Alla inlägg under oktober 2013
Häxfingrar
Ikväll blev det lite halloweenbakande med Bella - häxfingrar.
Det tyckte hon var jätteroligt,
så verkligen ett perfekt pyssel för barn!
Goda blev de också
Ingredienser
ca 30st
125g rumsvarmt smör
1dl socker
1,5dl florsocker
1msk vaniljsocker
5dl mjöl
1ägg + 1äggula - spara vitan till pensling
skollade mandlar (finns färdiga att köpa, annars gör man det själv)
kakao - att pensla på fingrarna
röd hushållsfärg - att pensla som blod på fingrarna
Gör såhär
1. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg.
2. Plasta in den och låt vila i kylen 30min.
3. Sätt ugnen på 175grader.
Dela degen i ca 30bitar och rulla ut till smala fingrar.
Gör dom rätt så smala för de kommer växa sig större i ugnen.
4. Gör skåror i fingrarna med en kniv, och sätt fast en
halv mandel på varje finger som en nagel.
5. Pensla med äggvitan.
6. Grädda mitt i ugnen ca 10min, tills de fått lite färg.
7 . Måla fingrarna med kakaon och den röda hushållsfärgen.
Ikväll tjuvstartar vi Halloween med en spindeldessert. Chokladmuffins, smält mörk choklad och spritsa ut spindelben. Man kan också ta chokladsås om man vill. Serveras led glass. :-) Mmm, otäckt gott!
Knäckiga
Muslikakor
Försvinnande goda, relativt nyttiga små rackare,
perfekt till mellis för stressade föräldrar
som inte hinner stå och baka så mycket.
Passar också att barnen då kan vara med och baka.
De är enkla, det går lätt och snabbt - perfekt!
Ingredienser
100g smör
1,5dl havregryn
1,5dl musli (valfri sort)
1dl russin
1,5dl vetemjöl
1tsk bakpulver
0,5dl socker (jag använder stevia)
2msk sirap
Gör såhär
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Blanda i musli, havregryn, socker, sirap och russin.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Häll i kastrullen och blanda väl.
4. Forma till små bollar, ca 25st och lägg
på bakplåtsklädda plåtar.
Platta till bollarna.
5. Grädda mitt i ugnen på 200grader ca 10min,
eller tills de fått en lite gyllene färg.
Vit chokladmousse &
röda bär
i chokladskål
Gjorde en dessert bestående av några av mina favoriter -
vit chokladmousse, bär och mörk choklad.
Moussen och bären fick bli liggandes i en skål
av choklad. Väldigt gott
Tänkte jag skulle visa hur jag gjorde chokladskålen.
Lite pilligt och tar en stund men inte så svårt.
Sedan kan man ju fylla skålen med precis vad man vill -
valfri mousse, glass, maränger, frukt&bär, chokladsås....
Ingredienser
4port
Vit chokladmousse
4dl vispgrädde
150g vit choklad
Chokladskål
250g mörk choklad
(annan choklad funkar också bra om man vill såklart)
4st ballonger ( ha gärna någon i reserv)
Valfria bär - jordgubbar, hallon,
blåbär, physalis...
Gör såhär
1. Vit chokladmousse: Värm grädden på svag värme i en kastrull.
2. Hacka chokladen och låt smälta med i grädden.
Får ej koka!
3 Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
4. Vispa sedan upp med elvisp.
5. Chokladskål: Smält chokladen över vattenbad.
6. Blås upp ballongerna i rätt små storlekar, så att skålarna inte blir för stora.
7.Ta fram en plåt med bakplåtspapper.
Klicka ut lite choklad på bakplåtspappret som ballongen kan "stå på".
Det behövs lite extra choklad i botten så att skålen
kan stå bra sedan.
8. Pensla ballongerna på undersidan så att det blir
en lagom storlek på den framtida skålen. (se bild)
Låt stelna.
9. Gör om detta två gånger till.
10. När du har penslat choklad på i tre omgångar och den
har fått stelna till, stick försiktigt håll på ballongen så att luften
sakta pyser ut. Ballongen kommer släppa skålens kanter
nästan av sig själv allt eftersom luften går ur.
11. Tag försiktigt ur ballongen ur chokladskålen.
12. Fyll skålen med mousse och bär.
Tips! - Ha gärna några ballonger i reserv då det är lätt hänt
att de spricker av värmen från chokladen när man börjar
pensla dom. Och försök inte ens att doppa ballongen
i vattenbadet, det säger PANG, den spricker direkt och det hamnar choklad överallt -
tro mig, jag har provat..flera gånger
Elias doptårtor
Det var dop för en liten Elias i helgen som gick.
Det blev två doptårtor med önskan om chokladmoussetårtan
(http://cillabakar.bloggplatsen.se/2013/06/30/9982304-cillas-moussetarta-de-lux/)
Såhär blev dom!
Morotstekakor
Gjorde ett gäng tekokor för någon vecka sedan som blev
väldigt goda. Så goda att de inte varade länge i frysen innan det blev tomt.
Så gjorde en omgång till, men tänkte vara lite nyttigare denna gången.
Så dessa tekakor är lite grövre i och med grövre mjöl
samt att det är morötter i.
Pefekta till soppan eller som mellis till barnen.
Så gör en omgång, på med smör och ost och njut!
Ingredienser:
50g jäst (torr)
5 dl mjölk
2 msk socker (jag använde stevia)
1 msk salt
100g smör
2 finrivna normalstora morötter
3 dl grahamsmjöl
2 dl fint rågmjöl
10-12dl dl vetemjöl
Ägg
Solrosfrön
Gör såhär
1. Smält smöret och häll i mjölken. Värm blandningen till 37 grader.
2. Blanda rågmjöl, grahamsmjöl, jäst, salt, socker och det mesta av mjölet i en stor bunke.
3.Tillsätt mjölkblandningen och morötterna. Blanda till en smidig deg.
4. Låt jäsa minst 30min, till dubbel storlek under bakduk.
5. När den jäst klart forma till bullar, platta sedan till dom och kavla ut
till ca en centimeters tjocka tekakor. Lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
6. Nagga dom med en gaffel och låt jäsa i ytterligare 30min.
7. Pensla med ägg och strö på solrosfrön om man vill.
8.Grädda mitt i ugnen i 225 grader tills dom har fått en fin gyllene färg.
Äppel
Cheesecake
En härligt höstig dessert med mycket av allt!
Har inspirerats av Roy Fares Apple cheesecake från hans
nya bok United states of cakes. Men har gjort några ändringar
som till det hur jag vill ha det
Väldigt mumsigt och med gott betyg från vännerna!
Den blir stor och mastig så den räcker till många.
Servera gärna med vaniljsås eller en klick vaniljglass till.
Och gör den helst dagen innan så den får stå och gotta till sig ordentligt.
Ingredienser
Botten:
ca 20st digestivekex
125g smör
0,5dl muscovadosocker
Cheesecakefyllning:
1msk socker strösocker
2tsk kanel
2tsk vaniljsocker
1tsk kardemumma
2st stora äpplen
600g färskost
2msk vetemjöl
2dl socker
1tsk vaniljpulver
1dl vispgrädde
3st ägg
Smultopping:
0,5dl strösocker
1,5dl mjöl
2dl havregryn
1dl grovhackade hasselnötter
75g rumsvarmt smör
1tsk kardemumma
2tsk kanel
100g grovt hackad vit choklad
Kolasås:
1 burk dulce de leche
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader. (varmluft)
Botten: Smält smöret. Blanda i en matberedare digestivekex och sockret.
Häll ner smöret.
2. Fodra en form ca 24cm med smulorna, även upp på
kanten 3-4cm. Platta till och jämna ytan med en sked
3. Grädda mitt i ugnen 5-8min. Låt svalna.
4. Fyllning: Ha ugnen på 160grader.
Blanda socker, kanel och vaniljsocker i en bunke.
5. Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. Lägg dom
i bunken med kryddorna och blanda ordentligt.
6. Vispa färsksost, 2dl socker, vaniljpulver och mjöl
till en fluggig blandning.
7. Vispa ner grädden. Vänd ner ett ägg i taget med en slickepott.
8. Smöra formens kant lätt med smör och häll i fyllningen.
9. Strö över äppelbitarna.
10. smultopping: Blanda alla ingredienser i en bunke
och nyp ihop till en smuldeg.
Fördela smultoppingen över kakan.
11. Grädda mitt i ugnen ca 50min eller tills toppingen
har fått färg. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå
i eftervärme ytterligare 20min.
12. Ta ut och låt svalna helt. Låt den sedan stå i kylen minst 6 timmar
eller helst över natten.
13. Häll över kolasåsen och servera med vaniljsås/glass.
Mmmmmm
Tekakor
Härligt goda tekakor som passar perfekt nygräddade
till en varm soppa nu på höstkankten!
Smör och ost på blir väldans gott
Ingredienser
5dl mjölk
1,5dl havregryn
100g smör
2msk socker
1tsk salt
50g jäst (torr)
ca 12dl vetemjöl
Gör såhär
1. Koka upp mjölken tillsammans med havregrynen.
Ta kastrullen från plattan och låt smöret smälta ner i smeten.
2. Blanda ner jäst, socker, salt och det mesta av mjölet i en bunke.
3. Blanda i mjölk-och havreblandningen i bunken.
4. Arbeta blandningen till en smidig deg och tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa under bakduk ca 40min.
5. Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 16bitar och forma till bullar.
Kavla ut varje bulle till en platta ca 10cm i diameter.
6. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
Låt bröden jäsa under bakduk ca 20min.
Sätt ugnen på 250grader.
7. Grädda rekakorna mitt i ugnen 7-8min.
Låt kallna på galler.