Bästa saffransbulldegen
Äntligen lussebullsbak!!
Varje år försöker jag få till det bästa receptet på lussebullsdegen.
Inte för att den har varit dålig innan men har känt att allt går
ju att förbättra. Så nu tror jag att jag har fått till det bästa receptet!
Så mina tips till en god, luftig, saftig och mjuk lussebulle är att
använda rumstempererade ingredienser som smör och ägg.
Kalljäs gärna degen. Smidigt att dela upp baket samt så får man
ut mera av smaken när degen får stå och jäsa ihop sig ordentligt över natten.
Var försiktig och använd så lite mjöl som möjligt för att
inte göra degen torr. Den får gärna vara en aning kladdig.
Ska du använda russin lägg dessa i blöt några timmar innan. Russin har en
tendens att torka ut degen.
Använd gärna manitoba cream mjöl för extra stora bullar.
Så nu har ni bra tips för att få en riktigt bra saffransbulle!
Och vill ni inte göra klassiska lussebullar gör en bulle med en god fyllning
av mandelmassa och vit choklad, mumma!
Ingredienser
Lussebullsdeg
50g jäst
6dl dmjölk
1,5-2g saffran
200g smör, rumsvarmt
1st ägg, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl eller använd gärna manitoba cream
ägg till pensling
russin/pärlsocker
Fyllning om man vill göra saffransbullar
200g vit choklad
100g smör
200g mandelmassa
Gör så här:
1.Häll upp mjölken i en kastrull och blanda i all saffran. Sjud ett par minuter tills all saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna helt.
2. Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Använd gärna en assistent.
3. Blanda i ca hälften av mjölet lite i taget. Skär det mjuka smöret i små bitar och tillsätt dem några i taget.
4.Blanda i ägget. Sedan socker och salt. Arbeta sedan in resten av mjölet på låg hastighet lite i taget. Var noga med att inte ta för mycket mjöl då bullarna kan bli torra. Låt degen vara en aning kladdig men ändå så att den släpper kanterna. Öka sedan hastigheten något och arbeta degen ca 10min.
5. Lägg degen i en stor bunke och plasta in med plastfolie. Var nog med att låta det finnas rum för degen att jäsa så sätt inte fast folien så hårt över degen. Låt jäsa i kylen över natten, eller minst 8timmar. Vill du inte kalljäsa jäser du den under bakhandduk ca 45min till dubbel storlek.
6. När degen är färdigjäst knåda den lite lätt en stund. Ska du göra klassiska lussebullar formar du ca 30st lussebullar och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper. Vill du göra saffransbullar med fyllning blandar du ihop ingredienserna till fyllningen. Dela degen i två delar och kavla ut dessa till en tunn platta i rektangelform. Bred ut fyllningen på plattorna. Gör bullarna i valfri form, rulla ihop och gör klassiska bullar eller gör lite finare och tvinna ihop dom. Lägg dem i bullformar.
7. Låt lussebullarna/saffransbullarna jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över eller lägg på russin.
8. Grädda 12-18 minuter i 200 grader.
Låt svalna på galler.