Direktlänk till inlägg 6 november 2011
Chokladsufflé
Igår blev det chokladsufflé med vaniljglass till efterrätt!
Härlig avslutning efter maten med en ljummen chokladrätt som stillar chokladbegäret.
Sufflén höjer sig i ugnen och är då klar, men ska vara lätt lös inuti.
Den sjunker ihop snabbt så servering ska ske inom 1,5minut om man vill göra det rätt
Ingredienser
125g mörk choklad av bra kvalitet 70%
1,5dl vispgrädde
1st vaniljstång
2st äggulor
5st äggvitor
2msk socker
socker och smör till formarna
vill man kan man smaksätta med lite kardemumma eller kanel tex.
ev. glass till servering om man vill
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader.
Smörj formarna, 8cm höga 6cm diameter, 4st noga med smör och socker.
2. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och slå den varma grädden över chokladen. Rör tills chokladen har smält och allt är väl blandat.
3.Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg i chokladen.
3.Tillsätt äggulorna och blanda väl.
4. Vispa äggvitorna med lite av sockret på medelhög hastighet med elvisp.
Vispa till ett löst skum, höj hastigheten till max och vispa till ett styvt skum.
Tillsätt resterande socker en nypa i taget under tiden.
5. Vänd försiktigt ner äggvitan i chokladkrämen med en slickepott.
6. Fördela smeten i de smorda formarna.
Fyll formarna ända upp och stryk ytan jämn med en kniv eller liknande.
7. Sätt in formarna i ugnen och grädda ca 10-11 minuter, tills suffléerna har höjt sig.
Öppna inte ugnsluckan förrän det är dags att ta ut dem
8. Servera suffléerna genast
Mmmmmmm!!