Cilla bakar

Direktlänk till inlägg 26 november 2014

Bästa saffransbulldegen - lussebullar/saffransbullar med mandelmassa och vit choklad

Av Cecilia - 26 november 2014 19:44

Bästa saffransbulldegen



Äntligen lussebullsbak!!  

Varje år försöker jag få till det bästa receptet på lussebullsdegen.

Inte för att den har varit dålig innan men har känt att allt går

ju att förbättra. Så nu tror jag att jag har fått till det bästa receptet!   

Så mina tips till en god, luftig, saftig och mjuk lussebulle är att

använda rumstempererade ingredienser som smör och ägg.

Kalljäs gärna degen. Smidigt att dela upp baket samt så får man

ut mera av smaken när degen får stå och jäsa ihop sig ordentligt över natten.

Var försiktig och använd så lite mjöl som möjligt för att

inte göra degen torr. Den får gärna vara en aning kladdig.

Ska du använda russin lägg dessa i blöt några timmar innan. Russin har en

tendens att torka ut degen.

Använd gärna manitoba cream mjöl för extra stora bullar.

Så nu har ni bra tips för att få en riktigt bra saffransbulle!

Och vill ni inte göra klassiska lussebullar gör en bulle med en god fyllning

av mandelmassa och vit choklad, mumma!





 




 



Ingredienser

Lussebullsdeg


50g jäst

6dl dmjölk

1,5-2g saffran

200g smör, rumsvarmt

1st ägg, rumsvarmt

1,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl eller använd gärna manitoba cream

ägg till pensling

russin/pärlsocker


Fyllning om man vill göra saffransbullar

200g vit choklad

100g smör

200g mandelmassa

 

 

Gör så här:

1.Häll upp mjölken i en kastrull och blanda i all saffran. Sjud ett par minuter tills all saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna helt.
2. Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Använd gärna en assistent.

3. Blanda i ca hälften av mjölet lite i taget. Skär det mjuka smöret i små bitar och tillsätt dem några i taget.

4.Blanda i ägget. Sedan socker och salt. Arbeta sedan in resten av mjölet på låg hastighet lite i taget. Var noga med att inte ta för mycket mjöl då bullarna kan bli torra. Låt degen vara en aning kladdig men ändå så att den släpper kanterna. Öka sedan hastigheten något och arbeta degen ca 10min.

5. Lägg degen i en stor bunke och plasta in med plastfolie. Var nog med att låta det finnas rum för degen att jäsa så sätt inte fast folien så hårt över degen.  Låt jäsa i kylen över natten, eller minst 8timmar. Vill du inte kalljäsa jäser du den under bakhandduk ca 45min till dubbel storlek.

6. När degen är färdigjäst knåda den lite lätt en stund. Ska du göra klassiska lussebullar formar du ca 30st lussebullar och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper. Vill du göra saffransbullar med fyllning blandar du ihop ingredienserna till fyllningen. Dela degen i två delar och kavla ut dessa till en tunn platta i rektangelform. Bred ut fyllningen på plattorna. Gör bullarna i valfri form, rulla ihop och gör klassiska bullar eller gör lite finare och tvinna ihop dom. Lägg dem i bullformar.

 7. Låt lussebullarna/saffransbullarna jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över eller lägg på russin.

8. Grädda 12-18 minuter i 200 grader.

Låt svalna på galler.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia - 21 juli 2016 22:39


Nutellakladdkaka Kladdkaka är bland det godaste som finns faktiskt. Och man kan variera dom i oändlighet med olika smaksättningar. Och så är de så enkla och snabba att svänga ihop. Ett tips är ändå att röra ihop en kaka dagen innan sen ha den i...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:51


Nyttiga Hasselnötsbollar   Ferrero Rocher Här kommer en till liten nyttigare godsak att baka. Som en nyttigare variant av Ferrero Rocher kan man säga. Och jättegoda såklart!   Ingredienser   2dl hasselnötter (gärna utan...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:09


Nyttiga Snickers Jag ääälskar snickersrutor man gör själv hemma. Men tror nästan jag tycker denna versionen är snäppet godare faktiskt. Och att de är nyttiga med bra fetter och mineraler, samt smakar som snickers kan ju inte bli bättre...

Av Cecilia - 24 maj 2016 15:59


Chokladtårta För några veckor sedan fyllde jag år. Det har blivit en tradition att dottern Isabella gör tårtan, så denna gjorde vi tillsammans. En riktig chokladbomb till tårta blev det med chokladbottnar, jordbuggsfyllning. spacklad med...

Av Cecilia - 17 mars 2016 22:13


Påskbak! Nu börjar påsken 2016 närma sig. Här är lite tips och inspiration om ni vill fixa lite goa och roliga godsaker till påskhelgen. Recepten finns sedan tidigare inlagda, sök på påsk. ...

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards