Cilla bakar

Direktlänk till inlägg 1 december 2013

Bästa Lussebullsdegen

Av Cecilia - 1 december 2013 23:16

Den bästa

Lussebullsdegen



Häromdagen var det dags för årets lussebullsbak.

Brukar göra på mitt vanliga recept som jag tycker alltid blir bra.

Men denna gången testade jag ett annat recept. Från Icas tidning Buffé.

De hade gjort ett stort test om vilken som blir den absolut bästa lussebullen.

Och detta blev riktigt goda och saftiga bullar. Så hädanefter kommer jag att baka efter

detta receptet. Jag har dock lagt till lite mera saffran då jag tyckte

att det kunde vara lite mera saffransmak.

Och hemligheten till att få så saftiga bullar som möjligt är att försöka använda

så lite mjöl som möjligt. Använd rumsvarmt smör och lägg russinen

i lite vatten annars drar de åt sig mer av degens vätska istället, vilket då

gör degen torrare. I detta receptet är alltså smöret rumsvarmt, men också mjölken.

Så dessa ska inte värmas upp. Och jästiden blir då lite längre med en timme

istället för vanliga 30min.

Testa, för nu har jag äntligen hittat mitt favoritrecept!


En sats med klassiska lussekatter blev det, men jag gjorde också

en sats med bullar med fyllning av mandelmassa & apelsin,

samt några med vit choklad. Kanongott!!

Gör bullarna precis som man gör kanelbullar med fyllning.

Snurra och tvinna sedan ihop dom på valfritt sätt.

 

   

Ingredienser

3 paket saffran (à 1/2 g)

2 dl socker

2 msk rom eller vatten

50 g jäst

175 g rumsvarmt smör

5 dl rumsvarm mjölk (3 %)

1/2 tsk salt

800 g vetemjöl (ca 13-14dl)

1 dl russin eller pärlsocker

mjöl till utbakning

1 ägg till pensling



  1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter eller över natten.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tryck i russinen eller strö över pärlsocker.
  10. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.



Jag gjorde också bullar med fyllning.

Gör precis som när du gör kanelbullar.


Fyllning med apelsin och mandelmassa

200g mandelmassa

rivet skal från 1 apelsin

50g smör

0,5dl socker

1tsk vaniljsocker


Blanda alla ingredienser och bre ut på den utkavlavlade

degen. Forma sedan till bullar på valfritt vis.



Fyllning med vit choklad

100g smör

100g vit choklad

0,5dl socker

1tsk vaniljsocker


Finhacka den vita chokladen.

Blanda alla ingredienser och bre ut

på den utkavlade degen. Forma sedan till bullar på valfritt vis.

Bullar · Jul
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia - 21 juli 2016 22:39


Nutellakladdkaka Kladdkaka är bland det godaste som finns faktiskt. Och man kan variera dom i oändlighet med olika smaksättningar. Och så är de så enkla och snabba att svänga ihop. Ett tips är ändå att röra ihop en kaka dagen innan sen ha den i...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:51


Nyttiga Hasselnötsbollar   Ferrero Rocher Här kommer en till liten nyttigare godsak att baka. Som en nyttigare variant av Ferrero Rocher kan man säga. Och jättegoda såklart!   Ingredienser   2dl hasselnötter (gärna utan...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:09


Nyttiga Snickers Jag ääälskar snickersrutor man gör själv hemma. Men tror nästan jag tycker denna versionen är snäppet godare faktiskt. Och att de är nyttiga med bra fetter och mineraler, samt smakar som snickers kan ju inte bli bättre...

Av Cecilia - 24 maj 2016 15:59


Chokladtårta För några veckor sedan fyllde jag år. Det har blivit en tradition att dottern Isabella gör tårtan, så denna gjorde vi tillsammans. En riktig chokladbomb till tårta blev det med chokladbottnar, jordbuggsfyllning. spacklad med...

Av Cecilia - 17 mars 2016 22:13


Påskbak! Nu börjar påsken 2016 närma sig. Här är lite tips och inspiration om ni vill fixa lite goa och roliga godsaker till påskhelgen. Recepten finns sedan tidigare inlagda, sök på påsk. ...

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards