Senaste inläggen
Påsktårta
med gömd kanin
Påsktårta nummer två alltså för denna påsken.
Det är samma fyllning som i föregående tårta.
Alltså chokladmousse och lemoncurdmousse.
Men har gjort vanliga sockerkaksbottnar.
Den är täckt med kitkat runtom, fylld med lite chokladägg
ovanpå sedan dekorerad i marsipan.
Jag är ju inte den första som gör en sådan här men
det är en rolig tårta. Både att göra och att bjuda på!
Så vi får hoppas att dagens provsmakare tycker om den.
Glad Påsk på er
önskar jag!
Ingredienser
Bottnar, se recept här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/25/6524178-tartbottnar-och-fyllningar/
Till denna tårtan hade jag fyra bottnar. Och av detta recept kan man
få ut 3-4 bottnar.
Fyllningar - chokladmousse samt lemoncurdmousse finns recept här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2014/04/20/10663757-pasktarta-med-mandelmarangbottnar/
Montering: Lägg en botten och ett lager chokladmousse.
Fortsätt varva botten samt choklad, och lemoncurdmousse.
Min chokladmousse räckte så att jag kunde spackla den lite lätt
runtom hela tårta. Just så bara för att kitkaten ska fästa ordentligt.
Fyll sedan på med lite chokladägg och dekorera valfritt.
Påsktårta
med mandelmarängbottnar
En påskig gul påsktårta efter påskmiddagen.
Mandelmarängbottnar och med en fyllning av
chokladmousse samt en frisk god lemoncurdmousse.
Hade en burk lemoncurd i frysen så det passade
alldeles utmärkt att ta den, blanda med lite vispgrädde
så får man en god mousse. Man kan ju såklart utesluta att
blanda curden med grädde också men jag tycker det
blir godare med en fluffig mousse.
Och en chokladmousse till passar ju till allt.
Gjorde en marängsmörkräm att täcka och spritsa den med.
Man kan säga att marängsmörkräm är som en lyxigare variant av smörkräm. Och jag tycker de är jättebra att spackla och spritsa med.
Den är dessutom godare då den inte är lika söt och inte smakar lika mycket
smör som vanlig smörkräm.
Den är lite krångligare att göra än men är väl värd besväret.
Längst ner på sidan står lite tips på hur man kan göra om det är så att
man får problem med sin marängsmörkräm. Så få inte panik, den går att rädda lätt
och man behöver inte göra om den.
Ingredienser
Mandelmarängbottnar
6st äggvitor
300g florsocker
300g mandlar
1tsk vaniljpulver
150g choklad (knappar eller grovhackade bitar)
Chokladmousse
150 g choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost
Lemoncurdmousse
2ägg
2 dl strösocker
saften av 2 citroner (2 citroner motsvarar ca 1 1/2 dl)
75 g smör
2dl vispgrädde
Vaniljmarängsmörkräm
4 äggvitor
3 dl strösocker
2tsk vaniljsocker
350 g mjukt smör (rumstemp)
ev gul pasta/hushållsfärg
Garnering
Marsipan
Chokladägg
Nougat
Gör såhär
1. Gör chokladmoussen först då den behöver stå några timmar, eller över natten-
Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Värm grädden, men den får dock absolut inte koka!
3. Häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills det är en jämn smet.
4. Ställ in i kylen för att svalna några timmar, men gärna över natten.
5. Lägg i färskosten och vispa upp till en bra konsistens.
6.Lemoncurd - Vispa ägg och strösocker i en tjockbottnad gryta.
Tillsätt saften av citronerna och vispa ytterligare någon minut.
7.Rör i smör skuret i småbitar.
8. Sjud blandningen i vattenbad tills konsistensen är som en tjock kräm.
Rör kraftigt hela tiden.
9. Låt svalna helt i kylskåp. Vispa upp grädden och
blanda sedan grädden ihop med curden till en mousse.
(vill man spara lite på curden lägger man den i en ren tillförslutande glasburk,
då håller den sig några veckor i kylen)
10. Mandelmarängbottnar - Sätt ugnen på 175grader.
Mixa mandlarna fint i en matberedare.
11. Rita ut tre stycken ca 20cm rundlar på varsitt bakplåtspapper.
12. Vispa äggvitorna och tillsätt florsocker lite i taget.
Fortsätt vispa tills det blir fluffigt och glansigt.
13. Tillsätt vaniljpulvret och vispa ytterligare en minut.
14. Rör sedan ner de mixade mandlarna och chokladen.
15. Dela upp smeten på de tre bakplåtspapprena i rundlarna.
16. Sätt in i ugnen 15-20minuter.
Låt svalna helt innan du lossar bottnarna.
