Cilla bakar

Senaste inläggen

Av Cecilia - 15 december 2014 13:06

Kexchoklad




De godaste kexchokladen gör man själv!

Och svårt är det inte heller.

Detta receptet kommer från tidningen Hembakat, men vill

man göra dom mer juliga nu i juletider kan man

tillsätta lite apelsin eller kanel.

Urgoda är dom iallafall!


 



Ingredienser

ca 15bitar



100 g nougat
100 g mjölkchoklad
ca 20 st smörgåsrån
Vill man göra dom juliga tillsätter man finrivet skal från en apelsin eller lite kanel.
Garnering
ca 200 g mjölkchoklad
½ msk rapsolja



Gör såhär

1. Smält nougaten och chokladen tillsammans över vattenbad. Tillsätt ev smaksättning.
2. Pensla chokladblandningen på tre smörgåsrån. Lägg dem ovanpå varandra med chokladsidan uppåt och lägg sist på ett fjärde rån. Upprepa samma procedur med de övriga rånen. Låt dem ligga i kylen tills chokladen har stelnat.
3. Skär de chokladfyllda rånen på bredden i tre delar.
4. Garnering: Smält chokladen över vattenbad och rör ner oljan. Pensla eller doppa kexen i chokladen. Undersidan behöver inte täckas med choklad. Lägg dem på en skärbräda täckt med bakplåtspapper och låt chokladen stelna i kylen.

Av Cecilia - 15 december 2014 13:01

Kokostoppar

med saffran och apelsin




Små goda kokostoppar med saffran och apelsin.

Glutenfritt samt sockerfritt då jag använde stevia.



 




Ingredienser




200g kokos
2st ägg
1dl stevia (eller 2dl strösocker)
1msk saffransessence (finns bland hushållsfärgerna)
finrivet skal från 1 apelsin
100g mörk choklad 70%


Gör såhär

1. Sätt ugnen på 200grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
2. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, låt stå 10min för att svälla lite.
3. Forma smeten till toppar och ställ på plåten.
4. Grädda dom i mitten av ugnen ca 8 minuter. De ska få lite lätt färg. Låt svalna. 5. Smält chokladen över vattenbad och doppa undersidan på topparna i chokladen. Ringla sedan lite över dom. Låt chokladen stelna.

Av Cecilia - 15 december 2014 12:51

Apelsincheesecake

med pepparkakssmul och kolasås






Här är en riktigt god och lätt dessert att göra

nu i juletider. Passar perfekt till en julaftonsdessert.

Jag använde Pampas deli dulce de leche för tycker den är god,

men man kan ju givetvis köpa vanlig karameliserad mjölk också.

Mmmmm!


 




Ingredienser

4-6 port.



1burk dulce de leche ( Pampas deli)
2dl vispgrädde + 2msk
200g philadelphia
1dl socker
2st äggulor
2st äggvitor
ca 10st pepparkakor.
1 apelsin, rivet skal.
2st gelatinblad.
2tsk vaniljsocker
Garnera med några små fudgekolor

Gör såhär
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5min.
2. Vispa grädden.
3. Vispa philadelphia, vaniljsocker, socker, och äggulor.
4. Vispa äggvitorna till fast skum med rena vispar i en annan bunke.
5. Ta upp gelatinet och smält i en kastrull eller i mikro på svag värme.
6. Blanda gelatinet med ostsmeten, rör i den vispade grädden, äggvitan och det rivna apelsinskalet.
7. Mixa pepparkakorna till fint smul.
8. Blanda dulce de leche med 2msk vispgrädde (ovispad )
9. Ta fina glas eller en större skål och varva apelsinsmeten med pepparkakssmulet och kolasåsen.
10. Låt stå i kylen minst två timmar.
11. Garnerade med några fudgekolor.

Av Cecilia - 10 december 2014 10:03

Dumle och Riesenchips



Här kommer det som måste vara det enklaste julgodiset att göra!

Och riktigt gott är det!

Hittade det hos http://bakamedfrida.se/ så detta smarta recept kan jag

inte ta åt mig äran av.

Detta måste ni testa!




   



 Ingredienser
En påse dumle eller Riesen.
1dl salta jordnötter.

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 150grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Ta av pappret och lägg kulorna på plåten.
3. Grädda dom i ugnen ca 6min, tills de smält och blivit platta.
4. Hacka jordnötterna fint.
5. Ta ut plåten och rör runt i kolorna med en gaffel så att kola och chokladen blandas. Strö över jordnötterna och låt stelna.
Mums!

Av Cecilia - 5 december 2014 09:42

Julkalender




Ni har väl inte missat att jag finns på Facebook?

Kolla in min sida, där lägger jag upp ett recept

om dagen och andra tips ända fram till julafton  



https://www.facebook.com/CillaBakar



 

Av Cecilia - 30 november 2014 12:10

Ljustårta



Var bara tvungen att pyssla och baka lite denna

första advent söndagsförmiddagen då det kliade så i fingrarna.

