Cilla bakar

Senaste inläggen

Av Cecilia - 23 september 2014 16:09


Äppelkladdkaka




Nu är hösten här på riktigt och vad passar då inte bättre

än att jag visar er några riktigt goda äppeldesserter?

Först ut är denna riktigt goda äppelkladdkaka, som jag hittade inspiration

till från tidningen Hembakat.

 Ett måste till höstens fikamys! Och kladdkaka älskar väl alla, i alla former,

det gör iallafall jag  

Riktigt god är den så rekomenderas!





 



Ingredienser


3st ägg
4,5dl socker
200g smör,

3,5 dl vetemjöl

0,5msk kardemumma (helst egenmortlade)

1msk kanel
2msk vaniljsocker
3st äpplen

Florsocker



GÖR SÅ HÄR

1.  Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.

Vispa ihop ägg och socker lätt och tillsätt smöret.

2. Mortla sönder kardemummakärnorna (alt använd färdig)

 Blanda i mjöl, kardemumma, kanel och vaniljsocker i smeten. Rör ihop allt till en slät smet. 3.  Skala och riv äpplena grovt och blanda ner i smeten.

4.. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

5.. Grädda kakan mitt i ugnen 25–35 min. Den ska fortfarande vara lite kladdig,

men inte lös, i mitten när den är klar. 

6. Låt kakan kallna innan servering. Pudra över florsocker.

Servera med vaniljvisp eller kanelgrädde.

Av Cecilia - 9 september 2014 19:06

Enkla

långpannebrödet




Här kommer ett till brödrecept ifrån dagens brödbak som ni måste testa.

Ett jättegott och enkelt bröd i långpanna.

Fluffigt och mjukt och så gott!!







 



   



Ingredienser



4dl fiberhavregryn
8dl mjölk
50g färsk jäst
50g smör
1msk honung
1tsk salt
10-12dl manitoba cream mjöl



Gör såhär


1.Häll i mjölken, 6dl av 8, samt havregrynen i en kastrull.

Koka upp havregrynsröran och ta sedan av den från plattan.

2. Häll sedan i de resterande 2dl kall mjölk, och låt det svalna till 37 grader.

3. Smula jästen i en degbunke och smält smöret.

4. Häll sedan i lite av havregrynsröran tills jästen löses upp.

5. Blanda i resten av ingredienserna. 

6. Häll i mjölet lite i taget.

Låt sedan maskinen jobba några minuter eller om du knådar degen kraftigt.

 Degen ska vara lite kladdig.

7. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter.

8. Ta upp degen och knåda den lite grann.

Lägg bakplåtspapper i en djup långpanneplåt och lägg i degen och platta ut

så den ligger jämnt över hela plåten.

 9. Dela sedan upp degen i 20-25 bitar med en kniv eller pizzasliceare.

Strö över lite mjöl och låt degen jäsa ytterligare 30min.

Sätt ugnen på 225grader.

10. Sätt in plåten i ugnen ca 20-25 minuter. Brödet ska ha en fin färg när det är klart.

11. Skär upp brödet i rutorna.


Mmmmm!!


Av Cecilia - 9 september 2014 18:41

De bästa

Tekakorna





Har nu äntligen det bästa receptet på tekakor!

Har provat mig fram på lite olika recept och ingredienser,

men har nu hittat det absolut bästa.

De blir riktigt mjuka, fluffiga och saftiga, och passar lika bra till stora som små,

frukost, mellanmål och kvällsfika.

Enjoy!









 




   




Ingredienser



50g färsk jäst
6dl mjölk, fingervarmt 37grader
2dl fiberhavregryn
75g smör, rumsvarmt
2tsk salt
2msk strösocker/stevia
1 ägg
12–14dl manitoba cream mjöl




Gör såhär



1. Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken till 37grader.

Häll över mjölken och havregrynen över jästen. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp.


2. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, socker, ägg och mjöl lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Har man en assistent kan man

gärna använda den.


3. Låt degen jäsa under bakduk 45 min.


4. Kavla ut degen 1-1,5 cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Strö över lite mjöl. 5. Låt dem jäsa ytterligare under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.


6. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.



Av Cecilia - 7 september 2014 20:34

Cookie Dough Bites





Men oj, hur goda blev inte dessa då?!

Helt i min smak. Dessutom inga dumheter i, inget

socker och inget gluten. Bara massa Mmmmmm  

Testa, ni lär inte ångra er!! (om ni inte är min man vill säga)

Inspiration hittade jag hos www.smaklokarna.blogg.se






 


Ingredienser



5dl naturella cashewnötter (eller blandade nötter tex hasselnötter, mandlar,valnötter)

10st urkärnade färska dadlar 

 3dl havregryn

2-3 msk flytande honung

1msk kanel

1tsk vaniljpulver

2nypor flingsalt

6msk jordnötssmör (sockerfritt)

150g mörk choklad, minst 70% kakaohalt

 
1.Mixa nötterna, havregrynen och saltet grovt i en matberedare.
2.Tillsätt dadlarna, kanel, vaniljpulver och honung och mixa tills
smeten börjar klumpa sig. 
3.Bryt ner hälften av chokladen i små bitar i smeten och mixa igen lite snabbt.
4.Fördela ut smeten i en bakplåtspappersklädd form. Frys i minst 30 min. 
5. Fördela ut ett lager av jordnötssmör över smeten. Frys ytterligare 20min.
6. Skär i önskvärt stora bitar.
7. Smält resten av chokladen antingen över vattenbad eller i micron, doppa sedan godisbitarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper.
8. Låt stelna i kylen och förvara sedan i kyl eller frys.
 
   
  

Av Cecilia - 7 september 2014 20:08

Socker-och glutenfri

chokladkaka




Hittade ett recept på en både socker-och glutenfri chokladkaka

 hos http://www.sockerrus.se som jag gärna ville testa för någon vecka sedan.

Ibland testar jag att baka både sockerfritt och glutenfritt

om man vill hålla igen lite på det alltför söta.

För mig funkar det väldigt bra att ersätta just sockerfria

saker och baka med annat sötningsmedel som tex dadlar

som jag tycker funkar väldigt fint.

Denna chokladkaka blev fullt godkänd med en klick grädde till.

Tyvärr så tycker ju inte min man som är värsta sockerberoende

mannen att det var en hit. För grannnarna som fick provsmaka

var det dock godkänt. Men, smaken är ju som baken.

Vill man prova något nyttigare funkar denna alldeles utmärkt

iallafall för min smak!





 



Ingredienser


6 ägg, vitor och gulor separerade

3dl sötmandel (ca 200g)

2,5dl dadlar utan kärnor (ca 200g)

2dl vatten

3/4 dl kakao

50g riven mörk choklad

1,5dl vispad grädde



Gör så här


1.Sätt ugnen på 175 grader.

2.Smörj och bröa (jag använder kakao) en 20 cm springform. Det går även bra att använda en större form, men då måste du anpassa gräddningstiden något.

3.Vispa äggvitorna till ett vitt skum.

4.Kör mandlarna i en mixern ett tag tills det blir som mjöl.

5.Tillsätt dadlar, vatten, äggulor och kakao.

Kör på hög hastighet tills du har en smet.

6. Med hjälp av en slickepott vänder du ner äggvitan i chokladsmeten. Blanda försiktigt så att du behåller fluffigheten.

7.Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.

Kakan ska vara lite dallrig när du tar ut den ur ugnen.

8. Dekorera med vispad grädde och riven mörk choklad, ev bär.







Av Cecilia - 6 september 2014 18:09

  Isabellas  

Födelsedagstårta

 

 

 

Förra helgen fyllde min lilla prinsessa fyra år!

Och hon börjar blir allt noggrannare hur hennes tårta

skall se ut när det vankas kalas.

Efter lite inspirationsökande kom vi fram till att tårtan

skulle ha blommor, fjärilar och hjärtan och ha rosa och lila på sig.

Den skulle också innehålla hallon och vit choklad.

Sagt och gjort såklart. Och denna gången fick hon inte vara med 

att tillverka tårtan. Jag ville göra det till en överraskning till henne.

Och vilken överraskning det blev! Hjärtat smälte på mig när jag

ropade på henne att nu fick hon komma och titta på den färdiga tårtan.

