Cilla bakar

Senaste inläggen

Av Cecilia - 20 april 2014 13:53

Påsktårta

med gömd kanin




Påsktårta nummer två alltså för denna påsken.

Det är samma fyllning som i föregående tårta.

Alltså chokladmousse och lemoncurdmousse.

Men har gjort vanliga sockerkaksbottnar.

Den är täckt med kitkat runtom, fylld med lite chokladägg

ovanpå sedan dekorerad i marsipan.

Jag är ju inte den första som gör en sådan här men

det är en rolig tårta. Både att göra och att bjuda på!

Så vi får hoppas att dagens provsmakare tycker om den.



Glad Påsk på er

önskar jag!



 



Ingredienser


Bottnar, se recept här:

http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/25/6524178-tartbottnar-och-fyllningar/

Till denna tårtan hade jag fyra bottnar. Och av detta recept kan man

få ut 3-4 bottnar.



Fyllningar - chokladmousse samt lemoncurdmousse finns recept här:

http://cillabakar.bloggplatsen.se/2014/04/20/10663757-pasktarta-med-mandelmarangbottnar/




Montering: Lägg en botten och ett lager chokladmousse.

Fortsätt varva botten samt choklad, och lemoncurdmousse.

Min chokladmousse räckte så att jag kunde spackla den lite lätt

runtom hela tårta. Just så bara för att kitkaten ska fästa ordentligt.

Fyll sedan på med lite chokladägg och dekorera valfritt.




 

Av Cecilia - 20 april 2014 10:52

Påsktårta

med mandelmarängbottnar






En påskig gul påsktårta efter påskmiddagen.

Mandelmarängbottnar och med en fyllning av

chokladmousse samt en frisk god lemoncurdmousse.

Hade en burk lemoncurd i frysen så det passade

alldeles utmärkt att ta den, blanda med lite vispgrädde

så får man en god mousse. Man kan ju såklart utesluta att

blanda curden med grädde också men jag tycker det

blir godare med en fluffig mousse.

Och en chokladmousse till passar ju till allt.

Gjorde en marängsmörkräm att täcka och spritsa den med.

Man kan säga att marängsmörkräm är som en lyxigare variant av smörkräm. Och jag tycker de är jättebra att spackla och spritsa med.

Den är dessutom godare då den inte är lika söt och inte smakar lika mycket

smör som vanlig smörkräm.

 Den är lite krångligare att göra än men är väl värd besväret.

Längst ner på sidan står lite tips på hur man kan göra om det är så att

man får problem med sin marängsmörkräm. Så få inte panik, den går att rädda lätt

och man behöver inte göra om den.



 






Ingredienser


Mandelmarängbottnar

6st äggvitor

300g florsocker

300g mandlar

1tsk vaniljpulver

150g choklad (knappar eller grovhackade bitar)


Chokladmousse

150 g choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost


Lemoncurdmousse

2ägg

2 dl strösocker

saften av 2 citroner (2 citroner motsvarar ca 1 1/2 dl)

75 g smör

2dl vispgrädde


Vaniljmarängsmörkräm

4 äggvitor
3 dl strösocker

2tsk vaniljsocker
350 g mjukt smör (rumstemp)

ev gul pasta/hushållsfärg


Garnering

Marsipan

Chokladägg

Nougat



Gör såhär


1. Gör chokladmoussen först då den behöver stå några timmar, eller över natten-

 Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Värm grädden, men den får dock absolut inte koka!
3. Häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills det är en jämn smet.
4. Ställ in i kylen för att svalna några timmar, men gärna över natten.
5. Lägg i färskosten och vispa upp till en bra konsistens.

6.Lemoncurd - Vispa ägg och strösocker i en tjockbottnad gryta.

Tillsätt saften av citronerna och vispa ytterligare någon minut.

7.Rör i  smör skuret i småbitar.

