Cilla bakar

Senaste inläggen

Av Cecilia - 1 juni 2014 20:54

Rabarbercheesecake

med hallonspegel





Jag älskar cheesecakes!!

Speciellt de som är frysta. Smakar så gott en varm sommardag!

Detta är en riktigt god cheesecake med rabarber och lite vit choklad i,

samt med ett lager hallon. Botten består av klassiska digestivekex,

som ju alltid passar alldeles utmärkt till cheesecakes.

Japp, detta blir en till favoriterna tror jag.

Och jajemensan, denna är väldigt enkel att göra

och går ju utmärkt att göra långt i förväg, perfekt!

Try it  



 




 



Ingredienser



Digistivebotten

 200 g digestivekex

75 g smör

0,5dl muscovadosocker (kan uteslutas)

 

Rabarberkompott

600 g rabarber

2tsk vaniljsocker

0,5 tsk kanel

1,5 dl socker

1dl vatten

(Jag gjorde en lite större sats rabarberkompott, bara för att jag

ville ha en liten extra burk i kylen.)


 
 

Fyllning
300g färskost (typ philadelphia)

3dl vispgrädde

2st ägg

2msk vaniljsocker

1,5 dl socker

100g vit choklad

2dl rabarberkompott

 

Hallonspegel

3st gelatinblad
250g Frysta hallon
1dl Strösocker
0,5dl Vatten


 
 
 
Gör såhär
 
1. Sätt ugnen på 175grader.
 Krossa kexen i en matberedare till smulor. Tillsätt muscovadosocker.
 Smält smöret.
Blanda smöret tillsammans med kexsmulorna.
Tryck ut kexblandningen i en ca 24cm form.
2. Ställ in i ugnen ca 10min. Ställ åt sidan och låt svalna.
3. Vispa upp grädden.
Dela äggen och vispa upp äggvitorna i en bunke.
4. Vispa sedan upp äggulorna med socker och vaniljsocker.
Smält den vita chokladen och blanda i.
5. Vänd ner alla blandningar i varandra och rör sedan i philadelphiaosten.
6. Skär rabarbern i små bitar och koka koka upp och låt sjuda tillsammans med
resten av ingredienserna. Låt sjuda tills rabarberna mjuknat och mixa till en slät smet.
Låt svalna något.
7. Lägg i 2dl rabarberkompott i fyllningen och rör om.
 8. Häll alltsammans i formen.
Låt cheesecaken stå i frys minst 4 timmar innan du häller på hallonspegeln.
9.Lägg gelatinbladen i kallt vatten fem minuter.
Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull.
10. Sila hallonsåsen så du får bort alla kärnor och får en slät saftsås.
11. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma saftsåsen och rör tills de har smält.
12. Låt svalna till rumstemperatur.
Häll blandningen på den frysta cheesecaken. Ställ i kyl/frys för att stelna.
 Dekorera med bär.

Av Cecilia - 25 maj 2014 20:31

Blue & blackberry

ombre icecream cake





Mors dag idag och det måste ju såklart firas -

med en tårta  

Det har varit en härlig somrig dag med familjen.

Och vi avslutade den med en underbart god glasstårta!

Den är alltså riktigt god så den måste ni testa att göra

en solig, skön dag i sommar.

Kom över receptet från fina http://sweet-and-simple.se/ sida.

Det är smak från blåbär, björnbär och vanilj.

Och det bästa är att den är superlätt, man behöver bara några

ingredienser och det behövs ingen glassmaskin.

Inte ens en massa rörande i smeten behöver man göra!

För bra för att vara sant va?

Fantastiskt gott iallafall så denna blir det fler gånger i sommar.

Men ät den direkt ni har tagit ut den från frysen

för den smälter snabbt.



 



Ingredienser


Detta är till en 24-26cm form.

Jag gjorde dock en 15cm tårta så jag halverade på receptet.

Det blev tom lite smet över så jag la det i en egen liten låda.

Bra att kunna ta upp vid ett senare tillfälle  





Blåbärsglass

5dl vispgrädde

1burk (400g) kondenserad mjölk

1tsk vaniljpulver

200g blåbär


Björnbärsglass

5dl vispgrädde

1burk (400g) kondenserad mjölk

1tsk vaniljpulver

200g björnbär


Vaniljglass med en hint av blåbär

5dl vispgrädde

1burk (400g) kondenserad mjölk

1tsk vaniljpulver

2msk saft från blåbären


Dekoration

3dl vispgrädde

0,5tsk vaniljpulver

lite saft från blåbär

lavendelströssel (väldigt gott till)

vita pärlor


Gör såhär



1. Vispa upp grädden till alla glassorterna lätt och

tillsätt all den kondenserade mjölken samt vaniljpulvret.

2. Koka upp bären, i varsin kastrull, och mixa till en slät smet.

3. Dela upp smeten i lika i tre skålar.

Tillsätt blåbären i en, och björnbären i en.

Samt tillsätt lite saft från blåbären i den tredje skålen.

Det ska bli tre olika färgskiftningar smeterna emellan.

4. Häll i första lagret blåbärsglass i en 24cm form.

Låt stå i frysen ca fyra timmar.

Ställ in de andra två skålarna i kylen så länge.

5. Häll sedan i det andra lagret med björnbärsglassen.

Låt stå i frysen minst fyra timmar.

6. Häll till sist i det sista lagret glass.

Låt stå i ca fyra timmar.

7. Vispa grädden hårt till dekorationen.

Tillsätt vaniljpulver och lite saft från blåbär.

8. Spritsa blommor av grädden på tårtan.

Strö över lavendelströssel och sätt dit vita pärlor.


Av Cecilia - 15 maj 2014 13:19

Sega

Chokladmaränger





Hade så många äggvitor över så vad gör man med dom?

Vet inget annat egentligen än att göra maräng av dom.

Är inte så jätteförtjust i maränger då det är så väääldigt sött.

Men med dessa blandade jag i choklad och lite vaniljsocker också.

De blev härligt sega inuti och spröda utanpå.

Väldigt lagom och gott!

Nu gjorde jag en stor sats så det går jättebra att halvera receptet.






   



Ingredienser

9st äggvitor

6,5dl strösocker

1msk vaniljsocker

200g mörk choklad

(nästa gång ska jag ta mjölkchoklad, tror det kan bli gott)


Gör såhär


  1. Sätt ugnen på 130 grader med varmluft.
  2. Blanda äggvitan, vaniljsocker och strösocker i en rostfri bunke.

  3. Sätt ner bunken i ett vattenbad och värm marängen till ca 60grader under konstant vispning med en elvisp. Kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer.
  4. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med helst en bakmaskin tills den kallnat. Det går bra att fortsätta vispa med elvispen också men då får man stå ett tag. Stanna inte vispen förrän det är färdigt annars finns det en risk att marängen kan  sjunka ihop.
  5. Smält chokladen och blanda i den med marängen. Men blanda bara ytterst lite, då man ska försöka få en fin marmoreing på marängen av chokladen.
  6. Klicka ut alt spritsa ut marängen på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda dem i ugnen i 45-55 minuter. Ta ut dom och låt dom stå i rumspemperatur någon timme.
Av Cecilia - 7 maj 2014 16:33

Mitt 30-års firande




Förra veckan, den 1 maj fyllde jag 30år.

Liiite ångestfyllt sådär, men var en väldigt trevlig dag

som sagt med mycket uppvaktande! Tusen tack alla!!

Dessutom fick jag ju en anledning till att baka mycket   

Först med öppet hus och en kakbuffé för alla,

sedan familjekalas på eftermiddagen med tårta.

Här kommer några bilder från det!




En tårta med vaniljbottnar, fyllning av vaniljmousse och chokladmousse.

Spacklad och spritsad med cream cheese frosting. Dekorerad och täckt med kokos.

Recept på denna kommer senare.

 

 


Kakbuffé med ljusa och mörka subwaykakor, vaniljkakor, vaniljrutor,

chokladsnittar, chokladbullar, kanelbullar, kladdkaka med chokladmousse,

key lime pie, chokladbollar, nyttiga chokladbollar med dadlar.


 


   

Yeeaayyy, 30år !!


 

Den finaste tårtan hade min 4-åriga dotter samt min älskade make gjort till mig  



  

Subwaykakor




 

Vaniljrutor

Av Cecilia - 6 maj 2014 17:07

Subwaykakor





Dessa är jag helt sålda på, särskilt de ljusa.

Nu vet jag inte om de smakar som subways kakor men ska

väl inte vara så långt ifrån.

Kakorna blir lite knapriga i kanterna men sega och mjuka i mitten.
Är så försvinnande goda!!!
Måste ni testa!!
 