Hade gamla överblivna tårtbottnar liggandes i frysen

som ändå behövde göra sitt syfte. Blandade till lite vaniljsmörkräm

samt på med ett lager marsipan. Lite kristyr och ett ljus i mitten,

så voliá, blev det en ljustårta! Blir nog inte den godaste tårtan kanske,

men ville bara skapa lite. Tyckte det blev rätt så bra va


Önskar Er en riktigt trevlig första advent!



 




    



Av Cecilia - 30 november 2014 12:01

Pepparkakor





Det årliga pepparkaksbaket har genomförts till

barnens förtjusning.

I år testade jag att göra efter Leilas recept på

pepparkaksdeg och tyckte det blev riktigt bra.

Tillsatte dock lite vaniljsocker, så goda små peppisar blev det!

  


     


Ingredienser



400 g rumstempererat smör

3,5dl strösocker

3 dl ljus sirap

1,25 dl vispgrädde

1,25 dl vatten

3 tsk mald kanel

1 tsk mald nejlika

1 tsk mald ingefära

¼ dl citronsaft

2msk vanilsocker

3 tsk bikarbonat

ca 1,3 kg vetemjöl

 

1.Rör det mjuka smöret i en assistent med strösocker sirap.

2. Koka upp vispgrädde och vatten med kryddorna samt vaniljsockret och blanda det med smörblandningen.

3. Tillsätt citronsaften.

4. Blanda bikarbonat med vetemjöl och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.

5. Gör en rulle av degen och låt den vila i kylen i minst 1 dygn.

6. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

7. Kavla degen tunt på ett mjölat bakbord.

8. Grädda pepparkakorna gyllene på smörade bakplåtar.



Av Cecilia - 26 november 2014 19:44

Bästa saffransbulldegen



Äntligen lussebullsbak!!  

Varje år försöker jag få till det bästa receptet på lussebullsdegen.

Inte för att den har varit dålig innan men har känt att allt går

ju att förbättra. Så nu tror jag att jag har fått till det bästa receptet!   

Så mina tips till en god, luftig, saftig och mjuk lussebulle är att

använda rumstempererade ingredienser som smör och ägg.

Kalljäs gärna degen. Smidigt att dela upp baket samt så får man

ut mera av smaken när degen får stå och jäsa ihop sig ordentligt över natten.

Var försiktig och använd så lite mjöl som möjligt för att

inte göra degen torr. Den får gärna vara en aning kladdig.

Ska du använda russin lägg dessa i blöt några timmar innan. Russin har en

tendens att torka ut degen.

Använd gärna manitoba cream mjöl för extra stora bullar.

Så nu har ni bra tips för att få en riktigt bra saffransbulle!

Och vill ni inte göra klassiska lussebullar gör en bulle med en god fyllning

av mandelmassa och vit choklad, mumma!





 




 



Ingredienser

Lussebullsdeg


50g jäst

6dl dmjölk

1,5-2g saffran

200g smör, rumsvarmt

1st ägg, rumsvarmt

1,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl eller använd gärna manitoba cream

ägg till pensling

russin/pärlsocker


Fyllning om man vill göra saffransbullar

200g vit choklad

100g smör

200g mandelmassa

 

 

Gör så här:

1.Häll upp mjölken i en kastrull och blanda i all saffran. Sjud ett par minuter tills all saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna helt.
2. Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Använd gärna en assistent.

3. Blanda i ca hälften av mjölet lite i taget. Skär det mjuka smöret i små bitar och tillsätt dem några i taget.

4.Blanda i ägget. Sedan socker och salt. Arbeta sedan in resten av mjölet på låg hastighet lite i taget. Var noga med att inte ta för mycket mjöl då bullarna kan bli torra. Låt degen vara en aning kladdig men ändå så att den släpper kanterna. Öka sedan hastigheten något och arbeta degen ca 10min.

5. Lägg degen i en stor bunke och plasta in med plastfolie. Var nog med att låta det finnas rum för degen att jäsa så sätt inte fast folien så hårt över degen.  Låt jäsa i kylen över natten, eller minst 8timmar. Vill du inte kalljäsa jäser du den under bakhandduk ca 45min till dubbel storlek.

6. När degen är färdigjäst knåda den lite lätt en stund. Ska du göra klassiska lussebullar formar du ca 30st lussebullar och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper. Vill du göra saffransbullar med fyllning blandar du ihop ingredienserna till fyllningen. Dela degen i två delar och kavla ut dessa till en tunn platta i rektangelform. Bred ut fyllningen på plattorna. Gör bullarna i valfri form, rulla ihop och gör klassiska bullar eller gör lite finare och tvinna ihop dom. Lägg dem i bullformar.

 7. Låt lussebullarna/saffransbullarna jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över eller lägg på russin.

8. Grädda 12-18 minuter i 200 grader.

Låt svalna på galler.

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards