Direktlänk till inlägg 1 december 2012
Lussebak -
Lussebullar &
Saffransbullar med mandelmassa och vanilj
Nu har det blivit tradiotionellt lussebak med
massor av lussebullar! Saffran är ju så gott och hör verkligen julen till!
Gjorde vanliga lussebullar som blir bakta hos oss varje år, receptet finns här;
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/15/6669413-cillas-lyxiga-lussebullar/
Ville också testa att göra något nytt i år.
Det blev saffransbullar som jag fyllde med mandelmassa
och vanilj. Det blev lyckat, väldigt goda blev dom!
Lussebullar med mandelmassa och vanilj
Ingredienser
50g jäst (torrjäst i påse)
150g smör
2 påsar saffran (a 0,5g)
4dl mjölk
1dl vispgrädde
250g kesella 10%
1,5dl socker
1ägg
2tsk kardemumma
0,5tsk salt
ca 16dl mjöl
Fyllning:
200g rumsvarmt smör
150g mandelmassa
1tsk vaniljpulver
0,5dl socker
Pensling:
ägg
pärlsocker
Gör såhär
1. Smält smöret. Stöt saffranet och rör ner.
Blanda i mjölk och värm till 37grader.
2. Blanda jäst, salt, socker och det mesta av mjölet.
Häll över mjölkblandningen och rör om.
3. Blanda i ägg och kesella.
4. Arbeta degen ordentligt, ca 10min för hand.
Strö lite mjöl i botten av bunken, lägg i degen
och strö lite mjöl över. Täck med bakduk och
låt jäsa ca 40min.
5. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
6. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med
lite mjöl och dela i två delar.
7. Kavla ut varje del till en rektangel.
Bred på fyllningen. Rulla ihop kakan.
Skär ca 2-3cm breda remsor.
8. Lägg bullarna i bakformar och jäs under bakduk
ytterligare ca 30min.
9. Sägg ugnen på 225grader.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
11. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8min.
Låt dom kallna på galler.