Alla inlägg under december 2012
Läckra
Daimtryfflar
Underbart goda och krispiga
tryfflar med smak av daim
slinker snabbt ner!
Ingredienser
1dl vispgrädde
50g smör
250g mörk choklad
100g philadelphiaost
100g daim
kakao
Gör såhär
1. Värm grädde och smör i en kastrull.
Koka upp så att smöret smälter.
2. Ställ kastrullen åt sidan.
Grovhacka chokladen och rör i.
Låt chokladen smälta och rör sedan smeten slät.
3. Rör i philadelphiaosten och låt
svalna 20min.
4. Hacka daimen fint och blanda ner
i chokladsmeten.
5. Ställ kallt någon timme i kylskåp.
6. Forma små runda kulor.
7. Rulla lätt i kakao.
Förvara dom i kylskåp i upp till
en vecka.
Lyxig
fudge
En försvinnande god fudge med rostade nötter,
mandel, marshmallows och kola.
Som en rocky road fast lyxigare.
Gör den och ni blir inte besvikna!
Tips: till denna hade jag en burk con de leche,
alltså kondenserad mjölk som har fått koka i ca tre timmar till en kola.
Men nu finns det färdiga burkar kola att köpa!
Äntligen!!
Nu slipper man ägna tid till att koka.
Håll koll i affären!
Ingredienser
1dl valnötter
1dl pecannötter
1dl sötmandel
3dl minimarshmallows
1msk smör
300g mjölkchoklad
200g mörk choklad
1 nypa salt
1 burk con de leche
(kondenserad mjölk som kokat)
2tsk vaniljsocker
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Grovhacka nötterna och mandeln och lägg på en plåt.
Rosta dom i nedre delen av ugnen i ca 10min.
Se upp så att de inte bränns vid.
2.Blanda smör, salt och de varma nötterna i en skål.
Rör om tills smöret har smält.
3. Smält chokladen över vattenbad och blanda i kolasåsen.
4.Rör ner nötterna och vaniljsocker.
5. Låt smeten svalna lite och häll sedan i marshmallowsen.
6. Klä en form, ca 15*25cm med bakplåtspapper.
Bred ut smeten däri.
7. Ställ in formen med fudgen i kylen och låt stelna.
Skär den sedan i bitar.
Njut!!
Julgodis
Nu har det bakats massvis med julgodis!
Bla vita chokladtryfflar, rocky road, lyxig fudge,
milky ways, mozartkulor, praliner och daimtryfflar.
Vilken blir din favorit?
Recept kommer inom kort!
Här är några av dom...
Julig tårta
Vi hade mysigt julkalas med goda vänner i veckan.
Mitt uppdrag var att ansvara för desserten.
Jag gjorde en hög tårta med fem våningar av choklad.
Den bestod av jordgubbsmousse och
chokladmousse med kardemumma för att få in lite julig smak i den.
Jag spritsade vit chokladfrosting med en hint av apelsein
över den. Dekorerade med några stjärnor av sugarpaste
samt några tomtar
Jag gjorde även en av mina favoriter;
pepparkakscheesecaken.
Receptet finns här:
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/28/6759383-pepparkakscheesecake-med-en-exotisk-touch/
Jag dekorerade den med granatäppelkärnor.
Det blir ju så underbart vackert med dessa!
Det blev även lite julgodis till...
Ernst
underbara enkla
julbröd
Provade att göra Ernst juliga bröd.
Det blev väldigt gott!
Saftigt och fint och passar perfekt till julbordet
med en bit ost på!
Enkelt är det också utan jäsning!
Ingredienser:
2tsk bikarbonat
7dl vetemjöl
3dl grahamsmjöl
2dl grovt rågmjöl
1 liter naturell yoghurt
2dl hela hasselnötter
2dl skalade solrosfrön
2dl mörk sirap
3dl torkade aprikoser
2dl russin
2tsk salt
Tips: häll gärna i lite lingon också!
Gör såhär:
1.Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke.
2.Slå i yoghurten, nötterna och de torkade frukterna samt sirapen.
3.Smöra en avlång brödform och bröa den med ströbröd.
4.Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen.
Se till att inte fylla formen ända upp till kanten,
eftersom det jäser med bikarbonaten.
Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten. Jämna eventuellt till
ytan och strö på lite solrosfrön eller pumpafrön.
5.Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen
och låt stå i 60 minuter.
Därefter, sänk temperaturen till 175 grader och låt stå i 30 minuter
för att undvika att det blir bränt. Lägg ev på lite folie över.
6.Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd.
Lussebak -
Lussebullar &
Saffransbullar med mandelmassa och vanilj
Nu har det blivit tradiotionellt lussebak med
massor av lussebullar! Saffran är ju så gott och hör verkligen julen till!
Gjorde vanliga lussebullar som blir bakta hos oss varje år, receptet finns här;
http://cillabakar.bloggplatsen.se/2011/11/15/6669413-cillas-lyxiga-lussebullar/
Ville också testa att göra något nytt i år.
Det blev saffransbullar som jag fyllde med mandelmassa
och vanilj. Det blev lyckat, väldigt goda blev dom!
Lussebullar med mandelmassa och vanilj
Ingredienser
50g jäst (torrjäst i påse)
150g smör
2 påsar saffran (a 0,5g)
4dl mjölk
1dl vispgrädde
250g kesella 10%
1,5dl socker
1ägg
2tsk kardemumma
0,5tsk salt
ca 16dl mjöl
Fyllning:
200g rumsvarmt smör
150g mandelmassa
1tsk vaniljpulver
0,5dl socker
Pensling:
ägg
pärlsocker
Gör såhär
1. Smält smöret. Stöt saffranet och rör ner.
Blanda i mjölk och värm till 37grader.
2. Blanda jäst, salt, socker och det mesta av mjölet.
Häll över mjölkblandningen och rör om.
3. Blanda i ägg och kesella.
4. Arbeta degen ordentligt, ca 10min för hand.
Strö lite mjöl i botten av bunken, lägg i degen
och strö lite mjöl över. Täck med bakduk och
låt jäsa ca 40min.
5. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
6. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med
lite mjöl och dela i två delar.
7. Kavla ut varje del till en rektangel.
Bred på fyllningen. Rulla ihop kakan.
Skär ca 2-3cm breda remsor.
8. Lägg bullarna i bakformar och jäs under bakduk
ytterligare ca 30min.
9. Sägg ugnen på 225grader.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
11. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8min.
Låt dom kallna på galler.
Mjuk
Pepparkaka
En klassisk mjuk pepparkaka
med väldigt god smak!
Härligt julig
Ingredienser
3st ägg
3dl socker
2dl vispgrädde
50g smält smör
3dl mjöl
2tsk bakpulver
1tsk mald kanel
2tsk stött kardemumma
0,5tsk vaniljpulver
1tsk mald nejlika
1tsk mald ingefära
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200grader.
Smörj och bröa en avlång form.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt grädde och smält smör.
3. Blanda alla de torra ingredienserna.
4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten
och rör tills allt är blandat.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre
delen av ugnen ca 40min. Prova med en sticka,
kakan skall vara torr när den är färdig.
Om den börjar bli mörk, täck med folie.
Pepparkaksbak med Bella