Cilla bakar

Direktlänk till inlägg 1 december 2012

Lussebak - Lussebullar & saffransbullar med mandelmassa och vanilj

Av Cecilia - 1 december 2012 17:26

Lussebak -

Lussebullar &

Saffransbullar med mandelmassa och vanilj



Nu har det blivit tradiotionellt lussebak med

massor av lussebullar! Saffran är ju så gott och hör verkligen julen till!

Gjorde vanliga lussebullar som blir bakta hos oss varje år, receptet finns här;

http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/15/6669413-cillas-lyxiga-lussebullar/


Ville också testa att göra något nytt i år.

Det blev saffransbullar som jag fyllde med mandelmassa

och vanilj. Det blev lyckat, väldigt goda blev dom!




   

Lussebullar med mandelmassa och vanilj

Ingredienser


50g jäst (torrjäst i påse)

150g smör

2 påsar saffran (a 0,5g)

4dl mjölk

1dl vispgrädde

250g kesella 10%

1,5dl socker

1ägg

2tsk kardemumma

0,5tsk salt

ca 16dl mjöl


Fyllning:

200g rumsvarmt smör

150g mandelmassa

1tsk vaniljpulver

0,5dl socker


Pensling:

ägg

pärlsocker


Gör såhär



1. Smält smöret. Stöt saffranet och rör ner.

Blanda i mjölk och värm till 37grader.

2. Blanda jäst, salt, socker och det mesta av mjölet. 

Häll över mjölkblandningen och rör om.

3. Blanda i ägg och kesella.

4. Arbeta degen ordentligt, ca 10min för hand.

Strö lite mjöl i botten av bunken, lägg i degen

och strö lite mjöl över. Täck med bakduk och

låt jäsa ca 40min.

5. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.

6. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med

lite mjöl och dela i två delar.

7. Kavla ut varje del till en rektangel.

Bred på fyllningen. Rulla ihop kakan.

Skär ca 2-3cm breda remsor.

8. Lägg bullarna i bakformar och jäs under bakduk

ytterligare ca 30min.

9. Sägg ugnen på 225grader.

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

11. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8min.

Låt dom kallna på galler.



   


 


  

Bullar · Jul
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia - 21 juli 2016 22:39


Nutellakladdkaka Kladdkaka är bland det godaste som finns faktiskt. Och man kan variera dom i oändlighet med olika smaksättningar. Och så är de så enkla och snabba att svänga ihop. Ett tips är ändå att röra ihop en kaka dagen innan sen ha den i...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:51


Nyttiga Hasselnötsbollar   Ferrero Rocher Här kommer en till liten nyttigare godsak att baka. Som en nyttigare variant av Ferrero Rocher kan man säga. Och jättegoda såklart!   Ingredienser   2dl hasselnötter (gärna utan...

Av Cecilia - 24 maj 2016 16:09


Nyttiga Snickers Jag ääälskar snickersrutor man gör själv hemma. Men tror nästan jag tycker denna versionen är snäppet godare faktiskt. Och att de är nyttiga med bra fetter och mineraler, samt smakar som snickers kan ju inte bli bättre...

Av Cecilia - 24 maj 2016 15:59


Chokladtårta För några veckor sedan fyllde jag år. Det har blivit en tradition att dottern Isabella gör tårtan, så denna gjorde vi tillsammans. En riktig chokladbomb till tårta blev det med chokladbottnar, jordbuggsfyllning. spacklad med...

Av Cecilia - 17 mars 2016 22:13


Påskbak! Nu börjar påsken 2016 närma sig. Här är lite tips och inspiration om ni vill fixa lite goa och roliga godsaker till påskhelgen. Recepten finns sedan tidigare inlagda, sök på påsk. ...

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards