Alla inlägg under april 2013
Cillas
födelsedagstårta
Kommande födelsedag firades lite lätt
med fika i helgen i goda vänners lag.
Gjorde bla denna rosa tårta gjord på
chokladbottnar, mintchokladmousse
och hallonmarängsmörkräm.
Har inte spacklat tårtor med marängsmörkräm innan
men blev riktigt bra. Väldigt lättarbetad.
Sen kan man ju smaksätta hur man vill
Ingredienser
(detta är en 15cm tårta)
After eight fluff
3 dl vispgrädde
200 g After Eight
1. After eight fluff - Lägg chokladen i en skål.
Värm grädden i en kastrull. Den får INTE koka!
2. Häll grädden över chokladen och rör runt till en jämn smet.
Ställ in i kylen i minst timmar, helst till dagen efter.
3.Vispa upp med elvisp och den är färdig att användas.
1. Chokladbottnar - se recept här
http://cillabakar.bloggplatsen.se/kategori/142508-tartbottnar-fyllningar-och-frostings/
Hallonmarängsmörkräm
4st äggvitor
2,5dl socker
250g rumstempererat smöm
100g hallon
lite rosa pastafärg
1. Hallonmarängsmörkräm - Häll äggivtornna och sockret i en värmetålig skål och
placera över vattenbad. Vispa hela tiden med en handvisp tills
blandningen är ca 65grader eller tills sockerkristallerna smält.
2. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt vispa, helst i en köksassistent, tills
blandningen är vit och fluffig. som en marängsmet.
3. Vispa tills smeten har svalnat, ca 10min.
4.Tillsätt smöret, lite i taget. När allt smör är tillsatt, fortsätt vispa ca 5min.
Om smörkrämen skulle skära sig är det lät fixat - är den för kall, sätt skålen över
vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen
en stund och vispa sedan.
5. Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en sil för att
bli av med kärnorna.
6. Blanda ner hallonpurén i smörkrämen och vispa till en
jämn frosting. Tillsätt lite rosa färg om du vill ha en starkare färg.
Bananbröd
Ett perfekt mellanmålsbröd för barn att snaska på
men även för barn att var med i köket och hjälpa till att baka.
Gott, enkelt och fullt med energi till
frukost, mellanmål eller till picknicken för
hungriga små magar. Ta en skiva ost eller marmelad på.
Alltså barsligt gott, även till vuxna
Ingredienser
2st mogna bananer
2dl havregryn
4dl vetemjöl
1dl grovhackade nötter - tex hasselnötter, valnötter
2tsk bikarbonat
1dl russin
1tsk salt
250g kesella/turkisk yoghurt/kvarg
0,5dl honung
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175grader.
2. Skala och mosa bananerna.
3. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
4. Blanda i kvarg, honung och banan. Det blir en ganska så lös smet.
5. Häll i smeten i en smord avlång bakform.
6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1timme.
Lägg folie över om den börjar få för mycket färg.
7. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler.
Chokladpannacotta
med kolasås & krispigt täcke
Gjorde en dessert för några veckor sedan.
Ville göra något enkelt, chokladigt, kladdigt samt krispigt -
alla mina favoritsaker.
Det blev denna galet goda härliga sak.
Underbar god chokladpannacotta, krämig kolasås
och ett krispigt täcke av jordnötter och daim.
Samt en klick grädde.
Såå gott!!
Tips: Och det som är så bra är att kolasåsen som man alltid
har fått göra genom att koka kondenserad mjölk
i några timmar till så kallad Con de leche
nu finns färdig att köpa, karamelliserad mjölk. Enkelt och så gott!
Ingredienser
6port
1 burk karamelliserad mjölk
Pannacotta
2st gelatinblad
250g Marabou mjölkchoklad (vilken annan sort fungerar också bra tex mörk
eller om man vill ha någon med smak)
5dl vispgrädde
0,5dl socker
Garnering
1st dubbeldaom
1dl finhackade salta jordnötter
2dl vispgrädde
2tsk vaniljsocker
Gör såhär
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5min.
2. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
3. Koka upp grädde och socker i en kastrull och häll
över chokladen. Lägg i gelatinbladen.
Rör om så att choklad och gelatin smälter
och blandas ordentligt och blir en slät smet.
4. Ta fram serveringsglas och häll i lite av kolasåsen.
5. Häll därefter i pannacottan och låt stå
i kylen minst tre timmar.
6. Gör garneringen - vispa grädden tillsammans med vaniljsockret.
Finhacka jordnötterna och daimen.
Blanda samman.
7. Lägg en klick grädde på pannacottan.
Ringla över lite kolasås och toppa med
jordnötsdaimkrispet.
Mmmmmm
Sockerrus
Chokladcheesecake med
Dulce de Leche & Chilinötter
Hittade detta receptet på www.sockerrus.se
sida för ett tag sedan och varit så nyfiken på att testa!!
Så det blev en testrunda av denna smarriga godsak.
Det är en härligt krämig chokladig cheesecake,
och det som gör den annorlunda från andra cheesecakes
är att bottnen är gjord på chillinötter istället för digestivekex
som man normalt brukar använda sig av.
Denna föll mig i smaken då jag gillar chillinötter.
Det passade väldigt bra ihop med chokladen och kolasåsen.
Testa, tycker ni om chillinötter och extra allt av choklad gör den!
Skulle man inte tycka om chillinötter riktigt blir den minst lika
god med digestivekex, chokladkex eller kanske med andra nötter
om man vill tycker om det
Ingredienser
(Receptet räcker till 2 st 12-15cm formar eller en stor form på 20-25cm)
Botten och fyllning
300 g chilinötter
75 g smör
1 dl socker
150 g smält choklad, 60-70% (öka till 200-250 g om du använder vanlig cream cheese)
2 st ägg
400 g cream cheese choklad (går att använda vanligt cream cheese öka då mängden smält choklad)
2 dl gräddfil
Kolakräm
ca 400g Dulce de Leche /Kondenserad mjölk (färdig eller egengjord)
Chokladganache
200 g choklad (jag använde 100g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)
1 dl grädde
25 g smör
Dekoration
3dl Vispgrädde
Chillinötter
(jag gjorde dock vit chokladmousse istället
för vispgrädde, den gör man såhär:
125g vit choklad
2dl vispgrädde
100g philadelphia
Smält chokladen över vattenbad.
Vispa grädden till en fast konsistens och rör philadelphian
mjuk i en skål. Häll chokladen över osten och rör
till en slät smet. Blanda ostsmeten med grädden.)
Gör såhär
1.Täck sidorna och botten av en springform med bakplåtspapper.
2.Kör chilinötterna i en mixer/matberedare tills de blir till smulor.
Smält smöret och blanda med chilinötterna.
3.Tryck ut chilinötterna i en form med löstagbar kant.
Se till att trycka upp degen på kanterna också.
4.Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.
Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.
5.Vispa äggen och sockret pösigt i en skål.
Tillsätt cream cheese, gräddfil och choklad. Vispa tills allt är väl blandat.
6.Ta ut springformen från kylen och häll över cream cheese mixen.
7.Ställ formen i en djup plåt/form/långpanna fyll den
med varmt vatten (den ska alltså gräddas ståendes i vattnet).
Vattnet ska nå upp till max halva cheesecakeformen.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 25-35 min.
Gräddtiden är lite beroende på form.
Den ska vara lite stel på ytan men ändå lite geleaktig, den stelnar sen i kylen.
8.Ta ut från ugnen, lyft ur den från vattenbadet
(ifall det finns vatten kvar) och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen.
Låt den stå i kylen i minst 6 timmar och gärna över natten.
Dulce de Leche
En burk färdig, eller gör egen av kondenserad mjölk
genom att:
Lägga en oöppnad burk kondenserad mjölk (sötad) i en kastrull.
Fyll på med vatten. Det är viktigt att burken är täckt med vatten.
Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i ca 3 timmar.
Det är viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden så fyll på då och då med hett vatten. Tips, vill du ha en mer rinnigare sås räcker det med ca 2 timmar koktid.
Låt burken svalna något innan du öppnar den.
ChokladGanachen:
Smält choklad tillsammans med grädde i en kastrull på låg värme.
Rör om då och då.
Tillsätt smöret när chokladen smält och rör om.
Låt svalna något innan du använder det.
Dekoration
Vispgrädde
Chillinötter
1.Ta ut din cheesecake från kylen och lossa från formen försiktigt.
Lägg eventuellt kakan på ett tårtfat.
2.Smeta på dulce de leche, chokladganache och vispad grädde (alt. mousse) i olika lager.
Se till att chokladganachen svalnat innan du lägger på grädden.
Strö över chilinötter
Ät och njut!
Banana
Ice cream
Med endast tre ingredienser kan det inte bli enklare,
och såå gott!!
Det enda du behöver är bananer, jordnötssmör och kakao.
Ett bra och nyttigt mellamål,
eller gör den till en lyxigare dessert och tillsätt
precis vad du vill - chokladsås, marschmallows, strössel eller vad som helst
du tycker om.
Bär som jordgubbar och hallon passar också alldeles utmärkt
om man vill ha en mer sorbetliknande konsistens.
Ta för vana att alltid ha skivade bananer i frysen,
då kan man enkelt göra denna närhelst lusten faller på
Du behöver:
3-4 skivade frusna bananer
1 matsked jordnötsmör ( bäst utan bitar)
2-3tsk kakao
Gör såhär:
Blanda bananerna i en matberedare.
(en blender klarar det inte riktigt)
Kör den tills bananerna har blivit till en härlig glassliknande smet.
Tillsätt jordnötssmöret och kakaon och kör lite till.
Färdig!
Vill man ha den ännu lite fastare lägg in den i frysen en liten stund till.
Mumma!!
(Blev tyvärr inga bilder då vi hann äta upp den innan )