Cilla bakar

Alla inlägg under april 2013

Av Cecilia - 29 april 2013 21:07

Cillas

födelsedagstårta



Kommande födelsedag firades lite lätt

med fika i helgen i goda vänners lag.

Gjorde bla denna rosa tårta gjord på

chokladbottnar, mintchokladmousse

och hallonmarängsmörkräm.

Har inte spacklat tårtor med marängsmörkräm innan

men blev riktigt bra. Väldigt lättarbetad.

Sen kan man ju smaksätta hur man vill  



   




 




   


Ingredienser

(detta är en 15cm tårta)


After eight fluff

3 dl vispgrädde
200 g After Eight

1. After eight fluff - Lägg chokladen i en skål.
Värm grädden i en kastrull. Den får INTE koka!
2. Häll grädden över chokladen och rör runt till en jämn smet.

Ställ in i kylen i minst timmar, helst till dagen efter.
3.Vispa upp med elvisp och den är färdig att användas.


1. Chokladbottnar - se recept här

http://cillabakar.bloggplatsen.se/kategori/142508-tartbottnar-fyllningar-och-frostings/


Hallonmarängsmörkräm


4st äggvitor

2,5dl socker

250g rumstempererat smöm

100g hallon

lite rosa pastafärg


1. Hallonmarängsmörkräm - Häll äggivtornna och sockret i en värmetålig skål och

placera över vattenbad. Vispa hela tiden med en handvisp tills

blandningen är ca 65grader eller tills sockerkristallerna smält.

2. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt vispa, helst i en köksassistent, tills

blandningen är vit och fluffig. som en marängsmet.

3. Vispa tills smeten har svalnat, ca 10min.

4.Tillsätt smöret, lite i taget. När allt smör är tillsatt, fortsätt vispa ca 5min.

Om smörkrämen skulle skära sig är det lät fixat - är den för kall, sätt skålen över

vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen

en stund och vispa sedan.

5. Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en sil för att

bli av med kärnorna.

6. Blanda ner hallonpurén i smörkrämen och vispa till en

jämn frosting. Tillsätt lite rosa färg om du vill ha en starkare färg.

Av Cecilia - 29 april 2013 20:51

Bananbröd



Ett perfekt mellanmålsbröd för barn att snaska på

men även för barn att var med i köket och hjälpa till att baka.

Gott, enkelt och fullt med energi till

frukost, mellanmål eller till picknicken för

hungriga små magar. Ta en skiva ost eller marmelad på.

Alltså barsligt gott, även till vuxna  



   



Ingredienser


2st mogna bananer

2dl havregryn

4dl vetemjöl

1dl grovhackade nötter - tex hasselnötter, valnötter

2tsk bikarbonat

1dl russin

1tsk salt

250g kesella/turkisk yoghurt/kvarg

0,5dl honung



Gör såhär


1. Sätt ugnen på 175grader.

2. Skala och mosa bananerna.

3. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.

4. Blanda i kvarg, honung och banan. Det blir en ganska så lös smet.

5. Häll i smeten i en smord avlång bakform.

6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1timme.

Lägg folie över om den börjar få för mycket färg.

7. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler.



Av Cecilia - 29 april 2013 20:08

Chokladpannacotta

med kolasås & krispigt täcke




Gjorde en dessert för några veckor sedan.

Ville göra något enkelt, chokladigt, kladdigt samt krispigt -

alla mina favoritsaker.

Det blev denna galet goda härliga sak.

Underbar god chokladpannacotta, krämig kolasås

och ett krispigt täcke av jordnötter och daim.

Samt en klick grädde.

Såå gott!!


Tips: Och det som är så bra är att kolasåsen som man alltid

har fått göra genom att koka kondenserad mjölk

i några timmar till så kallad Con de leche

nu finns färdig att köpa, karamelliserad mjölk. Enkelt och så gott!



   



Ingredienser

6port


1 burk karamelliserad mjölk

Pannacotta

2st gelatinblad

250g  Marabou mjölkchoklad (vilken annan sort fungerar också bra tex mörk

eller om man vill ha någon med smak)

5dl vispgrädde

0,5dl socker

Garnering

1st dubbeldaom

1dl finhackade salta jordnötter

2dl vispgrädde

2tsk vaniljsocker



Gör såhär


1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5min.

2. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.

3. Koka upp grädde och socker i en kastrull och häll

över chokladen. Lägg i gelatinbladen.

Rör om så att choklad och gelatin smälter

och blandas ordentligt och blir en slät smet.

4. Ta fram serveringsglas och häll i lite av kolasåsen.

5. Häll därefter i pannacottan  och låt stå

i kylen minst tre timmar.

6. Gör garneringen - vispa grädden tillsammans med vaniljsockret.

Finhacka jordnötterna och daimen.

Blanda samman.

7. Lägg en klick grädde på pannacottan.

Ringla över lite kolasås och toppa med

jordnötsdaimkrispet.


Mmmmmm  


 


Av Cecilia - 18 april 2013 20:54

Sockerrus

Chokladcheesecake med

Dulce de Leche & Chilinötter



Hittade detta receptet på www.sockerrus.se

sida för ett tag sedan och varit så nyfiken på att testa!!

Så det blev en testrunda av denna smarriga godsak.

