Direktlänk till inlägg 20 november 2012
Chokladfondant
med vanilj och hallon
En chokladfondant blev det till helgens dessert.
Den blev väldigt god, men kanske lite väl lös.
Skulle haft den kvar i ugnen någon minut till..
Men som sagt smaken var det inget fel på
En chokladfondant blir väldigt chokladig och kladdig med en
varm, tjock och krämig chokladsås som rinner ut när man spräcker ytan med skeden.
Om man då lyckas grädda den i exakt rätt tid
Meningen var också att jag skulle gjort den lite julig
med smak av kanel eller kardemumma. På nåt sätt lyckades jag
glömma av att göra det så det får bli till nästa gång.
Så det är ett tips om ni vill testa, blir garanterat en hit
i juletider som nu närmar sig!
Till fondanten blev det en liten klick vanilj fraiche
samt lite hallonsås.
Ingredienser
4port
Fondant
120 g smör + mer för att smörja formarna
Gör såhär
1.Värm ugnen till 225 grader.
Smörj 4 portionsformar med smör och
skaka runt kakopulvret i formarna så alla sidor och botten täcks.
2.Smält choklad tillsammans med smör antingen över ett vattenbad.
Tillsätt saltet.
3.Vispa ihop ägg, äggulor och socker med en elvisp
till en lätt och luftig konsistens.
4,Blanda ner äggsmeten i den ljumna chokladen och tillsätt mjölet försiktigt.
5.Rör ihop till en slät smet och fördela smeten i formarna.
6.Grädda i nedre delen av ugnen i 7-12 minuter.
Här kan det variera lite beroende på vilken ugn man använder.
Testa med en teststicka, fondanten ska vara lös i mitten men fast i kanterna.
(Jag gräddade mina i 10 min men de hade behövt 1-2min till.)
Stjälp försiktigt upp formarna på tallrikar.
Hallonsås
Koka upp hallonen med vaniljpulver,
vatten och socker.
Sila hallonsåsen och låt koka på svag värme i 5min.
Vanilj fraiche