Senaste inläggen
Äppelkladdkaka
Nu är hösten här på riktigt och vad passar då inte bättre
än att jag visar er några riktigt goda äppeldesserter?
Först ut är denna riktigt goda äppelkladdkaka, som jag hittade inspiration
till från tidningen Hembakat.
Ett måste till höstens fikamys! Och kladdkaka älskar väl alla, i alla former,
det gör iallafall jag
Riktigt god är den så rekomenderas!
Ingredienser
3st ägg
4,5dl socker
200g smör,
3,5 dl vetemjöl
0,5msk kardemumma (helst egenmortlade)
1msk kanel
2msk vaniljsocker
3st äpplen
Florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.
Vispa ihop ägg och socker lätt och tillsätt smöret.
2. Mortla sönder kardemummakärnorna (alt använd färdig)
Blanda i mjöl, kardemumma, kanel och vaniljsocker i smeten. Rör ihop allt till en slät smet. 3. Skala och riv äpplena grovt och blanda ner i smeten.
4.. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
5.. Grädda kakan mitt i ugnen 25–35 min. Den ska fortfarande vara lite kladdig,
men inte lös, i mitten när den är klar.
6. Låt kakan kallna innan servering. Pudra över florsocker.
Servera med vaniljvisp eller kanelgrädde.
Enkla
långpannebrödet
Här kommer ett till brödrecept ifrån dagens brödbak som ni måste testa.
Ett jättegott och enkelt bröd i långpanna.
Fluffigt och mjukt och så gott!!
Ingredienser
4dl fiberhavregryn
8dl mjölk
50g färsk jäst
50g smör
1msk honung
1tsk salt
10-12dl manitoba cream mjöl
Gör såhär
1.Häll i mjölken, 6dl av 8, samt havregrynen i en kastrull.
Koka upp havregrynsröran och ta sedan av den från plattan.
2. Häll sedan i de resterande 2dl kall mjölk, och låt det svalna till 37 grader.
3. Smula jästen i en degbunke och smält smöret.
4. Häll sedan i lite av havregrynsröran tills jästen löses upp.
5. Blanda i resten av ingredienserna.
6. Häll i mjölet lite i taget.
Låt sedan maskinen jobba några minuter eller om du knådar degen kraftigt.
Degen ska vara lite kladdig.
7. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter.
8. Ta upp degen och knåda den lite grann.
Lägg bakplåtspapper i en djup långpanneplåt och lägg i degen och platta ut
så den ligger jämnt över hela plåten.
9. Dela sedan upp degen i 20-25 bitar med en kniv eller pizzasliceare.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa ytterligare 30min.
Sätt ugnen på 225grader.
10. Sätt in plåten i ugnen ca 20-25 minuter. Brödet ska ha en fin färg när det är klart.
11. Skär upp brödet i rutorna.
Mmmmm!!
De bästa
Tekakorna
Har nu äntligen det bästa receptet på tekakor!
Har provat mig fram på lite olika recept och ingredienser,
men har nu hittat det absolut bästa.
De blir riktigt mjuka, fluffiga och saftiga, och passar lika bra till stora som små,
frukost, mellanmål och kvällsfika.
Enjoy!
Ingredienser
50g färsk jäst
6dl mjölk, fingervarmt 37grader
2dl fiberhavregryn
75g smör, rumsvarmt
2tsk salt
2msk strösocker/stevia
1 ägg
12–14dl manitoba cream mjöl
Gör såhär
1. Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken till 37grader.
Häll över mjölken och havregrynen över jästen. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp.
2. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, socker, ägg och mjöl lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Har man en assistent kan man
gärna använda den.
3. Låt degen jäsa under bakduk 45 min.
4. Kavla ut degen 1-1,5 cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Strö över lite mjöl. 5. Låt dem jäsa ytterligare under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Cookie Dough Bites
Men oj, hur goda blev inte dessa då?!
Helt i min smak. Dessutom inga dumheter i, inget
socker och inget gluten. Bara massa Mmmmmm
Testa, ni lär inte ångra er!! (om ni inte är min man vill säga)
Inspiration hittade jag hos www.smaklokarna.blogg.se
Ingredienser
10st urkärnade färska dadlar
3dl havregryn
2-3 msk flytande honung
1msk kanel
1tsk vaniljpulver
2nypor flingsalt
150g mörk choklad, minst 70% kakaohalt
Socker-och glutenfri
chokladkaka
Hittade ett recept på en både socker-och glutenfri chokladkaka
hos http://www.sockerrus.se som jag gärna ville testa för någon vecka sedan.
Ibland testar jag att baka både sockerfritt och glutenfritt
om man vill hålla igen lite på det alltför söta.
För mig funkar det väldigt bra att ersätta just sockerfria
saker och baka med annat sötningsmedel som tex dadlar
som jag tycker funkar väldigt fint.
Denna chokladkaka blev fullt godkänd med en klick grädde till.
Tyvärr så tycker ju inte min man som är värsta sockerberoende
mannen att det var en hit. För grannnarna som fick provsmaka
var det dock godkänt. Men, smaken är ju som baken.
Vill man prova något nyttigare funkar denna alldeles utmärkt
iallafall för min smak!
Ingredienser
6 ägg, vitor och gulor separerade
3dl sötmandel (ca 200g)
2,5dl dadlar utan kärnor (ca 200g)
2dl vatten
3/4 dl kakao
50g riven mörk choklad
1,5dl vispad grädde
Gör så här
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2.Smörj och bröa (jag använder kakao) en 20 cm springform. Det går även bra att använda en större form, men då måste du anpassa gräddningstiden något.
3.Vispa äggvitorna till ett vitt skum.
4.Kör mandlarna i en mixern ett tag tills det blir som mjöl.
5.Tillsätt dadlar, vatten, äggulor och kakao.
Kör på hög hastighet tills du har en smet.
6. Med hjälp av en slickepott vänder du ner äggvitan i chokladsmeten. Blanda försiktigt så att du behåller fluffigheten.
7.Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.
Kakan ska vara lite dallrig när du tar ut den ur ugnen.
8. Dekorera med vispad grädde och riven mörk choklad, ev bär.
Isabellas
Födelsedagstårta
Förra helgen fyllde min lilla prinsessa fyra år!
Och hon börjar blir allt noggrannare hur hennes tårta
skall se ut när det vankas kalas.
Efter lite inspirationsökande kom vi fram till att tårtan
skulle ha blommor, fjärilar och hjärtan och ha rosa och lila på sig.
Den skulle också innehålla hallon och vit choklad.
Sagt och gjort såklart. Och denna gången fick hon inte vara med
att tillverka tårtan. Jag ville göra det till en överraskning till henne.
Och vilken överraskning det blev! Hjärtat smälte på mig när jag
ropade på henne att nu fick hon komma och titta på den färdiga tårtan.
Hon tog sig för munnen och utbrast "Wow!! Vilken jättefin tårta mamma!
Precis en sådan jag vill ha" .
Gladare mamma av att höra detta och gladare dotter
fanns nog inte på hennes födelsedag
Tårtan bestod av vaniljbottnar, fylld med hallonmousse
och vit chokladmousse. Den är spacklad med vaniljsmörkräm
och täckt med sugarpaste. Dekorerad i sugarpaste och marsipan,
ätbara fjärilar och på toppen är det riktiga blommor.
Liams
Pirattårta
Gjorde en födelsedagstårta till en Liam som fyllde tre år
förra helgen. Han älskar pirater så att få en pirattårta skulle nog
göra honom överlycklig trodde hans mamma.
Och det blev han! Så underbart härligt att kunna göra tårtor till
barn som blir så himla glada
Och vilken respons tillbaka, blir så glad ända in i hjärtat av alla
snälla ord och beröm jag fick! Det är inte dåligt att få betyg
av att det är den "godaste tårtan ever" och "to die for"
Tårtan bestod av saftiga chockladbottnar,fylld med mjölkchokladmousse
och nutellamousse, spacklad med chokladsmörkräm och täckt
med chokladsugarpaste.
En riktig chokladbomb till tårta alltså, vilket Liam ville ha!
Den är dekorerad i sugarpaste och marsipan, krossade digestivekex samt chokladpengar men figurerna är riktiga.
Tycker det är roligt att kunna ha riktiga leksaker
på tårtan då det blir en extra liten överraskning till födelesdagsbarnet.
Bästa
kladdkakan i långpanna
- med nutellatopping och vaniljgrädde
För någon helg sedan hade vi stort barnkalas
för våra två små augustibarn som fyllde fyra resp. två år.
Det blev ett fikakalas med tårta, bullar, kakor samt frukt.
Tårtan skulle ju såklart efter önskemål från barnen se lite olika ut.
Så såhär fick det bli; en tårta fast en flicksida och en killsida med
deras stora intressen som dekorationer - maskiner och blommor & fjärilar.
Själva tårtan är en kladdig godsak. Kladdkaka med kolamousse,
marängtäcke samt nutellamoussetopping på ena sidan och
rosa vaniljgrädde på den andra.
Kladdig kladdkaka funkar ju alltd Mmmmmm!!
Ingredienser
Kladdkaka
8st ägg
10dl socker
6tsk vaniljsocker
1krm salt
3dl kakao
6dl mjöl
400g smält smör
Kolamousse
3dl vispgrädde
1 burk karemeliserad mjölk (con de leche - kolasås)
Maräng
2,5dl socker
5st äggvitor
Nutellamousse
3dl vispgrädde
ca 5msk nutella
Rosa vaniljgrädde
3dl vispgrädde
4tsk vaniljsocker
några droppar röd karamellfärg
Dekorationer
Pollygodis
krossade digestivekex
kinapuffar
ätbara fjärilar
sockerblommor
Gör såhär
1. Blanda alla ingredienser till kladdkakan i nämnd ordning.
2.Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna
3.Grädda mitt i ugnen på 175grader 25-30min.
Prova med en sticka, kakan ska vara kladdig i mitten.
2. Gör under tiden marängen - vispa äggvitorna med
hälften av sockret till ett fast skum. Vispa sedan ner resten av sockret.
Bred ut marängen på bakplåtspapper i en långpanna.
3. Grädda marängen i nedre delen av ugnen ca 35minuter.
Låt svalna.
4. Kolamousse - vispa grädden och blanda i den karameliserade mjölken.
5. Bred ut kolamoussen över den svalnade kladdkakan.
6. Lägg sedan på marängbotten.
7. Gör nutellatoppingen - blanda vispad grädde med nutella.
Bred på halva tårtan.
8. Vispa grädde med vaniljsocker och lite karamellfärg.
Bred ut på andra halvan av tårtan.
9. Dekorera valfritt!