Direktlänk till inlägg 30 juni 2013
Cillas
moussetårta
de lux
Igår var det Jordgubbens Dag här i Vara.
Då är det tradition att göra en tårta, och då självklart
med några jordgubbar såklart!
Detta är en tårta jag exprementerade fram - tog de sakerna
som jag gillar och slog ihop det på en och samma tårta.
Kan ju inte bli annat än bra då eller?!
Och ja, det blev bra! Det blev en väldigt härligt kladdig godsak.
Och det bästa av allt är ju att den uppskattades väldigt mycket
av alla andra som blev bjudna på den
Det blev alltså en en botten bestående av kladdkaka med lite daim i,
ett lager mörk chokladmousse, ett lager vit chokladmousse
med kolakraäm i, samt toppad med jordgubbar och körsbär.
Mmmmmm
Ingredienser
(Gör denna tårta dagen innan.
Det är en del moment och mousserna skall hinna stelna till)
Kladdkaka
150 gr smör
1dl sirap
2dl socker
1dl kakao
2tsk vaniljsocker
2st ägg
2dl vetemjöl
1st grovhackad dubbeldaim
1msk kokos (eller potatismjöl att bröa med)
Mörk chokladmousse
200g mörk choklad
2st äggulor
2msk socker
3dl vispgrädde
Vit chokladmousse
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 st äggulor
2st gelatinblad
1burk karameliserad mjölk (con de leche, färdig kolakräm)
Gör såhär
Kladdkaka
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa en springform med kokos.(eller potatismjöl)
3. Smält smör och sirap i en kastrull.
4. Ta bort kastrullen från plattan. Blanda kakao, socker och vaniljsocker och
vänd ner i kastrullen och rör om till allt blandats.
5. Rör ner ägg ett ägg i taget.
6. Och avsluta med att röra ner mjölet samt daimen.
7. Grädda i 24cm form, ca 20 min på nedre falsen. Den skall vara kladdig i mitten.
8. Låt svalna helt.
Mörk chokladmousse
1. Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron.
2. Vispa äggulor och socker krämigt.
3. Vispa grädden lätt.
4. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten.
5. Vänd sedan ner grädden lite i taget med luftiga tag till en mousse.
6. Bred sedan ut moussen över kladdkakan.
7. Ställ in i kylen någon timme tills moussen stelnat till.
Vit chokladmousse
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5min.
2.Vispa 2dl av grädden.
Värm 1dl grädde i en kastrull på svag värme.
Lägg i gelatinbladen så de smälter.
3. Smält chokladen på svag värme i vattenbad.
4. Vispa upp äggulorna i en stor bunke.
Tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
5. Blanda i den vispade grädden samt gelatinblandningen. Blanda väl.
6. Häll ut hälften av den vita chokladmoussen i formen.
7. Klicka ut kolakrämen och dela den och smeta ut lite lätt
med hjälp av en gaffel.
8. Häll på resten av moussen.
9. Plasta in formen och ställ gärna i frysen några timmar.
Ha den sedan i kylen någon timme innan servering.
8. Och dekorera med massor av goda bär.