Direktlänk till inlägg 16 oktober 2013
Äppel
Cheesecake
En härligt höstig dessert med mycket av allt!
Har inspirerats av Roy Fares Apple cheesecake från hans
nya bok United states of cakes. Men har gjort några ändringar
som till det hur jag vill ha det
Väldigt mumsigt och med gott betyg från vännerna!
Den blir stor och mastig så den räcker till många.
Servera gärna med vaniljsås eller en klick vaniljglass till.
Och gör den helst dagen innan så den får stå och gotta till sig ordentligt.
Ingredienser
Botten:
ca 20st digestivekex
125g smör
0,5dl muscovadosocker
Cheesecakefyllning:
1msk socker strösocker
2tsk kanel
2tsk vaniljsocker
1tsk kardemumma
2st stora äpplen
600g färskost
2msk vetemjöl
2dl socker
1tsk vaniljpulver
1dl vispgrädde
3st ägg
Smultopping:
0,5dl strösocker
1,5dl mjöl
2dl havregryn
1dl grovhackade hasselnötter
75g rumsvarmt smör
1tsk kardemumma
2tsk kanel
100g grovt hackad vit choklad
Kolasås:
1 burk dulce de leche
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. (varmluft)
Botten: Smält smöret. Blanda i en matberedare digestivekex och sockret.
Häll ner smöret.
2. Fodra en form ca 24cm med smulorna, även upp på
kanten 3-4cm. Platta till och jämna ytan med en sked
3. Grädda mitt i ugnen 5-8min. Låt svalna.
4. Fyllning: Ha ugnen på 160grader.
Blanda socker, kanel och vaniljsocker i en bunke.
5. Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. Lägg dom
i bunken med kryddorna och blanda ordentligt.
6. Vispa färsksost, 2dl socker, vaniljpulver och mjöl
till en fluggig blandning.
7. Vispa ner grädden. Vänd ner ett ägg i taget med en slickepott.
8. Smöra formens kant lätt med smör och häll i fyllningen.
9. Strö över äppelbitarna.
10. smultopping: Blanda alla ingredienser i en bunke
och nyp ihop till en smuldeg.
Fördela smultoppingen över kakan.
11. Grädda mitt i ugnen ca 50min eller tills toppingen
har fått färg. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå
i eftervärme ytterligare 20min.
12. Ta ut och låt svalna helt. Låt den sedan stå i kylen minst 6 timmar
eller helst över natten.
13. Häll över kolasåsen och servera med vaniljsås/glass.
Mmmmmm