Senaste inläggen
Kexchoklad
De godaste kexchokladen gör man själv!
Och svårt är det inte heller.
Detta receptet kommer från tidningen Hembakat, men vill
man göra dom mer juliga nu i juletider kan man
tillsätta lite apelsin eller kanel.
Urgoda är dom iallafall!
Ingredienser
ca 15bitar
100 g nougat
100 g mjölkchoklad
ca 20 st smörgåsrån
Vill man göra dom juliga tillsätter man finrivet skal från en apelsin eller lite kanel.
Garnering
ca 200 g mjölkchoklad
½ msk rapsolja
Gör såhär
1. Smält nougaten och chokladen tillsammans över vattenbad. Tillsätt ev smaksättning.
2. Pensla chokladblandningen på tre smörgåsrån. Lägg dem ovanpå varandra med chokladsidan uppåt och lägg sist på ett fjärde rån. Upprepa samma procedur med de övriga rånen. Låt dem ligga i kylen tills chokladen har stelnat.
3. Skär de chokladfyllda rånen på bredden i tre delar.
4. Garnering: Smält chokladen över vattenbad och rör ner oljan. Pensla eller doppa kexen i chokladen. Undersidan behöver inte täckas med choklad. Lägg dem på en skärbräda täckt med bakplåtspapper och låt chokladen stelna i kylen.
Kokostoppar
med saffran och apelsin
Små goda kokostoppar med saffran och apelsin.
Glutenfritt samt sockerfritt då jag använde stevia.
Ingredienser
200g kokos
2st ägg
1dl stevia (eller 2dl strösocker)
1msk saffransessence (finns bland hushållsfärgerna)
finrivet skal från 1 apelsin
100g mörk choklad 70%
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
2. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, låt stå 10min för att svälla lite.
3. Forma smeten till toppar och ställ på plåten.
4. Grädda dom i mitten av ugnen ca 8 minuter. De ska få lite lätt färg. Låt svalna. 5. Smält chokladen över vattenbad och doppa undersidan på topparna i chokladen. Ringla sedan lite över dom. Låt chokladen stelna.
Apelsincheesecake
med pepparkakssmul och kolasås
Här är en riktigt god och lätt dessert att göra
nu i juletider. Passar perfekt till en julaftonsdessert.
Jag använde Pampas deli dulce de leche för tycker den är god,
men man kan ju givetvis köpa vanlig karameliserad mjölk också.
Mmmmm!
Ingredienser
4-6 port.
1burk dulce de leche ( Pampas deli)
2dl vispgrädde + 2msk
200g philadelphia
1dl socker
2st äggulor
2st äggvitor
ca 10st pepparkakor.
1 apelsin, rivet skal.
2st gelatinblad.
2tsk vaniljsocker
Garnera med några små fudgekolor
Gör såhär
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5min.
2. Vispa grädden.
3. Vispa philadelphia, vaniljsocker, socker, och äggulor.
4. Vispa äggvitorna till fast skum med rena vispar i en annan bunke.
5. Ta upp gelatinet och smält i en kastrull eller i mikro på svag värme.
6. Blanda gelatinet med ostsmeten, rör i den vispade grädden, äggvitan och det rivna apelsinskalet.
7. Mixa pepparkakorna till fint smul.
8. Blanda dulce de leche med 2msk vispgrädde (ovispad )
9. Ta fina glas eller en större skål och varva apelsinsmeten med pepparkakssmulet och kolasåsen.
10. Låt stå i kylen minst två timmar.
11. Garnerade med några fudgekolor.
Dumle och Riesenchips
Här kommer det som måste vara det enklaste julgodiset att göra!
Och riktigt gott är det!
Hittade det hos http://bakamedfrida.se/ så detta smarta recept kan jag
inte ta åt mig äran av.
Detta måste ni testa!
Ingredienser
En påse dumle eller Riesen.
1dl salta jordnötter.
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 150grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Ta av pappret och lägg kulorna på plåten.
3. Grädda dom i ugnen ca 6min, tills de smält och blivit platta.
4. Hacka jordnötterna fint.
5. Ta ut plåten och rör runt i kolorna med en gaffel så att kola och chokladen blandas. Strö över jordnötterna och låt stelna.
Mums!
Julkalender
Ni har väl inte missat att jag finns på Facebook?
Kolla in min sida, där lägger jag upp ett recept
om dagen och andra tips ända fram till julafton
https://www.facebook.com/CillaBakar
Ljustårta
Var bara tvungen att pyssla och baka lite denna
första advent söndagsförmiddagen då det kliade så i fingrarna.
Hade gamla överblivna tårtbottnar liggandes i frysen
som ändå behövde göra sitt syfte. Blandade till lite vaniljsmörkräm
samt på med ett lager marsipan. Lite kristyr och ett ljus i mitten,
så voliá, blev det en ljustårta! Blir nog inte den godaste tårtan kanske,
men ville bara skapa lite. Tyckte det blev rätt så bra va
Önskar Er en riktigt trevlig första advent!
Pepparkakor
Det årliga pepparkaksbaket har genomförts till
barnens förtjusning.
I år testade jag att göra efter Leilas recept på
pepparkaksdeg och tyckte det blev riktigt bra.
Tillsatte dock lite vaniljsocker, så goda små peppisar blev det!
Ingredienser
400 g rumstempererat smör
3,5dl strösocker
3 dl ljus sirap
1,25 dl vispgrädde
1,25 dl vatten
3 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
¼ dl citronsaft
2msk vanilsocker
3 tsk bikarbonat
ca 1,3 kg vetemjöl
1.Rör det mjuka smöret i en assistent med strösocker sirap.
2. Koka upp vispgrädde och vatten med kryddorna samt vaniljsockret och blanda det med smörblandningen.
3. Tillsätt citronsaften.
4. Blanda bikarbonat med vetemjöl och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.
5. Gör en rulle av degen och låt den vila i kylen i minst 1 dygn.
6. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
7. Kavla degen tunt på ett mjölat bakbord.
8. Grädda pepparkakorna gyllene på smörade bakplåtar.
Bästa saffransbulldegen
Äntligen lussebullsbak!!
Varje år försöker jag få till det bästa receptet på lussebullsdegen.
Inte för att den har varit dålig innan men har känt att allt går
ju att förbättra. Så nu tror jag att jag har fått till det bästa receptet!
Så mina tips till en god, luftig, saftig och mjuk lussebulle är att
använda rumstempererade ingredienser som smör och ägg.
Kalljäs gärna degen. Smidigt att dela upp baket samt så får man
ut mera av smaken när degen får stå och jäsa ihop sig ordentligt över natten.
Var försiktig och använd så lite mjöl som möjligt för att
inte göra degen torr. Den får gärna vara en aning kladdig.
Ska du använda russin lägg dessa i blöt några timmar innan. Russin har en
tendens att torka ut degen.
Använd gärna manitoba cream mjöl för extra stora bullar.
Så nu har ni bra tips för att få en riktigt bra saffransbulle!
Och vill ni inte göra klassiska lussebullar gör en bulle med en god fyllning
av mandelmassa och vit choklad, mumma!
Lussebullsdeg
50g jäst
6dl dmjölk
1,5-2g saffran
200g smör, rumsvarmt
1st ägg, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl eller använd gärna manitoba cream
ägg till pensling
russin/pärlsocker
200g vit choklad
100g smör
200g mandelmassa