älskar man nötter som jag tycker man absolut om dessa!

Kan ju kännas skönt också att efter alla sockerfyllda

helger nu efter jul ändå kunna få

unna sig något som ialllafall är lite nyttiga än

allt annat julgodis man säkert stoppat i sig.

Enkelt och gott, och passar faktiskt lika bra på

julgodisbordet också  



 


Ingredienser


1,5dl russin (dadlar funkar också om man hellre vill ha det)

1dl grovhackade cashewnötter

1dl grovhackade sötmandlar

1,5msk kakao av bra kvalitet

0,5dl linfrön

0,5dl cocos

50g rumsvarmt smör

50g minst 70% mörk choklad

ev lite vatten


Gör såhär


1. Häll russin i en mixer och mixa dom fint.

Häll i kakao och det rumsvarma smöret.

Mixa till en tjock paste. Om den skulle kännas alldeles

för tjock tillsätt endast några droppar vatten och mixa lite igen.

2. Lägg pasten i en skål och blanda i nötterna, linfrön,

cocos och rör ihop.

3.Klä en avlång form med bakplåtspapper och tryck jämt

ut pasten däri. Ställ i kylen så länge.

4. Smält chokladen och stryk över ett tunt lager över pasten i formen.

5. Låt stå i kylen en timme tills allt stelnat och satt sig

innan du skär upp dom i små mumsbitar.

Av Cecilia - 1 januari 2014 18:17

Trippel nyårsdessert


-Chokladtryffelterrin

-Tobleroneparfait med kolasås och halloncoulis

-Varm vit chokladdryck med vanilj och lime





Igår var det ju som sagt nyår.

Vi hade en trevlig kväll tillsammans med vänner, barn,

och mycket god mat. Jag stod för desserten och kunde verkligen

inte välja vad jag skulle göra, så jag gjorde alltihopa istället -

alltså blev det en trippeldessert!   

Jag blev nöjd och det blev en perfekt avslutning på

det gamla året. Och choklad går ju aldrig fel.

Och ni behöver ju faktiskt inte vänta till nåsta nyår

för att göra denna smaskiga dessert,

passa på till trettonhelgen vettja



 




Ingredienser


Chokladtryffelterrin

200g mörk choklad (70%)

200g mjölkchoklad

250g vit choklad

25g smör

1,5dl + 1dl + 1dl vispgrädde


Halloncoulis

3dl frysta hallon

ca 2msk socker


Tobleroneparfait

175g toblerone

3st äggulor

0,5dl socker

2,5dl vispgrädde

1 burk karameliserad mjölk (kolasås)


Varm vit chokladdryck

300g vit choklad

1 burk kokosmjölk (ca 4dl)

2dl vispgrädde

2dl mjölk

limesaft från två st lime

2tsk vaniljsocker


Dekoration

Hallon och blåbär



Gör såhär


1. Chokladtryffelterrin. Pensla insidan av en avlång form, ca 1liter, med olja.

Klä den invändigt med plastfolie.

2. Hacka den mörka chokladen och lägg den i en bunke.

Koka upp 1,5dl grädde. Häll grädden över chokladen och vispa slätt.

Häll chokladtryffeln i formen, ställ in i frysen till den har stelnat.

3. Hacka mjölkchokladen och lägg i en bunke.

Koka upp 1dl grädde, häll över chokladen och vispa slätt.

Häll över chokladen över den mörka chokladen i formen.

Ställ in formen igen i frysen till tryfflen stelnat.

4. Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke.

Tärna smöret. Koka upp 1dl grädde och häll över chokladen.

Tillsätt smöret och vispa slätt.

Häll den vita chokladen över över mjölkchokladtryffeln

och ställ tillbaka formen i frysen tills den har stelnat.

5. Ta chokladtryffeln ur formen.

Skölj en vass kniv i varmt vatten och skär terrinen i skivor.

6. Halloncoulis. Tina hallonen och mixa dem med en stavmixer

eller mosa med en slev. Passera dem genom att pressa med en slickepott

genom en sil. Rör sedan ner sockret.

7. Tobleroneparfait. Smält tobleronen i mikro eller över vattenbad.

Vispa äggulor och socker pösigt.

8. Vispa grädden hårt och vänd ner i äggsmeten.

9. Blanda ner 1/3 av ägg-och gräddblandningen i den smälta tobleronen

och rör den slät. Häll sedan chokladsmeten i resten av ägg-och gräddsmeten.

Klä en 1-liters form med plastfolie och häll i smeten.

