Direktlänk till inlägg 1 oktober 2012
Chokladbullar
med vanilj
Som kanelbullar fast med massa choklad istället!
Hittade detta recept i en baktidning.
Med en vanlig kanelbulledeg kan man egentligen göra
precis hur man vill med smaksättningen.
Här är det massa choklad och lite vaniljsmak
då jag tillförde vaniljpulver.
Perfekta till fikat en grå höstdag!
Ingredienser
150g smör
5dl mjölk
50g jäst (=1 påse torrjäst)
1dl socker
1/2 tsk salt
ca 15dl vetemjöl
Fyllning
100g rumsvarmt smör
2dl florsocker
1msk vaniljpulver (även vaniljsocker fungerar)
200g choklad grovt hackad - antingen mörk eller ljus
Garnering
1 ägg
florsocker
100g smält choklad
Gör såhär
1. Smält smöret. Häll på mjölken och värm till 37grader.
2. Blanda jäst, mjöl, socker och salt i en bunke.
3. Häll över smörblandningen och arbeta till en smidig deg.
Tillsätt mera mjöl om det behövs.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40min.
5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen (utom chokladen)
6. Knåda degen på mjölat bord och dela i två delar.
Kavla ut varje bit till en rektangel.
7. Bred på fyllningen och strö över den hackade chokladen.
8. Rulla ihop degen från långsidan och skär varje rulle i tio
likka tjocka bitar. Lägg dem med snittytan uppåt i antingen formar
eller på bakplåtspapper på en bakplåt.
9. Låt jäsa ytterligare en gång, ca 30min.
Sätt ugnen på 200grader.
10. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen tills de fått
fin färg. 15-20min.
11. Låt bullarna kallna. Smält chokladen över vattenbad.
Pudra bullarna med florsocker och ringla sedan över
den smälta chokladen.