Cilla bakar

Direktlänk till inlägg 31 oktober 2011

Fyllningar/Fluff/Frosting

Av Cecilia - 31 oktober 2011 13:44

Fyllningar/Fluff/Frosting


Tänkte lägga in några fyllningar som jag har använt

 som passar jättebra till tårtfyllningar.

De passar också utmärkt som dessert.

Lägg upp i ett fint glas eller form och dekorera

 med bär eller strö över lite hackad choklad.



Hallonmousse

3dl vispgrädde
225g hallon /eller andra valfria bär. Frysta går jättebra.
1/2dl socker
4 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5min. Koka upp hallon och socker i en kastrull och låt     puttra några minuter. Sila blandningen så du får bort kärnorna. Man kan också välja att ha kvar kärnorna, det är en smaksak.

Lägg gelatinbladen i den varma hallonsåsen och rör tills de har smält och låt svalna.

Vispa grädden fast och blanda sedan ner hallonsåsen i grädden. Låt stelna i kylen ett par timmar eller helst över natten.


  





Godisfluff


3dlgrädde
200g valfritt chokladgodis - man kan i stort sett ta vad som helst

 ex dumle, geisha, polly, ahlgrens bilar, mörk choklad och

 såklart vit choklad som jag gör väldigt ofta.

Ta det ni tycker om!


Grovhacka chokladen. Värm upp grädden på svag värme, den får inte koka!

Ta bort kastrullen från spisen och lägg sedan chokladen i grädden och rör tills det smält ordentligt. Låt det svalna i kylen minst 6 timmar men gärna över natten. Sedan är det bara att vispa upp det till ett härligt fluff!



        


Bananfyllning


Jag brukar göra en bananfyllning då jag tycker det är gott

och passar till att ha i en tårtfyllning.

Mosa då bara en banan ihop med vit chokladfluff så är det klart!


 


Glasscreme


3 dl grädde / eller vit chokladfluff

3 dl vaniljkräm (exempelvis marsan)


Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen.

Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden.

Blanda väl. Klart!




Marängsmörkräm


Är man inte så mycket för smörkräm så kan man testa marängsmörkräm för det är något helt annat och blir väldigt gott. Inte så sött som vanlig smörkräm där man måste blanda i en massaflorsocker hela tiden. Och så går det alldeles utmärkt att blanda i bär,så det tex blir en hallonmarängsmörkräm!

Det krävs lite mera arbete och längre tid, med det men det är det allt värt! Jag rekomenderar verkligen att använda en köksassistent till detta. Det går bra med handvisp också men då får man stå där ett tag och vispa. Den går också bra att frysa. Tina upp den över natten och vispa sedan till den. Marängsmörkrämen är väldigt och lätt att arbeta med när man ska tex täcka tårtor eller spritsa.


Ingredienser:

Detta räcker till att täcka en normalstor tårta ca 24cm.

4st äggvitor

2,5dl socker

250g rumstempererat smör (riktigt smör, ej margarin)

2msk vaniljsocker

Jag brukar tillsätta lite vanilj, men

vill man ha en smaksätta marängsmörkrämen

med bär som hallon, jordgubbar, blåbär m.m

Då gör man såhär;


150g hallon

ev. lite rosa hushåll/pastafärg om man vill ha den mörkare rosa



Gör såhär

1.Häll äggvitor och socker i en skål över vattenbad. Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på vattenbadet. Använd helst en rostfri bunken. Och den måste vara helt ren och fri från fettrester. Ta bort eventuellt fett ur skålen med lite pressad citron. Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är 60-65grader eller  tills sockerkristallerna har smält helt.

2. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt vispa, antingen med elvispeller helst med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat helt, det kan ta upp till 10min.

3. Dela smöret i små kuber och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt vispning. Smörkuben ska bli helt blandad i marängen innan du tillsätter nästa. När allt smör är tillsatt fortsätt vispa i 5min till. Ser marängsmeten grynig ut ta det bara lugnt. Ha tålamod och fortsätt vispa så kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm. Men om den skulle den ha skurit sig är det lätt fixat. Om den är för kall, värm krämen över vattenbad en kort stund och vispa igen. Skulle den vara för varm, låt stå i kylen en stund och vispa sedan igen.

4. Kör hallonen till en puré i en mixer.

Om man inte vill ha kärnona silar man bort dom i en finmaskig sil.

5. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn smet. Vill du ha en starkare rosa färg tillsätt lite färg.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia - 21 juli 2016 22:39


Nutellakladdkaka Kladdkaka är bland det godaste som finns faktiskt. Och man kan variera dom i oändlighet med olika smaksättningar. Och så är de så enkla och snabba att svänga ihop. Ett tips är ändå att röra ihop en kaka dagen innan sen ha den i...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:51


Nyttiga Hasselnötsbollar   Ferrero Rocher Här kommer en till liten nyttigare godsak att baka. Som en nyttigare variant av Ferrero Rocher kan man säga. Och jättegoda såklart!   Ingredienser   2dl hasselnötter (gärna utan...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:09


Nyttiga Snickers Jag ääälskar snickersrutor man gör själv hemma. Men tror nästan jag tycker denna versionen är snäppet godare faktiskt. Och att de är nyttiga med bra fetter och mineraler, samt smakar som snickers kan ju inte bli bättre...

Av Cecilia - 24 maj 2016 15:59


Chokladtårta För några veckor sedan fyllde jag år. Det har blivit en tradition att dottern Isabella gör tårtan, så denna gjorde vi tillsammans. En riktig chokladbomb till tårta blev det med chokladbottnar, jordbuggsfyllning. spacklad med...

Av Cecilia - 17 mars 2016 22:13


Påskbak! Nu börjar påsken 2016 närma sig. Här är lite tips och inspiration om ni vill fixa lite goa och roliga godsaker till påskhelgen. Recepten finns sedan tidigare inlagda, sök på påsk. ...

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards