Direktlänk till inlägg 1 december 2013
Den bästa
Lussebullsdegen
Häromdagen var det dags för årets lussebullsbak.
Brukar göra på mitt vanliga recept som jag tycker alltid blir bra.
Men denna gången testade jag ett annat recept. Från Icas tidning Buffé.
De hade gjort ett stort test om vilken som blir den absolut bästa lussebullen.
Och detta blev riktigt goda och saftiga bullar. Så hädanefter kommer jag att baka efter
detta receptet. Jag har dock lagt till lite mera saffran då jag tyckte
att det kunde vara lite mera saffransmak.
Och hemligheten till att få så saftiga bullar som möjligt är att försöka använda
så lite mjöl som möjligt. Använd rumsvarmt smör och lägg russinen
i lite vatten annars drar de åt sig mer av degens vätska istället, vilket då
gör degen torrare. I detta receptet är alltså smöret rumsvarmt, men också mjölken.
Så dessa ska inte värmas upp. Och jästiden blir då lite längre med en timme
istället för vanliga 30min.
Testa, för nu har jag äntligen hittat mitt favoritrecept!
En sats med klassiska lussekatter blev det, men jag gjorde också
en sats med bullar med fyllning av mandelmassa & apelsin,
samt några med vit choklad. Kanongott!!
Gör bullarna precis som man gör kanelbullar med fyllning.
Snurra och tvinna sedan ihop dom på valfritt sätt.
3 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13-14dl)
1 dl russin eller pärlsocker
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Jag gjorde också bullar med fyllning.
Gör precis som när du gör kanelbullar.
Fyllning med apelsin och mandelmassa
200g mandelmassa
rivet skal från 1 apelsin
50g smör
0,5dl socker
1tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser och bre ut på den utkavlavlade
degen. Forma sedan till bullar på valfritt vis.
Fyllning med vit choklad
100g smör
100g vit choklad
0,5dl socker
1tsk vaniljsocker
Finhacka den vita chokladen.
Blanda alla ingredienser och bre ut
på den utkavlade degen. Forma sedan till bullar på valfritt vis.