Alla inlägg under maj 2015
Dinkelscones med blåbär
Dinkelscones med blåbär slänger man snabbt ihop
till frukosten, melliset eller kvällsfikat.
Servera med philadeplhia, smör och ost eller varför
inte med lite blåbärssylt.
Ingredienser
4dl vetemjöl
4dl dinkelmjöl
1,5tsk bakpulver
0,5dl socker
0,5tsk salt
125g kallt smör
1st ägg
2dl mjölk
1,5 blåbär färska eller frysta går lika bra
Ägg till pensling
Gör såhär
1.Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda vetemjöl,dinkelmjöl, salt, bakpulver och socker i en bunke.
2.Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
3.Vispa lätt ihop ägg och mjölk.
4.Blanda mjölkblandningen med de torra ingredienserna till en deg.
5.Platta ut degen till en längd som är ca3 cm tjock på mjölat bakbord.
Skär den i trekantiga bitar.
6.Vik försiktigt in blåbären i degen utan att de mosas sönder.
Eller om du använder frysta kan man trycka i blåbär i varje scones.
7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg.
8.Grädda dom gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Kesobullar
med fullkorn och chiafrön
Igår var det ett riktigt tråkigt väder med blåst och regn.
Och tittade väl solen fram och man snabbt börjat klä på sig själv
och barnen hann man inte längre än till trappan innan de
mörka molnen med mera regn kom igen.
Så det fick bli en bakdag istället. Vi behövde lite bra mellis till barnen att ha i frysen så vi gjorde goda bullar, kringlor eller ja, valfria former blev det.
Dessa innehåller nyttigheter som fullkorn, keso och chiafrön. Roliga att göra för barnen och de kunde inte få nog av dom!
Recept
50g jäst
5dl mjölk
50g smör
1tsk salt
1msk socker
4msk chiafrön
200g keso
7dl mjöl fullkorn
8dl vetemjöl special
1 till pensling
Gör såhär
1. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken.
Låt det bli fingervarmt, 37grader.
2. Smula ner jästen i en bunke eller assistent.
3. Häll ner degspadet och rör tills jästen löses upp.
4. Tillsätt satl, socker, keso och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig och låt sedan jäsa ca 40min.
Till dubbel storlek.
5. Ta upp degen och knåda den smidig med lite mjöl.
6. Dela upp ca 25st lika stora bitar och forma till bullar,
kringlor eller valfria former.
Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa ca 30min.
Sätt ugnen på 250grader.
7. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen 8-10min.
Min födelsedagstårta!
För en vecka sedan fyllde jag år.
Men det var inte jag som gjorde tårtan.
Det gjorde min snart 5-åriga dotter, vilket hon hade sett framemot i sisådär
två månader. Hon älskar att få dekorera tårtor!
Och den blev, för mig - världens finaste tårta!
Hon är världens omtänksammaste person så denna är verkligen
gjord med så mycket omtanke och kärlek!
Och god blev den också med vit choklad samt hallon, och
cream cheese frosting.
Babblarna
tårtor
Häromvecken blev det Babblarna tåra till ett födelsedagskalas.
Första gången jag gör dom. Lite pilligt och jag modellerar inte så
jättemycket på det sättet men blev väl rätt så bra.
Nöjda kunder blev det iallafall!
De består av vaniljbottnar, vit chokladmousse samt hallonmousse.
Täckt och dekorerad i marsipan och sugarpaste.