Direktlänk till inlägg 30 juni 2014
Cillas
kladdkaka de luxe
Här kommer det en riktig monster kladdkaka!
I helgen firade vi nämligen min 30-årsdag samt min mans 35-årsdag
tillsammans med ett trettiotal vänner.
Jag ville göra desserten enkel och god. Jag ville ha mycket choklad,
jordgubbar, det skulle vara kladdigt, stort och maffigt.
Så kom fram till att en kladdkaka funkar i alla lägen,
och alla tycker ju om det.
Men hur gör man en kladdkaka lite "over the top" liksom och med extra allt?
Jo, man sätter ihop tre kladdkakor till en trevåningstårta.
Fyller med lite härlig chokladmousse på toppen,
kletar in den med chokladspackel så att chokladpinnarna
kan fästa runtom. Öser på med chokladdoppade jordgubbar
och spritsar på lite vaniljgrädde här och där för att få det lite tjusigt.
Och voilá - så har man fått en kladdkaka de lux att bjuda på!
Ingredienser
till tre kladdkakor i måtten 24cm, 20cm, 15cm.
500g smör
9dl socker
1,5tsk salt
1,5dl kakao
10st ägg
5dl mjöl
2msk vaniljsocker
500g mjölkchoklad
Chokladmousse
125g mörk choklad
2st äggulor
3 dl vispgrädde
Dekoration
Chokladdoppade jordgubbar
1 liter jordgubbar
50g mjölkchoklad
50g vit choklad
3dl vispgrädde
1msk vaniljsocker
5st paket chokladpinnar
1ask philadelphia maraboe
florsocker
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka chokladen. Rör noga ihop ägg och socker, men vispa ej pösigt,
då blir kakan inte seg och kladdig.
2. Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen.
Rör tills chokladen smält. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten.
3. Sikta i vaniljsocker, salt, kakao och mjöl i smeten och blanda ihop.
Dela upp smeten i de tre formarna med löstagbar kant,med bakplåtspapper i.
4. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Kakan ska vara kladdig i mitten när man tar ut den.
5. Låt stå i kylen några timmar för bästa resultat.
Men allra bäst är det om den får stå i frysen, då den blir lättare att montera ihop.
6. Montera ihop - Ta ut den frysta kladdkakorna och lägg den största på
en bricka eller vad man nu ska servera den på. I och med att det är
en våningstårta och bottnarna är ju tunga stabiliserade jag upp den för
säkerhets skull med pelare och liten bricka de andra två bottnarna får stå
på mellan lagren. Så sätt bara ihop alla tre bottnarna på varandra med
en bricka emellan varje våning.
7. Bred på chokladphiladelphian runtom på kanterna.
Sätt fast chokladpinnarna. (Jag halverade dem på de två understa lagren)
8. Chokladmoussen - Smält chokladen i en skål i vattenbad. Vispa grädden (ej för hårt).
9.Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen.
Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden.
Låt moussen stelna i kylen minst en timme.
10. Gör under tiden den chokladdoppade jordgubbarna.
Smält chokladen, var för sig, och doppa jordgubbarna däri.
Lägg på bakplåtspapper och ställ i kylen för att stelna.
10. Lägg sedan på chokladmoussen på toppen på tårtan.
11. Lägg på jordgubbar, vanliga och/eller chokladdoppade.
12. Vispa vispgrädden tillsammans med vaniljsocker.
Spritsa runtom tårtan och på toppen.
13. Pudra florsocker över.
Enjoy!