8. Sjud blandningen i vattenbad tills konsistensen är som en tjock kräm.

Rör kraftigt hela tiden.

9. Låt svalna helt i kylskåp. Vispa upp grädden och

blanda sedan grädden ihop med curden till en mousse.

(vill man spara lite på curden lägger man den i en ren tillförslutande glasburk,

då håller den sig några veckor i kylen)

10. Mandelmarängbottnar - Sätt ugnen på 175grader.

Mixa mandlarna fint i en matberedare.

11. Rita ut tre stycken ca 20cm rundlar på varsitt bakplåtspapper.

12. Vispa äggvitorna och tillsätt florsocker lite i taget.

Fortsätt vispa tills det blir fluffigt och glansigt.

13. Tillsätt vaniljpulvret och vispa ytterligare en minut.

14. Rör sedan ner de mixade mandlarna och chokladen.

15. Dela upp smeten på de tre bakplåtspapprena i rundlarna.

16. Sätt in i ugnen 15-20minuter.

Låt svalna helt innan du lossar bottnarna.

16. Montera sedan ihop tårtan med bottnar, chokladmousse

och lemoncurdmoussen.

Ställ in den i kylskåpet under tiden du gör marängsmörkrämen.

17.Marängsmörkräm - Blanda äggvitor och strösocker i en rostfribunke. Se till att bunken är ordentligt diskad. För att få bort eventuellt fett

kan du torka ur skålen med lite pressad citron.

 Vispa marängen kraftigt (med elvisp) över kokande vattenbad tills den uppnår minst 60 grader,

eller tills sockerkristallerna smält helt.

Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på vattenbadet.

Då kan äggen istället börja koka.

 18. Tag av marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat.

Häll gärna över den i en köksassistent då det tar åtminstone 10 minuter av vispning.

Den ska forma mjuka toppar och hålla formen.

 19. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget under långsam omrörning.

 Smörklicken dun tillsätter ska bli helt blandad i marängen innan du tillsätter nästa.

När allt smör är tillsatt kan det se ut som en gryning massa och det är lätt att tro att man misslyckats. Men det är bara till att låta det fortsätta vispa ytterligare

någon minut på medelhastighet så kommer kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.

20. Blanda sedan i vaniljsocker och ev färg.

Sedan är den klar att täcka/spritsa med.





Tips: Om det är så att marängsmörkrämen bara blir en grynig massa beror det oftast på temperaturen på smöret. Om den är för varm löser du detta lätt genom att ställa in bunken i kylen i en kvart och vispa upp den igen sedan.

Du kan också stöta på problemet att smöret är för kallt. Då har det inte hunnit bli riktigt rumstempererat innan du tillsatte det i marängen.  Då ser marängsmörkrämen ut som äggröra. Det är inte heller något problem att lösa.

Du tar en liten mängd marängsmörkräm, 1/2dl, och värmer den någon sekund i mikrovågsugnen så att den blir lite varm och rinnig. Sedan tar du och vispar ner den uppvärmda marängsmörkrämen lite i taget, väntar, och ser ifall smörkrämen går ihop. Båda dessa trix kan användas flera gånger tills smörkrämen blivit perfekt. Du behöver alltså inte börja om eller göra ny, den går att rädda.



Av Cecilia - 11 april 2014 21:13

Mjölkchokladkladdkaka

a la Isabella




Hela veckan lång har Bella tjatat om att hon vill göra en alldeles egen tårta.

Ja, ok du vill får väl göra det idag då. Blir bra fredagsmys.

En kladdkaketårta gör vi då. Jaaaa!!!

Knäcka äggen själv, mäta och måtta upp, röra och blanda,

slicka skålen och svisch in i ugnen.

Skära jordgubbar kan jag själv, titta va duktig jag är!

Hälla upp grädde, vispa litegrann, dekorera och voilà!!

Pappa, visst är den god?! Och ja, den blev jättegod!!

