Direktlänk till inlägg 4 december 2011
Polkagrischeesecake
med pepparkaksbotten
Jag blev lite sugen på att göra något med polkagris, speciellt nu i juletider
då jag blev inspirerad när en vän visade ett recept på en polkagrispaj
av systrarna Eisenman (kokboksförfattare)
Jag älskar ju frysta cheesecakes och ville testa om det kunde
funka att göra nåt gott i cheeesecakeväg. Det är i stort sett samma recept som
jag har på förgående recept, pepparkakscheesecake, förutom att det
blir en polkagrissmak istället vilket funkade alldeles utmärkt mumma
Try it!
Tips: Jag gjorde pepparkaksbotten då jag tycker det är
väldigt gott och juligt. Men man kan också göra på klassiska digestive
eller med chokladkakor.
Gör gärna en varm chokladsås till (finns tidigare recept)
Varmt & kallt ihop funkar så bra ihop!
Ingredienser
Botten:
ca 15 pepparkakor
50g smält smör
Fyllning:
3st äggulor
1dl socker
200g philadelphiaost
3dl vispgrädde
En näve finskrossade poilkagrisar(endast dessa räcker ej
för att få den riktiga polkagrissmaken, man måste ha pepparminessens i också)
Röd hushållsfärg
Några droppar pepparmint essens (finns vid hushållsfärgen) smaka av.
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. Krossa pepparkakorna och
blanda med smöret. Enklast är att använda matberedare.
Tryck ut i en löstagbar kant.
2. Sätt in mitt i ugnen ca 5min och låt
sedan svalna.
3. Vispa ihop äggulor, socker och osten.
Vispa grädden i en separat bunke och blanda ner
i äggsmeten.
4. Tillsätt några droppar pepparmintessens
Smaka av hur pass mycket smak man vill ha.
5. Häll halva fyllningen över botten.
6. Blanda i några droppar röd hushållsfärg i den andra halvan.
Häll sedan den över formen och marmorera med en gaffel
den röda fyllnignen med den vanlig fyllningen.
5. Låt stå i frysen minst 5 timmar.
6. Ta fram ca 20min innan servering och dekorera
med lite krossade polkagrisar.