Det är en härligt krämig chokladig cheesecake,

och det som gör den annorlunda från andra cheesecakes

är att bottnen är gjord på chillinötter istället för digestivekex

som man normalt brukar använda sig av.

Denna föll mig i smaken då jag gillar chillinötter.

Det passade väldigt bra ihop med chokladen och kolasåsen.

Testa, tycker ni om chillinötter och extra allt av choklad gör den!

Skulle man inte tycka om chillinötter riktigt blir den minst lika

god med digestivekex, chokladkex eller kanske med andra nötter

om man vill tycker om det  




 


Ingredienser


(Receptet räcker till 2 st 12-15cm formar eller en stor form på 20-25cm)



Botten och fyllning

300 g chilinötter

75 g smör

1 dl socker

150 g smält choklad, 60-70% (öka till 200-250 g om du använder vanlig cream cheese)

2 st ägg

400 g cream cheese choklad (går att använda vanligt cream cheese öka då mängden smält choklad)

2 dl gräddfil


Kolakräm

ca 400g Dulce de Leche /Kondenserad mjölk (färdig eller egengjord)


Chokladganache

200 g choklad (jag använde 100g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)

1 dl grädde

25 g smör


Dekoration


3dl Vispgrädde

Chillinötter



(jag gjorde dock vit chokladmousse istället

för vispgrädde, den gör man såhär:


 125g vit choklad

2dl vispgrädde

100g philadelphia



Smält chokladen över vattenbad.

Vispa grädden till en fast konsistens och rör philadelphian

mjuk i en skål. Häll chokladen över osten och rör

till en slät smet. Blanda ostsmeten med grädden.)




Gör såhär



1.Täck sidorna och botten av en springform med bakplåtspapper.

2.Kör chilinötterna i en mixer/matberedare tills de blir till smulor.

Smält smöret och blanda med chilinötterna.

3.Tryck ut chilinötterna i en form med löstagbar kant.

Se till att trycka upp degen på kanterna också.

4.Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.

Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.

5.Vispa äggen och sockret pösigt i en skål.

Tillsätt cream cheese, gräddfil och choklad. Vispa tills allt är väl blandat.

6.Ta ut springformen från kylen och häll över cream cheese mixen.

7.Ställ formen i en djup plåt/form/långpanna fyll den

med varmt vatten (den ska alltså gräddas ståendes i vattnet).

Vattnet ska nå upp till max halva cheesecakeformen.

Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 25-35 min.

Gräddtiden är lite beroende på form.

Den ska vara lite stel på ytan men ändå lite geleaktig, den stelnar sen i kylen.

8.Ta ut från ugnen, lyft ur den från vattenbadet

(ifall det finns vatten kvar) och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen.

Låt den stå i kylen i minst 6 timmar och gärna över natten.


Dulce de Leche

En burk färdig, eller gör egen av kondenserad mjölk

genom att:

Lägga en oöppnad burk kondenserad mjölk (sötad) i en kastrull.

Fyll på med vatten. Det är viktigt att burken är täckt med vatten.

Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i ca 3 timmar.

Det är viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden så fyll på då och då med hett vatten. Tips, vill du ha en mer rinnigare sås räcker det med ca 2 timmar koktid.

Låt burken svalna något innan du öppnar den.



 ChokladGanachen:

Smält choklad tillsammans med grädde i en kastrull på låg värme.

Rör om då och då.

Tillsätt smöret när chokladen smält och rör om.

Låt svalna något innan du använder det.


Dekoration

Vispgrädde

Chillinötter




Så här sätter du ihop cheesecaken

1.Ta ut din cheesecake från kylen och lossa från formen försiktigt.

Lägg eventuellt kakan på ett tårtfat.

2.Smeta på dulce de leche, chokladganache och vispad grädde (alt. mousse) i olika lager.

Se till att chokladganachen svalnat innan du lägger på grädden.

Strö över chilinötter

Ät och njut!



 



Av Cecilia - 10 april 2013 21:23

Banana

Ice cream




Med endast tre ingredienser kan det inte bli enklare,

och såå gott!!

Det enda du behöver är bananer, jordnötssmör och kakao.

Ett bra och nyttigt mellamål,

eller gör den till en lyxigare dessert och tillsätt

precis vad du vill - chokladsås, marschmallows, strössel eller vad som helst

du tycker om.

Bär som jordgubbar och hallon passar också alldeles utmärkt

om man vill ha en mer sorbetliknande konsistens.

Ta för vana att alltid ha skivade bananer i frysen,

då kan man enkelt göra denna närhelst lusten faller på  

Du behöver:

3-4 skivade frusna bananer

1 matsked jordnötsmör ( bäst utan bitar)

2-3tsk kakao

Gör såhär:

Blanda bananerna i en matberedare.

(en blender klarar det inte riktigt)

Kör den tills bananerna har blivit till en härlig glassliknande smet.

Tillsätt jordnötssmöret och kakaon och kör lite till.

Färdig!

Vill man ha den ännu  lite fastare lägg in den i frysen en liten stund till.

Mumma!!

(Blev tyvärr inga bilder då vi hann äta upp den innan  )



Presentation


Hej och välkomna till min blogg!

Här lägger jag upp mina allra bästa recept på godsaker jag tycker om!
Har just nu börjat att göra tårtor och det är en helt ny värld som öppnat sig så jag har massor att lära!

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Arkiv

Bloggar jag följder

Matbloggstoppen
”Sockerrus”
Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards