Alla inlägg under november 2014
Ljustårta
Var bara tvungen att pyssla och baka lite denna
första advent söndagsförmiddagen då det kliade så i fingrarna.
Hade gamla överblivna tårtbottnar liggandes i frysen
som ändå behövde göra sitt syfte. Blandade till lite vaniljsmörkräm
samt på med ett lager marsipan. Lite kristyr och ett ljus i mitten,
så voliá, blev det en ljustårta! Blir nog inte den godaste tårtan kanske,
men ville bara skapa lite. Tyckte det blev rätt så bra va
Önskar Er en riktigt trevlig första advent!
Pepparkakor
Det årliga pepparkaksbaket har genomförts till
barnens förtjusning.
I år testade jag att göra efter Leilas recept på
pepparkaksdeg och tyckte det blev riktigt bra.
Tillsatte dock lite vaniljsocker, så goda små peppisar blev det!
Ingredienser
400 g rumstempererat smör
3,5dl strösocker
3 dl ljus sirap
1,25 dl vispgrädde
1,25 dl vatten
3 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
¼ dl citronsaft
2msk vanilsocker
3 tsk bikarbonat
ca 1,3 kg vetemjöl
1.Rör det mjuka smöret i en assistent med strösocker sirap.
2. Koka upp vispgrädde och vatten med kryddorna samt vaniljsockret och blanda det med smörblandningen.
3. Tillsätt citronsaften.
4. Blanda bikarbonat med vetemjöl och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.
5. Gör en rulle av degen och låt den vila i kylen i minst 1 dygn.
6. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
7. Kavla degen tunt på ett mjölat bakbord.
8. Grädda pepparkakorna gyllene på smörade bakplåtar.
Bästa saffransbulldegen
Äntligen lussebullsbak!!
Varje år försöker jag få till det bästa receptet på lussebullsdegen.
Inte för att den har varit dålig innan men har känt att allt går
ju att förbättra. Så nu tror jag att jag har fått till det bästa receptet!
Så mina tips till en god, luftig, saftig och mjuk lussebulle är att
använda rumstempererade ingredienser som smör och ägg.
Kalljäs gärna degen. Smidigt att dela upp baket samt så får man
ut mera av smaken när degen får stå och jäsa ihop sig ordentligt över natten.
Var försiktig och använd så lite mjöl som möjligt för att
inte göra degen torr. Den får gärna vara en aning kladdig.
Ska du använda russin lägg dessa i blöt några timmar innan. Russin har en
tendens att torka ut degen.
Använd gärna manitoba cream mjöl för extra stora bullar.
Så nu har ni bra tips för att få en riktigt bra saffransbulle!
Och vill ni inte göra klassiska lussebullar gör en bulle med en god fyllning
av mandelmassa och vit choklad, mumma!
Lussebullsdeg
50g jäst
6dl dmjölk
1,5-2g saffran
200g smör, rumsvarmt
1st ägg, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl eller använd gärna manitoba cream
ägg till pensling
russin/pärlsocker
200g vit choklad
100g smör
200g mandelmassa
Grötbullar
Mycket gott och enkelt med grötbullar!
Går snabbt att göra då de bara behöver jäsa en gång.
Passar bra närsom, frukost, mellis eller kvällsfika.
Och perfekta att stoppa i frysen
Ingredienser
ca25st
3dl havregryn
150g smör
5dl mjölk
5dl vatten
50g jäst(torr)
1dl sirap
en nypa salt
18-20dl vetemjöl
Gör såhär
1. Koka havgregryn, vatten och salt till en gröt.
2. Ta av från plattan och blanda i smöret så att det smälter.
3. Tillsätt sirapen och mjölken och låt det bli strax över fingervarmt.
4. Blanda jäst och nästan allt mjölet i en bunke.
Häll ner grötblandningen och rör om noga.
Arbeta in mjölet men degen ska vara rätt så kladdig, ej för fast.
5. Låt degen vila ca 10min så blir den lättare att jobba med.
6. Forma degen till bullar och lägg dom på bakplåtsklädda plåtar.
Låt jäsa under bakduk ca30 mintill dubbel storlek.
Sätt ugnen på 225grader.
7. Pensla bullarna med mjölk och strö över havgregryn.
8. Grädda mitt i ugnen 12-15min och låt sedan
svalna på galler.
Lyxig
Saffranskrans
Julbaket är igång! Äntligen!
Och det fick börjas med denna saffranskrans jag hittade i tidningen Hembakat,
men har dock gjort lite ändringar. Denna har smaker av
mandelmassa, kardemumma, apelsin och vit choklad.
Extra lyxig helt enkelt!
En perfekt fika att bjuda på, eller varför inte ge bort som liten present.
Jag gjorde dubbel sats så har man en i frysen till kommande fikagäster.
Ingredienser
ca 16 bitar
1 påse saffran (0,5g) + 1 tsk strösocker
2,5dl mjölk
25g torrjäst
1 nypa salt
0,5 dl strösocker
1 rumsvarmt ägg
50g rumsvarmt smör
ca8 dl vetemjöl
Fyllning
150g mandelmassa
50 g smör
100g vit choklad
Rivet skal från en apelsin
1tsk stötta kardemummakärnor
0,5 dl strösocker
Garnering
1 ägg
pärlsocker
Gör såhär
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockret.
Blanda saffran och mjölk i en kastrull och värm till lite mera än fingervarmt.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3.Häll ner mjölkblandningen i mjölblandningen.
Tillsätt det rumsvarma ägget och till sist smöret.
Knåda degen kraftigt i några minuter. Tillsätt mera mjöl om det behövs
men försök hålla den en aning kladdig.
4. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
3. Dela degen i tre delar.
Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.
4. Gör fyllningen: Riv mandelmassa, vit choklad och smör grovt i en bunke.
Blanda i det rivna apelsinskale, sockret samt kardemummakärnorna. Rör om.
5. Klä den runda formen med bakplåtspapper.
Lägg en degrundel i bottnen på.
6. Bred ut hälften av smörfyllningen.
Lägg på ytterligare en rundel och strö ut resten av fyllningen.
Lägg på den sista rundeln.
7. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna.
8.Dela degen i ca 16 delar med en vass kniv och tryck till degen i mitten.
9. Låt den jäsa ytterligare under bakduk, ca 30 min.
10. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
11. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min tills den har fått fin färg.
Låt den sedan svalna i formen.
Hasselnötstoppar
Klassiska små gulliga hasselnötstoppar!
Jag gjorde dom lite nyttigare genom att använda stevia sötströ
istället för vanligt socker.
Älskar dom, försvinnande goda!!
Ingredienser
ca15st
50g smör
200g hasselnötter
0,5dl sötströ eller 1dl strösocker
1ägg
Hasselnötter till garnering
100g mörk choklad
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret.
2. Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i matberedare.
3. Blanda nötterna med smör, sötströ/strösocker och ägg.
4. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper,
och sätt sedan en hasselnöt i varje kaka.
5. Grädda kakorna till gyllene färg i mitten av ugnen cirka 10-15min.
Låt svalna på plåten.
6. Smält chokladen över vattenbad och doppa undersidan
på kakorna i chokladen. Låt stelna i kylen.
Om man vill göra dom ännu lyxigare ringla ytterligare
lite mörk choklad över dom.
Socker, och glutenfri
Kladdkaka
En lite tyngre och mastigare kladdkaka,
eller egentligen en chokladkaka kan man väl kalla den.
Riktigt god är den!
Dessutom både socker-och glutenfri, vilket ni kanske
har märkt att jag har börjat baka lite mera de senaste.
Try it!
Ingredienser
2st ägg
0,5 dl sötströ/stevia
2dl mandelmjöl/glutenfri mix
en nypa salt
0,5dl kakao
0,5tsk vaniljpulver
0,75dl kokosolja
100g mörk choklad 70%
Gör såhär
1. Sätt på ungen på 175grader.
2. Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.
3. Smält sedan kokosoljan i en kastrull.
Blanda i chokladen.
4. Knäck i äggen och blanda väl.
5. Tillsätt resten av ingredienserna men sikta i kakaon och mjölet.
6. Häll alltihop i en smord form med löstagbara kanter. Jag brukar bröa formen
med kokosflingor eller kakao. Jag använde en form på 15cm
men det lika bra att använda en vanlig på 24cm. Det beror på hur hög man vill ha kakan.
7. Placera chokladkakan i mitten av ugnen och grädda 15-20min.
Den ska vara kladdig i mitten men lite fast i kanterna när den är klar.
Doptårtor
till
Melker och Mila
I helgen var det dubbeldop för en liten
kille samt en liten tjej. Jag fick glädjen och äran
att få göra doptårtorna till detta.
Jätteskoj att få göra dessa med glada omdömen efteråt
som värmer i hjärtat
Gjorde två olika tårtor. Den ena var en spritsad kladdkakemoussetårta med både mörk samt vit chokladmousse på en kladdkakebotten. Och en kolakräm emellan.
Spritsad med cream cheese frosting.
Receptet på den finns här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/06/30/9982304-cillas-moussetarta-de-lux/
samt frostingen här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/11/23/10363577-whipped-cream-cheese-frosting/
Den andra var en täckt tårta av marsipan med vaniljbottnar och
fyllning av hallonmousse samt chokladmousse.
Recept på tårtbottnar och fyllningar finns här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/kategori/142508-tartbottnar-fyllningar-och-frostings/