Senaste inläggen
Mjölkchokladkladdkaka
med kolakräm, vaniljgrädde
och bär
Här kommer en enkel, snabb och framförallt GOD mjölkchokladkladdkaka. En kladdkaka kan ju aldrig gå fel, speciellt inte om man piffar till det med kolakräm, vaniljgrädde och massa jordgubbar och blåbär.
Kladdigt och riktigt gott!!
Recept
125g smör
200g mjölkchoklad
3dl strösocker
2msk kakao
lite salt
2tsk vaniljsocker
3 st ägg
2,5 dl vetemjöl
1 halv burk karameliserad mjölk (färdig kolakräm)
2,5dl vispgrädde
1msk vaniljsocker
Valfria bär till dekorering
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader. (150 varmluft)
2. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och lägg i.
Rör tills chokladen smält.
3. Tillsätt resten av alla ingredienserna och blanda ihop till en slät smet.
4. Smörj och bröa en form ca 24cm i diameter. Häll i smeten.
5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen 20–25 min. Den ska vara kladdig i mitten men lite fastare i kanterna. Låt svalna.
6. Bred på kolakrämen på kladdkakan.
7. Vispa grädden och blanda i vaniljsockret. Bred på grädden på kakan.
7. Dekorera med masssa bär.
CupCakesBukett
I veckan gick Isabella sin sista dag på förskolan
innan lite sommarlov.
Då ville vi baka något till de härliga fröknarna
och barnen. Så det blev minicupcakes!
Chokladmuffins med en vaniljfrosting.
Vi gjorde de som en bukett för en lite finare
och roligare present.
Enkelt men väldigt uppskattat!
Här kommer receptet på de goda cupcaksen.
Och vill man göra en bukett så gjorde jag såhär:
Ta en korg eller kruka. Forma en rund boll av aluminiumfolie
som passar i korgen/krukan. Sätt fast cupcaksen med hjälp
av tandpetare. Dekorera med lite riktiga blad och grönt.
Recept
75 g smör
1tsk vaniljsocker
1dl kokande vatten
1,5 dl mjölk
2,5dl socker
1ägg
3dl vetemjöl
1dl kakao
2tsk bakpulver
ca 30st minimuffinsformar
Vaniljfostingsmörkräm
150g smör
ca 5dl florsocker
2msk vaniljsocker
1msk kokande vatten
några droppar valfri karamellfärg
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader. (150grader varmluft)
2.Smält smöret och tillsätt vaniljsocker,det varma vattnet, mjölk och ägg.
3.Rör om ordentligt och blanda sedan i de torra ingredienserna.
Rör ihop allt till en slät smet.
4. Fyll muffinsformarna till 2/ 3 delar och grädda mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna!
5. Gör frostingen: Vispa smöret fluffigt i minst 10 min.
5.Tillsätt sedan florsockret lite i taget. Häll i vatten, vaniljsocker och färg under omrörning.
Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens alt mer florsocker för en fastare.
Spritsa muffinsen och severa fint!
? Glad Midsommar! ? Behöver ni sista minuten tips och idéer till midsommartårtan finns det här på bloggen ?
Dinkelscones med blåbär
Dinkelscones med blåbär slänger man snabbt ihop
till frukosten, melliset eller kvällsfikat.
Servera med philadeplhia, smör och ost eller varför
inte med lite blåbärssylt.
Ingredienser
4dl vetemjöl
4dl dinkelmjöl
1,5tsk bakpulver
0,5dl socker
0,5tsk salt
125g kallt smör
1st ägg
2dl mjölk
1,5 blåbär färska eller frysta går lika bra
Ägg till pensling
Gör såhär
1.Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda vetemjöl,dinkelmjöl, salt, bakpulver och socker i en bunke.
2.Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
3.Vispa lätt ihop ägg och mjölk.
4.Blanda mjölkblandningen med de torra ingredienserna till en deg.
5.Platta ut degen till en längd som är ca3 cm tjock på mjölat bakbord.
Skär den i trekantiga bitar.
6.Vik försiktigt in blåbären i degen utan att de mosas sönder.
Eller om du använder frysta kan man trycka i blåbär i varje scones.
7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg.
8.Grädda dom gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Kesobullar
med fullkorn och chiafrön
Igår var det ett riktigt tråkigt väder med blåst och regn.
Och tittade väl solen fram och man snabbt börjat klä på sig själv
och barnen hann man inte längre än till trappan innan de
mörka molnen med mera regn kom igen.
Så det fick bli en bakdag istället. Vi behövde lite bra mellis till barnen att ha i frysen så vi gjorde goda bullar, kringlor eller ja, valfria former blev det.
Dessa innehåller nyttigheter som fullkorn, keso och chiafrön. Roliga att göra för barnen och de kunde inte få nog av dom!
Recept
50g jäst
5dl mjölk
50g smör
1tsk salt
1msk socker
4msk chiafrön
200g keso
7dl mjöl fullkorn
8dl vetemjöl special
1 till pensling
Gör såhär
1. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken.
Låt det bli fingervarmt, 37grader.
2. Smula ner jästen i en bunke eller assistent.
3. Häll ner degspadet och rör tills jästen löses upp.
4. Tillsätt satl, socker, keso och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig och låt sedan jäsa ca 40min.
Till dubbel storlek.
5. Ta upp degen och knåda den smidig med lite mjöl.
6. Dela upp ca 25st lika stora bitar och forma till bullar,
kringlor eller valfria former.
Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa ca 30min.
Sätt ugnen på 250grader.
7. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen 8-10min.
Min födelsedagstårta!
För en vecka sedan fyllde jag år.
Men det var inte jag som gjorde tårtan.
Det gjorde min snart 5-åriga dotter, vilket hon hade sett framemot i sisådär
två månader. Hon älskar att få dekorera tårtor!
Och den blev, för mig - världens finaste tårta!
Hon är världens omtänksammaste person så denna är verkligen
gjord med så mycket omtanke och kärlek!
Och god blev den också med vit choklad samt hallon, och
cream cheese frosting.
Babblarna
tårtor
Häromvecken blev det Babblarna tåra till ett födelsedagskalas.
Första gången jag gör dom. Lite pilligt och jag modellerar inte så
jättemycket på det sättet men blev väl rätt så bra.
Nöjda kunder blev det iallafall!
De består av vaniljbottnar, vit chokladmousse samt hallonmousse.
Täckt och dekorerad i marsipan och sugarpaste.
Förra veckan fick jag reda på att jag var en av vinnarna
i Icas #icamatkonst tävling på Instagram!
Och det var med denna tårtan, förra påskens tårta jag vann med.
Woohoo, vad glad man kan bli!!
Jag fick bla lite bra köksredskap som tex en elektrisk
såsrörare, fina servetter, mått, termometer m.m
Samt ett presentkort på Ica.
Tack för det!