Detta recept hittade jag på

http://bliminjast.se



 


Ingredienser

White chocolate chip cookies
 
 
150 g smör
3 ½ dl socker
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 ½ dl vetemjöl
Lite drygt ½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
150-200 g hackad vit choklad/chokladknappar
 
 
Dark chocolate chip cookies
 
150 g smör
3 ½ dl socker
2 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 dl vetemjöl
½ dl kakao
Lite drygt ½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
200 g hackad mjölkchoklad med Daim (man kan ta vilken choklad man vill)
 
 
 
Gör så här: 
(båda sorterna)
 
 
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. ca 150grader i varmluftsugn.
 2. Smält smöret.
Blanda i socker, sirap och vaniljsocker.
3.Tillsätt även ägget och äggulan och rör ihop smeten. Det behöver inte vara länge.
4.Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt (till de mörka kakorna även kakaon) i en separat skål och häll sedan ner blandningen i smörblandningen.
Rör ihop tills det är blandat, rör inte för länge.
5.Till de ljusa kakorna häll ner vita chokladknappar i smeten, och till de mörka kakorna hackade Marabou mjölkchokladbitar (med Daim om man vill)
Man kan ta vilken choklad man vill och även nötter.  
6.Rulla bollar av smeten och lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
7.Tryck till med handen så de blir ganska platta. Se till att det är avstånd mellan kakorna på plåten då de flyter ut en del. Ta ca 5 kakor per plåt.
8.Grädda i nedre delen av ugnen cirka 9-12 minuter.
De ska knappt ha fått någon färg, bara i kanterna.
9. Låt de svalna på galler eller på bakplåtspappret på bänken.
 
 
Av Cecilia - 6 maj 2014 16:46

Ljuvliga

Vaniljrutor






Underbart goda vaniljrutor som snabbt blir en favorit både

hos barn och vuxna. En favorit hos mig, men då älskar

jag ju vanilj, mmm  

Och såklart är de jättelätta att göra, går snabbt

och det blir många av dom, så blir perfekt att fylla frysen med.



 




Ingredienser

ca 40 rutor




500 g smör

10 dl vetemjöl

4 dl strösocker

4 msk vaniljsocker

1tsk vaniljpulver

1 msk bakpulver

2dl kokos



Fyllning


4 ägg

2dl kesella

5dl crème fraiche

3dl strösocker

1msk vaniljsocker




 


Gör så här


1. Sätt ugnen på 200grader.

Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver

till en smuldeg i en matberedare.

(det blir mycket deg så får du inte plats dela upp den i två omgångar, eller gör för hand)

2.Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper.

3. Gör fyllningen: blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker.

Häll fyllningen över degbottnen i långpannan.

4. Smula resten av degen ovanpå fyllningen.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. När den har svalnat,

delar du den i lagom stora rutor.

Av Cecilia - 25 april 2014 13:19

Vaniljkakor




Barnsligt enkla och goda vaniljkakor.

Och vanilj är ju så gott!

Perfekta att baka med barn då de kan vara med

och dega ihop, kavla och dekorera.

Tänk pepparkakor.

Det är bara fantasin som sätter gränser på vad man

kan göra med dessa. Lite tips finns längst ner på sidan!





 





Ingredienser

 

230g rumsvarmt smör

2dl socker

1 ägg

0,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1tsk vaniljsocker

5-6dl vetemjöl



Gör så här



1. Rör ihop smör och socker.

Tillsätt ägget och fortsätt att röra.

2. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner det med smörblandningen.

3. Knåda ihop till en stor degklump och rulla in i plastfolie.

Låt degen vila i kylskåpet i minst 2 timmar.

4. Kavla ut degen ungefär 5mm tjock –

(Ta ut lite deg i taget då den är lättare att kavla när den är kall)

5. Stick sedan ut den med dina utvalda kakmått.

6. Grädda kakorna på 175grader i ca 8-10 min.

De ska bli lite lätt mörkare längst ut, men inte mer.

Ta ut kakorna och låt de svalna på ett galler med bakplåtspapper.




Tips: dessa kakor är jättebra att göra dekorationerpå om man vill.

Gör en kristyr och spritsa mönster på.

Eller ta lite hushållsfärg/pastafärg när du gör degen för att färga den.

Eller skär ut samma form som kakan är i marsipan/sugarpaste och täck kakan med.

Man kan också sätta fast dom på en pinne.

Lägg dom dubbelt med en god fyllning emellan.

Av Cecilia - 23 april 2014 11:51



Ni har väl inte missat ni kan följa

mig på facebook?



Kolla in

https://www.facebook.com/CillaBakar

och gilla gärna min sida där för att följa!



  

Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards