Senaste inläggen
Tips till
chokladbollar
Vet att jag visat detta förut men kanske tål
att tipsas om igen. Blir lite roligare och chokladbollarna
blir lite upppiffade av lite mera färg.
Det är bara till att färga pärlsocker eller kokos
med vanlig hushållsfärg. Ta några droppar beroende på
vilken nyans man vill ha. Blanda väl och Taadaa!
Så är det bara till att börja rulla
Marängtårta
Gjorde en riktigt somrig tårta till midsommardagskvällens efterrätt
med sega marängbottnar penslade med vit choklad.
Hemgjord vaniljkräm med en hint av citron, ett lager vaniljgrädde,
hackade daimbitar och massa jordgubbar och blåbär.
Familjen tyckte om den då hela gick åt!!
Ingredienser
Marängbottnar
3st äggvitor
3dl strösocker
1tsk citronsaft
2 tsk maizena
Vaniljkräm
1 äggula
1dl strösocker
3msk maizena
1 vaniljstång eller en nypa vaniljpulver (0,5tsk)
2,5dl mjölk
15g smör
Dekoration
2dl vispgrädde
1msk vaniljsocker
100g vit choklad
saft från en halv citron
1st dubbeldaim
jordgubbar, blåbär
Gör såhär
1. Marängbottnar - sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt,
bunken skall gå att vända upp och ner.
2. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig
och bildar små toppar. Blanda i maizena.
3. Rita ut två stycken 15cm rundlar på bakplåtspapper.
4. Lägg marängsmeten jämt i de ritade rundlarna.
5. Grädda marängen i mitten av ugnen. Efter 15 minuter sänk värmen till 100 grader
och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och lite krämig inuti.
Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
6. Vaniljkräm - rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
7. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg alltsammans
i en kastrull. Eller så använder man vaniljpulver.
8. Häll i mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången
och häll i mjölkblandningen i äggblandningen.
9. Blanda och häll alltsammans i kastrullen.
Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills
den tjocknar. Den ska ej koka.
10. Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret
och blanda tills smöret har amält. Låt svalna.
Blanda i lite saft från citron om man vill.
11. Sätt ihop tårtan - smält den vita chokladen.
Pensla på de båda marängbottnarna.
12. Lägg på vaniljkräm på en botten.
13. Lägg på den andra marängbotten.
14. Vispa grädde med vaniljsocker. Bre över tårtan.
Toppa med grovhackad daim och massa bär.
Midsommartips
Är ni ute i sista minuten och vet inte vad ni ska
göra för efterrätt imorgon?
Kolla in denna då,
lätt och snabb att göra!
Och god såklart
Receptet finns här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/10/25/6522831-mollys-tarta/
Makarna Brinks
Bröllopstårtor
I helgen var det bröllop och jag hade fått äran att baka tårtorna!
Väldigt skoj och spännande såklart. Men som alltid är det ju också
väldigt nervöst och lite spänt tills man får reda på om man har lyckats
med vad folk förväntar sig och vill ha.
Men har fått fantastisk respons tillbaka så är väldigt glad!
Även om jag själv inte är 100% nöjd, och det blir man nog riktigt aldrig,
självkritisk som man är. Så är jag supernöjd att både utseende och smak föll,
framförallt brudparet i smaken samt alla gästerna.
Tårtorna har färgtema av vitt, silver och rosa.
Jag ville ha dem enkla och stiliga med en lite rustik känsla.
Dessa tårtor består av vaniljottnar.
Fyllda med hallonmousse och vaniljmousse med vit choklad.
Spacklad med marängsmörkräm.
Blommorna är gjorda i sugarpaste.
Och så satte jag dit ett strassband med silverpärlor runtom.
Samt lite rosa ätbara kulor strödda på tårtorna.
Dessa var till ca 65personer.
Marängsmörkräm
Är man inte så mycket för smörkräm så kan man testa marängsmörkräm
för det är något helt annat och blir väldigt gott.
Inte så sött som vanlig smörkräm där man måste blanda i en massa
florsocker hela tiden. Och så går det alldeles utmärkt att blanda i bär,
så det tex blir en hallonmarängsmörkräm!
Det krävs lite mera arbete och längre tid, med det men det är det allt värt!
Jag rekomenderar verkligen att använda en köksassistent till detta. Det går bra
med handvisp också men då får man stå där ett tag och vispa.
Den går också bra att frysa. Tina upp den över natten och vispa sedan till den.
Marängsmörkrämen är väldigt och lätt att arbeta med när man ska
tex täcka tårtor eller spritsa.
Ingredienser:
Detta räcker till att täcka en normalstor tårta ca 24cm.
4st äggvitor
2,5dl socker
250g rumstempererat smör (riktigt smör, ej margarin)
2msk vaniljsocker
Jag brukar tillsätta lite vanilj, men
vill man ha en smaksätta marängsmörkrämen
med bär som hallon, jordgubbar, blåbär m.m
Då gör man såhär;
150g hallon
ev. lite rosa hushåll/pastafärg om man vill ha den mörkare rosa
Gör såhär
1.Häll äggvitor och socker i en skål över vattenbad. Var noga med att det kokande
vattnet inte når botten på vattenbadet.
Använd helst en rostfri bunken. Och den måste vara helt ren och fri från fettrester.
Ta bort eventuellt fett ur skålen med lite pressad citron.
Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är 60-65grader eller
tills sockerkristallerna har smält helt.
2. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt vispa, antingen med elvisp
eller helst med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig,
som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat helt,
det kan ta upp till 10min.
3. Dela smöret i små kuber och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt vispning.
Smörkuben ska bli helt blandad i marängen innan du tillsätter nästa.
När allt smör är tillsatt fortsätt vispa i 5min till.
Ser marängsmeten grynig ut ta det bara lugnt. Ha tålamod och fortsätt vispa så kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.
Men om den skulle den ha skurit sig är det lätt fixat. Om den är för kall, värm krämen
över vattenbad en kort stund och vispa igen.
Skulle den vara för varm, låt stå i kylen en stund och vispa sedan igen.
4. Kör hallonen till en puré i en mixer.
Om man inte vill ha kärnona silar man bort dom i en finmaskig sil.
5. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn smet.
Vill du ha en starkare rosa färg tillsätt lite färg.
Isabella var så otroligt sugen på att hjälpa till när jag stod och gjorde bröllopstårtor i dagarna. Hon kan dessvärre inte hjälpa till med allt, men en egen tårta kan hon allt få! Hon älskar att dekorera och spritsa på tårtor. Så vi gjorde det enkelt för oss. Hade en almondy daim tårta liggandes i frysen.Färgade vispgrädden till hennes älsklingsfärg rosa så hon fick spritsa blommor på. Och förra veckan när jag gjorde sugerpasterosor var hon med och modellerade, så de blommor och fjärilar fick också pryda tårtan. Så stolt hon var nör hon fick bjuda familj och grannar på sin tårta! Mina barn är nästan alltid med när vi bakar, och mycket när vi lagar mat. Tycker det är både skoj och viktigt att de får vara med. Även om det ibland lätt kan bli kaos och bråk! Så jag förespråkar in med barnen i köket och stöka!
Cillas smarriga
Rabarberrutor
med vit choklad
Ok, har ni inte tröttnat på rabarber än, och
kanske har massa kvar så kanske dessa kan vara något?
Jättegoda rabarberrutor med en touch av vit choklad.
Som sagt, rabarber och vit choklad gifter sig alldeles finfint tillsammans.
Superenkla att göra, blir många i långpanna och kan frysas in!
Ingredienser
Botten
7dl mjöl
3tsk bakpulver
3tsk vaniljsocker
2st ägg
4dl socker
3dl mjölk
50g smält smör
Fyllning
500-600g rabarber
100g hyvlad/riven vit choklad
Smultopping
1dl socker
3dl mjöl
150g smör
2,5dl havregryn
2msk vaniljsocker
2tsk bakpulver
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. Blanda ägg och socker i en ny bunke.
Rör ner mjölk och det smälta smöret.
3. Rör samman mjölblandningen med äggblandningen.
4. Ansa och skär rabarbern i ca 2cm stora bitar.
5. Klä en långpanna 30*40cm med bakplåtspapper.
Häll smeten i formen och tryck ner rabarberbitarna.
6. Riv eller hyvla den vita chokladen och strö över smeten.
7. Till smultoppingen, blanda ner alla ingredienser i en bunke.
Arbeta med händerna till en gryning massa.
8. Strö över toppingen över smeten i långpannan.
9. Grädda mitt i ugnen ca 25min.
Den ska ha fått en svag gyllene färg när den är klar.
10. Servera som dom är eller tillsammans med lite vanlijsås.
Knäckig och seg
Rabarberpaj
Vem tycker inte om pajer med bär och frukter?
Här kommer en klassisk, härlig rabarberpaj.
Knäckig och seg med lite kolasmak.
Jag brukar oftast göra pajer med smuldeg, men detta
är precis lika gott! Vansinnigt gott faktiskt!!!
Självklart ska det serveras vaniljsås till, eller i detta
fallet hemmagjord vaniljglass. Var ju tvungen att prova våran
nya glassmaskin
Ingredienser
500-600g rabarber
3dl havregryn
2dl socker
2dl vetemjöl
1tsk bakpulver
2msk vaniljsocker
125 g smör
1dl vispgrädde
1,5dl ljus sirap
75g vit choklad
Gör såhär
1.Sätt ugnen på 150°C.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap.
Blanda ner de torra ingredienserna.
3. Ansa och skär rabarbern i ca 4 cm stora bitar.
Lägg dem i en ugnssäker form.
4. Hyvla över den vita chokladen.
Häll sedan över smeten.
5. Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills den fått fin färg.
Servera ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.
Lycka