Senaste inläggen
Chocolate M&M´s cake
with secret middle suprise
Gjorde en chokladtårta till mannen som lite Fars Dag firande.
Gjorde i en liten form på 12cm och den är väldigt enkel att göra.
Gör två kladdkakebottnar, täck med en tunt lager nutella,
chokladfingers runtom, lite spritsad vaniljgrädde,
samt M&M´s på toppen.
Men inuti tårtan finns en överraskning...
Tycker man att man vill ha fler M&M´s (som förövrigt
är bland det godaste som finns!) finns det en gömma inuti tårtan.
Det var inte meningen det skulle bli så, men eftersom kladdkakebottnarna,
som ju oftast sjunker ihop lite i mitten, blir det pefekt att vända de
två bottnarna emot varandra som då skapar ett hål.
Och där i stoppar man i lite extra M&M´s, som sedan när man skär
i tårtan kommer trilla ut lite gulligt och överraskande ur tårtan
Halloween
Brownie
Ännu en Halloweendessert blev det.
Försökte få till att det skulle se ut att vara på kyrkogården
med en grav. Glömde dock skriva R.I.P på gravstenen
som det var tänkt...Iallafall är det en browniebakelse.
Mycket god men mäktig. Här serveras den med lite oreocookiessmul
(som är tänkt som jord på graven) samt vaniljgrädde.
Åhh, så mumsigt!
(browniereceptet fick jag av en duktig tjej från en baksida på facebook)
Ingredienser
Kaka:
200 gram smör
200 gram 70% choklad
4st ägg
2 dl strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
1,75 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
3 msk kakao
150 gram grovhackad vit choklad
Glasyr:
2 dl vispgrädde
200 gram 70 % choklad
Till graven:
1 paket oreocookies (ta bort den vita fyllningen, spara till att göra maskar.
Blanda sönder kakorna i en matberedare)
Kakan:
1.Smält smöret o chokladen över ett vattenbad med
sjudande vatten och låt det svalna något.
2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver riktigt luftigt.
3.Vänd ner chokladsmeten i äggvispet.
4. Blanda dom torra ingredienserna och sikta ner dom i smeten
och blanda försiktigt.
5.Vänd till sist ner den grovhackade vita chokladen.
6. Klä en form med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt.
Grädda i mitten på ugnen i 180grader.
7.Glasyr: Koka upp grädden och ta av den från värmen.
Smält chokladen i den och rör tills den blir tjock och blank.
8. Häll glasyren över den avsvalnade kakan och låt stelna.
Skär kakan i rutor eller hur man nu vill ha den.
9.Vill man göra en grav
som man har blandat sönder smidigast i en matberedare.
Ta bort den vita fyllningen först, men spar till och gör "maskar" att dekorera graven med.
10.Skär till en oreocookie till en gravsten och sätt fast i kakan.
Servera med glass, grädde eller smaksätt grädden av vaniljsocker som jag brukar göra.
Apelsinhalloweenisar
med apelsinchokladmousse
Har inte hunnit uppdatera här på ett tag nu,
och Halloween är ju nu över för detta året.
Men ska visa några desserter som gjordes under förra helgen.
Här skar jag ut apelsiner precis som man gör pumpor.
Jag fyllde dom med god apelsinchokladmousse och
oj så gott det blev!
Ingredienser
4port
Fyra stora apelsiner
5dl vispgrädde
200g marabou apelsinchoklad
lite bakplåtspapper
Gör såhär
1. Värm grädden på svag värme i en kastrull.
Grovhacka chokladen och låt den smälta med.
2. Rör ordentligt tills allt är smält.
Ställ i kylen minst 5timmar, gärna över natten.
3. Skär ut apelsinerna som pumpor i valfria mönster/ansikten.
4. Sätt ev för med lite bakplåtspapper vid öppningarna
i apelsinerna så att inte moussen kommer att rinna ut.
5. Vispa upp apelsinmoussen med elvisp.
6. Fyll apelsinerna med moussen.
Servera!
Häxfingrar
Ikväll blev det lite halloweenbakande med Bella - häxfingrar.
Det tyckte hon var jätteroligt,
så verkligen ett perfekt pyssel för barn!
Goda blev de också
Ingredienser
ca 30st
125g rumsvarmt smör
1dl socker
1,5dl florsocker
1msk vaniljsocker
5dl mjöl
1ägg + 1äggula - spara vitan till pensling
skollade mandlar (finns färdiga att köpa, annars gör man det själv)
kakao - att pensla på fingrarna
röd hushållsfärg - att pensla som blod på fingrarna
Gör såhär
1. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg.
2. Plasta in den och låt vila i kylen 30min.
3. Sätt ugnen på 175grader.
Dela degen i ca 30bitar och rulla ut till smala fingrar.
Gör dom rätt så smala för de kommer växa sig större i ugnen.
4. Gör skåror i fingrarna med en kniv, och sätt fast en
halv mandel på varje finger som en nagel.
5. Pensla med äggvitan.
6. Grädda mitt i ugnen ca 10min, tills de fått lite färg.
7 . Måla fingrarna med kakaon och den röda hushållsfärgen.
Ikväll tjuvstartar vi Halloween med en spindeldessert. Chokladmuffins, smält mörk choklad och spritsa ut spindelben. Man kan också ta chokladsås om man vill. Serveras led glass. :-) Mmm, otäckt gott!
Knäckiga
Muslikakor
Försvinnande goda, relativt nyttiga små rackare,
perfekt till mellis för stressade föräldrar
som inte hinner stå och baka så mycket.
Passar också att barnen då kan vara med och baka.
De är enkla, det går lätt och snabbt - perfekt!
Ingredienser
100g smör
1,5dl havregryn
1,5dl musli (valfri sort)
1dl russin
1,5dl vetemjöl
1tsk bakpulver
0,5dl socker (jag använder stevia)
2msk sirap
Gör såhär
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Blanda i musli, havregryn, socker, sirap och russin.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Häll i kastrullen och blanda väl.
4. Forma till små bollar, ca 25st och lägg
på bakplåtsklädda plåtar.
Platta till bollarna.
5. Grädda mitt i ugnen på 200grader ca 10min,
eller tills de fått en lite gyllene färg.
Vit chokladmousse &
röda bär
i chokladskål
Gjorde en dessert bestående av några av mina favoriter -
vit chokladmousse, bär och mörk choklad.
Moussen och bären fick bli liggandes i en skål
av choklad. Väldigt gott
Tänkte jag skulle visa hur jag gjorde chokladskålen.
Lite pilligt och tar en stund men inte så svårt.
Sedan kan man ju fylla skålen med precis vad man vill -
valfri mousse, glass, maränger, frukt&bär, chokladsås....
Ingredienser
4port
Vit chokladmousse
4dl vispgrädde
150g vit choklad
Chokladskål
250g mörk choklad
(annan choklad funkar också bra om man vill såklart)
4st ballonger ( ha gärna någon i reserv)
Valfria bär - jordgubbar, hallon,
blåbär, physalis...
Gör såhär
1. Vit chokladmousse: Värm grädden på svag värme i en kastrull.
2. Hacka chokladen och låt smälta med i grädden.
Får ej koka!
3 Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
4. Vispa sedan upp med elvisp.
5. Chokladskål: Smält chokladen över vattenbad.
6. Blås upp ballongerna i rätt små storlekar, så att skålarna inte blir för stora.
7.Ta fram en plåt med bakplåtspapper.
Klicka ut lite choklad på bakplåtspappret som ballongen kan "stå på".
Det behövs lite extra choklad i botten så att skålen
kan stå bra sedan.
8. Pensla ballongerna på undersidan så att det blir
en lagom storlek på den framtida skålen. (se bild)
Låt stelna.
9. Gör om detta två gånger till.
10. När du har penslat choklad på i tre omgångar och den
har fått stelna till, stick försiktigt håll på ballongen så att luften
sakta pyser ut. Ballongen kommer släppa skålens kanter
nästan av sig själv allt eftersom luften går ur.
11. Tag försiktigt ur ballongen ur chokladskålen.
12. Fyll skålen med mousse och bär.
Tips! - Ha gärna några ballonger i reserv då det är lätt hänt
att de spricker av värmen från chokladen när man börjar
pensla dom. Och försök inte ens att doppa ballongen
i vattenbadet, det säger PANG, den spricker direkt och det hamnar choklad överallt -
tro mig, jag har provat..flera gånger
Elias doptårtor
Det var dop för en liten Elias i helgen som gick.
Det blev två doptårtor med önskan om chokladmoussetårtan
(http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/06/30/9982304-cillas-moussetarta-de-lux/)
Såhär blev dom!