16. Montera sedan ihop tårtan med bottnar, chokladmousse
och lemoncurdmoussen.
Ställ in den i kylskåpet under tiden du gör marängsmörkrämen.
17.Marängsmörkräm - Blanda äggvitor och strösocker i en rostfribunke. Se till att bunken är ordentligt diskad. För att få bort eventuellt fett
kan du torka ur skålen med lite pressad citron.
Vispa marängen kraftigt (med elvisp) över kokande vattenbad tills den uppnår minst 60 grader,
eller tills sockerkristallerna smält helt.
Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på vattenbadet.
Då kan äggen istället börja koka.
18. Tag av marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat.
Häll gärna över den i en köksassistent då det tar åtminstone 10 minuter av vispning.
Den ska forma mjuka toppar och hålla formen.
19. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under långsam omrörning.
Smörklicken dun tillsätter ska bli helt blandad i marängen innan du tillsätter nästa.
När allt smör är tillsatt kan det se ut som en gryning massa och det är lätt att tro att man misslyckats. Men det är bara till att låta det fortsätta vispa ytterligare
någon minut på medelhastighet så kommer kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.
20. Blanda sedan i vaniljsocker och ev färg.
Sedan är den klar att täcka/spritsa med.
Tips: Om det är så att marängsmörkrämen bara blir en grynig massa beror det oftast på temperaturen på smöret. Om den är för varm löser du detta lätt genom att ställa in bunken i kylen i en kvart och vispa upp den igen sedan.
Du kan också stöta på problemet att smöret är för kallt. Då har det inte hunnit bli riktigt rumstempererat innan du tillsatte det i marängen. Då ser marängsmörkrämen ut som äggröra. Det är inte heller något problem att lösa.
Du tar en liten mängd marängsmörkräm, 1/2dl, och värmer den någon sekund i mikrovågsugnen så att den blir lite varm och rinnig. Sedan tar du och vispar ner den uppvärmda marängsmörkrämen lite i taget, väntar, och ser ifall smörkrämen går ihop. Båda dessa trix kan användas flera gånger tills smörkrämen blivit perfekt. Du behöver alltså inte börja om eller göra ny, den går att rädda.
Mjölkchokladkladdkaka
a la Isabella
Hela veckan lång har Bella tjatat om att hon vill göra en alldeles egen tårta.
Ja, ok du vill får väl göra det idag då. Blir bra fredagsmys.
En kladdkaketårta gör vi då. Jaaaa!!!
Knäcka äggen själv, mäta och måtta upp, röra och blanda,
slicka skålen och svisch in i ugnen.
Skära jordgubbar kan jag själv, titta va duktig jag är!
Hälla upp grädde, vispa litegrann, dekorera och voilà!!
Pappa, visst är den god?! Och ja, den blev jättegod!!
Kladdig, seg, söt och chokladig!
Enda kaoset med två barn var slickaskålen incidenten,
vilket betyder att slicka skålen kan man göra i evighet.
Men mamma vill inte att barnen ska göra det i evighet.
Mamma tar skålen för det finns inget kvar, men enligt barnen finns det ju massor kvar,
vilket resulterar i panik hos stackarna!!
Men det är så det ska vara. Att baka med barn - kaos, skratt, tårar, kladd..
Och det bästa är glädjen och den stolthet som blir hos barnen - den är obeskrivlig
Ingredienser
(ett recept från alltommat med vissa ändringar)
200g smör
4dl socker
lite salt
0,5dl kakao
4st ägg
2dl mjöl
1tsk vaniljsocker eller vaniljpulver
200g mjölkchoklad (mörk choklad går också bra)
Till dekorering och severing
3dl vispgrädde + 1tsl vaniljpulver
jordgubbar
hallon
blåbär
florsocker att pudra över
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka chokladen. Rör noga ihop ägg och socker, vispa ej pösigt,
då blir kakan inte seg och kladdig.
2. Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen.
Rör tills chokladen smält. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med saltet.
3. Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl i smeten och blanda ihop.
Häll smeten i en form med löstagbar kant, eller en form med bakplåtspapper i, 20-24cm.
4. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Kakan ska vara rejält kladdig i mitten när man tar ut den.
Låt stå i kylen några timmar för bästa resultat. Funkar jättebra över natten också.
Självklart kan man servera den ljummen också om man hellre tycker om det.
5. Här severade vi den med vaniljgrädde, jordgubbar, hallon och blåbär.
Mums!!!!
Schwarzwaldtårta
En klassiker enligt många - en schwarzwaldtårta.
Gjorde denna till min pappa som fyllde 60år.
Han tycker inte om tårtor och kakor så mycket men just
denna är faktiskt hans favorit. Så självklart var jag
ju tvungen att göra en sådan till honom!
Den är inget svårt att göra och det går utmärkt att
göra bottnarna någon dag i förväg, för att sedan bara montera ihop den.
Här har jag smaksatt den med vaniljkräm samt vaniljgrädde, just för att jag älskar vanilj.
Gjorde även den lite nyttigare genom att använda sötningsmedlet stevia.
Stevia är naturligt söt utan socker och som gör det drygare och sötare än vanligt socker och kan användas i all matlagning och bakning som ersättning för socker.
Ingredienser
4st äggvitor
200g hasselnötter
1dl stevia (eller 3dl florsocker)
7dl vispgrädde
2-3tsk vaniljpulver (eller 2msk vaniljsocker)
3dl vaniljkräm (färdig eller egengjord)
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2012/10/15/8822798-godaste-vaniljsasen-kramen/
200g mörk choklad + 50g riven
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175°.
Rita fyra rundlar på bakplåtspapper, ca 20-22 cm i diameter.
2. Mixa nötterna i en matberedare.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt stevia eller florsocker och vispa ytterligare någon minut.
4. Vänd ned nötterna försiktigt och bred ut till bottnar på bakplåtspapprena.
5. Grädda 15-20 min. Låt de ligga och svalna ett tag innan man försiktigt tar loss dom.
6. Vispa grädden och blanda med vaniljpulvret.
7. Gör vaniljkrämen.
8. Ta en botten, bred på ett lager vaniljkräm sedan grädde. Lägg sedan på en botten.
Gör samma med resterande bottnar, vaniljkräm och grädde.
Lägg till sist på ett lager grädde runtom hela tårtan.
9.Smält chokladen över ett vattenbad.
Häll ut den tunt på ett bakplåtspapper och låt stelna nästan helt.
Skär ut fyrkantiga bitar till garnering. Låt de stelna helt i kylen.
10. Garnera tårtan med chokladbitarna och riv över resterande choklad.
Thereses
fruhippa/födelsedags
Tårta
I helgen överraskade vi en vän med en fruhippa.
Det var ett tag sedan bröllopet var men med barn och mycket
annat imellan kan det vara svårt att få ihop det.
Bättre sent än aldrig ju!
Dessutom var det ju hennes födelsedag!
Så två flugor i en smäll
Så ja, det blev alltså lite tårtbakande dagen till ära.
En mindre men mastig tårta bestående av tunga, saftiga chokladbottnar
och som fyllning blev det chokladmousse samt glasscreme.
Sen är den täckt i marsipan. Skulle egentligen blivit av sugarpaste,
men av nån anedning ville inte den som jag ville (hålla ihop!!)
så den åkte i väggen och jag fick i alla hast och brist på tid
bege mig till bageriet för att istället försöka få tag på lite marsipan.
Och det fick jag - Tack Conditori Nordpolen för det!
Så färdig blev den och av tjejerna bra betyg.
Tips: Chokladbotten hittar jag nu inte vilken sida jag hittade detta nya receptet på.
Men tyckte det blev väldigt gott. Som sagt, tyngre bottnar men saftiga
och lite kladdiga. Och det går utmärkt att inte använda till just delade bottnar också.
Lägg på ett lager ganache så funkar det fint!
Ingredienser
Botten
1dl kakao
2dl socker
2dl mjölk
150g rumstempererat smör
3dl mjöl
1msk vaniljsocker
1,5ttsk bakpulver
Glasscreme
3dl vispgrädde
3dl vaniljkräm (hemmagjord eller färdigköpt)
Chokladmousse
3dl vispgrädde
100g mörk choklad
Smörkräm
115g smör
4-5dl florsocker
2tsk kokande vatten
2tsk vaniljsocker
Gör såhär
1. Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret och låt svalna.
2.Vispa smöret och resten av sockret poröst.
3. Vispa ner ett ägg i taget.
4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet.
5. Häll smeten i en smord form på 15 cm. Grädda i 175 gr i ca 40 min.
6.Glasscreme - Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen.
Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden.
Blir den inte tillräckligt fast så vispar du lite till.
7. Chokladmousse - gör du helst dagen innan.
Värm grädden och lägg i chokladen. (får ej koka)
Efter minst 4timmar eller nästa dag vispar du upp den som vanligt.
7. Dela tårtbottnarna och lägg på ett lager glasscreme.
Lägg på en botten och sedan ett lager av chokladmoussen.