Hon tog sig för munnen och utbrast "Wow!! Vilken jättefin tårta mamma!

Precis en sådan jag vill ha" . 

Gladare mamma av att höra detta och gladare dotter

fanns nog inte på hennes födelsedag  

Tårtan bestod av vaniljbottnar, fylld med hallonmousse

och vit chokladmousse. Den är spacklad med vaniljsmörkräm

och täckt med sugarpaste. Dekorerad i sugarpaste och marsipan,

ätbara fjärilar och på toppen är det riktiga blommor.

 

 

 

     

Av Cecilia - 6 september 2014 17:46

Liams

Pirattårta

 

 

 


Gjorde en födelsedagstårta till en Liam som fyllde tre år

förra helgen. Han älskar pirater så att få en pirattårta skulle nog

göra honom överlycklig trodde hans mamma.

Och det blev han! Så underbart härligt att kunna göra tårtor till 

barn som blir så himla glada  

Och vilken respons tillbaka, blir så glad ända in i hjärtat av alla

snälla ord och beröm jag fick! Det är inte dåligt att få betyg 

av att det är den "godaste tårtan ever" och "to die for"  

Tårtan bestod av saftiga chockladbottnar,fylld med mjölkchokladmousse

och nutellamousse, spacklad med chokladsmörkräm och täckt

med chokladsugarpaste.

En riktig chokladbomb till tårta alltså, vilket Liam ville ha!

Den är dekorerad i sugarpaste och marsipan, krossade digestivekex samt chokladpengar men figurerna är riktiga.

Tycker det är roligt att kunna ha riktiga leksaker

på tårtan då det blir en extra liten överraskning till födelesdagsbarnet.

 

 

 

 

 

 

Av Cecilia - 6 september 2014 17:10


Bästa

kladdkakan i långpanna

- med nutellatopping och vaniljgrädde

 

 

 


För någon helg sedan hade vi stort barnkalas

för våra två små augustibarn som fyllde fyra resp. två år.

Det blev ett fikakalas med tårta, bullar, kakor samt frukt.

Tårtan skulle ju såklart efter önskemål från barnen se lite olika ut.

Så såhär fick det bli; en tårta fast en flicksida och en killsida med

deras stora intressen som dekorationer - maskiner och blommor & fjärilar.

Själva tårtan är en kladdig godsak. Kladdkaka med kolamousse,

marängtäcke samt nutellamoussetopping på ena sidan och

rosa vaniljgrädde på den andra.

Kladdig kladdkaka funkar ju alltd Mmmmmm!!

 

 

 

Ingredienser

 

Kladdkaka
8st ägg

10dl socker

6tsk vaniljsocker

1krm salt

3dl kakao

6dl mjöl

400g smält smör



Kolamousse

3dl vispgrädde

1 burk karemeliserad mjölk (con de leche - kolasås)

 

Maräng


2,5dl socker

5st äggvitor

 

Nutellamousse

3dl vispgrädde

ca 5msk nutella

 

Rosa vaniljgrädde

3dl vispgrädde

4tsk vaniljsocker

några droppar röd karamellfärg

 

 

Dekorationer

Pollygodis

krossade digestivekex

kinapuffar

ätbara fjärilar

sockerblommor

 

 

Gör såhär

 


1. Blanda alla ingredienser till kladdkakan i nämnd ordning.

2.Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna

3.Grädda mitt i ugnen på 175grader 25-30min.

Prova med en sticka, kakan ska vara kladdig i mitten.

2. Gör under tiden marängen - vispa äggvitorna med

hälften av sockret till ett fast skum. Vispa sedan ner resten av sockret.

Bred ut marängen på bakplåtspapper i en långpanna.

3. Grädda marängen i nedre delen av ugnen ca 35minuter.

Låt svalna.

4. Kolamousse - vispa grädden och blanda i den karameliserade mjölken.

5. Bred ut kolamoussen över den svalnade kladdkakan.

6. Lägg sedan på marängbotten.

7. Gör nutellatoppingen - blanda vispad grädde med nutella.

Bred på halva tårtan.

8. Vispa grädde med vaniljsocker och lite karamellfärg.

Bred ut på andra halvan av tårtan.

9. Dekorera valfritt!

 

 

 

 

 

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards