Direktlänk till inlägg 17 oktober 2013
Vit chokladmousse &
röda bär
i chokladskål
Gjorde en dessert bestående av några av mina favoriter -
vit chokladmousse, bär och mörk choklad.
Moussen och bären fick bli liggandes i en skål
av choklad. Väldigt gott
Tänkte jag skulle visa hur jag gjorde chokladskålen.
Lite pilligt och tar en stund men inte så svårt.
Sedan kan man ju fylla skålen med precis vad man vill -
valfri mousse, glass, maränger, frukt&bär, chokladsås....
Ingredienser
4port
Vit chokladmousse
4dl vispgrädde
150g vit choklad
Chokladskål
250g mörk choklad
(annan choklad funkar också bra om man vill såklart)
4st ballonger ( ha gärna någon i reserv)
Valfria bär - jordgubbar, hallon,
blåbär, physalis...
Gör såhär
1. Vit chokladmousse: Värm grädden på svag värme i en kastrull.
2. Hacka chokladen och låt smälta med i grädden.
Får ej koka!
3 Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
4. Vispa sedan upp med elvisp.
5. Chokladskål: Smält chokladen över vattenbad.
6. Blås upp ballongerna i rätt små storlekar, så att skålarna inte blir för stora.
7.Ta fram en plåt med bakplåtspapper.
Klicka ut lite choklad på bakplåtspappret som ballongen kan "stå på".
Det behövs lite extra choklad i botten så att skålen
kan stå bra sedan.
8. Pensla ballongerna på undersidan så att det blir
en lagom storlek på den framtida skålen. (se bild)
Låt stelna.
9. Gör om detta två gånger till.
10. När du har penslat choklad på i tre omgångar och den
har fått stelna till, stick försiktigt håll på ballongen så att luften
sakta pyser ut. Ballongen kommer släppa skålens kanter
nästan av sig själv allt eftersom luften går ur.
11. Tag försiktigt ur ballongen ur chokladskålen.
12. Fyll skålen med mousse och bär.
Tips! - Ha gärna några ballonger i reserv då det är lätt hänt
att de spricker av värmen från chokladen när man börjar
pensla dom. Och försök inte ens att doppa ballongen
i vattenbadet, det säger PANG, den spricker direkt och det hamnar choklad överallt -
tro mig, jag har provat..flera gånger