8. Lägg till sist på den sista tårtbotten.
Täck tårtan i plastfolie och lägg den gärna i fysen, den blir då
lättare att spackla.
9. Smörkräm - Vispa smöret fluffigt i minst 10min. Det smakar mindre smör
då samt blir krämigare. Tillsätt sedan florsockret lite i taget samt vaniljsockret.
Avlsuta med vattnet och se hur konsistensen blir.
Vill du ha den lösare tillsätt lite mera vatten. Är den för lös
tillsätt mera florsocker.
10. Spackla tårtan med smörkrämen i ett jämt tunt lager.
11. Täck med marsipan, sugarpaste eller kanske vill du spritsa
som dekoration,
Bästa
pizzadegen
Vi gjorde hemmagjord pizza i helgen, även egen tomatsås
och pizzasallad. Det är ju det godaste.
Men denna gången blev degen till pizzan riktigt bra, jäste väldigt bra
och blev luftigt och gott.
Det blev bra dels därför att jag testade att
använda mjölet manitoba cream.
Det är ett mjöl med hög proteinhalt som gör att degen binder mer vätska än vanligt mjöl
och därmed ger brödet sin önskvärda volym.
Detta blir en stor deg som räcker till två stora pizzor.
Om du vill spara en del av degen kan du frysa ner den i en oljad påse.
Degen kan dock fortsätta att jäsa i frysen så var noga med att lämna
lite extra utrymme i påsen.
Ingredienser
2st stora pizzor eller 4st små
3,5 dl varmt vatten
1 påse torrjäst
1msk honung
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
ca 10dl manitoba cream
Gör såhär
1. Mät upp varmt vatten (37grader) i en stor skål.
2. Lös upp torrjästen och honungen i det varma vattnet och låt stå i 10 minuter s
å att jästen börjar verka.
3.Tillsätt oljan och saltet och rör sakta i hälften av mjölet.
4.Ta ut degen på ett rent och mjölat arbetsbord och
tillsätt med jämna mellanrum mjöl tills degen är slät och elastisk och
inte längre fastnar i dina händer eller i bordet. Degen behöver knådas ett tag, 10-15min.
5. Forma degen till en boll och täck skålen med en kökshandduk.
Låt degen jäsa på en varm plats i en timme.
När degens storlek har fördubblats är den redo att användas.
6. Grädda pizzan i 200-225 grader i 8-10 minuter.
Kladdkaka med
nutellafrosting
Fikabesök och lekdejt för barnen kom över idag och hälsade på.
Blev bla denna kaka, enkelt men gott!
Kladdkaka med nutellafrosting
Ingredienser
Kaka:
100g smör
2st ägg
3dl socker
1,5dl mjöl
4msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2tsk bakpulver
Nutella frosting:
150 g smält Mörk choklad
250 g Rumstemperat smör
2,5dl florsocker
1msk Vaniljsocker
1/4 tsk salt
1dl nutella
1. Kakan: smöra och bröa en springform, gärna med kokos.
2. Smält smöret
3. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner det smälta smöret
4. Blanda ner mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver.
5.Sikta ner i äggblandningen och rör ihop till en smet.
6.Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 150grader ca 20-25min.
Den skall vara kladdig i mitten.
7.Nutella frosting: Hacka chokladen och smält försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
8.Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt vit och fluffigt.
9.Vispa i nutella och den smälta mörka chokladen, vispa väl.
Är frostingen lite lös kan du stoppa in den i kylen 10 minuter.
Delicatobollar
Och här kommer receptet på delicatobollarna.
Och man kan ju inte säga något annat
än att de är goda såklart..väldigt goda
(men vill ni vara nyttigare och ändå få
lika gott att mumsa på, kolla in föregående recept)
Ingredienser
100g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2 msk starkt kaffe
25g ljus choklad, smält
1,5tsk kakao
1 msk vaniljsocker
4dl havregryn
100 g smält ljus choklad
Gör så här
1.Mixa havregrynen i en mixer eller matberedare så det blir fina smulor.
2.Vispa smör och florsocker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet.
Vispa tills det blandas.
3.Tillsätt kakao, vaniljsocker och de finmalda havregrynen.
Vispa till en fin smet.
4.Smält den ljusa chokladen i en skål i micron eller över vattenbad
och häll sedan ner den i smeten.
5.Vispa eller rör tills allt är ordentligt blandat.
Ställ in i kylen en halvtimme.
6.Tag sedan fram ur kylen och rulla i lagom stora bollar.
Ställ sedan in dem i frysen i en halvtimme.
7.Smält choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen.
Avsluta med att rulla dem i kokos.
Låt dem stelna i kyl en stund