10. Klicka ut kolasåsen i smeten och rör ut och separera den med en gaffel.

11. Ställ in parfaiten i frysen minst 4timmar.

Ta ut den en stund innan och skär den i skivor.

12. Varm vit chokladdryck. Hacka chokladen och lägg i en bunke.

Koka upp kokosmjölk, grädde, mjölk och limesaft.

13. Blanda i vaniljsockret. blandingen över chokladen

och vispa samman tills den blir slät.

14. Häll upp i serveringsglas.






God fortsättning på det nya året!

  

Av Cecilia - 30 december 2013 20:36

 


 
 
Fyllda kinderägg
 
Hittade ett tips från http://stheavenstreet.blogspot.se
om hur man kan göra häftiga kinderäggsdesserter.
Så tänkte att det blir perfekta desserter till
barnen imorgon till nyår.
Hoppas på att de kommer tycka det är roligt,
bäst att spara på leksaken också antar jag 
Så testa dessa, enkla att göra sendekorerar man hur man vill -
bara fantasin som sätter gränser!

 

 
 
 
Ingredienser
4 kinderägg
ca 50 g mjölkchoklad
 
Tips på dekoration
dekorationspärlor och annat valfritt ätbart pynt
sprayfärg
glitter
Sprits med en tyll med litet hål
 
Chokladmousse 
(annan mousse funkar så klart också, alt chokladpudding)
2 dl vispgrädde
2 äggulor
100 g mörk choklad
 
Smält chokladen i en skål i vattenbad. Vispa grädden (ej för hårt). Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen.
Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden.
Låt moussen stelna i kylen minst en timme innan du har i den i äggen. 
 
Kristyr
1 äggvita
1 krm ättika
3 dl florsocker
 
Så här gör du:
 
Halvera försiktigt äggen med en skarp kniv. Följ bara skarven och skär försiktigt. Har man tur så behöver man inte ens skära hela vägen runt, äggen öppnar sig av sig självt. Ta bort leksaken och fyll fyra av ägghalvorna av moussen. 
Smält försiktigt mjölkchokladen över vattenbad. Doppa kanten på de fyra ofyllda ägghalvorna i chokladen och sätt sedan ihop dem med de andra fyra.
Låt stå i kylen några minuter tills chokladen har stelnat. 
Bre ut resten av den smälta chokladen till fyra rundlar. Ställ ett ägg på varje rundel och låt dem sedan stå i kylen tills chokladen stelnat helt.
 
Spraya äggen med sprayfärgglitter. Dekorera äggen med kristyren genom att spritsa ut den. Peta på några fina sockerpärlor eller kanske någon sockerblomma här och var. Det är bara till att pynta loss sen har du har supersöta desserter! 
Servera dem på en liten kaffekoppsassiett.
Vill du fylla ut lite mer så använd gärna lite färska bär, passar utmärkt till!
 
Dekorationstips:
Du kan alltid färga kristyren och få den i vackra färger.
Ätbar sprayfärg funkar också för att förgylla intrycket. 
Varför inte lägga på lite ätbart bladguld eller bladsilver?
Mininonstop är alltid roligt att dekorera med!
det är bara fantasin som sätter gränser!
 
 
PS; spritsa EJ krisyren på halvorna innan de är ihopsatta. Kristyren går lätt sönder i frysen!!
 

 

Av Cecilia - 28 december 2013 17:59

Tips på nyårsdesserter!




Då har ännu ett år passerat och ännu

ett nyår står för dörren.

Har ni ännu inte bestämt vad ni skall avsluta

eran nyårsmiddag med, kommer här

några tips som kan passa som nyårsdesserter!





Chokladpannacotta

med kolasås & krispigt täcke

http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/04/29/9785695-chokladpannacotta-med-kolasas-och-krispigt-tacke/




Cillas

After Eight

de Luxe

med päronkompott


http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/01/01/9237242-cillas-after-eight-de-luxe-med-paronkompott/



 Ljuvlig

Chokladpudding

med vaniljgrädde



http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/01/06/9267800-ljuvlig-chokladpudding-med-vaniljgradde/




Vit Chokladpannacotta

                                 med hallon

http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/25/6520245-vit-chokladpannacotta/



Glace au Four

http://cillabakar.bloggplatsen.se/2012/10/29/8903715-emelie-sofias-glace-au-four/



Vit chokladmousse &

röda bär

i chokladskål

http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/10/17/10273594-vit-chokladmousse-roda-bar-i-chokladskal/




Chokladmoussetårta 

                     med maräng och pistagenötter

http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/01/6567807-chokladmoussetarta-med-maranger-och-pistagenotter/




Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Skapa flashcards