Kladdig, seg, söt och chokladig!

Enda kaoset med två barn var slickaskålen incidenten,

vilket betyder att slicka skålen kan man göra i evighet.

Men mamma vill inte att barnen ska göra det i evighet.

Mamma tar skålen för det finns inget kvar, men enligt barnen finns det ju massor kvar,

vilket resulterar i panik hos stackarna!!

Men det är så det ska vara. Att baka med barn - kaos, skratt, tårar, kladd..

 Och det bästa är glädjen och den stolthet som blir hos barnen - den är obeskrivlig

  



 



Ingredienser

(ett recept från alltommat med vissa ändringar)


200g smör

4dl socker

lite salt

0,5dl kakao

4st ägg

2dl mjöl

1tsk vaniljsocker eller vaniljpulver

200g mjölkchoklad (mörk choklad går också bra)


Till dekorering och severing

3dl vispgrädde + 1tsl vaniljpulver

jordgubbar

hallon

blåbär

florsocker att pudra över



Gör såhär


 1. Sätt ugnen på 175 grader.

  Finhacka chokladen. Rör noga ihop ägg och socker, vispa ej pösigt,

då blir kakan inte seg och kladdig.


2. Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen.

Rör tills chokladen smält. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med saltet.


3. Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl i smeten och blanda ihop.

Häll smeten i en form med löstagbar kant, eller en form med bakplåtspapper i, 20-24cm.


4. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Kakan ska vara rejält kladdig i mitten när man tar ut den.


Låt stå i kylen några timmar för bästa resultat. Funkar jättebra över natten också.


Självklart kan man servera den ljummen också om man hellre tycker om det.

5. Här severade vi den med vaniljgrädde, jordgubbar, hallon och blåbär.


Mums!!!!



Av Cecilia - 10 april 2014 18:56

Schwarzwaldtårta






En klassiker enligt många - en schwarzwaldtårta.

Gjorde denna till min pappa som fyllde 60år.

Han tycker inte om tårtor och kakor så mycket men just

 denna är faktiskt hans favorit. Så självklart var jag

ju tvungen att göra en sådan till honom!

Den är inget svårt att göra och det går utmärkt att

göra bottnarna någon dag i förväg, för att sedan bara montera ihop den.

Här har jag smaksatt den med vaniljkräm samt vaniljgrädde, just för att jag älskar vanilj.

Gjorde även den lite nyttigare genom att använda sötningsmedlet stevia.

Stevia är naturligt söt utan socker och som gör det drygare och sötare än vanligt socker och kan användas i all matlagning och bakning som ersättning för socker.




 



Ingredienser


4st äggvitor

200g hasselnötter

1dl stevia (eller 3dl florsocker)

7dl vispgrädde

2-3tsk vaniljpulver (eller 2msk vaniljsocker)

3dl vaniljkräm (färdig eller egengjord)

http://cillabakar.bloggplatsen.se/2012/10/15/8822798-godaste-vaniljsasen-kramen/

200g mörk choklad + 50g riven




Gör såhär


1. Sätt ugnen på 175°.

Rita fyra rundlar på bakplåtspapper, ca 20-22 cm i diameter.
2. Mixa nötterna i en matberedare.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum.

Tillsätt stevia eller florsocker och vispa ytterligare någon minut.

4. Vänd ned nötterna försiktigt och bred ut till bottnar på bakplåtspapprena.
5. Grädda 15-20 min. Låt de ligga och svalna ett tag innan man försiktigt tar loss dom.

6. Vispa grädden och blanda med vaniljpulvret.

7. Gör vaniljkrämen.

8. Ta en botten, bred på ett lager vaniljkräm sedan grädde. Lägg sedan på en botten.

Gör samma med resterande bottnar, vaniljkräm och grädde.

Lägg till sist på ett lager grädde runtom hela tårtan.

9.Smält chokladen över ett vattenbad.

Häll ut den tunt på ett bakplåtspapper och låt stelna nästan helt.

Skär ut fyrkantiga bitar till garnering. Låt de stelna helt i kylen.

10. Garnera tårtan med chokladbitarna och riv över resterande choklad.

Av Cecilia - 31 mars 2014 19:17

          Thereses

  fruhippa/födelsedags

                                   Tårta







I helgen överraskade vi en vän med en fruhippa.

Det var ett tag sedan bröllopet var men med barn och mycket

annat imellan kan det vara svårt att få ihop det.

Bättre sent än aldrig ju!

Dessutom var det ju hennes födelsedag!

Så två flugor i en smäll  

Så ja, det blev alltså lite tårtbakande dagen till ära.

En mindre men mastig tårta bestående av tunga, saftiga chokladbottnar

och som fyllning blev det chokladmousse samt glasscreme.

Sen är den täckt i marsipan. Skulle egentligen blivit av sugarpaste,

men av nån anedning ville inte den som jag ville (hålla ihop!!)

så den åkte i väggen och jag fick i alla hast och brist på tid

bege mig till bageriet för att istället försöka få tag på lite marsipan.

Och det fick jag - Tack Conditori Nordpolen för det!

Så färdig blev den och av tjejerna bra betyg.


Tips: Chokladbotten hittar jag nu inte vilken sida jag hittade detta nya receptet på.

Men tyckte det blev väldigt gott. Som sagt, tyngre bottnar men saftiga

och lite kladdiga. Och det går utmärkt att inte använda till just delade bottnar också.

Lägg på ett lager ganache så funkar det fint!



 



 



Ingredienser


Botten

1dl kakao

2dl socker

2dl mjölk

150g rumstempererat smör

3dl mjöl

1msk vaniljsocker

1,5ttsk bakpulver


Glasscreme

3dl vispgrädde

3dl vaniljkräm (hemmagjord eller färdigköpt)


Chokladmousse

3dl vispgrädde

100g mörk choklad


Smörkräm

115g smör

4-5dl florsocker

2tsk kokande vatten

2tsk vaniljsocker


Gör såhär


1. Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret och låt svalna.

2.Vispa smöret och resten av sockret poröst.

3. Vispa ner ett ägg i taget.

4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet.

5. Häll smeten i en smord form på 15 cm. Grädda i 175 gr i ca 40 min.

6.Glasscreme - Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen.

Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden. 

Blir den inte tillräckligt fast så vispar du lite till.

7. Chokladmousse - gör du helst dagen innan.

Värm grädden och lägg i chokladen. (får ej koka)

Efter minst 4timmar eller nästa dag vispar du upp den som vanligt.

7. Dela tårtbottnarna och lägg på ett lager glasscreme.

Lägg på en botten och sedan ett lager av chokladmoussen.

8. Lägg till sist på den sista tårtbotten.

Täck tårtan i plastfolie och lägg den gärna i fysen, den blir då

lättare att spackla.

9. Smörkräm - Vispa smöret fluffigt i minst 10min. Det smakar mindre smör

då samt blir krämigare. Tillsätt sedan florsockret lite i taget samt vaniljsockret.

Avlsuta med vattnet och se hur konsistensen blir.

Vill du ha den lösare tillsätt lite mera vatten. Är den för lös

tillsätt mera florsocker.

10. Spackla tårtan med smörkrämen i ett jämt tunt lager.

11. Täck med marsipan, sugarpaste eller kanske vill du spritsa

som dekoration,





Av Cecilia - 17 mars 2014 18:49



Bästa

pizzadegen





Vi gjorde hemmagjord pizza i helgen, även egen tomatsås

och pizzasallad. Det är ju det godaste.

Men denna gången blev degen till pizzan riktigt bra, jäste väldigt bra

och blev luftigt och gott.

Det blev bra dels därför att jag testade att

använda mjölet manitoba cream.

Det är ett mjöl med hög proteinhalt som gör att degen binder mer vätska än vanligt mjöl

och därmed ger brödet sin önskvärda volym.


 Detta blir en stor deg som räcker till två stora pizzor.

Om du vill spara en del av degen kan du frysa ner den i en oljad påse.
Degen kan dock fortsätta att jäsa i frysen så var noga med att lämna

lite extra utrymme i påsen.







Ingredienser

2st stora pizzor eller 4st små


3,5 dl varmt vatten
1 påse torrjäst 
1msk honung 
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
ca 10dl manitoba cream



Gör såhär



1. Mät upp varmt vatten (37grader) i en stor skål.
2. Lös upp torrjästen och honungen i det varma vattnet och låt stå i 10 minuter s

å att jästen börjar verka.
3.Tillsätt oljan och saltet och rör sakta i hälften av mjölet.
4.Ta ut degen på ett rent och mjölat arbetsbord och
tillsätt med jämna mellanrum mjöl tills degen är slät och elastisk och

inte längre fastnar i dina händer eller i bordet. Degen behöver knådas ett tag, 10-15min.
5. Forma degen till en boll och täck skålen med en kökshandduk.
Låt degen jäsa på en varm plats i en timme.
När degens storlek har fördubblats är den redo att användas.
6. Grädda pizzan i 200-225 grader i 8-10 minuter.




Av Cecilia - 26 januari 2014 21:13

Kladdkaka med

nutellafrosting





Fikabesök och lekdejt för barnen kom över idag och hälsade på.

Blev bla denna kaka, enkelt men gott!

Kladdkaka med nutellafrosting  




 



Ingredienser


Kaka:
100g smör
2st ägg
3dl socker
1,5dl mjöl
4msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2tsk bakpulver



Nutella frosting:
150 g smält Mörk choklad
250 g Rumstemperat smör
2,5dl florsocker
1msk Vaniljsocker
1/4 tsk salt
1dl nutella



1. Kakan: smöra och bröa en springform, gärna med kokos.
2. Smält smöret
3. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner det smälta smöret
4. Blanda ner mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver.

5.Sikta ner i äggblandningen och rör ihop till en smet.

6.Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 150grader ca 20-25min.

Den skall vara kladdig i mitten.
7.Nutella frosting: Hacka chokladen och smält försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.

8.Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt vit och fluffigt.

9.Vispa i nutella och den smälta mörka chokladen, vispa väl.

Är frostingen lite lös kan du stoppa in den i kylen 10 minuter.

Av Cecilia - 25 januari 2014 12:26

Delicatobollar

 



Och här kommer receptet på delicatobollarna.

Och man kan ju inte säga något annat

än att de är goda såklart..väldigt goda  

(men vill ni vara nyttigare och ändå få

lika gott att mumsa på, kolla in föregående recept)





Ingredienser



100g rumsvarmt smör

1,5 dl florsocker

2 msk starkt kaffe

25g ljus choklad, smält

1,5tsk kakao

1 msk vaniljsocker

4dl havregryn

 100 g smält ljus choklad

 

 


Gör så här

1.Mixa havregrynen i en mixer eller matberedare så det blir fina smulor.

 2.Vispa smör och florsocker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet.

Vispa tills det blandas.

3.Tillsätt kakao, vaniljsocker och de finmalda havregrynen.

Vispa till en fin smet.

 4.Smält den ljusa chokladen  i en skål i micron eller över vattenbad

och häll sedan ner den i smeten.

5.Vispa eller rör tills allt är ordentligt blandat.

 Ställ in i kylen en halvtimme.

6.Tag sedan fram ur kylen och rulla i lagom stora bollar.
Ställ sedan in dem i frysen i en halvtimme.
7.Smält choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen.
Avsluta med att rulla dem i kokos.

Låt dem stelna i kyl en stund

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Skapa flashcards