Direktlänk till inlägg 7 september 2014
Socker-och glutenfri
chokladkaka
Hittade ett recept på en både socker-och glutenfri chokladkaka
hos http://www.sockerrus.se som jag gärna ville testa för någon vecka sedan.
Ibland testar jag att baka både sockerfritt och glutenfritt
om man vill hålla igen lite på det alltför söta.
För mig funkar det väldigt bra att ersätta just sockerfria
saker och baka med annat sötningsmedel som tex dadlar
som jag tycker funkar väldigt fint.
Denna chokladkaka blev fullt godkänd med en klick grädde till.
Tyvärr så tycker ju inte min man som är värsta sockerberoende
mannen att det var en hit. För grannnarna som fick provsmaka
var det dock godkänt. Men, smaken är ju som baken.
Vill man prova något nyttigare funkar denna alldeles utmärkt
iallafall för min smak!
Ingredienser
6 ägg, vitor och gulor separerade
3dl sötmandel (ca 200g)
2,5dl dadlar utan kärnor (ca 200g)
2dl vatten
3/4 dl kakao
50g riven mörk choklad
1,5dl vispad grädde
Gör så här
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2.Smörj och bröa (jag använder kakao) en 20 cm springform. Det går även bra att använda en större form, men då måste du anpassa gräddningstiden något.
3.Vispa äggvitorna till ett vitt skum.
4.Kör mandlarna i en mixern ett tag tills det blir som mjöl.
5.Tillsätt dadlar, vatten, äggulor och kakao.
Kör på hög hastighet tills du har en smet.
6. Med hjälp av en slickepott vänder du ner äggvitan i chokladsmeten. Blanda försiktigt så att du behåller fluffigheten.
7.Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.
Kakan ska vara lite dallrig när du tar ut den ur ugnen.
8. Dekorera med vispad grädde och riven mörk choklad, ev bär.