Direktlänk till inlägg 8 december 2013
Julgodis
2013
Det är något alldeles speciellt med att göra sitt eget godis till jul.
Ett fat julgodis är omöjligt att motstå. Och så perfekt att ha som gå bort presenter
eller ge som julklappar. Inget blir mer uppskattat än egengjorda och bakade godsaker.
Och det är ju bara jul en gång om året så då får man passa på och unna sig.
Så har ni inte kommit igång med julgodiset har ni här lite tips.
Det är bara till att sätta igång, de går jättebra att förvara i frysen
fram till dopparedagen, om man kan hålla sig så länge....
Och det bästa av allt, är att det är så lätt och går relativt snabbt att göra!
Detta året gjorde jag som alltid rocky road, och white rocky, favoriter
som alltid måste finnas med. Gjorde även en apelsintryffel som smälter gott i munnen,
nutellafudge - oemotståndligt god. Mångas favorit ur Alladin asken; trillingnöten samt
en ny favorit - jordnötsfudge. Mmmmmm....
Apelsintryffel
En underbart god tryffel med kraftig choklad och apelsinsmak som
smälter gott i munnen.
2dl vispgrädde
300g mörk choklad
1 apelsin
Klä en form, ca 10x25cm med plastfolie. Eller kan man göra praliner -
Jag gjorde hjärtan i en form.
Koka upp grädden i en kastrull, ta den sedan från plattan.
Bryt chokladen i bitar lägg ner i grädden.
Låt den smälta under omrörning.
Skölj apelsinen och riv skalet fint. Rör ner i tryffeln.
Häll tryffeln i formen och låt stelna.
Skär tryfflen i bitar och vänd i kakao.
1½ dl jordnötssmör (slät eller crunchy, välj själv men jag tar crunchy)
2 tsk vaniljsocker
5½ dl florsocker
1 nypa salt
1 näve grovhackade jordnötter
Häll smeten i en klädd form, ca 20x20 cm.
Grovhacka jordnötterna och strö över fudgen.
Ställ i kylen minst en timme tills den har stelnat.
Skär upp i lagom stora bitar.
Trillingnöt
Mångas favorit ur Alladin asken. Min likaså!
100g hasselnötter, färdigrostade
Grovhacka samtliga ingredienser och
blanda i chokladen. Rör om bara så att allt blandas lite lätt.
Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor.
White Rocky
Rocky road fast i vit tappning.
Jag älskar vit choklad så detta blir en given favorit.
Blanda i precis vad man vill. Detta tycker jag blir godast!
400g vit choklad
valfria nötter - pistage, cashewnötter, hasselnötter, jordbötter
1dl kokosflingor
1dl syltade apelsinskal
Smält choklad på låg värme i vattenbad
Grovhacka samtliga ingredienser och
blanda i chokladen. Rör om bara så att allt blandas lite lätt.
Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor